sâmbătă, 19 mai 2012

Şobolanii neprihăniţi

În momentul în care a existat bănuiala de plagiat asupra unor indivizi care se visau în funcţii publice, maşinile băsiste de mâncat căcat(acoperite informativ de securitate) se dădeau de ceasul morţii arătând indignate cum "vrea ăştia să ne distrugă". Era vorba atunci de atacuri coordonate, toate tunurile fecalice trăgeu la punct fix, în timp ce postacii şi bocitoarele cu juma' de normă mai, mai că nu-şi arătau păsăricile de indignare. Iată că, întâmplător sau nu(mie-mi miroase a mişcări de frondă în servicii), a ieşit la lumină cum că fata din capu la procuratoră se pare că a plagiat mizerabil tocmai în minunata-i teză de doftorat. Ei bine, deontologicele gazete au pus batista pe ţambal. [Paranteză: Bre nea cetepeule, cum de uitaşi bre să te isterizezi controlat în faţa lu' naţiunea? La piţipoanca blondă te indignaşi, la Mang te dăduşi de ceasu' morţii şi tomnai acu, la cazu' başchet, obosişi? Gazeta de perete a lu' matale şterse repede articolu' să nu cumva să se supere ăl bătrân. Bre nea deontoloage, ce ţi-e şi cu verticalitatea asta! Pesemne e şi ea dependentă de gologani şi dacă superi prea tare pe mult-prea-băşitoriu de arginţi s-ar putea să te cocoşezi de foame. Io te înţeleg în dilema lu matale: ce e mai rău să fii cocoşat de foame sau să stai vertical şi sătul? Bine, vertical numai fizic, pretene; moral de mult pute a vidanjă, oricât ai da-o tu cotită! Închis paranteza.]

Observ că în timp ce Mang a găsit inspiraţie în surse exotice(gen japonezi, chinezi şi alţi oblici la ochi), mai neaoşa noastră procoroare a mers pe calea cea dreaptă a complexelor şi ştiinţificelor site-uri de specialitate referat.ro, 6profu.ro, etc., surse din care-şi fac lucrările şcolerii mai leneşi. Dacă e să dau crezare site-ului lui Ciuvică(unde un tabel kilometric prezintă paginile şi sursele başchetbalistei), ar rezulta cât se poate de clar că lucrarea e o magleală ieftină. Din punct de vedere ştiinţific respectivul colaj cred că ar trebui situat supt glezna broaştei, iar calificarea ei ca teză de doctorat e obligatoriu să atragă sancţionarea atât a conducătorului de doctorat cât şi a universităţii. Păi şi noi, ce facem? Aşteptăm cesemeu' să apere neprihănirea la fetiţă şi servicile(sic!) să producă rapid alt scandal?

Cum am cam spus ce era de spus, n-aş vrea să merg pe aceeaşi cale pe care propaganda băsistă acoperită a impus-o, chiar dacă sunt deplin de acord că cei care sunt prinşi plagiind trebuie aruncaţi la groapa cu căcat. Şi aceasta pentru că avem de-a face cu un furt infect, cu o sfidare grosolană a bunului simţ. Cum probabil, cel puţin declarativ, toată lumea e de acord cu acest punct de vedere trebuie să mergem mai departe. 

