joi, 10 mai 2012

Pretul libertatii absolute: 1600 $/luna

Sună ciudat? Cu doar 1600 de dolari pe lună ai putea să trăieşti într-o ţară liberă, fără nicio taxă şi niciun impozit. Prea frumos ca să fie adevărat? Poate că da, dar aceasta nu înseamnă că visul dintotdeauna al libertarienilor nu poate prinde contur. Şi, aşa cum veţi vedea în continuare, aceasta se va întâmpla mai repede decât v-aţi imagina.

Blueseed este primul proiect de ceea ce am putea numi o ţară privată. În principal e vorba de un vapor ancorat în apele internaţionale, la doar 20 km de Silicon Valley. Situarea sa în afara oricărei legislaţii naţionale face posibilă implementarea oricăror reglementări. Aşa se face că noua ţară care va apărea pe hartă în trimestrul trei al anului 2013 nu va avea niciun impozit sau taxă. Cei 1600 de dolari menţionaţi în titlu reprezintă contravaloarea chiriei. 

Care este totuşi interesul din spatele proiectului? Bineînţeles că nimeni nu e nebun să se mute pe o bărcuţă doar pentru a trăi liber, mai ales că lumea încă e destul de largă pentru a-ţi permite exercitarea libertăţii de care ai nevoie. Ei bine, miza este una extrem de deşteaptă şi are legătură cu tehnologia şi Silicon Valley. Blueseed răspunde unei probleme legate de permisul de muncă în SUA. Fondatorii săi consideră că birocraţia din jurul acestui subiect frânează dezvoltarea. Aşa se face că, un investitor străin care ar dori să-şi dezvolte în legendara Silicon Valley o afacere se va lovi de suspiciunile oficialilor SUA. În aceste condiţii, mult mai simplu va fi să-şi deschidă afacerea pe Blueseed, beneficiind atât de un regim fiscal relaxat cât şi de apropierea de Silicon Valley. Iar atunci când business-ul se va fi maturizat, ipoteticul investitor va putea să-şi mute afacerea pe continent fără a mai trezi suspiciuni cerberilor americani. 

Proiectul Blueseed îl are în spate pe legendarul Peter Thiel, cunoscut ca şi cofondator al PayPal, sau ca early investor în afaceri tehnologice de succes precum Facebook, LinkedIn, Yelp. Peter Thiel este un libertarian notoriu, iar proiectul Blueseed este unul dintre pariurile sale prin care speră să schimbe societatea. Interesant este că printre fondatorii proiectului se află şi un român. Este vorba de  Dan Dascalescu, cel care ocupă funcţia de CIO al Blueseed.

Întrebarea care se pune este dacă Blueseed sau proiectele similare vor ameninţa societăţile tradiţionale. Este cu adevărat o provocare, însă trebuie reţinut că aceste aşa-zise ţări nu sunt atât de independente pe cât am putea să credem. Pentru a ajunge pe Blueseed ai nevoie de o viză americană deoarece trebuie să tranzitezi SUA. Chiar dacă e vorba de o viză turistică pe care oricine o poate obţine relativ simplu, putem spune că avem de-a face cu un ciur prin care fondatorii se asigură că nu vor avea parte de vizite ale unor terorişti sau mafioţi. Nu de alta, dar dincolo de independenţa pe care şi-o clamează, noua ţară poate fi ştearsă de pe faţa pământului cu o singură torpilă. 

Trecând de aceste amănunte care, de altfel, intră în categoria interacţiunilor dintre state, cred sincer că apariţia noilor proiecte libertariene va influenţa societăţile tradiţionale, le va forţa să se optimizeze şi să adopte soluţii mai flexibile de guvernare. Ceea ce se va întâmpla am scris în urmă cu doi ani într-un articol care, la momentul respectiv, a stârnit patimi aprinse(e vorba de "Ce nemaipomenită harababură"). Trebuie totuşi înţeles că aceste societăţi futuristice nu pot trăi de sine stătător, însă simbioza dintre ele şi societăţile tradiţionale va ajuta la creionarea unui alt model care, cine ştie?, poate ne va scăpa din capcana post-istoriei.

6 comentarii:

