marți, 9 octombrie 2012

Sfarsitul petrecerii

Cu ceva timp în urmă afirmam că 2012 va fi ultimul an al falsului optimism. Ultimul an în care ne vom amăgi cu mierea și laptele care, nu-i așa, până la urmă trebuie să reînceapă cumva să curgă. Iată că „semnele timpului” încep să apară obligându-ne să revenim cu picioarele pe pământ.

Desigur, întregul banchet de până acum a fost susținut cu generozitate de SUA care, aflându-se în an electoral, nu-și poate permite stresarea electorului cu chestii de nimic, gen starea dezastruoasă a economiei. Ultima realizare a mașinii de propagandă americană e statistica referitoare la șomaj care pare extrem de deranjant de falsificată. 

Șomajul însă e un indicator sensibil pe care-l înțelege oricine. De-aceea e cel mai susceptibil de a fi manipulat, mai ales în perioadele electorale. Restul indicatorilor, mai puțin înțeleși de prostime, își continuă evoluțiile dezamăgitoare. Se distinge scăderea abruptă(-5.2%) din august a numărului de comenzi nealimentare. Cauza acestei evoluții se află în eșecul rezolvării problemelor sau, dacă vreți, în eșecul modelului economic actual. Cum răspund SUA acestor provocări? Exact ca și până acum, tipărind bani. 

Dincoace de Ocean ne confruntăm cu situații similare, generate însă de indecizia politică și de amatorism. Dezechilibrele accentuate ale economiilor europene au generat una dintre cele mai grave crize din istorie a datoriilor statelor. Bomboana de pe colivă este dată de indicatorii care sugerează o încetinire vizibilă a economiei Germaniei. Această dezvoltare era și ea logică, dat fiind faptul că mașina germană a exporturilor începe să se confrunte cu realitatea economică a lumii. În Europa, sub presiunea crizei și a unei politici tembele, piețele sunt sub presiune nelăsând prea multe opțiuni exportatorilor germani. Asia e și ea în încetinire vizibilă, în timp ce emergenții din America de Sud au o politică protecționistă, nepermițând penetrarea cu ușurință a piețelor proprii. Toate acestea, coroborate cu tensiunile politice interne, tind să ducă Germania în corzi. Ca și în SUA s-a găsit și-aici o metodă de a pune în funcțiune tiparnița. Super Mario se laudă că, prin acțiunea de cumpărare de datorie suverană(în fapt o tipărire mascată de bani) nu face altceva decât să profite de așteptările inflaționiste ale populației. E o teorie dezvoltată probabil prin laboratoarele Goldman conform căreia, dacă anunți că dai drumul la tiparniță și chiar faci primii pași, participanții la jocul economic vor arunca nebunește cu banii în economie pentru a se proteja de viitoarea hiperinflație. Puțin probabil ca acest lucru să funcționeze. Putem însă specula că se va întâmpla ca de fiecare dată în istorie: la un moment dat autoritățile vor fi luate prin surprindere cum nebunia va începe brusc și aparent fără justificare fix când lucrurile păreau că se rezolvă.

Indiferent de cum e denumit sau de aparența care i se dă, jocul dublu făcut de FED și BCE nu poate merge la infinit. Sfârșitul campaniei electorale din SUA nu va mai lăsa decât maxim șase luni de răgaz înaintea „contactului cu realitatea”. Modelul economic actual are nevoie de o redefinire. Teoretic, statele dezvoltate ar trebui să meargă spre o economie sustenabilă în locul uneia de creștere, în timp ce săracii ar trebui să aplice modelul economic actual. Așa ceva însă este de neacceptat întrucât „marii investitori” ar trebui să-și revizuiască sănătos așteptările de profit. În consecință, într-un scenariu extrem, este posibil ca cineva să încerce să pună presiune pe menținerea actualului sistem printr-o operațiune de resetare generalizată. Cum bine se știe, resetarea înseamnă reînceperea de la zero. Din nefericire, istoria ne spune că se poate ajunge în jurul valorii nule doar în două feluri: un dezastru(de care numai natura poate fi făcută responsabilă) sau un război. 

15 comentarii:

  1. >Din nefericire, istoria ne spune că se poate ajunge în jurul valorii nule doar în două feluri: un dezastru(de care numai natura poate fi făcută responsabilă) sau un război.

    Îmi permit să atrag atenţia că sunt 3 posibile situaţii - cele de mai sus + o revoluţie într-o ţară "care să conteze" ( în ideea că poate face ulterior "export de revoluţie" ;) ).
    E drept că de multe ori un astfel de scenariu a apărut după un război, ca în 1917, dar sunt şi situaţii - precum în 1789 - când secvenţa a fost inversă.

