vineri, 17 mai 2013

Conspiratia semintelor

Fără doar și poate trăim vremuri ciudate. E destul de greu să înțelegi ce se întâmplă în condițiile în care constați, din ce în ce mai des, că bunul simț e considerat dubios și că, în scurt timp, e posibil să fie scos în afara legii.

Parcă am trăi într-o realitate suprarealistă. Cu toate că instinctul și rațiunea ne dictează că un anumit lucru se desfășoară natural și logic într-un anume fel, aproape de fiecare dată se trezește câte-o autoritate si-ți demonstrează că de fapt tu ești cel care gândește greșit. Și, dacă instinctul îți spune că ar trebui să contrezi logic eroarea făcută de autoritatea respectivă, afli rapid că e bine să-ți bagi mințile-n cap deoarece pulanul legii e de partea aberațiilor.
De data aceasta vom vorbi despre agricultură, unul din domeniile în care țuțerii de la Bruxelles încearcă să pună ordine. Și nu orice fel de ordine, ci una care va avea ca efect întărirea(sau, mai bine spus, desăvârșirea) monopolului chimic asupra continentului. Pe scurt, Uniunea Europeană s-a hotărât să reglementeze modul în care sunt produse și comercializate semințele. Lucrând într-o conspirativitate aproape perfectă, Comisia Europeană a adoptat în 6 mai o serie de reglementări pentru întărirea sănătății și securității alimentare. În tot pachetul de măsuri s-a strecurat și o reglementare otrăvită, prezentată de mașina de marketing a Buxelles-ului în felul următor: „The package provides more simplified and flexible rules for the marketing of seeds and other plant reproductive material with the aim to ensure productivity, adaptability and diversity of Europe's crop production and forests and to facilitate their trading”. Capcana este tocmai în cuvintele pe care le-am subliniat deoarece deschide larg ușa unui anumit tip de semințe, anume a celor care au o productivitate și o adaptabilitate sporite. Ghici ciupercă ce-i!

Dacă ar fi vorba numai despre acest element, probabil s-ar găsi mulți care să mă acuze că sunt obsedat de diversele teorii ale conspirației. Numai că, dacă ai puțină răbdare și cauți prin mecanismele infernale ale mașinăriei europene, dovezile vin mult mai repede și mult mai clar decât ți-ai putea imagina. Astfel, am aflat cu stupoare că încă din 24 februarie a.c. Directorate General for Health and Consumer a adoptat un draft de hotărâre care urmează să reglementeze producția de semințe. Conform acelui document, producția de semințe va fi reglementată uniform în toată Uniunea Europeană. Aceasta presupune certificarea fiecărui producător după reguli identice. Aici este întreaga chichiță! Dacă pentru multinaționalele care activează în acest domeniu certificarea va fi floare la ureche, pentru micul fermier care-și produce singur semințele va fi imposibil. Legislația este completată cu elemente cât se poate de radicale. Astfel, va fi interzisă comercializarea semințelor necertificate. Și, ca lucrurile să fie și mai limpezi, va fi interzis chiar și schimbul sau cultivarea unor specii care nu sunt livrate de către producătorii certificați.  Imaginați-vă câte diversitate va exista atunci când întreaga piață europeană a semințelor va fi adjudecată de 2-3 producători multinaționali!

Probabil, în final, lucrurile vor lua o turnură dramatică atunci când UE va impune trasabilitatea semințelor. Acela va fi momentul în care vom constata că teroarea juridică practicată de producătorii de organisme modificate genetic asupra agricultorilor din SUA este floare la ureche pe lângă realitățile europene. O asemenea reglementare va obliga agricultorii europeni să probeze înainte de a vinde un produs că semințele provin de la o sursă autorizată. Astfel, fermierii se vor găsi în imposibilitatea de a-și cultiva propriile semințe deoarece, nu-i așa, acestea nu au „origine sănătoasă”. O aberație legislativă cum numai birocrații europeni pot genera.

