vineri, 8 iunie 2012

La cota de avarie

În urmă cu un an era adoptat în forță un cod al muncii contestat atât de sindicate cât și de patronate. O chestiune cât se poate de ciudată care a șocat observatorii de-atunci deoarece ofensiva politicului a fost una de-a dreptul radicală. Puțini au fost cei care au știut ce se întâmplă de fapt, care sunt motivele reale din spatele nejustificatei dorințe a politicului de așa-zisă reformare a pieței muncii. După câteva luni de la adoptarea precipitată a codului, atunci când Nokia a anunțat oficial că părăsește România, adevăratele motive au devenit clare. Desigur, între timp, mentalul colectiv uitase episodul „codul muncii”, iar cei implicați au jucat bine rolul de nevinovați luați pe nepregătite. 

Iată că suntem la un an de la adoptare și dezastrul iese la lumină: sunt cu 850 000 mai puține contracte de muncă. E mult sau puțin? În procente avem de-a face cu o contracție de aproximativ 15% și înseamnă enorm! Să pierzi 15% din contractele de muncă doar într-un singur an nu înseamnă că sunt probleme ci că suntem în cădere liberă! Majoritatea celor ieșiți din economie îngroașă rândurile săracilor, iar experiența ne spune că atunci când se atinge masa critică, societatea devine incontrolabilă. Trebuie să ne gândim cât se poate de clar dacă ne dorim să asistăm la spectacolul haosului generalizat deoarece, în cazul în care acest trend continuă, pasul următor este disoluția haotică a țării. Și, când fac această afirmație mă bazez pe faptul că nici pentru cei rămași în economie lucrurile nu sunt roze. Mulți au fost obligați de angajatori să treacă de la contracte full time la contracte de 1-2 ore în condițiile în care programul de lucru a rămas neschimbat. O situație care, în realitate, a crescut piața gri a muncii contribuind și la scăderea inutilă a încasărilor statului. 

Ar fi exagerat să considerăm că scăderea la care asistăm este cauzată doar de codul muncii. Mai degrabă este o rezultantă a tuturor măsurilor aberante luate, peste care a mai tronat și criza mondială. Dacă am apela la memorie ar trebui să ne întrebăm ce au avut în cap cei care, la adoptare, promiteau sute de mii sau milioane de locuri de muncă? N-aveau nimic în afară de interese meschine și multă demagogie. Însă vremea lamentărilor a trecut, iar transformarea căutării vinovaților într-un scop în sine se poate dovedi o îndeletnicire la fel de falimentară precum și politica de până acum. Nu spun că cei care sunt vinovați nu trebuie să răspundă. Spun însă că politicul trebuie să se concentreze prioritar pe economie lăsând Justiția să-și facă datoria în ceea ce privește pedepsirea corupției generalizate din ultimii ani(probabil va veni și ziua în care Justiția va reuși să se elibereze de cancerul politic de care suferă). 

Realitatea crâncenă este că ne aflăm la cota de avarie, aproape de momentul de la care continuarea scăderii înseamnă dezintegrare. Nu sunt vorbe mari, e realitatea. România are nevoie urgentă de implementarea unor politici coerente de creștere. Nu este oare un nonsens? Cum poți adopta politici de creștere într-o mare de austeritate? Ei bine, este o falsă dilemă: austeritatea și creșterea nu sunt noțiuni antonimice! În ceea ce privește statul trebuie dusă o politică de transparentizare și eficientizare. Aceasta se poate face numai prin informatizarea masivă. Când vor dispărea maldărele de dosare din Ministerul de Finanțe, când generarea unui raport la nivel național se va măsura în minute sau ore nu în luni, când contactul dintre contribuabil și stat se va produce doar la „zilele porților deschise” atunci vom putea spune că avem un stat funcțional și transparent. Creșterea, pe de altă parte, trebuie să vină din zona privată. Întrebarea imediată în fața unei asemenea opinii este dacă nu cumva e vorba de exaltare. Cum poate crește zona privată atâta timp cât investitorii străini mai degrabă se retrag, când pe-aici lucrurile refuză să funcționeze? Ei bine, există un cuvânt magic, o noțiune care trebuie activată: antreprenoriat. Dezvoltarea antreprenoriatului este unica noastră șansă de ieșire din mizerie! 

