luni, 10 decembrie 2012

Despre alegeri la cald

N-am insistat în toată această campanie pe subiectul politic deoarece rezultatele erau mai mult decât limpezi. O victorie a USL era cât se poate de logică, iar încercările penibile ale pedeliștilor de a-și clama victoria în campania electorala n-a fost nimic altceva decât cuiul cel mai amar înfipt în sicriu.

Cert este că, dacă băsescu ar fi acceptat în vară rezultatul referendumului, dezastrul din tabăra partidului său n-ar fi fost atât de mare. Este cât se poate de clar că groparul principal al PDL este basescu. Chiar dacă încă se împopoțonează cu faptul că a fost motorul propulsor al partidului, acum pare a fi ghidat de principiul „eu te-am făcut eu te omor”. În aceste condiții, supraviețuirea PDL ține exclusiv de îndepărtarea rapidă de piatra de moară băsescu. 

Urmează o perioadă dificilă, principalul hop fiind numirea primului ministru. Nu cred că băsescu se va juca cu focul. Dacă o va face se va sinucide și, după cum apropiații săi știu bine, în prezent personajul e setat doar pe propria-i supraviețuire. Jocul de glezne făcut în campanie este similar celui al câinelui care latră de frică. 


Din punct de vedere economic avem de-a face cu provocări majore pentru anul viitor. România e nepregătită pentru jocul la liber din Uniunea Europeană. Incompetența guvernărilor băsiste reprezintă principalul vinovat pentru starea critică în care ne aflăm, însă nu mai este vreme de lamentări. Sper să nu mai aud placa aceea hârșită cu „greaua moștenire”. România este asemeni unei bătrâne Dacia 1300 care trebuie să intre într-o cursă de Formula 1: până acum nu i s-a adus nicio îmbunătățire, iar de acum înainte nu i se mai permit ieșiri decât pentru realimentarea cu combustibil. Cu toate că schimbarea motorului în mers pare o misiune imposibilă, cred că există destule resurse suplimentare pentru reușită. Este însă nevoie de mai multă competență, de infinit mai puțină hoție și de un plan clar. Personal cred că principalele arme pentru ieșirea din criză și reimpulsionarea economiei sunt inflația, deficitul bugetar și fondurile europene. Indiferent de ceea ce vor spune puriștii(care de obicei nu prea au legătură cu realitatea), primele două instrumente, dacă sunt folosite isteț, se pot dovedi excepționale. În ceea ce privește fondurile europene, gradul de absorbție poate fi considerat un indicator esențial al competenței guvernului.

Majoritatea absolută obținută de USL este un lucru bun deoarece poate conduce la o coerență a guvernării. Experiența ne arată că majoritățile încropite din cioturi pur și simplu nu funcționează în România. Așa se face că majoritățile clare sunt de preferat celor bazate pe negocieri. Nu voi cădea în capcana aberantă a propagandei, la tema alegerii între EST și VEST. E o prostovănie de campanie inventată de băsescu și staff-ul său. Drumul cred că ni-l știm bine!

Acestea fiind spuse, sper ca de-acum înainte jocul politic să bruieze din ce în ce mai puțin spațiul public. Ne-au ajuns opt ani de circ penibil gestionat de un individ inconștient. Sper să asistăm la o liniștire a spiritelor și la o repornire a economiei. Nu de alta, dar, pe zi ce trece, ne irosim inutil timpul.

36 de comentarii:

  1. usl-ul e o caracatita ... majoritatea la ei inseamna coerenta la furaciuni !
    "scandalagiul" basescu isi traieste ultimele clipe si sper ca odata cu el sa nu dispara relativa independenta a justitiei care a culminat cu bagarea lui nastase la zdup !
    in rest se pare ca o sa ne bucuram in continuare de decolteul generos al madamei udrea ajunsa dumnezeu stie cum iar in parlament !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca usl e caracatita, cu atat mai vinovat e eroul tau betziv(ai vazut ce-i tremura mana la urna?). Iar cu doamna pe care-o admiri tu, poate i-ar face bine o cura cu sampon pt. ca aseara parea cam nespalata.

