luni, 20 mai 2013

Destinul energetic

Mă uit cu îngrijorare la noile-vechi teme scose de la naftalină de către guvern. Zi de zi, iniţiative pentru care oamenii au ieşit cu disperare în stradă(sau la vot) revin în prim-planul politicii autohtone. Dacă înainte de alegeri Ponta o ardea ecologic iată că a sosit momentul unui alt rol, acela de "om politic responsbil".

Astfel, sub impactul răzgândirilor de ultim moment, avem de-a face cu repoziţionări, reevaluări sau, mai nou, re-coabitări în numele binelui naţional. Care bine nimeni nu ştie pe unde se află sau, mai bine spus, căror buzunare i se adresează. 


De mult timp se trăncăneşte în media autohtonă despre "independenţa energetică". Dezbaterea a fost pornită de băsescu pe vremea când încerca, în stilu-i dictatorial, să demonstreze binefacerile exploatării gazelor de şist utilizând acest şablon. Un şablon al cărui autor este de fapt Nicolae Ceauşescu, cel care nu scăpa niciun miting fără repetarea obsesivă a necesităţii realizării acestui deziderat. Simţind că sloganul încă mai are cheag în inconştientul colectiv, băsescu l-a preluat pe nemestecate şi l-a tot vânturat prin ieşirile sale. Cu alte cuvinte, avem nevoie de independenţă, tovarăşi domnilor!

Realitatea ţării însă demonstrează contrariul. Dezindustrializată şi redusă la nivelul de colonie comercială, România produce mult mai multă energie electrică decât poate consuma. Acesta este motivul pentru care Complexul Energetic Oltenia e aproape de închidere. Mă rog, motivul închiderii ţine în principal de diverse interese ale noilor "băeţi" deştepţi, dar realitatea nu poate fi combătută: România are o capacitate de producţie de energie electrică mult mai mare decât necesarul actual. Cu alte cuvinte, visul lu' nea Nicu s-a îndeplinit fix acum, la peste douăzeci de ani de la căderea sa.

Cu aceste date în mână, stai şi te întrebi logic: în numele cărei independenţe se mai vorbeşte? Că energetic, vorba olteanului, văzurăm că stăm bine! Ei bine, păsărica a fost scăpată fix de Ministrul Mediului, Rovana Plumb. De la onorata doamnă am putut afla că şi domnia sa luptă în numele aceluiaşi deziderat, anume independenţa energetică, dar nu a României, ci a Uniunii Europene. Ei bine, iată cum ţărişoara noastră prinde destinul european fix de coadă! Păi să încercăm să vedem cu ce se mănâncă această nouă oportunitate.

Conform unui zvon, România pare a fi fericitul câştigător al concursului "cine ne dă mai mult". Master-plan-ul stabilit este unul cât se poate de simplu: o mare parte din energia UE ar urma să fie livrată de-aici. Extracţiile de petrol şi gaze din Marea Neagră, gazele de şist şi ... energia nucleară par a fi noile business-uri strategice ale ţării(mai bine spus ale interpuşilor care lucrează în numele ţării). Dacă despre primele două aţi auzit deja, ultima e reprezentată de un zvon care circulă de vreo 2-3 ani. Conform acestuia, România ar urma să găzduiască într-o primă fază încă 3 centrale atomo-electrice localizate pe Argeş, Olt şi Dunăre. Concomitent, ar urma să se închidă unele centrale nucleare din Germania, astfel încât promisiunea lui Merkel să fie respectată. O afacere cât se poate de onestă, nu-i aşa? Şi dacă în toată această afacere se mai implică şi serioşii oameni de afaceri germani, putem spune că suntem beton!

Iată cum România este în sfârşit un jucător important la nivel european. Ce mai contează că-.ţi transformi ţara într-un deşert chimico-radioactiv? Doar eşti ieuropean şi trebuie să-ţi asumi cu stoicism destinul. Chiar dacă asta echivalează cu transformarea ta într-un fel de vidanjor. Nu ştiu de ce, parcă păstoritul(stabilit prin 2003 ca direcţie strategică pentru România) pare de o mie de ori mai nobil decât cel de vidanjor-lichidator.

9 comentarii:

  1. nu mi se pare ca in jurul cernavoda este un desert chimico-radioactiv. clar ca vom fi jefuiti ca in codru in problema gazelor de sist.

    RăspundețiȘtergere
  2. Franta nu pare sa aiba o problema cu energia nucleara. Ba ii mai ramane in plus, numai bine sa incarce bateriile la Renault-uri.