După '89 standardele universitare au scăzut teribil. Nici înainte nu erau grozave, dar ceea ce s-a întâmplat după Revoluţie a fost dramatic. A devenit posibil ca orice neavenit care are o sursă de bani ceva mai mare decât media să ardă etape, să-şi ia rapid doctoratul şi să evolueze liber în mediul universitar. Aşa ne-am îmbogăţit cu falşi profesori universitari deveniţi peste noapte conducători de doctorate şi punând bazele manufacturilor de titluri. Şi, cum la nivelul cel mai înalt au pătruns cu ghiotura prostovanii, standardul universităţilor autohtone a scăzut dramatic. Facultăţile de doi lei au îmbibat piaţa cu profesori de doi lei, ajungându-se în prezent ca întreg învăţământul să fie un dezastru. E un rău imens care ani la rând a fost ignorat. Acesta este motivul pentru care din şcoală ies generaţii întregi semi-analfabete. Ştiţi ce înseamnă aceasta? Condamnarea naţiunii. Un studiu făcut acum un an revela faptul că Portugalia va fi incapabilă să depăşească actuala criză economică din cauza educaţiei precare. Este ceea ce ne paşte şi pe noi. O şcoală slabă scoate proşti care nu sunt buni pe piaţa muncii. Nu mai trăim în vremurile în care era cerere aproape exclusivă de sculeri matriţeri, betonişti, prelucrători prin aşchiere s.a.m.d. Lumea actuală e complexă, iar lipsa de pregătire a tinerei generaţii e o sabotare a ţării. 

Oare se mai poate face ceva? Vă spun sincer că nu am un răspuns, dar cred că, în primul rând, ar trebui distrusă rădăcina acestui rău. An după an, indiferent de guvernare şi vremuri, o singură instituţie a patronat acest întreg dezastru. O singură instituţie a frânat, a pus tălpi şi a permis existenţa unor căi ocolite. Se numeşte Ministerul Învăţământului şi este, din punctul meu de vedere, ultima redută stalinistă din România. De-aici începe răul şi de-aici trebuie începută curăţenia. Aşa că, tema viitorilor miniştri n-ar mai trebui să fie tembela schimbare a sistemului de învăţământ la fiecare patru ani ci, mai bine, curăţarea ministerului de şobolanii şi mentalităţile staliniste care mustesc pe-acolo. Abia după ce ai pus bazele unui minister credibil poţi trece la adevărata reformă care ar presupune reevaluarea întregului corp profesoral şi eliminarea impostorilor. 

Este însă teribil de greu. În primul rând s-ar putea ca după o curăţenie ca la carte să nu mai rămânem decât cu vreo 2-3 universtăţi. În ceea ce priveşte şcolile şi liceele e posibil ca în proporţie de peste 80% să fie compromise. Credeţi că poate cineva să se lupte cu un asemenea monstru? Probabil că nu deoarece virusul e deja în noi! N-am fost atenţi şi iată-ne în punctul fără întoarcere în care nu ne rămâne decât să constatăm cu stupoare cum ne-am transformat dintr-o naţiune într-o adunătură abulică de prostovani.

20 de comentarii:

  1. Si uite asa iese la suprafata spalarea pe creier cu propaganda capitalista care nu te lasa sa duci pana la capat firul logic: pai daca singur recunosti ca din 89 incoace invatamantul romanesc a fost sabotat si distrus sistematic, cum dracu ai ajuns la concluzia ca ca MÎ e "redută stalinistă"? Tare pacat. Gandesti atat de logic si obiectiv in alte domenii, dar cum vine vorba de politica, comunismul si stalinismul sunt vinovate pentru toate mizeriile capitalismului.

    PS: distrugerea invatamantului nu e accidentala si nici haotica. Ea are loc in orice tara "democratizata" de americani. Inclusiv la ei in Sualezia. Prin FMI, BM, etc. Motivul e evident: unui popor de prosti ii furi mai usor resursele naturale si umane. Capitalism salbatic, ca oricum altul nu exista.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In ceea ce priveste MI, ma refeream la stalinismul organizatoric. In ceea ce priveste disfunctionalitatile societatii sa stii ca sunt ferm convins ca ele sunt cauzate de anii de comunism. Slugarnicia acelor vremuri aplicata in zilele noastre(vezi distrarea lui Jeffrey) e de-a dreptul devastatoare. Nu FMI-ul e de vina ci ignoranta, slugarnicia si prostia noastra. Sunt ferm convins ca te poti democratiza si destept(vezi Polonia).

