joi, 20 septembrie 2012

Urmatoarea (r)evolutie

Comentariile articolului de ieri mă fac să cred că în articolul de astăzi voi dezamăgi multă lume întrucât așteptările unora sunt extrem de mari. Multe dintre ideile de ieri țineau mai degrabă de revoluție decât de evoluție, ceea ce le-a descalificat de la a avea potențial pe termen scurt. Fără a exclude materializarea rapidă a vreuneia dintre ele vă voi spune că ideea mea se referea la cu totul altceva, atacând piața unui echipament practic omniprezent.

Prin 1996(sper să nu mă înșel) Larry Ellison ne vorbea despre moartea desktop-ului tradițional introducând în atenție un nou concept, anume network computer-ul. Având în vedere piața enterprise, lucrurile prezentate de Larry păreau logice deoarece promiteau simplificarea arhitecturii generale a rețelelor mari, reducerea costurilor și o eficiență sporită. Ideea lui Ellison nu era atât de originală pe cât s-ar putea crede. Cei mai bătrâni știu bine că bătrânul IBM avea în cap încă din anii '60 o asemenea arhitectură, doar de aceea au introdus mainframe-ul pe piață. Cu toate că „noul concept” al lui Larry părea logic, network computer-ul a murit. Ieftinirea componentelor a generat desktop-uri din ce în ce mai performante condamnând la uitare tot conceptul de network computer. În plus, nici serverele acelor vremuri nu erau atât de puternice pentru a susţine la un nivel mulţumitor sute sau mii de computere.

Între timp au mai fost încercări de revitalizare a network computer-ului, mulți din giganții hardware având oferte de „thin client”, însă prețurile reprezintă un impediment major. Și aceasta deoarece este de-a dreptul penibil să arunci 200-300 EUR pe un sistem chior când, cu același preț poți achiziționa un desktop. Ei bine lucrurile sunt pe cale să se schimbe deoarece elementul care va conta enorm va fi chiar prețul.

Cu toate că existau concepte similare de mai multă vreme, revoluția în ceea ce privește arhitectura s-a produs în acest an. Este vorba de Raspberry Pi, o placă de mărimea unui card având absolut toate funcționalitățile unui computer. Marketat ca un sistem complet la 25$(ma rog, se-ajunge pe la 35-40), conceptul a șocat, iar comenzile i-au sufocat pe inițiatorii proiectului. Raspberry Pi a fost începutul însă alternativele abundă, unele dintre ele fiind chiar mai vechi, dar mai prost marketate. Beagleboard, Gumstix, IGEP, Mele A100 sunt doar câteva din alternativele la placa englezilor. Lupta însă s-a ascuțit în momentul în care VIA a anunțat că urmează să lanseze un competitor direct pentru Raspberry Pi, anume APC. O placă all-in-one la 49$ care rulează Android.

Și-acum să facem pasul înainte. Ceea ce v-am expus mai sus nu reprezintă nimic altceva decât faptul că  avem deja hardware-ul care permite revoluționarea desktop-ului. Utilizând aceste plăci se pot construi computere de mărimea unei telecomenzi(sau chiar mai mici), silențioase și destul de puternice pentru utilizatorii actuali. Practic network computer-ul lui Ellison are toate șansele să renască și, mai mult, să stârnească o adevărată isterie. Dacă în urmă cu cincisprezece ani desktop-ul omora NC-ul datorită prăbușirii prețului componentelor, iată că NC-ul își ia revanșa . Un sistem care va costa undeva între 50-100 EUR va fi greu de refuzat. Mai mult, în mediul enterprise un asemenea sistem este de mult timp așteptat. Fără ventilatoare sau alte elemente mobile, cu un consum mic și pretabil aplicațiilor business, noul network computer este ceea ce așteaptă marile firme. De ce spun asta? Simplu, virusul cloud intră încet și sigur în mediul business, astfel încât clientul ieftin este fix veriga lipsă din întreaga ecuație. Să schimbi o mie de sisteme cu 50 000 $ este ceva incredibil acum, dar perfect realizabil în scurt timp.

