luni, 16 decembrie 2013

Cat se putea castiga(update)

La începutul anului curent v-am atras atenția asupra a trei companii de tehnologie pe care „am pariat”. Motivele care m-au făcut să aleg respectivele companii care, la momentul respectiv erau intrate într-un con de umbră, le-am explicat. Acum, la un an după investiție, companiile menționate sunt tot în umbră, însă profiturile aduse investitorilor arată incredibil de bine. 

Au fost mai multe elemente care m-au făcut să iau în considerare aceste companii. În primul rând scăderea disproporționată în raport cu tezaurul pe care-l aveau în posesie, reprezentat de patente, cunoștințe, venituri sigure s.a.m.d. De asemenea, modelul de business și reorganizările interne erau elemente care semnalizau iminența unei schimbări. Nu în ultimul rând, baza de clienți și contractele istorice în derulare sunt la fel de interesante și ignorate cu desăvârșire de investitorii cuprinși de febra vânzărilor isterice de titluri.


AMD a fost prima companie evidențiată la începutul anului trecut. Venită după o perioadă de declin bursier, cu o piață desktop în cădere clară, AMD părea un candidat clar la „retrogradare”. Ei bine, cei care au judecat așa s-au înșelat fundamental. Compania a crescut în acest an cu 55%, însă cei care și-ar fi marcat profiturile la jumătatea anului ar fi înregistrat un plus de peste 90%! Motivele acestor creșteri nu țin de noroc, ci de o înțelegere a business-ului unei companii ca întreg. Când spui AMD spui automat procesoare, ignorând business-ul cu plăci video care este, în sine, impresionant. Procesoarele, chiar dacă pentru mulți reprezintă un teritoriu învechit, sunt în realitate o perlă a companiei. Puțini știu că AMD este singurul concurent al Intel pentru arhitectura x86. Chiar dacă în prezent x86 pare să fi intrat în declin, în domeniul serverelor și al infrastructurii lucrurile stau radical diferit. Ar mai trebui, de asemenea, să amintesc un alt succes trecut cu vederea: piața laptopurilor low-end pe care, de mult timp AMD este lider. Modelul de succes al anului bazat pe procesoarele de la AMD este Samsung Ativ. Lucrurile însă nu se opresc aici. AMD, dincolo de creșterea uriașă înregistrată, are în continuare perspective frumoase.

Xerox Corp a fost cea de-a doua nominalizată. Cu un model de business solid, puțin înțeles de outsideri, Xerox a crescut cu aproape 60%. Venită după un an cu o evoluție laterală, având o vizibilitate din ce în ce mai scăzută la nivelul masei, Xerox a beneficiat în acest an de soliditatea unui model bazat pe oferirea de produse și servicii direct către marile companii. Chiar dacă nu a excelat în inovație, compania se mișcă pe un teritoriu solid, profitând maxim de bagajul de cunoștințe și tehnologii din propria ogradă.

Ultima nominalizată a fost Hewlett-Packard, iar performanțele au fost demne de propriile așteptări: creștere cu peste 80%! O performanță impresionantă care era totuși ușor de intuit. Venită după o serie neagră de manageri dezastruoși, HP pare a-și fi găsit linia corectă. Chiar dacă piața desktop pare a nu avea un mare viitor, serverele și imprimantele nu numai că pot să absoarbă șocul, dar chiar se pot constitui în noi baze de creștere. Piața imprimantelor 3D reprezintă principala oportunitate de creștere. Având în vedere acest aspect, atrag atenția celor care investesc în titluri ale companiilor producătoare de echipamente de imprimare 3D că sunt într-un mare risc. Dincolo de faptul că titlurile companiilor menționate sunt supraevaluate, intrarea HP pe această piață poate reprezenta un  dezastru pentru marea majoritate a companiilor nou înființate. HP are o infrastructură impresionantă, are capacitatea de a lucra cu marje mici de profit și, de asemenea, poate acționa global.

Estimările eronate pe care le-am făcut sunt cele legate de piața chineză; eu estimam o creștere și am avut parte de o evoluție laterală. Cu toate acestea, trebuie să menționez că piața chineză a demonstrat că lucrurile de-acolo sunt radical diferite de manipulările propagandistice ale mediei vestice.

Concluzia pe care ar trebui s-o tragem de-aici este aceea că pot fi obținute profituri solide, demne de piețele emergente, pe bursele mature. Este un experiment început cu Nokia și continuat cu titlurile prezentate aici. Desigur, exemple similare sunt multe. În realitate, oportunitățile există mereu, indiferent de condițiile economice. Trebuie doar să fim suficient de atenți și deschiși către fructificarea lor.

7 comentarii:

  1. "serverele și imprimantele pot nu numai că pot să absoarbă șocul"
    Primul "pot" poate e in plus.

    ga4

    RăspundețiȘtergere
  2. dap, unii muncesc, isi storc creierii si castiga la final praful de pe toba iar altii care "pariaza", isi dubleaza banutii.... treaba asta trebuie sa se schimbe la un moment dat...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Esti in eroare daca zici ca e pariu. Cei care doar pariaza pierd pe burse.
      E tot munca. Si e mai dificila decat munca de birou. Fiecare greseala pe care o faci te costa, mult.

      Ștergere
  3. Si portofoliul maimutei are randament extraordinar . Numai ca a schimbat strategia anul asta si nu a mai jucat darts. Acum joaca la ruleta. Mai nou vrea sa ia si lectii de canto.
    Si stii ce am observat?! A naibii, maimuta, a inceput sa aiba trasaturile lui Bernanke.....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In acest caz iti recomand calduros sa utilizezi la maxim maimuta... :-)

      Ștergere
  4. Impresionant, niste bluechipuri cu randament f bun.
    Si pentru urmatoarele 6-12 luni pe ce mizezi?

    victor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitari! Asteptam cu interes recomdanrile pentru 2014 ;)

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)