joi, 20 iunie 2013

Cat se putea castiga

La începutul anului sugeram că este un moment foarte bun pentru plasamente pe piețe mature. Aceasta deoarece criza a spulberat unele companii care, chiar și în prezent, sunt puternic subevaluate. Mișcarea de realizare a unor profituri flash pe seama acțiunilor subevaluate am început-o anul trecut. Poate vă mai amintiți cum în urmă cu un an Nokia căzuse la o cotație penibilă. Profiturile celor care au înțeles mesajul le puteți calcula singuri.

Comportamentul piețelor mature este unul normal. Într-adevăr unele acțiuni „au rămas în urmă” fiind uitate de public și de investitori. Însă o situație precară a cotației nu trebuie să fie considerată obligatoriu un semn de slăbiciune. Mai degrabă, în studierea oportunității de investiție trebuie luate în considerare datele fundamentale, cele care ne indică mult mai exact situația reală a unei companii. Mai mult, nu trebuie uitat că piețele mature mustesc de bani, iar oportunitățile nu vor aștepta prea mult timp pe tarabă.
La începutul anului am selectat trei companii peste care părea că se așează praful. Foste vedete de primă mână ale industriei IT&C, cele trei companii selectate se zbăteau la cotații anemice. Cred că, la mai bine de șase luni de la articolul respectiv, e momentul să vedem pe unde s-a ajuns.

Voi începe cu Xerox Corporation, compania de care se leagă multe din invențiile și conceptele care sunt la baza produselor tehnologice de vârf al lumii actuale. Ieșită din prim-planul industriei, compania pare a evolua în banalitate. Lucrurile nu stau însă așa cum am putea crede în urma unei priviri superficiale. Xerox are contracte puternice și venituri solide. Motiv pentru care creșterea de la începutul anului este de 38%!

Următoarea companie propusă în ianuarie a fost AMD. Cu toate că lupta cu Intel este una îndârjită, AMD continuă să fie un concurent redutabil. Trebuie însă menționat că AMD pare a nu fi momentan capabil să dea o replică arhitecturii Haswell, ceea ce s-ar putea să fie un dezavantaj major. Chiar și așa, creșterea AMD de la începutul anului a fost de aproape 70%!

Am lăsat pentru final Hewlett-Packard, compania care vine după o serie de experimente dezastruoase de management. Drama HP a început din 1999, moment în care a fost adusă la conducere Carly Fiorina. De-atunci s-au perindat la butoane tot felul de stranii, s-au făcut experimente ciudate și s-a pierdut enorm. Ei bine, sorții par a redeveni favorabili HP odată cu instalarea lui Meg Whitman. Rezultatele nu s-au lăsat așteptate nici în ceea ce privește cotele de piață și nici în ceea ce privește cotațiile. De la începutul anului HP a crescut cu peste 78%!

Rezultă că cei care au investit în aceste trei companii au obținut în șase luni un profit mediu de peste 60%. Pentru o piața matură și fără alte riscuri asociate este imens. Pentru comparație vă voi aminti că profitul investiției mele de anul trecut de pe piața nigeriană e de 32%(oarecum irelevant deoarece investiția nu s-a făcut direct ci prin intermediul unui fond închis; teoretic profiturile ar trebui să crească puternic începând de anul viitor), iar investițiile în titlurile chinezești aproape stagnează consemnând un plus anemic de ~5%.

3 comentarii:

  1. Pentru astia mai novici, nu faci si un mic indrumar, "cum iti bagi banii-n actiuni"? Plus500 & stuff?

    RăspundețiȘtergere
  2. dan@ si nu marchezi nimic, avand in vedere ce se intampla cu robinetul fed pe termen mediu?...

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai scris si ceva despre NFC ... Aici ce s-a intamplat?

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)