marți, 19 iunie 2012

Privind cu alti ochi

Ceea ce voi scrie în continuare este una dintre cele mai negre pagini din istoria României. Este, dacă vreți, o lecție despre cum poate fi destructurată o națiune, iar rezultatele se vor vedea în curând, mult mai repede decât vă puteți imagina. 

Totul a început în negura anilor '50(în fapt după tranșarea zonelor de influență), atunci când comunismul a fost implementat cu forța prin intermediul oamenilor de bine veniți pe tancuri. E bine să pornim de la acea realitate, de la personajele negre sosite atunci, cei vinovați de distrugerea a ceea ce a fost elita societății românești. Odată treaba terminată, societatea a intrat într-o gravă decadență, iar lumina oficială venită de la răsărit a început să prindă cheag. Atunci proletcultismul cunoaște apogeul, atunci apar poețașii oficiali care, printre altele, ne-au dat mostrele de penibil ”Stalin și poporul rus/libertatea ne-au adus”, sau, mai cunoscuta ”Mai trece-o noapte şi mai trece-o zi/ Se ascute lupta dintre clase/ Iar chiaburii se arată-a fi/ Elemente tot mai duşmănoase”. Schimbările politice de la Moscova ale noului țar Nikita Hrusciov iau prin surprindere România unde, dictatura lui Gheorghiu Dej nu putea suferi modificări atât de radicale. Practic, Dej nu putea să-și combată propria politică de distrugere de până atunci, așa că, din dorința de a-și menține poziția, o cotește brusc spre naționalism. Astfel sunt ignorate directivele de la Moscova și țara începe investiția în industria grea, se reduce activitatea SOVROM-urilor și, într-un final, se reușește eliminarea Armatei Roșii de pe teritoriul României. De asemenea, cu largul sprijin popular, începe eliminarea personajelor sovietice infiltrate în România, sunt încurajate discuțiile antirusești și mulți deținuți politici sunt eliberați. 

Lucrurile nu puteau rămâne nepedepsite și Gheorghiu Dej moare în condiții suspecte, existând bănuiala că a fost iradiat intenționat cu ocazia ultimelor vizite la Moscova. Situația se precipită la vârful PCR deoarece rușii încearcă o restaurație însă, prin manevre încă rămase neclare, Ceaușescu preia puterea. Politica se destinde, iar vechii eliberatori de pe tancuri intră definitiv într-un con de umbră. Ceaușescu face schimbări masive în serviciile secrete, reușind să treacă pe linie moartă majoritatea cozilor de topor ale KGB. Apogeul politicii sale este înregistrat cu ocazia Primăverii de la Praga, atunci când se opune invaziei sovietice. Știindu-se apărat de chinezi, Ceaușescu își continuă politica de independență față de ruși. În această perioadă apare un alt fel de opoziție la politica lui Ceaușescu, alimentată de nemulțumirile foștilor „tanchiști” și susținută puternic de fratele sovietic. Mișcarea, inițial invizibilă, capătă putere odată cu popularizarea sa de către Europe Liberă și Vocea Americii. Este vorba despre o parazitare a dizidenței românești autentice de către indivizi proveniți din aceste cercuri. Așa se face că, pe lângă personalități cu o înaltă statură morală și intelectuală, reușesc să se strecoare și foști fripturiști care, prin opoziția lor la politica lui Ceaușescu, păreau a împărtăși același ideal. Numai că idealul lor ținea de Maica Rusie, în timp ce România autentică era însetată de Occident și de valorile sale. În timp ce la nivelul serviciilor secrete epurările lui Ceaușescu lăsau puține spații de manevră KGB-ului, manipularea spațiului intelectual a devenit câmpul de bătaie favorit. Așa a apărut  noua intelighenție, cu aparențe occidentale și atitudini clar anti-ceaușiste. Protejați de o forță nevăzută, unii din intelectualii noii generații s-au putut dezvolta fără opreliști, au beneficiat de ieșiri generoase în occident, cu toate că, pentru marea majoritate a populației, așa ceva era de neimaginat. La revenirea în țară s-au regrupat în grupuri de presiune reușind înlocuirea elementelor vechi. Elemente care, într-adevăr, erau rupte de actualitate, în principal din cauza izolării. Așa și-a făcut loc în intelectualitatea română o componentă vocală, sprijinită de forțe ascunse și ale cărei opinii erau imediat multiplicate pe o groază de canale mai mult sau mai puțin controlate. Acesta a fost vectorul dizident pro rus, lupul în blană de oaie, cel luat la grămadă cu adevărata dizidență autohtonă(care, dacă e să fim coreți, a fost nevoită să facă numeroase compromisuri pentru a supraviețui). 

