luni, 18 martie 2013

Punctul de cotitura

Vineri seara, miniștrii de finanțe din zona Euro l-au obligat pe ministrul de finanțe cipriot să accepte introducerea unei taxe de 9.9% aplicată depozitelor de peste 100 000 EUR din băncile cipriote. Pentru depozitele sub 100 000 EUR vestita taxă va fi de „doar” 6.75%. Promoție, am putea spune dacă ne-am păstra simțul umorului.

Reacțiile în fața acestei decizii de-a dreptul tembele nu s-au lăsat așteptate. Oamenii au golit cu furie bancomatele în încercarea de a evita pe cât posibil noua taxă. Avem de-a face cu o decizie halucinantă care nu face altceva decât să ne demonstreze prostia care băltește la vârful Uniunii Europene.

Nu mai contează angajamentele pe care băncile cipriote le aveau față de clienți, nu mai contează nici măcar legislația în vigoare care protejează depozitele în integralitate. Clienții vor fi pedepsiți cu până la 10% pentru vina de a avea bani în băncile cipriote. Stupid!

Calculul pe care ne lasă să-l înțelegem cei din spatele acestei decizii prostești este acela că cel mai mult vor avea de suferit rușii care, vezi Doamne, tot spală bani în Cipru. Să analizăm logic. Rușii scoteau bani din Maica Rusie și-i depozitau în Cipru. Ce era rău în asta? De ce trebuie pedepsiți respectivii? Realitatea este, de fapt, cu totul alta.

Cipru era o destinație căutată în principal pentru fiscalitatea mică și legislația extrem de flexibilă. E floare la ureche să-ți faci o firmă în Cipru în care să acționezi prin interpus. În acest fel, dacă nu faci gălăgie sau prostii, ești departe de suspiciunile din țara ta de baștină și-ți poți desfășura afacerile beneficiind de o taxare decentă. În fapt acesta e lucrul care-i deranjează pe inteligenții de teapa vacii nemțești. Băncile cipriote mustesc nu numai de bani rusești, ci și de o groază de bani europeni. 

Calculul din spatele acestei decizii e, în realitate, mult mai pervers. După introducerea măsurii, având o credibilitate care tinde spre zero, băncile cipriote se vor transforma în ciuma deponenților. Nu numai că banii existenți vor fugi(cu sau fără taxă), dar nu văd cine va fi suficient de nebun să mai depună bani acolo. Exodul monetar va atrage după sine și un exod al celor care își desfășurau activitatea acolo. Ceea ce se va traduce printr-o foame de bani a țării, foame care va fi potolită prin obligarea autorităților la creșterea impozitelor. Adică, fix ceea ce era deranjant pentru țările mari din Europa. 

Numai că, isteții din Eurogroup n-au dus raționamentul până la capăt. Dacă în Cipru a fost posibilă impunerea unei taxe aberante pe depozitele populației, de ce n-ar fi ea posibilă în Germania, Franța, Italia sau Anglia? Treziți din somn de acest amănunt deranjant, oficialii Uniunii l-au scos la bătaie pe Olli Rehn care, răspunzând unei întrebări telegrafiate, a dat asigurări că taxa nu se va mai aplica în altă parte. Oarba să-l mai creadă!

Problemele Uniunii sunt din ce în ce mai adânci, iar deciziile care se iau sunt de-a dreptul aberante. Ajunși la fundul sacului, oficialii nu vor să recunoască unde sunt cu adevărat problemele și inventează soluții care-i implică fix pe cei care n-au nicio vină. Este o nedreptate și, în același timp, un semn de slăbiciune. Lucrurile nu vor rămâne așa, iar situația va continua să se deterioreze. Sunt totuși curios  cine va răspunde pentru ceea ce va urma? Nu de alta, dar a-ți ține banii într-o bancă europeană pare a fi o nebunie. După o decizie atât de arbitrară, încrederea în Euro se va clătina teribil!

24 de comentarii:

  1. Prietene, așa se întâmplă când deciziile se iau nedemocratic. În fond, UE a ajuns să fie condusă de un soi de CPEx, ca pe vremea PCR, unde membrii CPEx sunt șefii de stat și de guvern, care adoptă prin aplauze și urale măsurile geniale(era să scriu genitale!) ale Secretarului General, vaca la menopauză Angela Merkel. Uite așa am scăpat de dracu și dat de taică-su! Și ăsta este doar începutul nebuniei. Înainte de toate, mă repet, criza asta este o criză a democrației.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Constantine frate,
      Dupa comentariu, n-as zice ca ai 25 de ani...
      Pai n-ai invatat tu la mama Materialismul Dialectic ca extremele se ating?
      Cum poate un fost maoist de tinerete ca Ciocanu'sa propuna alt model de societate decat cel care i-a fost drag tineretei lui revolutionare?
      Uita-te la biografiile Comisarilor(Boborului European, nu-i asa?!), ca sa vezi ce stea in cinci colturi e pe steag,avand secera si ciocanul inscrisa "cu cerneala simpatica". pe care doar unii o pot citi.....
      Doara o mama zionistoperciunata i-a avortat pe amandoi Comunizmu'&Capitalizmu', ca doi frati intr-o tulpina.
      Si atunci, care demo(no)cratie, frate????