Iată cum toată construcția europeană abandonează treptat idealurile inițiale și âse îndreptă către o teroare a iraționalului și a lipsei de logică. Uniunea Europeană devine din ce în ce mai clar echivalentul „Fratelui cel mare”, cel care nu ne vrea decât binele. Un bine care va ajunge să ne sufoce și să ne mute într-o teroare extrem de greu suportabilă. Pentru noi, cei scăpați de influența nefastă a unui URSS tembel, e cu atât mai tragic să constatăm că, mult prea repede, ne afundăm într-o direcție de aceeași factură, însă cu mult mai irațională decât ceea ce a fost teroarea roșie. Sper să nu am dreptate!

23 de comentarii:

  1. Eh, se rezolva: poti sa tragi o racheta hobby umpluta cu seminte de ce vrei tu deasupra culturilor cu pricina si le infestezi rapid. Sau trimiti noaptea drone. Citeam deunazi de o grupare din Danemarca care se ocupa cu rachete de genul asta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si uite asa se creaza COMINTERN-ul al doilea sau... ce de-al IV-lea Reich.

    RăspundețiȘtergere
  3. Subiectul e destul de complex si are legatura foarte mare cu realitatea ca ca suntem multi de hranit si vrem sa mancam ieftin(si implicit prost). Chiar vrem asta, nu e o figura de stil, e o realitate ca ne pasa tot mai putin de ceea ce mancam mai ales daca e ieftin. Complexitatea lumii actuale, cu cele peste 7 miliarde de fiinte umane, nu e un lucru usor de deslusit.
    Iti recomand o carte interesanta despre subiectul alimentatiei si cateva dintre motivele care ne-au adus aici, cateva posibile solutii "Sfarsitul hranei Pericolul infometarii in era Hipermarketurilor" - Paul Roberts

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu ce sa zic, s-ar putea sa fie mai simplu decat am fost invatati. Uite 3 carti pe care le-am citit de curand si care contrazic ideea ca mancarea trebuie sa fie obtinuta numai prin metode ce folosesc ingrasaminte chimice, ierbicide sau seminte modificate genetic:

      http://www.scribd.com/doc/119700441/Sepp-Holzer-Permacultura-Ghid-Practic-Pentru-Agricultura-La-Scara-Mica-TEI-v-compacta

      http://www.scribd.com/doc/121341876/Edward-Faulkner-Nebunia-aratului-TEI

      http://www.scribd.com/doc/125163973/Masanobu-Fukuoka-Revolu%C8%9Bie-intr-un-spic-TEI

      Ștergere
    2. Merci de link-uri, desi subiectul nu ma pasioneaza acum decat dintr-o perspectiva mai larga. Paul Roberts vine in cartea lui cu o analiza foarte bine documentata, interviuri cu producatori si problemele cu care se confrunta ei, diverse rapoarte si alte informatii pentru a documenta o problema esentiala: lipsa tot mai acuta a culturii alimentare. De asemenea prezinta clar cum consumerismul a reusit sa "convinga" gospodindele ca in loc sa gateasca o cina in 2 ore si apoi sa o mananci in 20 de minute e mai bine sa ii lasi pe altii sa "pregateasca" pentru tine, pentru ca tu esti unica, trebuie sa iti faci timp de tine si alte proiecte si sa nu stai numai in bucatarie. E funny tare perspectiva.
      Parerea mea, incompleta deocamdata, e ca problema alimentara e doar o fatada a unei probleme mai mari cu felul nostru de a trai si anume nu stim ce e indeajuns(vezi cartea Enough a lui John Nash). Producatorii trebuie sa reactioneza la ce vrem noi, ne dau ce cerem(hamburgheri la 1 euro) sau carne ieftina din care nu te saturi, legume si fructe fara gust dar care arata perfect sau mai stiu eu ce pentru a ne hrani. Dupa ce ne vom educa si nu vom mai cere asa de mult/ieftin si prost, ci vom cere calitate ei se vor adapta invariabil pentru ca asa cere piata. Mi-a placut cartea lui Roberts pentru ca documenteaza foarte bine problema si vine cu ceva posibile solutii.

