sâmbătă, 14 septembrie 2013

What the Internet is Doing to Our Brains

Bine de ştiut şi, mai ales, bine de ţinut minte. Dacă vă pasionează subiectul, puteţi citi mai multe în cartea lui Nicholas Carr, "The Shallows: What the Internet Is Doing to Our Brains"(am vaga impresie ca s-a tradus şi în română).

5 comentarii:

  1. Retin chestiunea cu atentia si starea de calm. Exista niste carti pe tema asta scrise de un neamt (Ekhart Tolle), un fost doctorand la Cambridge, azi considerat un fel de invatator spiritual. Tipul considera ca starea de atentie interioara este temelia oricarui proiect de scucces si cheia rezolvarii oricarei probleme. Ideea asta, cu atentia si starea de calm (meditativa) necesara pt. a realiza ceva (orice) este una din temele recurente ale civilizatiei orientale (budhiste si hinduse). Acum vine si filmuletul asta, care spune aceleasi lucruri dintr-o perspectiva pur occidentala, dar nu mai putin adevarata. Dragut sa vezi cum toate lucrurile converg. Traim vremuri interesante.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In ceea ce-l priveste pe Tolle am retineri foarte mari intrucat "invataturile" sale spirituale sunt ceva intre Lao Tse, Milarepa, Freud si ... Robin Sharma(:-) ). In general asemenea "confluente" dubioase dau rezultate extrem de nefericie. Tolle, in schimb, pare a fi gasit o cale isteata de a-si asigura existenta mai mult decat materiala.

      Ștergere
    2. Se aude de multe ori intrebarea, pusa de catre "o tabara", "celeilalte": "Daca tot dai atat din gura, poti sa demonstrezi ca Dumnezeu exista?". In opinia mea, raspunsul ar fi evident: "Nu, intrucat Dumnezeu este o experienta personala. Poti discuta despre Dumnezeu numai cu oameni care l-au experimentat intr-un fel oarecare, analizand si comparand detalii ale acelor experiente."
      Cam asa si cu Tolle. Prin practica, experienta mea si a altora mai avizati decat mine, spune ca e de bine ce zice el. Tu spui ca nu e de bine. Atata timp cat concluzia ta se bazeaza pe o analiza pur intelectuala (teoretica) iar nu pe exeperienta (cel putin asa reiese din zisele tale), este putin probabil ca se poate pune baza unui dialog pe aceasta tema, intre cei ca mine si cei ca tine.
      Cat priveste vesnica neincredere la adresa celor care vor sa daruiasca sincer cate ceva celor din jur si sunt acuzati de ipocrizie si de tot felul de interese pidosnice, ei bine, e veche de cand lumea. Incepand cu Krishna si sfarsind cu Martin Luther King sau Dalai Lama. Nimic nou sub soare, si nimic rau la nivel macro, caci traim intr-o lume a liberului-arbitru.
      Insa in opinia mea, ai mai mult de pierdut fiind excesiv de suspicios decat excesiv de increzator. Suspiciunea opreste experimentul, pe cand increderea permite experimentul, si numai experimentand -fie el si un lucru gresit!- inveti si progresezi.
      E prea mult de discutat pe aceasta tema, si din pacate, baza comuna de pornire a unui astfel de dialog, imi pare prea mica. Ramane ca apeciem amandoi filmuletul. :)

      Ștergere
    3. Imi pare rau, dar n-am cum si nici nu e in intentia mea sa-ti contracarez credinta(credintele). E propria ta libertate! Insa m-am simtit cumva obligat sa avertizez(in special publicul) asupra falsei cai(cred eu) oferite de Tolle.
      Istoria ne arata ca fiecare generatie are cate un Tolle al sau, fie ca se numeste Blavatsky, Maharishi, Osho s.a.m.d. Din pacate, in final, banii ii ia cel care chipurile imparte, iar ceilalti raman blocati intr-o autoamagire perpetua.

      Ștergere
  2. Am citit si eu una dintre cartile lui Tolle, The power of now, la recomandarea unui prieten.
    La inceput mi s-a parut fantastica, am chiar recomandat-o, dar incet incet am descoperit ca doar el poate sa faca ceea ce zice. Am inceput sa ma gandesc mail mult (acel "compulsive thinking") decat o faceam inainte sa citesc cartea, ba chiar sa ma simt nefericit pentru ca nu reusesc sa progresez pe calea iluminarii.
    Dupa ce am citit parerile negative ale altor cititori pe Amazon m-am mai luminat :), nu eram singurul care se simtea asa.

    Dan, citesc de ani buni blogul tau, si am tot asteptat un post mai consistent pe tema acestor "guru". Poate intr-o zi o sa iti faci timp si o sa ne prezinti parerea ta, asa cum o faci in multe alte domenii.
    Multumesc anticipat :).

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)