      Ștergere
  2. "sunt curios cine va raspunde pentru ceea ce va urma?"Pai ce va urma?Este chiar asa de simplu de anticipat?

    RăspundețiȘtergere
  3. Taxa asta se aplica dobanzilor sau sumei depozitate? Daca se aplica sumei depozitate, masura este o aberatie iar cipriotii sunt niste prosti daca o accepta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Marius, tocmai a aparut pe surse informatia potrivi careia depozitele sub 100.000 se taxeaza doar cu 3% iar cele peste 100.000 cu 12.5%. Avand in vedere cifrele care se vehiculeaza pentru valoarea depozitelor din Cipru este clar ca aceste depozite nu apartin cipriotilor decat in mica masura. In aceste conditii de ce sa fie cipriotii stresati? ca pierd 3%? Daca se marea TVA cu 3% nu era cam tot acelasi lucru? Si daca isi scot bani din banci ce fac cu ei acasa? Ciprioti sunt constienti ca daca bani cheltuiti de stat sau pierduti de banci la loteria titlurilor de stat grecesti pana la urma tot ei i-ar plati. Ia mai bine sa plateasca si ruslul/neamtul/romanul etc care a beneficiat pana acum. Pe de alta parte nu am vazut astazi reactii foarte mari ale burselor. Au inceput pe minus dar se pare ca recupereaza (eu totusi sunt pe dinafara cu bursele, nu luati nemestecat tot ce spun).

      Ștergere
    2. Andrei, gresesti amarnic?
      E vorba de principii aici, de aia poate nu intelegi asa ceva, ca, de', nu toti le au! Cu ce drept sa ia 3% din banii depusi?
      CINE-i opreste ca MAINE sa ia 50%?
      Cand s-a pomenit sa se taxeze banii depusi? De TVA oamenii stiu ca se poate modifica, si se pot proteja de asta! Dar cand ai banii in banca si aceasta nu mai are program (sambata, cand s-a anuntat) desi trebuia sa aiba, este ca si cand esti cu mainile legate!
      Sper ca ai inteles!

      P.S.Faci parte dintre cei cu "capra vecinului"?

      Ștergere
    3. Nu am bani in Cipru daca la asta te referi cu capra vecinului. Oricum nu am nimic ca capra si nici cu vecinul. De ce ai scris maine cu litere mari? Esti nervos? Eu doar incercam sa explic de ce ciprioti or sa accepte (chiar bucurosi) aceasta masura. Daca cumva nu o accepta da-mi si mie un link, ceva, sa vad si eu revoltele de strada din Cipru.

      Ștergere
    4. Andrei, nu-s nervos.
      Majusculele erau numai pentru a atrage atentia, dar ti-ai dat si tu seama.
      Aceasta masura oricum este caduca, in opinia mea. Dar inceputul s-a facut!
      Capra vecinului...este vorba de principii si ca acum exista un precedent.
      Gandeste-te putin: daca au luat aceasta masura, am banuiala ca din momentul deschiderii bancilor, o gramada de bani vor zbura spre alte directii, in consecinta bancile vor intra intr-o groapa si mai mare.
      Atunci ce s-a rezolvat cu aceasta masura? Mai taxam inca o data? Pana nu mai ramane nimica...

      Ștergere
  4. http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/9936740/FTSE-100-falls-1.5pc-as-Cyprus-bailout-triggers-share-sell-off.html

    More than 50,000 Britons are thought to have bank accounts in Cyprus, including about 3,000 members of the Armed Forces serving in the country. George Osborne, the Chancellor, has offered to compensate them if they are hit.

    Lars Seier Christensen, the chief executive of Denmark’s Saxo Bank, wrote: “If you can do this once, you can do it again.”

    RăspundețiȘtergere
  5. Se va aplica intregii sume depozitate. Vom vedea maine ce se va intampla pe strada (eu stau in Cipru)...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. DanP, poate ne spui acum daca se intampla ceva sau in ce stadiul este aprobarea intelegeii in parlamentul cipriot.