      Ștergere
    3. Nu prea mai cred povestile producatorilor, suna mai degraba a manipulare a publicului ("nu putem produce altfel, trebuie sa va multumiti cu mancarea fara gust"). Care ajunge, intre noi fie vorba, sa fie vanduta nu tocmai ieftin pe meleagurile noastre.

      Cred mai degraba ca producatorii se confrunta cu problema profitului: legumele sanatoase se pastreaza mai greu (deci pierderi mai mari), dau productie mai mica (deci profit mai mic). La fel cred ca e si in cazul animalelor, crescute accelerat nu pentru ca nu s-ar putea altfel (pentru ca am fi prea multi), ci pentru ca e mai profitabil sa le cresti fortat.

      Dar ai dreptate: daca toti clientii ar refuza sa cumpere rosii de supermarket, de exemplu, s-ar schimba soiurile folosite. Cum insa clienti exista, afacerea merge mai departe.

      Trist e ca si cei ce cultiva pentru ei folosesc seminte sau rasaduri ce vor face legume precum cele de supermarket. Un coleg mi-a adus odata o rosie din gradina sa. Avea gust de supermarket si l-am intrebat de unde luase semintete. Mi-as zis ca luase rasad din piata, in loc sa isi faca singur rasadurile cu niste seminte din niste rosi de tara, cu gust.

      Ștergere
    4. Da, suna a manipulare ceea ce zici tu dar problema nu se pune asa.
      E un exemplu in carte cu un producator din Franta care trebuia sa produca sunca de porc, mai exact picior de porc fara grasimi, pentru ca, consumatorii se plangeau ca dau o gramada de bani pe grasime(nu stiu cum a detectat producatorul asta, dar asta e o alta discutie). Porcul nu are un picior perfect, adica mai e si grasime acolo, deci producatorul decorticheaza muschii de pe os si ii lipeste la loc cu nu stiu ce metoda/substanta, bineinteles dupa ce in prealabil a scos grasimea.
      Aici e dilema, nu poti spune cine a fost primul, oul sau gaina, cine a generat asemenea comportament, dar poti spune cu siguranta ca, chiar daca producatorul a "incercat" un nou produs, noi, ca si consumatori putem pur si simplu refuza un "picior de porc frumos dar artificial" contra unuia mai natural, poate si ala ingrasat cu chimicale pe care bunicu-miu le detecta imediat, nu ii placea deloc carnea din magazin.
      Aceeasi logica o poti aplica si la legume, fructe si altele. Problema care e bine pusa in articolul asta, si de fapt marea problema e ca semintele naturale sunt tot mai rare, copii nu mai stiu ce gust are un mar natural si cand il vad asa "urat" refuza sa il manance, deci nu se mai merita sa il produci, ajungem astfel intr-un cerc vicios..

      Ștergere
  4. Parintii mei cultiva legume folosind seminte, hai sa le spunem, autentice si locale. Nu va imaginati ce parfum si gust are o rosie romaneasca veche, fata de ce gasiti in piata, chiar si la tarani. Cred ca asta e problema: deja nu mai conteaza aceste reglementări, ce era important s-a pierdut: cultivam chestii luate de la altii, fara gust si carr nu sint adaptate la clima noastra ...

