vineri, 26 aprilie 2013

Lupta cu timpul

Microsoft are un pattern de evoluție bursieră aproape tras la indigo în ultimii doi ani. Dacă anul trecut în perioada ianuarie-aprilie a avut o creștere de ~13%, anul acesta a depășit 15%. Sunt cifre care ne-ar putea indica oportunități interesante dacă ținem cont de faptul că avem de-a face cu un gigant al domeniului.

Cu siguranță că buzz-ul din jurul noului sistem de operare proaspăt lansat alături de promisiunile de „deblocare” a unor piețe pe care Microsoft pierduse controlul, au fost factori favorizanți. Însă, așa cum v-am obișnuit, vă propun să privim și spre jumătatea goală a paharului pentru a avea o imagine ceva mai clară asupra companiei lui Bill Gates.
Probabil cea mai cunoscută amenințare la adresa Microsoft este legată de scăderea îngrijorătoare a vânzărilor de PC-uri. Acolo este una din vacile de muls ale companiei deoarece sistemele preinstalate cu Windows permit pătrunderea în casa clienților și capturarea a utilizatorilor. Explozia device-urilor mobile și a tabletelor a prins pe picior greșit compania din Redmond. Fără un sistem de operare capabil să ruleze pe noile procesoare „la modă”, fără capabilități speciale pentru tehnologia touch/multi-touch, Microsoft s-a văzut scos pe margine de Apple și Google. Lansarea Windows 8, cu toate că a adus un sistem de operare proaspăt, capabil de interoperabilitate și integrare desktop/mobil, are dezavantajul de a fi venit foarte târziu, când lucrurile pe această piață se tranșează între alți lideri. Cu siguranță, nu avem de-a face cu o noutate în domeniu. Au mai fost perioade când Microsoft a pierdut startul, dar a recuperat rapid. Îngrijorătoare însă este pierderea apetitului pentru inovație. Microsoft pur și simplu copiază tendințele domeniului, preia de la liderii actuali, dând impresia că nu mai are mare lucru de spus.

O altă amenințare care mi se pare de luat în seamă este dată de iminența apariției unei clone Windows. Mișcarea are rădăcini adânci. Inițial am avut o tentativă de a emula api-ul Windows în Linux(celebrul Wine). Apoi, un proiect independent(Extended Kernel) a actualizat kernelul Windows 2000 cu noile funcții introduse de Microsoft după ce suspendase suportul pentru „învechitul” sistem de operare. Ultima, și cea mai îndrăzneață încercare a comunității independente se numește ReactOS și are ca scop crearea de la zero a unui sistem de operare compatibil cu Windows-ul. Vi se pare imposibil? Cu toate că este în stadiu alpha, proiectul arată cât se poate de bine și, după părerea mea, a atins deja masa critică de dezvoltatori și observatori care-i poate asigura succesul. Chiar și în versiune alpha, sistemul funcționează bine(a nu se înțelege de-aici că poate fi deocamdată utilizat zi de zi) și se mulează destul de bine pe hardware-ul vechi. 

ReactOS apare într-un moment extrem de prielnic și, în cazul în care va reuși să producă o versiune „de producție” poate reprezenta o amenințare extrem de mare pentru Microsoft. Nu trebuie uitat că, în istoria sa, Microsoft a mai avut parte de o perioadă similară, atunci când a apărut un sistem de operare DOS gratuit. Numai că pe acea vreme compania lui Bill Gates era înscrisă definitiv în lupta pentru interfața grafică, iar apariția unei clone a fostului său sistem de operare nu mai reprezenta mare lucru. Acum timpul pare a se fi scurtat, iar comunitatea independentă pare cu mult mai aproape. Un sistem de operare care oferă întreg API-ul Windows poate fi o lovitură destul de mare pentru Microsoft deoarece îi poate subția substanțial veniturile dintr-o zonă pe care considera că o domină.