      Ștergere
    2. Nu este deloc adevarat dar probabil prisma evenimentelor traite ti-a creat imaginea asta falsa: in realitate, Romania a fost un corp caruia i s-a spart un furuncul si a fost obligata sa-l linga cu pistolul la cap. Si de atunci se zbate intre viata si moarte intr-o septicemie grava. Exact cum i s-a facut recent Libiei, cum a fost distrus Irakul, cum i se intampala azi Siriei, etc. Totul sub un anestezic media extrem de puternic. Liderii post 89 nu au aproape nimic in comun cu comunistii. Comunistii ante-89 erau oameni simpli, din popor la propriu, buni executanti, disciplinati, inteligenta mediocra, foarte corecti (urmariti toata viata de dosare). Chiar si in ziua de azi majoritatea au probleme mari in a se integra in societatea capitalista, nu stiu sa dea o spaga la medic, un comision pentru un contract, cu greu fac o concediere. Nu mi-e mila de ei dar au fost scoliti si pregatiti pentru cu totul alte vremuri si alta societate, nu una imbacsita de coruptie cum e cea de astazi. E plina tara azi de tineri care se vaita de parintii lor, ca "sunt prosti, nu stiu sa de descurce". Incapacitatea de a participa la coruptie are sursa in educatia comunista, iar daca tu vezi asta ca un lucru rau ... nu e in regula.

      Cei care au dat lovitura de stat in 89 sunt scursurile societatii, si ii vezi pe majoritatea in Top 500: Vantu, Patriciu, Becali, Niculae, Umbrărescu, Micula, etc. Sunt "rezistenta libiana" care au ucis presedintele pentru a jefui mai usor tara, sub obladuirea CIA. Exista o mana de ex-activisti tradatori folositi pentru speech-uri TV (Iliescu & shit) dar restul politicienilor actuali sunt ciobani, samsari, valutisti si ex ospatari la propriu. Cei mai salbatici au fost pusi de CIA sa conduca tara. Si efectul se vede in jurul nostru. Ia orice primarie si orice minister la purificat: persoanele cu functii de conducere de acolo n-au nici o legatura cu comunismul in majoritatea cazurilor, nefiind membri de partid sau activisti in trecut. Distrarea lui Jeffrey e facuta de ursarii pusi aici de CIA sa ne conduca, nu de comunisti. Comunistii au fost imprastiati in '89 prin asasinarea sefului lor si anularea tuturor diplomelor de catre Roman, s-au ascuns totii in joburi banale cat mai departe de noua urgie.

      De ce asta a fost posibila in Romania si nu si in Ungaria sau Polonia? Pentru ca Romania a avut un sistem imunitar extrem de slab, Securitatea romaneasca era stat in stat, avea 15 sefi si nu asculta de nimeni. Chiar au participat in mod activ la lovitura de stat si asasinarea presedinelui. Desi a existat incidentul Pacepa si semnalul de alarma s-a tras. Asta li se poate reprosa cu adevarat comunistilor, ca au fost prinsi cu nadragii in vine de catre CIA, exact cum au fost prinsi irakienii. Dar de aici pana la a da vina pe comunism pe toata coruptia asta care e clar de origine capitalista, e cale lunga.

      Ștergere
    3. Nu stiu care dintre noi doi are imaginea falsa. Iti repet(si-ti garantez ca am dreptate) ca traim ceea ce traim numai din cauza ca n-am rupt-o decat declarativ cu regimul trecut. Nu cauta dusmani in afara atunci cand cei mai mari dusmani ai nostri suntem noi.

      Ștergere
    4. Dane, atunci cum explici tu munca asasinilor economici, si SAP-ele FMI aplicate ca la carte Romaniei inclusiv, in ultimii 20 de ani? Teoria conspiratiei? Stii ca primul lucru facut dupa lovitura de stat din '89 a fost modificarea Constitutiei pentru a re-permite indatorarea tarii, modificare nefacuta prin referendum asa cum ar fi trebuit? Stiai ca asasinul economic Jeffrey Franks a ucis şi economia Argentinei? Daca comunistii sunt vinovati de tot ce ni se intampla azi, de ce istoria asta s-a aplicat in mod repetat si altor state paralele cu comunismul din America Latina, chiar si state europene vecine? Sa ignoram toate aceste fapte reale si actuale, si sa cautam sursa dezastrului in invazia romanilor si a turcilor?