      Ștergere
    2. se pare ca nici macar ironia pe fata nu esti capabil s-o intelegi omul a spus: "ajunsa Dumnezeu stie cum". destul de clar, mi se pare mie...
      din pacate, nu mai esti in stare sa pricepi alt lucru simplu: cine e impotriva usl, nu e automat cu basescu.
      si da, usl e o mare caracatita. foarte infometata

      Ștergere
  2. Am scăpat de un bețiv chior și împuțit! Acum România renaște! Felicitări și multe mulțumiri pentru toți cei care ați votat USL!

    RăspundețiȘtergere
  3. Da da, traiasca neo-comunismul. vorbim peste un an baieti si tu Dane: fa te rog peste un an un articol la zi pe tema asta sa vadem cu am "evoluat";)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cine mai vorbeste de comunism in Romania in ziua de azi, ori e prost ori nu gandeste.

      Ștergere
  4. Multumesc pentru lipsa subiectelor electorale din ultima luna. Sunt lucruri mult mai interesante in alte parti decat mocirla de la noi(acoperita de la un capat la altul de media tabloidizata si cu interese).

    "Este însă nevoie de mai multă competență, de infinit mai puțină hoție și de un plan clar." - daca vei gasi asa ceva la un guvern al Romaniei sa anunti, ca sa-l votam in continuare. Au trecut 7 randuri de alegeri si impresia mea e ca noi ca popor nu cautam asa ceva si drept urmare primim opusul din ce in ce mai evident. Poate ma insel, dar primele 6 luni de guvernare nu par sa ma contrazica.

    RăspundețiȘtergere
  5. George S.,
    Chiar credeti ca Romania va "renaste"....Cu cine oameni buni, cu cei care au distrus-o din 1990 incoace ? Era un banc pe vremea lui Ceausescu :
    De ce un bordel din Vest prospera si unul de aici nu ? Pai aia din vest din cand in cand schimba curvele, noi schimbam doar mesele si scaunele...
    Cat de mult imi doresc sa fie adevarata faza cu renasterea. Dar cu cine ? Oprea, Mihailescu, Bejinariu, coipii, nepotii si aliantele lui Iliescu ?
    PDL -ul si Basescu sunt dezastru, au distrus si devalizat fara jena si remuscari...dar vin alti fomisti. Cu cea e mai rea Udrea decat secretara lui Dragnea ? Sau aia de la SGG pusa de PNL fata de oricare fetita a lui Basescu ?
    Sa speram doar ca se va fura mai pe neve', sa se ascunda macar.

    RăspundețiȘtergere
  6. Au iesit la latrat basistii...

    RăspundețiȘtergere
  7. poti sa duci un magarus la adapatoare dar nu-l poti face sa bea apa daca nu vrea. trebuie sa astepti sa-l bata soarele in cap,sa i se faca rau de sete pentru a intelege lucrul de care are nevoie. vedem peste 6 luni.

    RăspundețiȘtergere
  8. Oooooo ce veste minunata. Basistii sunt opariti. Cand v-a zis toata lumea ca, Chiorul va va ingropa nu ati crezut, ete ca s-a intamplat. Acest "animal politic" strateg desavarsit si politician rasat nu a facut decat sa contabilizeze intreaga ura populara. Macar aveti decenta si taceti dingura, scorul asta zdrobitor demn de fsnul anilor 90 este opera voastra, suntetii singurii vinovati. Ati crezut ca mai merge sa-i prostiti pe oameni cu Vicleanu si Bleaga, dar uite ca nu a fost asa. Hai opozitie placuta si vorba unor clasici in viata "ciocul mic ca noi suntem la putere" :))))) Sper ca tembelii de la USL sa nu faca cum a facut defunctul PDL cand s-a vazut sef la butoane si sa-si scoata destu din cur si sa se apuce de treaba.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noroc Mareane! Aici te-ascundeai? Pune mana pe carte ca iar iti da dom' presedinte niste testuri.

      Ștergere
  9. Din pacate nu ma astept sa se schimbe ceva in bine.

    RăspundețiȘtergere
  10. 16.6 % :D

    Mihai Răzvan Ungureanu și-a demonstrat "valuoarea" de rapandulă coaptă în laboratoarele securisto-peceriste.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. MRU are niste scoli,masterate facute pe bune nu plagiate. probabil tu ai facut o facultate "ecologica,romana-americana, prin tg jiu sau pitesti"

      Ștergere
    2. Dar cu toat masteratele lui, cu scolile alese si cu burghezia utecista ce emana prin porii lui tratati cu creme si bauturi fine, omul de rand si-a dat seama ca nu este decat un impostor, arivist, hot pe care il intereseaza doar propria lui parvenire. Atat si nimic mai mult. Parlamentul e plin de personaje ca el, atat doar ca aia sunt mai cu bun simt si merg pe burta nu se araunca pe sticla chemand ungurenii sa-i sustina.