    Alex

    RăspundețiȘtergere
  3. 1) Nu exista corupator fara corupt. Deci daca nemtii si englezii vand kkt-uri Romaniei si o transforma in groapa de gunoi a Europei, nu e vina lor in primul rand, ci a romanilor. De ce? Pt. ca nici nemtii nici englezii nu au venit in Romania cu Armatele lor de Eliberare (Rosii sau de alte culori) sa le impuna romanilor nimic. Romanii putea sa zica "nu" si ramanea cum ziceau romanii, iar nu cum propuneau englezii sau nemtii. Intrebare ajutatoare: de ce nemtii nu isi fac centrale atomice in Norvegia, de ce austriecii nu defriseaza padurile in Finlanda si de ce englezii nu vand fregate fara tunuri Poloniei?

    2) Cand nu ai nici creier nici c...e, faci sex anal. Adica stai capra. Pana una alta scula nemteasca e mai parfumata si e data cu creme de calitate, fata de cea a rusului care e imputita, fara crema si in plus iti da SIDA.

    3) Corolar la punctul 2: romanii care au fie creier, fie c...e, fie de amandoua, sunt o minoritate. Si pt. ca minoritatea nu decide in democratie, si pt. ca indivizii din numita minoritate nu vor sa devina martiri si pt. ca majoritatea din Romania e formata din imbecili netratabili cu IQ<80 (nu exagerez cu IQ-ul!!!)...ei bine, vreo 3 milioane si ceva de indivizi din numita minoritate au evacuat cocina numita Romania. Si ghici ce? Niciunul din cei plecati nu mai vrea sa se intoarca (cativa au tentative care esueaza rapid odata intorsi in Romania), ba mai mult, toti sunt bine primiti, care pe unde a ajuns (si nu ma refer la ciori!). Cat priveste restul indivizilor din numita minoritate (care acum este o micro-minoritate), care (inca) au mai ramas pe aici, presupun ca sufera de o forma de idealism vecina cu nebunia sau chiar vor sa fie martiri. Insa fiecare din numitii indivizi, de indata ce se vindeca, isi face bagajele si pleaca in sistemele unde este recunoscuta si rasplatita atat etica cat si plus-valoarea muncii prestate, iar nu prostia, hotia si spiritul de clan.

    4) Sportul asta national cu "aia sunt de vina" ar trebui sa inceteze daca vrem sa ne fie bine. OK, am avut o istorie zbuciumata, la granita tuturor imperiilor, ne-au jefuit, ne-au omorat...azi nu mai e cazul. De mai bine de 20 de ani, singurii care dau suturi in gura romanilor sunt ei insisi.

    5) Dane, te pup, si nu uita: conceptul de natiune e pe moarte! Desi am o banuiala ca stii acest lucru f. bine, si de-aia ii tragi tare aici pe blog cu textele astea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. fatalistii ca tine...daca era asa, nimeni n-ar trebui sa mai faca nimic, deoarece oricum o sa moara. Poti gasi oricand alte exemple.
      S-ar putea sa te inseli cu acel concept de natiune. De ce? Cand lucrurile merg rau apare nationalismul.
      Ca se doreste sa dispara natiunile, asta e altceva, dar daca aceasta criza va mai dura, cine stie?

      dR

      Ștergere
  4. imi pare rau dar like la anonim. natiune e pe moarte.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu locuiesc in Romania de 23 de ani, si nici nu am vizitat macar de 2 ani, asa ca nu stiu nimic concret, si in mod sigur nu as agrea nici un partid sau personaj politic dambovitean. Dar de peste balta, nu vad nimic rau in independenta energetica, si chiar vanzarea energiei electrice tarilor vecine. America de Nord e pe cale sa devina independenta energetica, si asta e bine. Raman doar cateva detalii de implementare:

    1) standarde de siguranta mari (scursurile de petrol si gaze sunt enorm de scump de mitigat, si panza de apa freatica trebuie protejata), si cred ca se cuvine ca o fractiune mare din profitul exploatarii sa fie pus in mod proactiv in asfel de fonduri (ca sa nu se ajunga la amenzi de miliarde de dolari, cum a fost cu BP in Golful Mexic acum 2 ani).

    2) atat statul roman, cat si comunitatile locale, sa beneficieze de majoritatea profitului. Daca pana si irakienii au reusit sa liciteze in mod avantajos pentru ei exploatarea campurilor petroliere, este posibil sa se faca si in Romania.