Dacă în mediul business avantajele ne sunt clare, să vedem care pot fi avantajele utilizatorului casnic. O să fac apel tot la memorie pentru a vă aduce aminte de fenomenul Sinclair Spectrum. Ei bine, un asemenea sistem poate reprezenta acum ceea ce a fost Spetrum-ul în vremea sa. Pentru utilizatorul casnic, doar adăugarea unui card de memorie sau a unui SSD transformă NC-ul într-un desktop cu tot ce-i trebuie. Am uitat să amintesc un amănunt interesant: aceste arhitecturi permit și interfațarea cu diverse dispozitive, combinând cumva Arduino cu desktop-ul(nu e cea mai fericită exprimare, dar înțelegeți la ce mă refer). Practic, desktop-ul de-acasă este pretabil și interfaţării cu lumea reală, micilor automatizări ceea ce, pentru oricine reprezintă un nou univers.

La capitolul software, mai precis al sistemelor de operare, deja există o groază de alternative. Pornind de la ArchLinux, o versiune extrem de bine optimizată pentru arhitecturile ARM și continuând cu Chrome OS sau cu mai noile inițiative gen "Boot to Gecko", toate acestea constituie platforme ideale de lucru. Posibil ca în această categorie să intre și Windows RT, dar trebuie să vedem cât de mult va fi dispus Microsoft să „deschidă” sistemul și să renunțe la limitările artificiale pe care le-a impus.

Ceea ce lipsește pentru ca ce-am descris să devină realitate este un jucător mare din mediul global care să aibă viziunea necesară deschiderii acestei pieţe. Pentru a impune arhitectura e nevoie de cineva puternic, capabil să ofere atât un preț mic cât și o calitate adecvată. Deocamdată n-a apărut însă, atunci când vă veți întâlni cu un buzz mediatic referitor la computerul de 99$ va trebui să vă uitați pe cotațiile acelei companii și să vedeți dacă nu cumva e o oportunitate majoră.

14 comentarii:

  1. eu cred ca ai dreptate....am auzit multa valva in ultima vreme in jurul acestui "Raspberry Pi". mai ramane sa cumpar actiuni cand va fi cazul, n-am cumparat niciodata, nu stiu cum se face treaba asta practic:))

    RăspundețiȘtergere
  2. Şi să nu uităm avantajul esenţial al tehnologiilor cloud computing: transparenţă totală. Furnizorul va şti absolut tot ce face beneficiarul, ceea ce va simplifica mult relaţiile dintre cei care conduc şi cei care se lasă conduşi.

    RăspundețiȘtergere
  3. eram absolut sigur că te referi la Raspberry Pi, mai ales că ai mai scris mai demult despre el iar în combinație cu laptopul de ieri totul indica înspre Raspberry Pi (nc).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ... pai nu e Raspberry PI. Aia sunt niste baieti isteti care au deschis drumul. Profitorii vor fi cei care vor duce drumul pana la cap. In afara pasionatilor, nimeni nu cumpara o placa de baza pe care sa trebuiasca sa-si instaleze un sistem de operare si s-o tina agatata de televizor intr-un maldar de fire... Mai e nevoie de design, de software coerent, marketing s.a.m.d.

      Ștergere
    2. Proiectele exista (device-uri ieftine si inchegate):
      - ouya (95USD): http://www.kickstarter.com/projects/ouya/ouya-a-new-kind-of-video-game-console
      - pebble (99USD): http://www.kickstarter.com/projects/597507018/pebble-e-paper-watch-for-iphone-and-android

      Pina la 50USD per device mai e cale de 2-3 ani cel putin.

      Ștergere
    3. Marius, crede-ma ca stiu aproape toate proiectele din domeniu. In afara celor amintite de tine mai sunt cel putin 50 de producatori asiatici care fac in prezent device-uri chiar si sub 50$, asa ca nu mai e de asteptat atat de mult. Ceea ce doream sa spun e ca pretul nu e destul. Ai nevoie de ceva mai mult. Daca vrei un exemplu, imagineaza-ti ce-ar fi daca maine apple va scoate un device de acest tip la 99$. Cu o buna integrare hard soft ar fi o bomba.