    RăspundețiȘtergere
  5. Cu sau fara reglementari raul estes deja facut. Soiurile vechi "bataranesti" care s-au adaptat in sute de ani zonelor specifice in care erau cultivate sunt pe cale de disparitie. Foarte multi tarani nu se mai obosesc sa-si faca rasadurile si iau si ei ce gasesc mai ieftin (rasaduri si seminte olandeze de kkt). Mai sunt si exceptii dar putine. De exemplu bunica mea care are 86 de ani si isi cultiva singura gradina an de an are semintele ei cu care a plecat de acasa cand s-a maritat iar legumele rezultate din aceste seminte sunt deosebite, nu sunt la fel de aratoase ca si rahaturile de supermarket dar gustul si calitatea nutritiva sunt ca de la cer la pamant. Partea amuzanta este ca in satul in care traieste este un liceu agricol iar cei de acolo vin in fiecare an sa ia de la ea seminte de rosii in principal si fac rasaduri pe care le vand la oamenii din sat si cum multi o cunosc pentru ca ii mai cumpara surplusul de legume si fructe aceste rasaduri sunt branduite ca fiind obtinute din seminte de la doamna X, ceea ce pentru oameni e sinonim cu calitate premium in sat. Dar din pacate cazurile de genul acesta sunt rarisime si pe masura ce se duc batranii se pierd si mii de soiuri de plante si de legume de calitate exceptionala. Vor mai ramane doar pasionatii si cei ce cultiva pentru ei, restul Soylent Green vor manca in 10 ani de acum incolo. Oricum cand te gandesti ca Monsanto a vrut sa breveteze PORCUL ( e un documentar pe net despre isparava :))) e clar ce ne astepta.

    RăspundețiȘtergere
  6. Autorul vorbea de un monopol economic si imediat au aparut petre tutistii sa ne spuna cat de buna e viata la tara si cat de prosti sunt orasenii aia care mananca doar rosii din plastic. Romanul se pare ca tot prost a ramas.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa inteleg ca tu nu esti roman, sau ca si tu tot prost ai ramas? (din moment ce insinuezi ca subiectul articolului nu are nicio legatura cu comentariile unora pe care ii numesti "petre tutisti" - care-o mai fi si explicatia acestui "epitet", numai tu stii...)

      Ștergere
    2. Monopolul semințelor este un aspect. Asigurarea preluării rezultatelor științei prin intermediul semințelor este alt aspect. Acele semințe bune pot fi produse și de un singur fermier supracalificat. Este ridicol să spui că oamenii de știință nu pot produce soiuri de roșii atât de gustoase, ca cele ale babelor de la țară. De fapt este vorba de ode aduse înapoierii și primitivismului tehnologic. Mai rămâne de aflat de ce omenirea este atât de proastă și nu vine să preia experiența agriculturii de subzistență din România.

      Ștergere
  7. buna ziua

    va rog , daca se poate , sa ne transmiteti si link-ul de unde putem sa descarcam aceasta stire legata de seminte

    multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poti incepe de-aici: http://ec.europa.eu/food/plant/plant_propagation_material/review_eu_rules/index_en.htm

      Ștergere
  8. Cred ca nu mai pot sa suport. Am mai citit ceva in acest sens la un nene francez.

    Am sa incep sa caut, pentru a ma implica, organizatii de oameni care lupta impotriva strict a acestor aspecte: monopolul semnintelor, Codex alimentarius, etc. Sunt aproape convins ca nu voi gasi asa ceva in Romania, dar in Europa trebuie sa existe asociatii de oameni care mai au un pic de creier + coloana vertebrala (nealterate de junk-food si consumerism...)

    Daca are cineva informatii mai directe catre astfel de organziatii - il rog sa le impartaseasca aici. Daca nu... imi ramane doar goagal-ul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exista deja asociatii si persoane tot mai multe in romania care se ocupa de asa ceva. Vezi pe google dupa grupurile de permacultura, transition towns, ecoruralis si comunitati sustenabile. Exista inclusiv proiecte de banci de semnite, cum este cea de la Suceava, pentru pastrarea soiurilor traditionale.

      Chiar daca unii au pretentia ca pot echivala in cativa ani de laborator ceea ce natura a reusit sa faca prin selectii de-a lungul mileniilor, permiteti-mi sa zambesc, mai ales cand imi aduc aminte ca interesul celor care fac asta este in primul rand unul material, nu altruist.