    A deveni exportatoare de energie nu inseamna ca Romania ar fi intr-un desert ecologic--tari bogate precum Franta exporta energie nucleara, fara sa aiba nici o problema ecologica. Alte tari precum Canada, Islanda, Norvegia, la fel exporta enorm de multa energie hidro (desi multi ecologisti sunt acum impotriva barajelor de acumulare).

    Daca Romania ar avea o balanta comerciala echilibrata, atunci nu ar fi nici un motiv sa exporte energie. Dar Romania are o balanta comerciala chiar mai dezechilibrata decat SUA, si daca nu face ceva sa o echilibreze cat de cat, moneda i s-ar deprecia mult. Ar putea sa invete urmatoarele lucruri de la SUA, care a fost foarte dezechilibrata in timpul domniei lui Bush cel Mic, dar care si-a recastigat partial echilibrul de cand a fost ales Obama. O parte mica din acest castig a fost datorita politicii prezidentiale, dar cea mai mare parte e datorata simplului fapt ca energia in SUA s-a ieftinit foarte mult in ultimii 5 ani, in primul rand cat priveste gazul (cu fracking).

    1) reducerea importurilor de petrol ar fi buna atat la nivel macro, cat si micro--ar duce la echilibrarea cursului valutar, la ridicarea consumului pe produse interne, ar ajuta si bugetul statului.

    2) gazul ieftin ajuta direct industria de ingrasamine chimice, si industria chimica; la fel, electricitatea ieftina ar putea sa faca ALRO Slatina competitiva (islandezii sunt acum cei mai competitivi din lume cu aluminiul, ca au curentul cel mai ieftin)

    3) curentul relativ ieftin, daca va dura macar cateva decenii (si investitiile in centrale nucleare asigura asta), vor face ca masinile eletrice sau hibride sa fie mai dorite de romani (si nu doar masini personale, ci si autobuze, camioane de transport local, etc), si asta va reduce importurile de petrol si mai mult, va reduce si emisiile de carbon ale Romaniei (la fel cum si SUA si-a redus emisiile de carbon, desi Congresul ante-diluvian din ultimii ani nici nu vrea sa recunoasca incalzirea globala).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai inteles esentialul. Nu va fi niciun "pret mic", doar redevente ridicole negociate direct de tâlhari cu_curvele politruce. :D

      1. Romania produce rosii de galati in luna iunie.

      2. Şevron, tampon şi alte blestemăţii nu vor vinde niciun gaz 'eftin, numa' la preţu' p'eţii. Nu e nimic rău în asta, dăcât că renunţăm la mafioţii ruşi pentru cei americani, singurii beneficiari români fiind securiştii proşti care se ocupă de... "fenomen".

      3. Nu va fi niciun curent ieftin. Pe lângă faptul că se scumpeşte mai apar tot felul de coacăze în facturi. Tocmai am descoperit că plătesc certificate verzi. Îi propun lui Cernea să gândească o taxă specială pentru energia hidro, gen fish certificate. :)

      P.S. @"everybody now! :)"
      "UE" tocmai face investiţii în estul Europei pentru a se debarasa legal de toate radio_active wastes. Ştiu, ie teoria constipaţiei. De fapt Franţa şi Germania vor să dezvolte industria 3D printing, sa avem si noi cani din plastic ca-n star trek. "A zis" Pambuccian (afacerist de dreapta... cu statul) si Vosganian (mereu functionar la stat, dar... de dreapta).

      Ștergere
    2. De acord cu toate paragrafele mai putin cu 3d printing. Nici mie nu imi este prea clar ce vrea Pambuccian (Vosganian de la el a preluat ideea) insa ideea e buna in general. Daca zicea Vosganian ca vrea sa puna imprimante 3D in fiecare scoala din tara eu ma ofeream primul sa-i printez cateva seturi de prusa mendel.
      Pe de alta parte multe din brevete au expirat si e loc acum de inovatii. Chiar si in metal, chiar si cu laser.

      Ștergere
  6. Sa incercam sa trecem la alt nivel! Daca folosim sursele conventionale de energie, mereu se vor gasi "baieti destepti". Destinul energetic este, cel putin partial, altul:
    http://ecat.com/news/3rd-party-report-shows-anomalous-heat-production-the-rossi-effect

    http://ecat.com/files/Indication-of-anomalous-heat-energy-production-in-a-reactor-device.pdf

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)