Vestea proastă este că noțiunea e destul  vagă, că poate fi confundată cu un slogan. Vestea bună e că nu trebuie făcut foarte mult pentru ca antreprenoriatul autohton să se dezvolte. În primul rând trebuie simplificate legislația, raportarea și colectarea impozitelor. O autorizare simplificată, contabilitatea în partidă simplă și adevăratul impozit forfetar ar putea fi formula magică pe care ar trebui să se mizeze. Un mix isteț ar putea transforma letargia actuală a populației într-o competiție pentru profit. Cred că e clar pentru toată lumea că nu te poți aștepta la nimic bun atunci când o simplă covrigărie e controlată de 50 de instituții ale statului. Ceva trebuie să se schimbe rapid! 

Standardizarea și simplificarea trebuie să devină noțiunile cu care să-și înceapă fiecare zi de muncă decidenții. Creșterea de care avem nevoie nu poate veni decât din interior. Dacă vom fi capabili să definim cadre legislative istețe, să încurajăm inițiativa și să activăm resursa umană disponibilă putem spune că mai avem o șansă. Alternativa este cea a continuării circului în așteptarea unui deznodământ previzibil și, în același timp, tragic.

21 de comentarii:

  1. Dream on, dream on! Cata vreme majoritatea covarsitoare a populatiei are o gandire rudimentara, nu ne putem astepta la nimic bun.

    RăspundețiȘtergere
  2. schimbarea vine din interior da e drept dar din interiorul nostru al fiecaruia dintre noi ca asa poti sa implemetezi ce sisteme vrei tu caci cumva tot o sa te "driblez"...

    RăspundețiȘtergere
  3. "Puțini au fost cei care au știut ce se întâmplă de fapt, care sunt motivele reale din spatele nejustificatei dorințe a politicului de așa-zisă reformare a pieței muncii."
    care au fost motivele reale?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevaratele motive nu au fost in niciun caz legate de Nokia, ci cred ca mai degraba de incapacitatea statului de a-si concedia proprii angajati.

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

      Ștergere
    3. Intr-adevar, n-au fost legate de Nokia, ca doar tu esti un fin cunoscator al situatiei. Corect formulat ar fi fost "n-a avut legatura numai cu Nokia". Asa, pt. cultura mea generala si ca sa-ti justifici teoria, poti sa-mi spui cati salariati a concediat statul pe noul cod?

      MIA: ti-ai pierdut dreptul de-a comenta pana cand iti revine mintea la cap. :-)

      Ștergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Amice, despre nastase poti comenta in articolul de ieri nu in asta!

      Ștergere
  5. Prietene, înainte de toate avem nevoie de un proiect naţional. Să ştim de unde pornim şi unde ajungem, care ne sunt priorităţile. Şi abia atunci au sens toate cele spuse de tine, care sunt instrumente pentru înfăptuirea obiectivului strategic.
    Ştiu că-mi voi lua înjurăturile de rigoare, dar România este un imens eşec al credinţei că pieţele rezolvă orice, şi că statul nu are ce căuta în economie. Ce nu vrem să acceptăm noi este realitatea că statul NU se amestecă în economie. Nu, el a fost capturat de un grup de interese nelegitime, care la adăpostul unei ideologii, de fapt a unei vulgate neo-liberale, îl parazitează şi-i distruge substanţa economică. Când nu vor mai avea ce suge, paraziţii se vor căra de aici. Până atunci trebuie să-i ameţească pe bizoni, pentru a accepta starea de fapt. Şi atunci sloganuri precum "statul e cel mai prost administrator", "flexibilizarea pieţei muncii", "asumarea de riscuri individuale", "statul nu mai poate face nimic pentru cetăţeni", "bugetarii cei graşi care stau în spinarea famelnicilor privaţi" se tot repetă, la nesfârşit, ca o mantră.
    Asta e: prăbuşirea despre care vorbeşti ar putea avea loc mai repede decât ar crede până şi cei mai pesimişti dintre noi.

    RăspundețiȘtergere
  6. Dane, inainte de a vorbi de dezvoltarea antreprenoriatului, i-ai intrebat pe prietenii tai din PSD daca iti dau voie sa spui asa ceva? Nu de alta, dar parca un ministru PSD a venit cu ideea luminata de a impune o taxa minima. In felul asta, sute de mii de mici antreprenori au primit o lectie despre grija netarmurita purtata de guvern micilor afaceri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Spre deosebire de tine care probabil ciugulesti din munca de postac, eu nu primesc comenzi de la nimeni. Ca o idee generala(greu de inteles pentru unii ca tine) scriu absolut ce vreau si cand vreau. Stiu, e greu sa-ti imaginezi asa ceva!
      Si-acum sa trecem la tema hard. Ai idee cate articole am scris eu pe tema aberatiei de impozit pseudo-forfetar? Spui ca a fost gandit de un ministru PSD? Si-atunci de ce meganulitatea boc si intunecimea sa(la creier) basescu au mancat cacat doi ani ca e OK? Esti constient ca prin prostia aia de impozit au fost asasinate 200 000 de firme?
      A fost opera unui pesedist? Eu spun ca a fost opera unui prost. Dar iti imaginezi cat de prosti au fost aia care-i sustineau pe prostii care propuneau aceste aberatii? Eu nu m-am numarat niciodata intre ei. Tu da, deci te las sa extragi singur concluzia!