    RăspundețiȘtergere
  2. Citez:
    "Sfârșitul campaniei electorale din SUA va mai lăsa decât maxim șase luni de răgaz înaintea „contactului cu realitatea”."

    "decât" ăla trebuie înlocuit cu "doar".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Decat" ala trebuie sa stea exact acolo unde e. Ca regula generala: "decat" se foloseste in propozitii negative si "doar" in propozitii afirmative. Ex: Nu vreau decat sa taci. Sau: Vreau doar sa inveti limba materna.
      Autorul blogului e prinre putinii pe care-i citesc de cele mai multe ori doar pentru cursivitatea discursului si pentru lipsa greselilor gramaticale.
      On-topic: Razboiul nu-i prin natura sa inflationist? Deci ori inflatie de bunavoie ori fortat?

      Ștergere
    2. Propozitia ar fi negativa in forma "nu va mai lăsa decât", nu ?

      Ștergere
    3. Corect, mea culpa! Ma bucur teribil ca lipsa lui nu a declansat jihadul! :-)

      Ștergere
    4. Tot e bine, alții nu se prind nici cînd le atragi atenția:
      http://goo.gl/lr9Ii :)

      Ștergere
  3. Intrebarea este ce a facut Autorul pentru a se pregati pentru acest scenariu? Ce poate face romanul de rand pentru a se proteja de acest scenariu?

    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Autorul incearca sa sa prezinte niste cauze, si romanul de rand trebuei sa ia de guler pe politicieni si sa-i oblige sa adopte masuri anticriza, nu masuri prociclice in favoarea bancilor si a supermarketurilor.
      Unii sunt pe marginea prapastiei, iar noi suntem cu un pas inainte alor.

      Ștergere
  4. Incet dar sigur toti vom adera la ideea ca doar razboiul mai poate salva sau nu ceva din "lumea de azi" !
    Foarte corect ce spui din pacate se tot bate apa in piua pe crestere economica cu orice pret , si nimeni nu a facut nimic nu face nimic si nu va face nimic in acest sens ! De ce ? Complicat de dat un raspuns complet , franturi de adevaruri vedem cu totii sau marea noastra majoritate dar din pacate mai greu reusim sa le inchegam ! Cum cream o economie sustenabila ? Cum ne debarasam de consumismul exacerbat ? Cum ne scoatem din cap ca actualul model e de mult in moarte clinica ? Cum facem toate astea fara a arunca cu "pietre " unii in altii ?

    RăspundețiȘtergere
  5. Si daca romanul are niste bani, ce sa faca cu ei? Sa-i tina in euro? In dolari? Aur? Sau sa-si cumpere ceva?

    RăspundețiȘtergere
  6. Cum poate razboiul sa regleze lucrurile?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un război nu rezolvă nimic în principiu - dar creaază atâta suferinţă încât nemulţumiri care par momentan un capăt de ţară : precum cele că nu-mi pot lua acuma ultima tabletă de la Apple, am randament scăzut/negativ în termen reali la depozite sau chiar că s-a scumpit întreţinerea pălesc prin comparaţie ... :(

      Ștergere
  7. indiferent de război, cutremur, inundații , etc omul trebuie să mânânce.De aceea cea mai inspirată investiție este în teren agricol.căci el genrează venituri chiar și 100 de ani de aici înainte!
    Mulțumim de articole este și opinia noastră de cel puțin 2 ani că UN SHUTDOWN va veni obligatoriu!
    nu va fi sfârștiul lumii dar va fi începutul schimbării!
    toți cei care citim aici știm și simțim o cotitură!
    Întrbarea este: suntem pregătiți mental pentru schimbarea bruscă a direcției?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu deja "cotesc " de ceva vreme exact in domeniul respectiv investesc in terenuri agricole ( nu e garantat 100%) dar imi ofera o siguranta mai buna decat aurul si cash-ul din banca . De principiu e bine sa investesti daca poti si ai cu ce in mai multe "domenii" .
      Daca e sa pierzi pe toate planurile inseamna ca nu ma conteaza :) . Adica bau-baul e deja prea mare si prea evident ca sa te mai poti eschiva in vreun fel !

      Ștergere
  8. Şi în 2008 a fost campanie electorala în US (cu o lună înainte a căzut Lehmann) şi dupa campanie s-au tipărit vreo 3(trei) trilioane sau mai mult. Tiparniţa va funcţiona şi la anul şi la mulţi ani, atât cât va fi nevoie. Luaţi-vă gândul de la shut down. Nemţii vor fi aduşi la ordine.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)