      Ștergere
    3. @anonim

      "În esență", rămâne eșecul poponautului ungurean care se va mai prezidenția într-o altă "veață".

      ... citește despre făcătura securistă aici.

      CV-ul lui e o făcătură, intelectul afișat e al unui retardat megalomanic, iar cercul lui de pile și relații mi-e... cunoscut. :D

      Ștergere
  11. As vrea sa cred si eu in mai bine, ca si altii de pe aici. Din punctul meu de vedere, parlamentul s-a grupat iar intr-o majoritate astfel incat sa nu poata fi atinsa

    RăspundețiȘtergere
  12. @Dan@Trenduri
    Pentru mine este de neinteles credinta ta cum ca USL-ul va face ceva bun pentru tara. PSD-ul este acelasi partid neocomunist (prasilele lui Ilici au prins meserie de la batranul aparatcik), iar PNL-ul s-a maculat alaturi de cotoiul securist, avand la conducere un prost precum Antonescu si preluand mai nou in randurile lui un grobian incult precum Becali, autointitulat "liberal pur-sange". Colac peste pupaza, retorica profund antioccidentala a liderilor USL precum si neincrederea vadita a tuturor mediilor occidentale (politic, media, cultural, economic, etc) in noua directie a Romaniei, e o piatra de moara atarnata de gatul Romaniei de catre aceasta gasca.
    Singurul lucru bun - teoretic - este majoritatea parlamentara. Zic teoretic, pt. ca acesta este un lucru bun doar daca o vor folosi macar partial in folosul tarii, dar la cum au inceput in aceasta vara si la cum ii stim de pe vremuri, am dubii serioase.
    Mai este ceva, ce doresc sa spun si de fapt asta e motivul care m-a determinat sa scriu acest post. Am remarcat recent ca:
    1) mai toate sondajele din ultimul timp de pe Internet aveau rezultate pro-Base, pro-PDL, pro-ARD si anti-USL.
    2) din discutiile pe culoare cu colegi sau in carciumi cu fosti colegi din corporatii (vreo 7-8 corporatii diferite) am realizat ca toti acesti oameni au aceiasi orientare ca sondajele de la pct 1.
    3) majoritatea acestor oameni au inceput sa vorbeasca masiv despre dorinta de emigrare cam incepand de anul acesta. Un coleg tocmai a primit acceptul si pleaca in ianuarie. Eu impreuna cu un alt fost coleg am inceput sa lucram la dosarul de emigrare. Nu sa ne cautam alt job ci sa emigram direct cu rezidenta. Mentionez ca am casa platita - fara credit (nu apartament) in Bucuresti si imi permit 2 concedii pe an in Europa. Deci am ceva cheag, las aici o investitie destul de consistenta (pt. un salariat) la care am contribuit timp de 10 ani si numai emigrant economic nu ma pot numi.
    INTREBARE: ce a determinat aceasta categorie de oameni (in care eu ma regasesc) sa reinceapa moda emigrarilor de acum 10-12 ani?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vorbesti despre tine si te referi la o categorie de... oameni, fara ca tu sa fi facut ceea ce zici ca a facut categoria din care iti imaginezi ca... faci parte.

      P.S. STS-ul a asigura divergenta dintre romania reala si prostaniada pupinbasista on-line... nu colegii tai de bere.

      Ștergere
    2. >majoritatea acestor oameni au inceput sa vorbeasca masiv despre dorinta de emigrare cam incepand de anul acesta. Un coleg tocmai a primit acceptul si pleaca in ianuarie. Eu impreuna cu un alt fost coleg am inceput sa lucram la dosarul de emigrare. Nu sa ne cautam alt job ci sa emigram direct cu rezidenta. Mentionez ca am casa platita - fara credit (nu apartament) in Bucuresti si imi permit 2 concedii pe an in Europa. Deci am ceva cheag, las aici o investitie destul de consistenta (pt. un salariat) la care am contribuit timp de 10 ani si numai emigrant economic nu ma pot numi.

      Dacă ce prezinți aici e chiar adevărat atunci e vorba de o doză uriașă de naivitate combinată cu puterea unei mitologii a "Occidentului" care ... e foooarte discutabilă dacă mai are temei real în condițiile actuale.