      Ștergere
    2. Ultima stire e ca parlamentul cipriot a amanat votul pentru maine. Probabil ca nu s-au inteles partidele intre ele. Vorba prin sat e ca toate bancile vor ramane inchise pana vineri. ATM-urile sunt goale si nu se stie daca vor functiona maine. Am vazut azi turisti stand la ATM-uri si neputand sa-si scoata cash.

      Ștergere
  6. DanP, te rog frumos, lămurește-ne: care era alternativa propusă de AKEL? Adicătelea, cum ar veni, „comuniștii”. Că pe aici nu se zice nimic, e o pâclă totală, nu știm nici că ar fi vrut să confiște toți banii, nici că ar vrut să-i cheme pe nord-coreeni în ajutor, nimic, nimic...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. AKEL a propus ieri iesirea Ciprului din UE si revenirea la lira ciprioata. Probabil ca acum incearca sa puncteze la popularitate de pe urma evenimentului. Oricum batalia mare se da azi, cand parlamentul trebuie sa voteze legea.

      Ștergere
  7. "După o decizie atât de arbitrară, încrederea în Euro se va clătina teribil!" ... atunci Euro ar cam trebui sa se duca la vale, sau ma insel?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca se va duce sub 1.27 directia va putea fi intuita chiar si de catre un copil.

      P.S. In text nu ma refeream la moneda ci la constructie. :-) Dar, desigur, pana la urma, constructia si mponeda au traiectorii similare.

      Ștergere
  8. "it's all part of a bigger plan", din pacate. Un plan pe care daca noi, lumea, oamenii cei multi, nu-l vedem si intelegem imediat, va fi dus la "bun" sfarsit de catre acesti nemernici satanisti.

    Cautati "The ring of power - Empire of the City" si "Ring of power - The Zion King" --- vedeti-le neaparat, bineinteles cu intotdeauna bine"venitul" "graunte de sare" - grain of salt...

    RăspundețiȘtergere
  9. Funny cum "capitalistii" nationalizeaza banii "comunistilor". Cu victimele colaterale suntem obisnuiti de la americani...

    Sa aiba legatura si cu interzicerea surcursalelor de catre Putin? Oricum, cutia Pandorei s-a mai crapat un pic si inca un precedent a fost creat.

    RăspundețiȘtergere
  10. [i]Băncile rămân închise până joi de teama retragerilor masive.[/i]

    Eu cred ca asta e cel putin la fel de grav....

    RăspundețiȘtergere
  11. Aaaaaa, parca geniile alea obosite de la Buxelles ziceau ceva de statul de drept si de justitie si ca ca trebuie sa-i lasam pe judecatori sa judece (cata spaga sa ia, aveau nevoie saracii de liniste sa numere banii) ? si corul bocitoarelor oranj pupau condurii barosului sorbindu-i intelepciunea si vomitand-o apoi peste noi, opincarii, comunistii chinejii. De capra Merkel numai de bine la fel si de Jermania, raiul pe pamant. S-a intamplat ce trebuia sa se intample si incet incet adeptii teoriei conspiratiei pe langa faptul ca devin credibili devin de-a dreptul vizionari. Traiasca CC al UE in frunte cu cel mai iubit dintre conducatori... Vaca Milka.
    By the way, mi-am adus aminte de episodul din South Parck cu criza subprime din state. Aaaaand is goneee :)) Alti vizionari!

    RăspundețiȘtergere
  12. Toata lumea spala bani in Cipru. A venit ziua platii de impozite. Pare revoltator intr-adevar :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa vezi ce-o sa te mai bucuri tu cand sloganul asta cu spalarea banilor va fi cu Romania! Ce-o sa-ti mai placa sa vezi cum 100% se transforma in 75%(ca, din cate stiu eu, noi suntem dispusi la mult mai mult decat ”prostii” din alte parti)...

      Ștergere
    2. Nici o problema cei care spala bani vor pleca in alta parte, la fel si cei care nu spala bani. Dar ce se va inatampla cu bancile respective. Cine va mai avea incredere in ele sau in alte banci din UE?

      Ștergere
  13. Aproape ca pot paria ca e doar o gogoasa. Care nu se va pune in aplicare, insa are rolul de a ne obisnui cu prezenta ruseasca in Cipru si, de ce nu, Grecia.
    Asa americanii, cu un mic ajutor european, isi vad de treaba in Orientul Mijlociu, miza fiind Siria, Franta profita, asa cum face de mai bine de 2 ani, iar Germania primeste din nou pomana gazului ieftin.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)