  1. Ceea ce se uita aici este ca societatea actuala a plecat tocmai de la civilizatia oraselor state. Aceste state vor exista atat timp cat vor avea un stat mai mare care sa le tina spatele pentru ca nu traim intr-o lume fara amenintari militare dar in momentul in care aceste orase stat de pe mare sau de pe luna vor ameninta in vreun fel interesele economice ale statului mare care asigura spatele, ca sa zic asa, vor fi foarte usor de izolat. Sa ne inchipuim ca pe acest stat vapor incep sa se dezvolte afaceri care ruleaza afaceri de 50-100 de miliarde de dolari care se scurg dinspre continent, pentru ca evident micro economia locala nu va putea absoarbe economic ce se produce pe acel vapor, inspre chiriasii vaporului, care nu platesc taxe impozite, asigurari etc catre statul din care se scurg banii, mai mult ca sigur cineva se vaq sesiza si va impune blocada, izolare financiara etc in ambele sensuri si vor ajunge sa plateasca o taxa de protectie si iar ajungem la acest punct din istorie. Viitorul cred ca va depinde de state gen UE, Uniunea americana sau asa ceva care in cele din urma se vor unifica si vom deveni un singur stat, o planeta, atunci va dispare nevoia de competitie intre state si ca aparea nevoia dezvoltarii umane ca toti sa aiba acelasi nivel de buna stare, atunci se va produce o revolutie, un singur supra stat cu multe regiuni, dispar cheltuielile militare pentru ca nu mai ai un dusman care sa necesite 5000 de miliarde pe an pentru sustinerea unor armate impresionante. Libertarianismul sufera de niste sincope si a crede ca toti oamenii sunt buni si au ca singur scop evolutia prin munca si educatie este cred cea mai mare dintre ele. Aceste state isi vor gasi locul in istorie pe o planeta pacificata care nu depinde de un stat sau doua care sa se tina in sah pentru celebrul echilibru geo strategic.

    RăspundețiȘtergere
  2. Jules Verne, "Insula cu Elice"

    RăspundețiȘtergere
  3. buna seara
    deci stai un pic sa ma lamuresc:
    1) una bucata barcuta la 20 km in off-shore ( in larg) in afara apelor teritoriale.Deci una bucata submarin privat si adio mama!
    2)ca sa nu fie adio mama atunci trebui sa ma impac bine cu vecinu , deci sa ma accepte.AUU pai ce libertarian esti tata , ca vecinu nu te accepta far interes pecuniar!Cine face cu barcuta tratat de evitare a dublei impuneri!
    3) unde este portul de domiciliu al barcutei? SUA sau Panama?))))
    asta este un experiment pe bani privati cu acceptul SUA

    cum va creea profit daca nu-l recunoaste nici dracu? ceva nu se leaga

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Nu e nevoie de submarin. O torpila e destul;
      2. Pt SUA sunt mai multe avantaje decat dezavantaje. Smecheria e urmatoarea: tu vrei sa-ti faci un startup in Silicon Valley, dar batranul Sam spune ca intampina o jena in a-ti acorda viza de munca. Atunci tu apelezi la barcuta. Daca startup-ul iti merge, probabil va trebui sa te extinzi adica sa migrezi pe continent, ca doar nu poti angaja 500 de oameni pe barcuta. Fiind o firma de succes, o sa constati cum lui Sam ii vor disparea toate jenele si te va primi cu bratele deschise. Daca nu-ti merge se numeste ca ai cheltuit niste bani care, mai devreme sau mai tarziu se vor duce tot in SUA, ca doar ai nevoie de apa, motorina, mancare s.a.m.d. pe barcuta.
      A crede ca firme precum Google, HP sau Facebook se vot muta pe Blueseed e o iluzie. Dar asta nu inseamna ca nu raman oportunitati destule pt. alte initiative.
      3. N-are nevoie de port de domiciliu deoarece e o tara independenta, cu teritoriu propriu. Chiar daca e o nava, tot tara se numeste. :-)

      Ștergere
  4. Pentru a ajunge la utopia libertariană, a "libertăţii" economice absolute, e nevoie de o fază intermediară... să-i zicem dictatura antreprenoriatului. Da, comunismul şi libertarianismul sunt aproape identice, doar actorii sunt diferiţi. Ambele pleacă de la premisa că omul în stare naturală e pur şi virtuos, dar e corupt de proprietatea privata (comunism) sau statul asistenţial (libertarianism), iar înlăturarea "diavolului" va produce o societate perfectă. Ambele glorifică unele grupuri sociale (muncitori, întreprinzători) şi demonizează altele (burghezi, săraci asistaţi). Utopia finală e doar vag descrisă în ambele cazuri, şi amândouă prevăd o dispariţie a statului de care nu mai e nevoie. Comunismul se pretinde "ştiinţific" iar libertarianismul "raţional" şi "obiectiv", dar adepţii ambelor se comportă ca nişte fanatici religioşi. Utopia n-a fost niciodată atinsă, iar orice încercare de a merge în direcţia ei s-a soldat cu suferinţe cumplite şi eşec total.

    Proiectul Blueseed poate reuşi doar în măsura în care rămâne o şmecherie fiscală tolerabilă pentru SUA şi nimic mai mult - şi asta pare să îşi propună. Dacă însă vor apărea proiecte de genul ăsta la scara unor ţări adevărate, acele naţiuni vor redescoperi natura umană pe pielea proprie, aşa cum au făcut-o URSS et. comp.

    RăspundețiȘtergere
  5. Se știe că în comunism statul dispare așa cum vor libertarienii. Comunismul este superior în două puncte libertarianismului.
    - utopia lor este mai puțin fantezistă, în sensul că o recunosc ca atare. „Va fi comunism doar când productivitatea muncii va fi uriașă”.
    - preconizează și niște mijloace, precum aservirea statului. Ce fac cu acest stat este altă poveste... Oricum la ora actuală aceasta este chestiunea: pe cine mai servește statul.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)