marți, 26 februarie 2013

Italia

Șoc și groază! Dacă aș fi abordat un stil tabloid, probabil acesta ar fi fost titlul care ar fi descris ceea ce se petrece în Italia. Desigur, dacă nu am avea în spate argumente istorice, dacă ne-am baza doar pe emoțiile de moment, am pica în aceeași capcană în care se învârt mulți dintre pseudo-analiștii actuali.

Certitudinea care se desprinde după alegerile italiene este ... incertitudinea. Coaliția lui Pier Luigi Bersani are aproape 30%, coaliția papagalului Berlusconi are în jur de 29%, iar locul trei este ocupat de partidul lui Beppe Grillo cu puțin peste 20%. Abia pe locul patru, cu aproximativ 10%, vine partidulețul lui Mario Monti. Și dacă s-ar fi chinuit cineva să complice lucrurile nu cred că i-ar fi ieșit mai bine. 

Rezultatele nu ne lasă deloc alternative. În camera inferioară, coaliția de stânga a obținut majoritatea în timp ce în Senat dreapta pare a avea cele mai multe locuri. Dincolo de rezultatele complicate ale alegerilor, situația se complică și mai mult sub efectul legii electorale, în special în ceea ce privește camera superioară, unde este cât se poate de clar că nu va exista o majoritate. Devine din ce în ce mai limpede că, pentru formarea unui guvern, va fi nevoie de o super-alianță însă e greu de pronosticat cum  se va „pica la pace”. La prima vedere, coalițiile conduse de Bersani și Berlusconi n-au cum să se unească pentru a forma un guvern stabil. Dincolo de diferențele doctrinare sunt antipatii puternice între membrii celor două coaliții. Atragerea lui Monti de o parte sau de alta este inutilă deoarece scorul electoral îl scoate pe Monti din ecuație. Special am lăsat pentru sfârșit varianta care-l include pe Beppe Grillo. Aici lucrurile sunt extrem de complicate. Teoretic o coaliție între Bersani și Beppe Grillo ar părea varianta câștigătoare deoarece ar uni două blocuri cu un scor electoral solid. În realitate însă e imposibil.

Pentru a avea justificare electorală, MoVimento 5 Stelle trebuie să activeze în opoziție. Principalele puncte cu care comediantul italian și-a sedus electoratul nu pot fi puse în aplicare de niciunii dintre actorii politici actuali. „5 Stelle” este o mișcare eminamente anti-sistem însă lucrul care deranjează cel mai mult la ei e faptul că au un fundament profund anti-corupție. Într-adevăr, adversarii aduc întotdeauna în discuție ideile cel puțin hazlii pe care Beppe Grillo le-a lansat, dar se uită voit faptul că, în realitate, voturile luate de 5 Stelle vin pe fondul declarațiilor clare anti-corupție și a frustrărilor acumulate de clasa de mijloc. Chiar dacă vi se pare ciudat, vă voi spune că personal am observat un lucru șocant: italienii de rând par a fi cei mai conștienți(la nivel de națiune) de faptul că tot răul în care se scaldă este cauzat de corupție. Foarte puțini cad în plasa teoriilor care îi învinovățesc pe „ceilalți”, iar aici e un punct extrem de sensibil pentru politicianul tipic peninsular. 

Revenind la alianțele posibile, pentru a complica și mai mult lucrurile, voi menționa în treacăt că dificultatea alierii cu „5 Stelle” provine și din cețoșenia doctrinară a acestei mișcări. Membrii săi se declară, în procente apropiate, atât de dreapta cât și de stânga. Este un fenomen tipic partidelor anti-sistem care reușesc să strângă frustrații tuturor mișcărilor politice. Avantajul este dat de consolidarea inițială deosebit de rapidă, însă „ceața doctrinară” ajunge în timp să destabilizeze respectiva construcție. Așa se face că, pe moment, lucrurile par complicate însă, odată cu trecerea timpului, politicienii din „5 Stelle” s-ar putea dilua în taberele politice consacrate.

Analizând istoric situația din Italia vom constata cu stupoare că, după Război, ițele politicii italiene au fost întotdeauna încâlcite. Cei care urlă din bojoci că în Italia e instabilitate politică ar trebui să-și amintească un lucru cât se poate de simplu: în Italia niciodată n-a fost stabilitate politică. Placa referitoare la dezastrul alegerilor este aceeași de peste 60 de ani. Chiar dacă pare exagerat risc un pronostic nu foarte optimist: indiferent de cum se vor așeza apele, în cel mult șase luni Italia va fi cuprinsă de puternice mișcări sociale. Și lucrurile de-abia de-atunci se vor complica. Dar despre tot acest setup vom vorbi într-un articol viitor.

5 comentarii:

  1. 5 stele e un barometru bun despre ce se intampla in Europa si nu numai. Vechea abureala stanga vs dreapta nu mai merge. Oamenii se intreaba "dar noi unde suntem in tot circul asta?"

    Si e bine ca se intampla asa. Incet-incet trecem la urmatorul nivel.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. naivule. aia odata ajunsi in parlament la putere vor fi la fel,se vor dedulci si ei la sinecuri.

      Ștergere
  2. http://en.wikipedia.org/wiki/Beppe_Grillo


    spicuiri din respectivul articol:

    "On 1 September 2005, thanks to contributions from readers of his blog, Grillo bought a full page advertisement in the Italian newspaper La Repubblica in which he called for the resignation of the Bank of Italy's (then) governor Antonio Fazio over the Antonveneta banking scandal. In October 2005, Time chose him as one of the "European Heroes 2005" for his constant battle against corruption and financial scandals.[7]"

    "On 22 November 2005, Grillo also bought a page in the International Herald Tribune, again claiming that members of the Italian Parliament ought not to represent citizens if they have ever been convicted in a court of law, even in the first degree of the three available in the Italian system.[8] His blog now contains a regularly updated list of members of the Italian Parliament who have been convicted in all three degrees, in what he calls "operation Clean Parliament".[9] Grillo claimed, in 2007, that data suggested that even Scampia, the most dangerous suburb of Naples and one of the areas with the highest crime rate in Europe, actually had a lower crime rate than the Italian parliament's membership.[10]"

    "When Italian judges were investigating the Parmalat scandal, which was then the world's largest corporate bankruptcy scandal, Grillo was called to testify as he anticipated the imminent collapse of the dairy conglomerate in one of his shows. When he was asked by judges how he had been able to discover that, he simply said that Parmalat's financial holes were so evident that anybody who had enough ability to see them would see them, since the corporate accounting was easily accessible.[18]"


    Iar aici e lista respectiva, la care face referire articolul, lista publicata si actualizata pe blogul lui Beppe Grilo:

    http://www.beppegrillo.it/en/condannati_parlamento.html

    Se pare ca nu doar parlamentul Romaniei e plin de "penali". As vrea sa vad si in Romania o asemenea initiativa legislativa.

    RăspundețiȘtergere
  3. echivalentul lui beppe in romania e cumva domnul dan ??? daca da , toti cei care l-au votat sunt alienati ...

    RăspundețiȘtergere
  4. Italia e o tara la fel de corupta ca Romania, numai ca ei au avut alt traiect istoric

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)