Totul a culminat cu anul 1989, când am avut parte de o revoluție instrumentată de ruși(asupra acestui aspect cred că nu trebuie să mai insist). Este foarte interesant de revăzut prin ochii de acum cine a a apărut în față, cine a preluat puterea atunci și ce interacțiuni au fost între intelectualitatea vocală și putere. N-o să întind discuția mai mult decât este cazul și vă voi lăsa să trageți singuri concluziile, mai ales că acum lucrurile sunt clare. Poate veți înțelege cum au acționat grupurile de presiune despre care v-am vorbit, cum s-a reușit acapararea unor instituții și cum, în spatele unor manifestări aparent nevinovate, se promovează destructurarea României. Nu sunt un exaltat, însă vă atenționez asupra faptului că uneori e bine să te uiți și la originile individului. Astfel vei reuși să înțelegi reacțiile lui, ale găștii și interesele din spatele unor acțiuni. Din nefericire acest articol nu înseamnă nimic. Mizeria din România a ajuns la o cotă atât de mare încât destructurarea țării este inevitabilă. Lupta a fost câștigată, la fel și războiul. Nouă nu ne rămâne decât să înțelegem ceea ce s-a întâmplat. Atât!

P.S. Acest articol e pentru cei care sunt capabili să gândească, așa că vă rog să nu pomeniți nume în comentarii(probabil vor fi șterse).  

18 comentarii:

  1. Multumesc pentru acest articol. In sfarsit am inteles care e miza cu educatia.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ontelus Dan Gabriel19 iunie 2012 la 09:15

    Daca intelegem si asimilam contextele internationale in care au fost posibile momente importante din istoria noastra moderna, de exemplu 1859, 1866, 1877, 1918, 1940, 1941, atunci se explica si tot ce s-a intamplat dupa 1945. Discrepanta romani-modernitate este evidenta si tragica.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc. Acest articol imi confirma temerile - norocul nostru sta in vocalizele din ce in ce mai puternice :-). Ale cui? Ale cui trebuie.

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca rusii au castigat (iar), ce cauta baza americana de la Kogalniceanu si scutul american de la Deveselu, in Romania? De ce nu avem mai degraba o unitate rosie in tara?
    Sau americanii au dat-o la pace cu rusii si de fapt nici nu conteaza ca bazele militare sunt americane sau rusesti? Ca daca-i pe asa, nu are rost sa mai vorbim nici de rusi, nici de Occident, nici de capitalism nici de comunism. Totul e un blat mondial, iar noi ne racim aici gura de pomana si de fapt singura alegere pe care o putem face e de a ne supune fie Satrapului Suprem (fara nume, fara figura) fie Satrapului Local.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect, e greu de crezut ca un om ca Dan inca mai crede in "instrumentarea rusa". Deh, nimeni nu-i perfect.

      Ștergere
  5. Prietene, am fost permanent la intersecţia, periferică(amănunt important!)a trei imperii. Cu trei viziuni despre lume şi despre viaţă, cu trei interese opuse, cu trei moduri de a acţiona. Nu putem limita totul la ceea ce au făcut ruşii. Chiar şi rusofilii ăia la care faci tu trimitere, în anii '50, erau rusofobi! Crede-mă, nu vorbesc fără acoperire.
    Războiul Rece nu a simplificat nimic. A adus doar un jucător global, care a perfecţionat metodele sovietice de control în Europa de Est. Americanii au preluat pur şi simplu fostul lagăr socialist, şi-a pus oamenii în funcţii(fără să le pese de CV ul lor!)şi îşi fac jocurile lor obsesive cu ruşii. Între timp otomanii şi-au adus aminte că au fost şi ei ceva pe aici, Imperiul Austro-Ungar se întrupează aşa, virtual, dar foarte concret în unele aspecte, vezi BCR, vezi OMV, dar şi cenuşa amărâtului ăluia de Nyiro. Şi uite aşa se amestecă jucătorii, de nu mai ştii cine al cui este. A reduce totul la amestecul Moscovei(poate real, dar foarte puţin relevant, raportat la ceilalţi) este un mod de a ne fura căciula. Ca să nu spun că sunt momente în care unii dintre ăştia îşi dau mâna, uitând că sunt duşmani, ei fiind toţi foarte prieteni cu banul.
    Se numeşte ceaţa războiului, în spatele căreia nişte unii se felicită pentru profiturile făcute. Iar pe noi nu ne poate salva nimeni, în afară de spiritul critic. Dar acesta se dezvoltă prin cunoaştere. Ai înţeles de ce arată cum arată "reformele educaţiei"! Principalul lor "merit" este anularea spiritului critic. Fără acest spirit, orice manipulare este posibilă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E complicata discutia atunci cand pui in balanta "ecuatia globala". In articolul de fata nu am dat decat o singura frantura pentru o buna intelegere a unor forte care actioneaza aici. N-am pretins ca sunt singurele, insa sunt cele care ne vor influenta decisiv intr-un viitor apropiat.
      Si sa nu uit. Indiferent de cine unde actioneaza, trebuie sa fim constienti ca cel mai mare dusman al nostru suntem noi.