      Eu iti garantez ca lichelele autohtone nu stateau la putere 20 de ani fara suport puternic extern. Si totul se face pentru profitul externului. Deci vinovatii sunt cat se poate de evidenti.

      Ștergere
    5. Asasinii economici sunt echivalentii rusilor din perioada comunista(ai uitat de sovrom-uri?). Practic, minunata noastra clasa politica n-a facut altceva decat sa schimbe stapanul. De-asta am spus ca principalul vinovat pt. ceea ce ni se intampla acum e regimul comunist. Atunci au fost duse la extrem reflexele slugarnice, chiar daca in ultima perioada ne rupseseram(la nivel teoretic) de rusi. Ceea ce vezi acum nu e altceva decat aceeasi poveste putin modificata. Iar miza(surprinzator?) sunt tot resursele.
      Vina pentru acest dezastru este numai si numai a noastra. Poti sa-mi spui pana maine de conspiratii, sustineri internationale s.a.m.d. Cine naiba-i pune pe cretinii astia manipulabuli, cine-l alege pe "jucator"? Nu noi? Ce sens are sa cauti vina aiurea cand primii vinovati suntem noi? Imi spui si mie cati oameni ies in strada atunci cand e vorba de un protest? De-asta se-ntampla toate nebuniile. Pana cand nu va exista o presiune de jos in sus nu se va misca nimic. De 20 de ani asteptam sa ne dea ala pe care l-am cocotat pe scaun. Lucrurile trebuie inversate!

      Ștergere
    6. Pe naiba, pentru slugarnicia comunistilor au fost de vina fanariotii. Si uite asa ne pierdem in apele tulburi are istoriei in loc sa transam problema. Ne legam de "greaua mostenire" in loc sa vedem jaful ce are loc sub ochii nostri.

      Iar blamarea populatiei e exagerata, plebea a ales dintre ce i s-a dat sa aleaga, streang sau injectie letala, in circul asta fara paine numit pompos "democratie". De ce nu iese in strada? Pentru ca desi comunismul se proteja prin cenzura, capitalismul e mult mai eficient si se protejeaza prin acapararea presei si manipulare grosiera. Recunosc, extrem de eficienta. D'aia toata media e in mana catorva oameni extrem de coruptibili si santajabili (Adrian Sarbu, Felix, SOV, etc). Toata Europa de Est e pusa in 4 labe prin distrugera independentei media. Iesiri in strada mai vezi prin Vest, pentru ca acolo inca se mai dau lupte grele intre socialisti si liberali, dar la noi s-a stabilit de mult cui trebuie sa ne plecam.

      PS: din seria manipularilor grosiere, Gazprom blochează pe şest gazele de şist.

      Ștergere
    7. Noi ii alegem, dar alegem dintre mai multi cretini manipulabili si santajabili. Cei mai multi dintre noi nici macar nu se duc la vot, stiu ca e inutil. Se pare ca asa e toata clasa politica.