      Ștergere
    3. @Anonim10 decembrie 2012, 21:56
      "Eu impreuna cu un alt fost coleg am inceput sa lucram la dosarul de emigrare. Nu sa ne cautam alt job ci sa emigram direct cu rezidenta."

      Job prospects for an Engineer and an Architect
      European couple trying to find a future in Germany

      http://www.toytowngermany.com/forum/index.php?showtopic=278697


      Fugi bah, cu povestile tale d'aici...

      Ștergere
    4. Am si eu prieteni si colegi din categoria alora care vor sa emigreze, eu insumi fiind un fost "emigrant" ca sa zic asa. Am stat 10 ani prin tari straine la scoli si la munca pana m-am plictisit si m-am intors acasa. Una peste alta, daca stateam acolo aveam ceva mai multi bani pe care sa-i dau pe antidepresoare si mi-as fi plans de mila ca nu am cu cine iesi la bere. In Romanika asta neocomunista am mai putini bani, m-am implicat in mai multe mici afaceri care nu aduc cine stie ce suma dar care functioneaza si au potential. As pute continua la infinit. Dar o sa inchei, ia-ti si tu si prietenii tai actele de emigrare si duceti-va, daca asa credeti voi ca ajutati tara. Sunt satul de corporatistii de dreapta care intre noi fie vorba sunt niste sclavi pe plantatie cu foarte putina imaginatie si curaj (nu toti evident) care stau si urla ca vin comunistii peste ei si ce....? Va urez sa fiti fericiti, sa va bucurati de bani si de averi si de societatea occidentala care este nemaipomenita.

      Drum bun!

      Noi, comunistii, asistatii, etc. o sa ramanem linistiti pe locurile noastre si asta este, voi o sa fiti liberi si fericiti, iar noi o sa fim morti de foame si terorizati de sistem.

      Ștergere
    5. @Celor sapte corporatisti si cu Manole zece
      E foarte buna decizia voastra de a *schimba rezidenta*...Eu zic ca oricarui baiat;inalt scolit in Romanica; ii face bine o cura de Occident, putred de *tivilizat*...
      Asta, ca sa poata vedea padurea.
      Am luat si eu portia mea de rahat *la lopata*(cantitativ), pret de vreo sapte ani.
      M-a ajutat sa ma regasesc ca Roman, sa ma ambitionez in a ma realiza profesional si social in tara mea de bastina,la nivelul tintit de mine.
      Am gustat din plin painea amara a strainatatii, dar am pastrat in amintire cele bune vazute(mai ales despre felul de a munci)cat si cele rele(despre zoaia sufleteasca a occidentalilor).
      M-a facut sa lupt pentru oamenii din subordinea mea;sa le creez cele mai bune conditii de munca posibile; sa le cresc -pe cat mi-a stat in putinta -salariul, in conditiile muncii in Romania pentru un patron strain.
      Amintindu-mi cate batjocuri am inghitit la locurile de munca avute in Occident, am devenit mai patriot si mai altruist.
      Am mereu in minte exemplul unui tip superdestept(eu sunt un ciuruc pe langa el), cu diplome la MIT si Sorbona, care dupa 19 ani de Occident;la 39 de ani; s-a intors in Romanica si se simte LINISTIT.
      Avem MARE NEVOIE de tipi destepti si cu experienta corporate in America si Europa de Vest, care sa simta si sa traiasca romaneste;care sa puna osul la ridicarea tarii si a neamului din mocirla unde singuri ne complacem a sta.
      Sa vina acasa si SA FACEM o tara ca afara; ca numai noi insine putem ; degeaba tot *rappuim * ca VREM O TARA CA AFARA !

      Ștergere
  13. Mai baieti, nu stiu ce fumati voi da pare sa fie marfa de calitate.
    Cind o fi bine-n Romania m-oi intoarce si eu sa ma bucur de realizarile partidului-stat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ... wash rinse repeat... si, inainte de culcare, semneaza articole pe contributors.

      Ștergere
    2. aristotele, tovarase, aj luat-o pe ulei ... cand scriai pe blogul lui Manole parca erai mai "normal"
      te pup, din Canada (de vreo 5 anisori)

      Ștergere
    3. Costica, iti pute gura a kkt

      Ștergere
    4. @canadianu'

      Lipsa de interes și aplecarea serală asupra anumitor probleme față de care resimți jene dorsale de intensitate mică sunt cam toate argumentele tale. Las-o așa.