      Ștergere
  9. Optimismul tau vad ca paleste ,bine ai venit sau mai bine zis bine ai revenit cu picioarele pe pamant ! Da se intampla lucruri aparent ciudate ........pentru mine nu mai sunt ciudate de multa vreme ! Eram considerat paranoic pe atunci , acuma o parte din cei ce mi-au pus acesta sintagma fie se zbat in pargul saraciei fie au luat calea "muntelui" desi afacerea lor prospera .

    RăspundețiȘtergere
  10. Din aceeasi categorie:

    http://www.pesurse.ro/#!/2013/05/18/ue-interzice-servirea-tradiional-n-restaurante-a-u/#news

    RăspundețiȘtergere
  11. Pt. cine isi mai aduce aminte isteria cu Codex Alimentarius de acum cativa ani...Am stat si citit ore in sir documentatia existenta pe website-ul Congresului american. Erau doar norme de bun simt privind productia si provenineta mancarii, nimic apocaliptic de genul "nu mai ai voie sa cultivi mncare in gradina ta fara autorizatie". Dovada ca am rude in US care ulterior promulgarii CA s-au apucat de agricultura in gradina (o curte uriasa de aproape 1ha) cu tractoras si toate cele.
    Apoi, a mai fost o isteria cu ACTA. Populatia s-a mobilizat, a trimis petitii (Avaaz de ex. care a avut un rol covarsitor in istoria ACTA) si magaria corporatista a fost respinsa fara drept de apel de catre PE.
    Similar cu ACTA, la ora actuala apele ONG sunt f. agitate, dovada ca cetatenii (ma refer la aia educati din Vest) deja reactioneaza pe aceasta tema.
    Alta chestiune: o initiativa mult mai dura a fost ADOPTATA in India acum mai multi ani, in interesul Monsanto. Protestele micilor fermieri din India au anulat total acel pachet legislativ si acum semintele sunt la liber iar monopolul Monsanto este anulat.
    Ultimul lucru, legat direct de diabolica constructie UE...am intrat si eu pe link-ul recomandat de catre Anonim18 mai 2013, 10:52
    Iata mai jos ce am descoperit dupa 5 minute de lectura. Eu zic sa ne calmam.
    http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2013:0262:FIN:RO:PDF
    ...
    În plus, ar trebui să se stabilească norme proporționale și durabile pentru activitățile la scară redusă legate de materialul de reproducere a plantelor care este adaptat la condițiile locale și este pus la dispoziție pe piață în cantități mici. Cerințele privind înregistrarea și punerea la dispoziție pe piață nu ar trebui să se aplice acestor soiuri.
    ...
    În ceea ce privește soiurile vechi, cum ar fi soiurile de conservare (inclusiv populațiile locale) sau așa-numitele „soiuri pentru amatori”, ar trebui să fie prevăzute în continuare cerințe mai puțin stricte în vederea promovării conservării și utilizării lor în ferme, după cum se prevede în prezent în Directivele 2008/62/CE și 2009/145/CE.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa cum era usor de anticipat, sambata, 25 Mai 2013, in orasele din Vest lumea a iesit in strada impotriva Monsanto si a OMG. Pariez pe traseul ACTA reloaded.

      Ștergere
  12. in formula asta, piata de produse Bio va trebui regandita. ar fi hilar sa apara seminte modificate Bio, ca astfel certificarea sa fie obtinuta facil de producatorii respectivi. totusi, nu am gasit vreo referinta cum afecteaza legislatia asta productia artizanala (adica vanzarea din fata portii, care nu poarta TVA).

    RăspundețiȘtergere
  13. Este fascism pe față. Ei trebuie eventual să interzică anumite substanțe toxice aflate în anumite cantități în plante și nu plantele. Interzicând plantele este ca și cum ai fi rasist.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)