      E cam greu de stabilit "principalul vinovat", parerile, oricum, sunt impartite. E un sistem cu mai multe componente care concura (interesul altora pt. resursele nostre, existenta asasinilor economici, clasa pulitica corupta, reflexele comuniste pastrate, plecarea din tara a celor mai curajosi si intreprinzatori dintre noi, nepasarea, resemnarea sau neputinta celor ramasi), toate functioneaza impreuna in detrimentul nostru. Ca sa schimbam ceva, trebuie sa schimbam macar o componenta. Hai sa vedem ce putem schimba, din pozitia nostra de jos. Cel mult pe noi, ca individ, dar cum ajungem sa actionam impreuna, sa fim impreuna o forta? De ce nu scrii o postare despre asta si sa venim toti cu idei? Poate dintr-o suta de idei proaste, va iesi la iveala una buna.
      Cum ar fi sa avem o ora fixa pe saptamana cand sa ne intalnim toti locatarii din bloc in curte, sa ne gandim la blocul nostru impreuna, dupa ce ne cunoastem intre noi? O ora pe luna in care sa ne intalnim toti cei interesati de strada nostra si sa incepem sa facem ceva impreuna, chiar si sa ingrijim o iarba si sa plantam impreuna flori? O seara pe trimestru cei interesati de cartierul nostru sa ne intalnim undeva? O zi pe semestru pentru orasului nostru? "Ora (sau seara) schimbarii" i-am putea spune sau oricum altcumva mai sugestiv, dar bine ar fi sa aiba un nume si sa fie fixata, vine cine poate si cine vrea. Dar daca asteptam, ca de obicei, sa ne organizeze oficialitatile, o sa asteptam mult si bine, ei au interesul ca dimpotriva, sa nu ne organizam. Ne putem intalni pe scara blocului sau in curtea interioara, intr-un parc sau piata din cartier, gasim noi, in fiecare oras, locuri potrivite.
      In sfarsit, e doar o idee, buna sau rea, poate altii ar avea idei mult mai bune. Trebuie sa invatam sa facem, sa construim ceva impreuna. La demolat e mai simplu, ajunge un declansator potrivit pt furia multimii.

      Ștergere
  2. E adevarat ca o educatie superioara poate influenta pozitiv o natiune, dar trebuie sa mergem la esenta. Cei 7 ani de acasa lipsesc acum mai mult ca niciodata. Bunul simt si simtul responsabilitatii ne lipseste, se vede si in acest articol limbajul este dezonorant pentru autor in primul rand.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Posibil sa ai dreptate. Mi se pare totusi nedrept sa ma acuzi pe mine de limbaj neadecvat in conditiile in care faptele prezentate sunt, din punctul meu de vedere, inacceptabile. In sfarsit, slava Domnului ca inca avem dreptul la opinie.

      Ștergere
    2. Iti urmaresc (si apreciez) de foarte mult timp blogul. De obicei nu comentez la articole, dar as vrea totusi sa iti spun ca ura viscerala pe care o ai si o afisezi fata de Basescu&Co iti afecteaza profund calitatea anumitor articolelor. Un adevar sau un semnal de alarma extrem de important care incepe cu "ba p-a matii" nu va avea niciodata rezonanta pe care ar merita sa o aiba si asta e un pacat foarte mare ... Nu esti singurul care uraste standardul dublu sau prostia in forma agravanta cu care e guvernata tara de ceva vreme, dar nu cred ca majoritatea cititorilor tai intra pe blog pentru colectia de invective ...

      Ștergere
    3. Singura solutie e sa sbuoare securistul statului. Abia atunci se vor ameliora si problemele de "rezonanta".

      Pana atunci propagandistii platiti din bani furati de la stat vor continua sa te... prosteasca.

      Ștergere
  3. bah eu sunt total de-acord, mi-a placut articolul 100%.
    Sunt tanar si ai perfecta dreptate cu eductia.....la fel de-acord si cu ce zici de CTP.

    RăspundețiȘtergere
  4. Diplomele şi lucrările false/plagiate sunt o formă de a menţine neo-feudalismul în sistemul cu pricina. :(

    RăspundețiȘtergere
  5. Va rog sa aruncati un ochi, chiar intredeschis pe: www.olimpiciicunoasterii.ro
    Veti intelege mai bine cum functioneaza invatamantul "modern"

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu poţi face curăţenie în sistem decât dacă aduci în acelaşi timp alţi oameni. Asta nu se poate face decât în timp şi cu bani, iar dacă vrei să faci curăţenie pe bune e vorba de mulţi bani. Să zicem aşa: un absolvent de masterat în IT, fără pile, nu genial dar competent are de ales între a se angaja la privat cu 4000+ net din prima zi sau un post de asistent la facultatea pe care a absolvit-o. Chiar dacă statul oferă ceva stabilitate a locului de muncă (în mod normal nu eşti dat afară decât din cauza ta), cine se angajează cu 1200 net şi obligaţii serioase (doctorat, publicaţii etc.)? Sistemul se adaptează la asta pentru că nu are încotro, şi acceptă oameni de calitate inferioară. În preuniversitar situaţia e şi mai gravă. Nu contează câte reguli faci şi cât de mult încerci să le aplici, fără bani n-o să se rezolve nimic niciodată. Dacă profesorul rămâne un soi de paria al societăţii atunci aşa va rămâne şi sistemul.

