duminică, 2 septembrie 2012

Desfiintati CNSAS!

Numai respectul pentru Ticu Dumitrescu m-a făcut ca, la momentul propunerii sale, să fiu unul dintre susținătorii ei. Întotdeauna am considerat că cei care au suferit de pe urma nebuniei comuniste sunt cei îndreptățiți să se organizeze în vederea condamnării respectivei perioade. Fără a pune la îndoială în vreun fel personalitatea regretatului Ticu Dumitrescu sau a celor care au suferit, voi spune că drumul pe care s-a mers până acum este eminamente greșit și că avem nevoie de o corecție rapidă a situației actuale care riscă să arunce în derizoriu toate suferințele acelei perioade.

Principala premisă de la care s-a pornit în elaborarea legii a fost una falsă, anume că în România se pot desfășura lucrurile la fel ca în Germania. Iluzia noastră că am putea găsi un domn Gauck care, prin statura morală și printr-un comportament stabil, să garanteze corectitudinea întregii operațiuni e absolut falsă. Mulți dintre cei care, chipurile, au fost de partea lui Ticu, dar care în realitate i-au dinamitat întreaga lege, au știut bine că meciul nu e pierdut și că, prin înființarea unei comisii artificiale precum CNSAS, întreaga mizerie a perioadei poate rămâne sub control. Mai mult, au înțeles că, prin intermediul acestei comisii, persoanele indezirabile pot fi supuse mult mai simplu oprobriului public deoarece documentele sunt puse la lumină oficial. 

Ceea ce a rezultat vedem cu toții. O aberație care mustește de securiști, folosită ca instrument politic și, după caz, ca mașină de albit. Este de-a dreptul aberant ca unui securist notoriu să nu-i fie găsit dosarul. Cât de nebunesc e faptul că o persoană care a ajutat Securitatea la implantarea de agenți în casele celor urmăriți să fie spălată efectiv de către această comisie de doi bani? Cum e posibil ca din conducerea comisiei să fi făcut parte un individ despre care s-a aflat(evident după ce a plecat de-acolo) că o are pe nevastă-sa securistă? Oare care o fi statutul său? Cu siguranță că este aberant, scandalos și că avem obligația să punem capăt mizeriei. Pentru aceasta însă actuala comisie trebuie desființată!

Nu are absolut niciun sens să introducem între sursă(arhiva fostei Securități) și marele public un filtru inutil precum CNSAS. Personal consider că decât să plătim niște oameni care „judecă” dacă un om a făcut sau nu poliție politică, e mult mai productiv ca întreaga arhivă a fostei securități să devină publică și liber accesibilă. Iar când spun liber accesibilă mă gândesc, evident, la digitizarea sa și liberul acces din internet. Să fim bine înțeleși, au trecut mai bine de douăzeci de ani de la Revoluție, resentimentele de atunci s-au diluat puternic, astfel încât liberul acces nu mai face rău nimănui. Accesul la dosare îl va face pe fiecare să înțeleagă dacă X sau Y a fost un imbecil sau, din contră, dacă relația sa cu Securitatea a fost doar una formală. De asemenea, le va permite mult mai ușor celor care au suferit să se îndrepte legal împotriva vinovaților.

În concluzie, cred că dacă actuala comisie ar fi desființată și înlocuită cu una care ar face doar o muncă administrativă(digitizare și conservare) societatea și-ar rezolva una din bubele purulente pe care le are. Sunt ferm convins că este cea mai elegantă rezolvare. De asemenea, securiștii care încă se ascund prin spatele unor reglementări legale n-ar mai avea nicio șansă. Ce zici, slăninosule? Am dreptate?

9 comentarii:

  1. Administrare, digitizare si conservare a ceea ce considera "structurile" ca nu are implicatii asupra securitatii nationale. Restul intra la "secret de stat" inca vreo 50 de ani.

    Ai remarcat, prealuminatule, ca serviciile secrete din tari cu traditie totalitara impun in justitie termene pentru desecretizarea dosarelor sensibile? De exemplu, dosarul JFK a fost secretizat 50 ani prin lege. Intre timp a fost desecretizat, dar tot degeaba.

    Stie cineva vreun exemplu de dosar secretizat prin lege de Rusia sau China? Aia democratie, nenica! Adevaratii democrati n-au ce ascunde.

    Subscriu la desfiintarea CNSAS. Pe securisti ii recunosti ca una vorbesc si alta fumeaza. Dureaza, dar timpul e singura resursa inepuizabila a romanului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aici e vorba de documente care nu au niciun impact asupra securitatii nationale. Modul de culegere a informatiilor si de operare a retelei de informatori s-a schimbat astfel incat ceea ce a fost ar trebui „dat la liber”. Desigur actuala organizare ajuta niste personaje insalubre sa mentina un control ilegal asupra fostei retele de informatori.

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. Daca esti capabil sa intelegi un text si sa judeci independent probabil acest blog e si pentru tine. Daca ai creierii varza de la propaganda basista nu inteleg ce cauti pe-aici.

      Ștergere
  3. Nu-i o idee rea...Dar nu ii vad pe baietii cu ochi albastrii sa-si imparta jucariile cu pulimea. Cine sa promoveze si sa puna in aplicare asa ceva intr-o tara condusa de securisti? Poate doar daca se mai lucra ceva din exterior...;)
    Mda, si la randul meu am si eu intrebarea: cine-i slaninosul?

    RăspundețiȘtergere
  4. "Cum e posibil ca din conducerea comisiei să fi făcut parte un individ despre care s-a aflat(evident după ce a plecat de-acolo) că o are pe nevastă-sa securistă?"
    O fi asta au ba ? Doar Dan poate sa ne spuna ...

    http://www.ziaristionline.ro/2012/02/19/schema-dss-um-0544-si-catrinel-plesu-eugen-mihaescu-despre-andrei-plesu-si-cooperativa-ochiul-si-timpanul/

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)