luni, 16 septembrie 2013

Să cumpăr acțiuni la Bursă?

Venirea lui Sobolewski a ridicat cotațiile bursei autohtone. Este un lucru normal, mai ales dacă ținem cont de performanțele anterioare pe care le-a avut. Sobolewski este un individ pe care îl urmăresc de mult timp și, trebuie s-o recunosc, e un personaj pe care-l admir. Are structura unui profesionist dedicat, are experiența necesară pentru a putea genera salturi spectaculoase. Sincer, cred că aducerea sa este un lucru absolut pozitiv.

Cum spune însă și proverbul, „cu o floare nu se face primăvară”. Un singur om, chiar dacă e cel care ”are pâinea și cuțitul”(în realitate nu știu cât de multă putere are) nu poate schimba mare lucru dacă structura de sub el nu este eficientă. Și, așa cum văd eu lucrurile, structura nu pare a fi una foarte performantă.


Să nu fiu înțeles greșit! Bursa are mulți oameni extraordinari, însă nu oamenii luați ca individ reprezintă întregul. Important este modul în care conlucrează, în care interacționează. Aici probabil că este prima provocare a lui Sobolewski. Nu este un lucru complicat, dar, în dulcele stil românesc, rezistența mioritică reprezintă o provocare pentru oricine. 

Din nefericire, ceea ce am povestit mai sus, chiar dacă este esențial, este cel mai simplu lucru de realizat. Directorul Bursei trebuie să imprime o nouă dinamică deoarece sunt multe restanțe și este foarte mult de recuperat. E nevoie de o conlucrare strânsă cu autoritățile, de flexibilizarea legislației, de regândirea produselor și a costurilor, de lobby, de imagine s.a.m.d. Este extrem de mult de făcut și trebuie conștientizat că aceste lucruri nu pot fi făcute doar de un om. E nevoie de o echipă puternică. Într-adevăr, Sobolewski are tot ceea ce-i trebuie unui lider, pare a avea capacitatea de a coaliza energii în vederea realizării scopului propus.

În ceea ce privește valoarea BVB lucrurile sunt discutabile. Numirea lui Sobolewski cred că este de mult timp inclusă în prețul acțiunilor. Din punct de vedere al indicatorilor fundamentali, în acest moment acțiunile sunt supraevaluate. Însă trebuie să ținem cont de faptul că în acest moment Bursa practic nu are activitate. În condițiile unei creșteri de lichiditate, indicatorii se vor îmbunătăți substanțial. Însă creșterea de lichiditate nu se face „pe gratis”. E nevoie de investiții pentru creșterea vizibilității Bursei, e nevoie de acțiuni concrete, de „ieșirea în lume”. Cel puțin, în prima fază, cred că va fi nevoie de o creștere a cheltuielilor ceea ce va degrada indicatorii fundamentali. Posibil ca în acel moment să asistăm la o degradare a cotațiilor pe fondul frustrării legate de aparenta „lipsa de rezultate”. Practic acela este momentul optim în care aș cumpăra acțiuni ale Bursei. Până atunci prefer să aștept, să urmăresc acțiunile lui Sobolewski și, mai ales, să văd dacă va reuși să se adapteze toxicului climat mioritic. Iar prin adaptare înțeleg „partea luminată a Forței”. :-)

8 comentarii:

  1. Schimba titlul Dane, ca s-ar putea ca unii sa inteleaga ca e momentul sa cumpere actiuni datorita faptului ca bursa e condusa de un profesionist adevarat, ceea ce e complet fals.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa impresie proasta ai tu despre cititorii acestui blog? Vezi ca am publicat in anii trecuti doua studii de audienta care, cu siguranta, iti vor schimba opiniile.
      Oricum, ca idee, iti garantez ca n-o sa intalnesti pe-aici indivizi care cumpara dupa cum e scris titlul. Oamenii care ma mai viziteaza sunt obisnuiti sa-si faca singuri calculele si sa ia eficient decizii! Acum, daca o mai intra cate-un ratacit care asta intelege, e fix treaba lui. :-)

      Ștergere
    2. Am vrut doar sa spun ca titlul nu se potriveste cu continutul articolului. Citind titlul, m-am asteptat la cu totul altceva ;)

      Ștergere
  2. in afara de banci , cine mai are bani de speculatii ??????

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oamenii sunt cei care au banii. E o iluzie ca banii care baltesc sunt ai bancilor; in realitate sunt ai deponentilor si cam stau degeaba...

      Ștergere
  3. daca ne uitam pe grafice,bet-ul se cam "pupa" cu eur.50.pastrand proportiile bineinteles.asta ne arata ca nu ar trebui sa luam pozitii long,deocamdata.urmeaza o corectie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa inteleg ca tu iei pozitii long sau short in functie de un indice? Nu te mai intreb cat ai pierdut daca ai investit ceva.

      Ștergere
  4. Glumiți Maestre cu Bursa!Nimeni nu are încredere în acest Caritas versiunea 3.0!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)