      Ștergere
  4. Ramane de vazut la ce preturi vei putea inchiria "puterea de procesare", terminalele curente nu au destula, si cerintele sunt din ce in ce mai mari.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mai ramine sa ne rugam ca Raspberry & all sa nu aiba succesurile de care s-a bucurat OLPC.
    Care OLPC nu se descurca chiar rau. Face furori in Ghana, Sierra Leone, Rwanda, Peru, Columbia, Paraguay. Subnetbookul de dar nu se cauta la puterea de procesare.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu-i cam la fel ca si cu "Cotton Candy"? Cel putin "Cotton Candy" au preluat comenzi prin Martie, daca nu si mai devreme, si se pare ca au inceput sa furnizeze abia acum.
    Ar fi o utilizare pentru asa ceva in domeniul securizarii datelor si documentelor personale, dar platforma este greu de procurat si, pina cind devine ubicua, alte solutii sint de preferat.
    Mai este un furnizor german sau austriac dar si platforma aia este foarte scumpa (cca 200 EURO); fara sa mai vorbim ca Raspberry are si morala de partea sa...

    RăspundețiȘtergere
  7. Raspberry Pi este un device de nisa si asa va ramane, este un fel de versiune hardware a unui sistem de operare open source. Efectiv el nu stie sa faca numic, nu are o destinatie finala. Veti spune ca nici Facebook nu face nimic dar nu vad cum 900 milioane de utilizatori vor umbla cu un Pi in mana in timp ce Intel, Apple sau AMD stau si se uita, Nokia(chiar daca nu e in domeniu) probabil ar sta si s-ar uita :). In plus, odata dezvoltata o functionalitate a lui, ea nu poate fi pur si simplu downloadata de alte mii/milioane de utilizatori. Puterea de a-ti pune in mana un device hardware PORTABIL si multifunctional nu o au decat gigantii mai sus mentionati, cu exceptia Nokia, care inca sta si se uita. Scopul sau va ramane cercetarea, asa cum au mentionat si creatorii sai.

    RăspundețiȘtergere
  8. Am asteptat azi sa vedem care-i urmatoarea evolutie. Sincer, pana nu va exista integrarea cu windows, nu va prinde in mediul business. Ar trebui o evolutie uriasa inainte a sistemelor de operare si lucrul asta nu se intampla. Am tableta Android si o consider o jucarie. Ii lipsesc prea multe pentru a fi integrata in munca de birou. Cum ziceai si tu, are nevoie de o companie mare care s-o impuna. Insa, poate nu stii, dar in America se impinge din ce in ce mai mult lucrul de acasa. In momentul de fata o conexiune LTE iti permite asa ceva si cum pretul devine mai accesibil de la zi la zi, mai multi angajati se vor muta. Si cum stim cu totii ca America da trendul, treaba asta va ajunge la nivel mondial in curand. Personal eu mizam pe evolutia tabletelor si a computerelor all in one, nu pe ceva ca raspberry pi sau ceva asemanator. Daca vrei, cel mult astea vor fi integrate in televizoare si vor functiona ca si clienti de streaming dar in nici un caz in mediul corporatist.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Windows Server 2012 ofera Desktop Virtualization, vezi aici:
      http://www.microsoft.com/en-us/windows/enterprise/products-and-technologies/virtualization/default.aspx

      Deci, intr-adevar la nivel enterprise lipseste doar PC-ul foarte ieftin.

      Ștergere
    2. Dan, ce noutati mai aveti legat de tratativele Chinei cu privire la moneda in care impune anumite schimburi comerciale cu diversi parteneri?
      Ati avut mai demult un articol pe aceasta tema si ati tras atunci un semnal de alarma, spuneati ca toate aceste schimburi comerciale care ocolesc dolarul american vor avea, in viitor, un impact puternic asupra dolarului. Era vorba despre schimburile comerciale dintre China si Turcia, ulterior si Brazilia.
      Mai este de actualitate subiectul?

      Un alt articol pe tema asta:
      http://bursier.ro/traian/2012/09/21/noutati-sau-ce-va-fi-implinit/

      Ștergere
    3. @Alibaba Da, e de actualitate sau, mai bine spus, de foarte mare actualitate. Probabil o sa scriu in perioada urmatoare, dar lucrurile sunt mult mai complicate decat par la o prima vedere. Avem practic de-a face cu o mega-complicare la nivel global din care poate rezulta absolut orice. Oricum scenariul aur e unul reductionist.

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)