      @anonim puturos
      Sunt dulcic.

      Ștergere
  14. Asta e tare de tot...

    Personal cred că principalele arme pentru ieșirea din criză și reimpulsionarea economiei sunt INFLATIA, deficitul bugetar și fondurile europene...

    Deci ca sa inteleg, tiparire de bani ca un pensionar cu o pensie de 800 lei la 4.5 lei/euro...177 eur.. la 6 lei/eur .. 133 de eur
    MISTO...ca sa nu maio vorbim de sclavii cu CREDITE IN EUR/CHF...glontele in cap si Romania arata mai bine...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E incurajata productia autohtona de usturoi si se termina importariada de napolitane belgiene.

      Sclavii vor fi eliberati prin adoptarea legii falimentului pe PF. Oricum erau faliti, doar ca de-al de Basescu-Isarescu i-au scurs de vlaga pana in pragul funiei. Nu-i putin lucru sa fi condamnat sa platesti de 3 ori un pret... inzecit. :D Se pare ca in versiunea asta, Romania arata mai bine... pentru tine. Asteptam behaieli noi.

      Ștergere
  15. Dane,
    Cred ca obiectivul principal al actualei majoritati trebuie sa fie reindustralizarea Romaniei cu ajutorul capitalului autohton si eventual cu ajutorul fondurilor europene. Pentru cei care au bagat mâna in banii statului sa se acorde o amnistie cu conditia sa investeasca banii obtinuti ilegal in economia reala producatoare de bunuri. Un alt obiectiv cred ca ar trebui sa fie refacerea relatiilor economice cu China si Rusia pe baze pragmatice. Dogmaticilor basisiti sa li se dea ca exemplu Germania si Franta care au relatii excelente cu cele doua tari si nu au devenit comuniste. Chirac si Sarkozy s-au pupat cu chinezii si au obtinut contracte de zeci de miliarde de dolarii. A sta tot timpul in umbra "marelui licurici" nu e productiv pentru noi ci pentru el si basescu. Mai sunt si altele dar poate alta data.
    Cu stima.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. vise , vise , important e ce a mai ramas de furat ! varanul investitor strategic in romanika si cu g.becali

      Ștergere
  16. au aparut postacii. cat mai primesti pe postare mai retardule? si cum esti platit? trebuie sa scrii de coreea de nord? da-i un telefon lui tac tu si lui boc si o sa ti zica ei ce e cu coreea de nord.
    cu rusia nu are ce sa ti zica. sun o pe merkel si ti spune ea.

    RăspundețiȘtergere
  17. Pleaca ai nostri, vin ai nostri, cam asa s-ar rezuma "schimbarea" clasei politice care ne va calauzi urmatorii 4 ani. Fomistii care tocmai au castigat alegerile sunt si vor fi la fel de nenorociti ca si ceilalti de dinainte. Toti oamenii politici din Romania post-revolutionara sunt setati sa fure. Cat de mult sau de putin nu conteaza, ci doar sa fure. Pentru ei si pentru generatiile urmatoarele. Odata ce devin politicieni, ajung, by default, ca sa zic asa, hoti. Nu-i intereseaza nimic altceva. Politicianul roman este prin definitie "HOT", asa ca odata ce se hotarasc sa devina politicieni, de fapt se hotarasc sa devina hoti. Nimic altceva decat HOTI!!!
    Asadar, sperantele cu "ceilalti" alesi sunt din start fara... speranta. Saraca de ea, "Speranta", in Romania, a murit si a fost ingropata demult, pe la inceputul anilor '90, fie-i tarana usoara...

    R.I.P... :(

    RăspundețiȘtergere
  18. S-au intalnit basistii cu pesedeii si si-o trag la gioale si aici ? Unii probabil din interese pecuniare altii din motive doctrinare ( astia din urma sunt cei mai naivi) . De ce sunt naivi fiindca la noi politica se exprima in primul rand prin cat de multe afaceri pot incheia cu statul atunci cand am niste parghii puse acolo unde trebuie !
    Tot aud ca s-a schimbat clasa politica si imi vine sa rad cu gura pana la urechi nu s-a schimbat mai nimic acelasi tip de oameni cu aceleasi apucaturi "cleptomane "

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)