vineri, 29 iunie 2012

Imobiliare


Un raport dat publicității de către Lloyds ne oferă o fotografie interesantă asupra evoluției imobiliarelor la nivel global. Chiar dacă în datele raportului nu avem surprize deosebite m-am gândit că e interesant să ne oprim asupra lui și aceasta pentru că prezintă evoluția pe zece ani(2001-2011) a proprietăților, permițându-ne să avem o perspectivă mai clară asupra pieței.

Cum era de așteptat, cele mai mari creșteri de prețuri au fost în statele emergente.  Astfel, campioană absolută este India care a înregistrat o creștere în termen reali de 284%. Urmează pe listă Rusia(+209%), Africa de Sud(+161%), Lituania(+143%), Hong Kong(+125%). Lista celor cu peste 100% este închisă de ... Bulgaria care marchează un plus de 106%. La nivel de Uniune Europeană, după Bulgaria creșterea cea mai mare este înregistrată de Franța(+82%) și Belgia(+69%). 

Perdanții sunt SUA(-2%), Austria(-2%), Portugalia(-11%), Germania(-17%), Irlanda(-23%) și Japonia(-30%!!). În timp ce SUA și Irlanda au trecut prin perioade de speculație imobiliară puternică, Germania și Austria au parte de evoluții negative mai mult din cauza specificului local, populația nefiind atât de interesată în ceea ce privește acest tip de investiții. 

Și, pentru că am ajuns la cuvântul magic investiție, cred că trebuie să ne aplecăm mai bine asupra cifrelor publicate. Vom observa că investiția în cea mai dinamică piață, India, ne-ar fi adus o creștere anuală de 14.4%. Dacă însă ne-am fi orientat la o investiție în UE, am fi beneficiat de o creștere de doar 2.1%. Chiar și investiția în cea mai performantă piață europeană, am numit aici Bulgaria, ne-ar fi adus o creștere anuală de 7.5%. 

Privind aceste cifre, întrebarea referitoare la oportunitatea investițiilor imobiliare capătă sens. Cu siguranță că pentru cei care fac profesionist acest business(adică marii investitori din domeniu) profitul are altă componență și practic nu este influențat(sau este influențat într-o măsură mai mică) de diferența de preț consemnată de-a lungul timpului. Pentru micul investitor însă, pentru cel care crede că ia un imobil și va face afacerea vieții din creșterea prețurilor, cifrele sunt mai mult decât clare. Și, pentru a le tăia din elan unora care ar fi tentați să mă contrazică, voi face precizarea că diferența de preț(creșterea) nu trebuie considerată automat profit. Pentru a calcula profitul mai trebuie scăzute impozitele și taxele precum și costurile de întreținere.  

Un comentariu:

  1. e foarte greu sa tai avantul la unii concetateni care se mai numesc si ... fazani !!!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)