    RăspundețiȘtergere
  7. Citesc de ceva vreme (nu foarte multa, recunosc!) acest blog, pentru buna documentare, elocventa si ... eleganta articolelor. Respect dreptul de a injura, macar pentru ca nu l-am avut inainte de '89. Cu toate astea, parca pe acest blog si intr-un articol tocmai despre educatie nu isi aveau locul cuvintele urate, cu tot naduful pe care-l resimtim cu totii din plin, pe buna dreptate, din cauza dezastrului din invatamant. O critica taioasa, acida si rece cred ca ar fi fost mult mai... in trenduri, ca sa zic asa!
    In alta ordine de idei, sunt de acord cu majoritatea celor spuse dar, sincer, nu cred ca buba este neaparat la Ministerul Educatiei. Acolo este doar o alta infectie cauzata de acelasi virus, inhalat sau injectat, nici nu mai conteaza... Nu cumva, laolalta cu toate gulgutele servite romanilor dupa '89, am inghitit-o si p-asta cu educatia? Nu cumva “modernizarea” economica (a se citi distrugere) de care trebuia sa avem nevoie a inclus si "reforma" invatamantului?
    Pana la urma, la ce sa ne asteptam? Cu o industrie pusa la pamant, unde sa mai angajezi ingineri bine pregatiti, asa cum erau alta data? In ce spitale sa mai trimiti doctori care intrau la Medicina dand concurs douazeci pe un loc? Carui absolvent de Matematica sa-i ceri sa devina dascal si sa-si dea si sufletul pentru a produce olimpici internationali, daca il platesti ca pe un usier de la Palatul Victoria? Vi se pare ca toate astea se puteau produce chiar de la sine? Oamenii bine pregatiti au trebuit sa se reorienteze catre domenii cu care nu au avut legatura inainte: inginerii si medicii s-au facut agenti de vanzari, economistii au migrat cat au putut catre banci, profesorii si personalul administrativ din invatamant... au depus armele si s-au "integrat", producand urmatoarele generatii de specialisti din ce in ce mai slabi. O economie proasta nu poate avea un invatamant stralucit. Invatamantul nostru este doar o consecinta a odiosului jaf de peste douazeci de ani din Romania, facut cu energica si larga... nepasare (ca sa nu-i spun concurs!) a tuturor guvernelor, fara exceptie. Va mirati ca procurorul general ar putea sa plagieze? In spiritul postdecembrist, pe mine ma mira ca cineva se mai oboseste cu plagierea. E mult mai simplu sa cumperi lucrarea gata facuta!
    Mi-e teama ca tavalugul nu se va opri in curand. Repet, o economie slaba inseamna un invatamant slab care genereaza o economie si mai slaba. Cercul asta vicios e totusi bombat in partea economica. Acolo trebuie taiat pentru ca acolo a inceput totul. In caz contrar, desi acum ne ofuscam in mod corect pentru greselile de ortografie din CV-urile ministeriabililor, s-ar putea ca, peste cativa ani, copiii nostri sa nu mai invete din manuale ci din almanahe...
    Doamne fereste!

    RăspundețiȘtergere
  8. Iegzist-o explicatie: http://www.fourmilab.ch/documents/IQ/1950-2050/

    RăspundețiȘtergere
  9. Suportam "doctrina socului", cu complicitatea si contributia "baietilor destepti", care-si iau "tainul".

    RăspundețiȘtergere
  10. Mie mi-a placut mai mult argumentatia lui Dan@trenduri in fata lui Adamclisi decat articolul in sine. :)

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)