vineri, 28 iunie 2013

Proprietatea. Fondul Proprietatea

În urmă cu un an, intrarea Hidroelectrica în insolvență a stârnit pasiuni la Bursă. Principalul afectat a fost Fondul Proprietatea care și-a văzut cotațiile prăbușite. Era o reacție emoțională numai bună de speculat și, la momentul respectiv, am semnalat acest lucru. Cei care au ascultat și au cumpărat atunci „când pe bursă curgea sânge” au profitat din plin putând să-și marcheze profiturile la peste 0.66. Ca să nu mai vorbesc de faptul că a existat o fereastră destul de interesantă în care acționarii puteau profita și de dividende și de creșterea prețului, un fenomen aproape incredibil.

Ceea ce s-a întâmplat în urmă cu un an a fost un lucru spectaculos făcut de Guvern. Insolvența a permis decăpușarea Hidroelectrica, scăparea acesteia din ghearele în care fusese prinsă de interesele guvernăarii băsescu-boc. Operațiunea a obligat Fondul Proprietatea să-și treacă acțiunile deținute la Hidroelectrica la valoare zero, însă, așa cum am spus atunci, nu era vorba decât de o operațiune formală. Faptul că în scriptele FP acțiunile acesteia erau trecute cu zero nu însemna că barajul Porțile de Fier s-a volatilizat sau că Bicazul a trecut în proprietatea Uniunii Sovietice. În sine, așa cum s-a dovedit, decăpușarea a fost un succes, propagandei nerămânându-i decât să plângă de grija mămicilor disponibilizate de „bampirul” Borza. 


Și acum să revenim la actualitate. Ieri, cu ocazia ieșirii din insolvență a Hidroelectrica, acțiunile Fondului Proprietatea au crescut într-o primă fază cu 2.4%. Până la finalul ședinței bursiere lucrurile s-au mai temperat, Fondul marcând o creștere de 1.61%. Acestea însă sunt singurele lucruri îmbucurătoare. Așa cum anul trecut semnalam că mișcarea de scădere e una emoțională, iată că a venit momentul să afirm că avem de-a face cu o mișcare în oglindă. 

Creșterea de ieri este una pur emoțională și personal recomand rezerve serioase în ceea ce privește achiziția titlurilor Fondului Proprietatea. Acțiunea, după vârful din aprilie se află pe un trend descendent, iar simplele spasme de creștere n-ar trebui să ne distragă atenția de la direcția clar descendentă. Să nu uităm că există destule provocări pentru acest emitent. Listarea sa la Bursa din Varșovia este pusă sub semnul întrebării, portofoliul deținut ridică destule semne de întrebare, iar aducerea la conducerea sa a lui Gitenstein(personal o consider o sinecură jalnică) e bomboana de pe colivă. Toate acestea, suprapuse peste o mișcare normală de corecție a cotațiilor, riscă să amplifice degradarea acestor titluri.

În mod normal, în perioada următoare(6-8 luni), titlurile Fondului Proprietatea par a avea ca țintă intervalul [0.53-0.55]. Abia după această mișcare, în funcție de context, e posibil să avem o revenire pe creștere a Fondului Proprietatea.

Un comentariu:

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)