      Ștergere
    2. Ai uitat sa+i amintesti postacului cu memorie de gandac de balegar ca impozitul forfetar a fost introdus de prea maritul prostovan Gheorghe Pogea.

      Ștergere
    3. pentru cei cu memorie selectiva; impozitul forfetar a fost propus de Constantin Nita de la PSD: http://www.zf.ro/politica/o-noua-idee-fiscala-a-psd-impozitul-forfetar-pentru-imm-uri-3085451/
      Dar ai posibilitatea sa stergi comentariul, sau sa spui ca de fapt Basescu l-a pus pe Nita sa spuna ca e ideea lui...

      Ștergere
    4. Ooo, postac la datorie. Ce stire e asta? Vad ca vorbeste despre sedinta departamentelor PSD, nu despre guvern. Sugerezi ca in perioada Basescu-Boc legile se dadeau de la PSD?

      Ștergere
    5. Nita a fost ministrul IMM-urilor. Da, in perioada BaSecu-Boc. In anul ala in care au preacurvit impreuna.
      http://www.newschannel.ro/stiri/nita-impozitul-forfetar-este-necesar-acum-dar-la-anul-va-putea-fi-amendat/
      Ca sa afli calitatea intelectuala a stimabilului Nita, noroc ca internetul nu uita:
      http://www.hotnews.ro/stiri-politic-5876802-ministrul-nita-catre-emil-boc-nu-adevarat-domnu-pai-dracu-140-000-cum-faca-14-hectare.htm
      Cine nu invata din istorie...

      Ștergere
    6. Pai, se pare ca a schimbat echipa. Valuoarea la valuoare... trage.

      Si... pe forumul lui alex dumitrascu "punctasem" pe la inceputul lui 2009 ca_Costel Nita e un mason... mai retardat.

      Prostolacii care nu le lecuiesc de basism, de prosti vor muri.

      Ștergere
  7. masuri anticriza ponta:
    1. bani inapoi la pensionari si bugetari;
    2. bani aruncati pe apa sambetei pentru mafia bancar-imobiliara Prima Casa;
    3. bani pentru spitalele reinfiintate in fiefurile lor;
    4. bani pentru zecile de mii de viitori someri ce nu vor lua bac-ul;
    5. nu privatizam si nu vindem nimic (nu ne vindem tara) doar rebuie sa sugem si noi ceva dupa atata stat pe bara;

    intrebarea e, daca nici alea 8% la bugetari le-au dat pe deficit, de cunde dracului scot escrocii banii?! unde-s miliardele din evaziune? unde-s miliardele furate de portocalii?!

    cu escrocii actuali tara se va duce accelerat la groapa de gunoi a falimentului. nimic pentru firme. totul prin ordonante de urgenta. boc=ponta = aceeasi incompetenta si sfidare a bunului simt.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai cumva firma de construit... patinoare?

      Ștergere
    2. averea mi-am facut-o livrand cornu si laptele. apoi m-am reprofilat pe sali de sport. adevaru e ca tunurile le-am dat pe vremea lui bombo. cu 3 patinuare ale lui voiculescu baiat destept, de 5 lei bucata n-a facut nimeni avere.

      dar totusi, unde sunt miliardele din evaziune, de ce a crestut puanta salariile pe datorie? :)

      Ștergere
    3. @unu

      Intr-o zi... trista pentru tine... vei ramane fara basescu.

      Industria de prostit prosti si-a facut datoria fata de tine.

      Ștergere
  8. Păi la cine s-ar mai da şpagă dacă s-ar simplifica legislaţia şi s-ar informatiya totul? Şpaga are nevoie de transparenţă sau de uşi închise, nepotism şi plicuri pe sub mână? Să fim cinstiţi, culegem exact ceea ce semănăm. Totul merge exact comform planului, iar planul este să cadă malul. Vom aduna toată mâncarea din magazine în primării şi vor venii voluntarii ca să o distribuie gratis. Se va face apel la volutntariat pentru toate muncile de strictă necesitate, iar marile averi vor avea pază militarizată în timp ce se va întrerupe curentul pentru ca să nu mai funcţioneze comunicaţiile şi internetul.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)