      Ștergere
  6. "şi-au", evident! Dar ce dracu să faci cu mizeriile astea de tastaturi?!

    RăspundețiȘtergere
  7. E ceva ciudat aici. Deci revoluţia a fost făcută de ruşi, dar roadele ei (economice) le-a cules sistematic vestul. De 22 de ani încoace nu Moscova ne spoliază.
    Altruişti, ruşii ăştia, ce mai...

    Foarte bună observaţia că România este destructurată metodic de interese străine. Fix acelaşi tip de destructurare (prin intermediul guvernelor de dreapta corupte şi al FMI+BM) a avut loc în ţările Americii latine începînd cu anii 60-70. Does it ring a bell?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-i nimic ciudat. De obicei, Moscova nu spoliaza sistematic ci-si ia bucata dintr-o data. Inca nu si-au luat ceea ce li se cuvine ci doar cateva firimituri. Sa vezi insa ce va fi cand va veni vremea scadentei.

      Ștergere
    2. Ba e ciudat Dane, si ilogic. O dai in SF-uri ca sa justifici un basm.

      Ștergere
  8. Nu inteleg nimic. Ai zis ca nu dai nume, dar fara nume nu are sens pentru mine, imi pare rau.

    RăspundețiȘtergere
  9. Miscarile recente ne arata ca se intampla ceva, ce exact nu stiu dar am impresia ca s-au luat la tranta 2 gasti prin interpusi si momentul este grav pentru ca cei care vor pierde vor ramane si fara cascaval si vor castiga cu siguranta si niste bilete de tratament la loc racoros.

    RăspundețiȘtergere
  10. Un articol deosebit, insa nu pot decat sa intuiesc, fara a fi si sigur, cine ce se afla in spatele numelor nerostite. Pacat ca nu poti da mai multe amanunte, pentru ca sunt unele aspecte mai de prin "meandrele concretului" ce nu pot fi cunoscute decat de catre cei (oarecum) initiati in politica care se (des)face in spatele usilor inchise. Cert este ca "Bunicuta" a facut mult rau Romaniei in anii '90, insa nici cu "Colonelul" nu mi-e rusine. De-o fi rusii, de-o fi 1Q Sam, "bucurosi" le-om duce toate, de e pace, de-i razboi. Mai ales ca lumea ne e inchisa...

    P.S. Poti da un hint in legatura cu "data scadentei"?

    RăspundețiȘtergere
  11. Tot ce se intampla e consecinta distrugerii incet si cate putin a invatamantului. Fara o educatie corespunzatoare, ramanem toti o gloata nenorocita, iubitori de manele si intrigi si nu o sa ne putem lepada niciodata de vechile metehne si mentalitati. Bine zicea cineva, ca "somnul ratiunii naste monstri". Nu ne ramane decat sa asistam pe mai toate posturile TV la tot felul de scandaluri.

    RăspundețiȘtergere
  12. Da, am avut o revoluţie instrumentată de ruşi, în urma căreia am devenit membri NATO - că ăsta era scopul ruşilor.
    http://mariusmioc.wordpress.com/2008/12/16/marius-mioc-rupe-tacerea-pamflet/

    RăspundețiȘtergere
  13. Acesta a fost vectorul dizident...(de fapt), pro-rus...
    Da, se intelege mai bine. Doar sa vrei sa intelegi. Si sa poti depasi disonanta cognitiva. E dificl sa ajungi aici daca vreme de decenii ai citit altfel evenimentele, in grila simplista oferita cu generozitate de "componenta vocala" a intelighentiei.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)