Singura mișcare de salvare a Microsoft poate veni dintr-o nouă rupere față de trecut. Windows 8 pare o nouă traiectorie, dar, dacă ar fi să-i găsim un echivalent istorie, e oarecum similară Windows 95, adică ceva nou construit pe o bază veche. Nu știu dacă cei din Redmond mai au puterea de a lupta și de a dezvolta noi teritorii. Istoria ne arată că da. Însă, până când apele se vor clarifica, recomand îndepărtarea de acțiunile companiei. Pentru Microsoft urmează o perioadă grea care implică investiții masive și o luptă inegală cu timpul. Dacă va reuși sau nu urmează să vedem. Ca investitori însă, e bine să privim întreaga încleștare de pe margine.

8 comentarii:

  1. Dragi investitori, totul e aranjat. Un alt articol excelent marca Matt Taibbi: Everything is rigged

    RăspundețiȘtergere
  2. Segmentul PC-urilor (desktop), se va ingusta un pic - probabil, dar va ramane in continuare extrem de important. E mai corect spus ca piata se va largi considerabil prin adaugarea unui nou strat, cel al device-urilor mobile. Mai precis, cine are un desktop/laptop, s-ar putea sa isi doresca si niscaiva device-uri mobile cu touchscreen.
    Lumea programatorilor este fundamental legata de PC, din toate punctele de vedere; nu exista nicio schimbare de paradigma, niciun suflu nou care sa arate vreo directie noua in domeniu (ma refer la modul de lucru) si aici nu este niciun dubiu. De asemenea nu vad ca angajatii de prin birouri sa treaca la tablete; mi se pare putin probabil. Tastatura cu mouse si un ecran generos inseamna comoditate si rapiditate cand ai de lucrat cu zeci de documente zilnic, care printate arata cat un cearsaf. La fel si pt. uzul casnic.
    Deci, concluzionand, din aceasta persepectiva, MS si altii asemanatori, e probabil ca au pierdut niste oportunitati, ratand startul pt. segmentul device-urilor mobile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La puterea de calcul pe care o are un telefon mobil in ziua de azi, l-ai putea folosi lejer pentru munca de birou. Daca mai creste un pic si capacitatea de stocare, in curand n-o sa mai ai nevoie decat de un telefon si 2-3 docking station-uri acasa sau la birou.

      Multi inca mai fac treaba asta cu laptopul pentru ca nu a aparut o standardizare. Dar in momentul in care Samsung sau Motorola (google) vor incepe sa impinga pe piata aceasta idee viitorul M$ o sa devina tot mai trist. Viitorul este portabil, versatil si mai ales OPEN SOURCE.

      Ștergere
    2. 1) "...decat de un telefon si 2-3 docking station-uri acasa sau la birou" -> exact la asta ma refeream. asta nu mai e mobilitate. :)
      2) momentan nu exista niciun mediu de dezvoltare integrat, in afara PC-ului. Pentru Android dezvolti tot pe PC. Asta relativ la lumea programatorilor...

      Ștergere
  3. O fi la fel si cu actiunile Nokia?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intuiesc unde bati. :-) Din ianuarie au ~ -23%, din iulie anul trecut +82%. Acum depinde cum vrei sa te raportezi(sau, mai bine spus, cand ai achizitionat). Personal consider inca Nokia in perioada de acumulare; oricand pot "exploda". Oricum, ca o idee generala, democratizarea smartphone-ului e o chestie pozitiva pt. NOK. Acum, daca vor ramane sau nu in zodia Microsoft ramane sa vedem...

      Ștergere
  4. "Ultima, și cea mai îndrăzneață încercare a comunității independente se numește ReactOS"
    Stii ca ReactOS a inceput in '98 si abia recent a reusit sa scoata ceva cat de cat utilizabil, nu?

    RăspundețiȘtergere
  5. Mobilele au o mare limitare - dimensiunea ecranului. Nu poti sa lucrezi pe ele ca pe un ecran de calculator - fie el PC sau laptop. La multe firme mari investitia in startegia de mobile a esuat.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)