joi, 16 ianuarie 2014

Reinventarea „fosilelor”

Pare că e o fatalitate. De fiecare dată când vrem să ne îndepărtăm de modelul energetic centrat pe combustibili fosili sfârșim prin a ne reîntoarce cu voioșie la vechiul model. E un pattern care se tot repetă. Vă mai amintiți anii '80? Ceușescu trăsese concluziile crizei petroliere și încerca disperat să găsească un model alternativ funcțional. Așa au apărut și la noi cercetările în domeniul regenerabilelor. Toate s-au pierdut după re-stabilizarea pieței petrolului.

Un fenomen similar s-a petrecut și la nivel mondial. Cercetările începute atunci ai intrat în adormire pentru mai bine de două decenii. Ultima criză, accentuată și de creșterea cotațiilor petrolului, a readus în atenție modelul energiei regenerabile. Studiile au fost reluate însă, din păcate, nu s-a reușit optimizarea procesului astfel încât energia verde să fie mai ieftină decât cea fosilă. Aceasta este realitatea și, din nefericire, trebuie să ne obișnuim cu ea deoarece se trece la următorul nivel.


Siluria, un startup din Menlo Park a prezentat ieri tehnologia prin intermediul căreia a atras finanțări de peste 60 milioane de dolari. Demonstrația arată cam așa: un tehnician introduce o materie albă într-un tub de oțel. Apoi inundă instalația cu oxigen și metan. După cinci secunde, prin alt cap al instalației încep să curgă apă și etilenă. Cunoscătorii probabil zâmbesc în fața explicațiilor mele profane, însă acesta e sentimentul pe care-l ai văzând „experimentul cu țevi”. Și-acum să înțelegem despre ce e vorba. 

Oxigenul și metanul sunt principalii constituenți ai gazului natural. „Materia albă” e un catalizator dezvoltat de Siluria care e capabil să transforme gazul în etilenă. La fel de simplu, printr-un procedeu similar, Siluria reușește să producă benzină. Sau plastic! În cazul în care experimentul poate fi aplicat la scară industrială putem spune că suntem în fața unei descoperiri epocale.

Tehnologia prezentată de Siluria mai are un avantaj: e curată. Tot procesul se desfășoară la rece, fără emisii toxice în atmosferă. Este o nouă revoluție și, chiar dacă are la bază un combustibil fosil, are doza sa de „verde regenerabil”. Cum bine știm, gazul poate fi produs la prețuri rezonabile din resturi menajere(vestitul biogaz). Având în vedere aspectul menționat, catalizatorii produși de Siluria au toate șansele să devină piatra de temelie a viitoarei paradigme energetice.

Personal cred că suntem deja în fața unei revoluții. Nu sunt vorbe mari, e o realitate! Dacă cei de la Siluria reșesc să-și aplice tehnologia la nivel industrial vom avea parte de o reconfigurare energetică a planetei, polii putere mutându-se dinspre producătorii de petrol spre cei de gaz. Simplitatea tehnologiei poate face însă posibilă chiar și producția casnică de benzină, ceea ce ar fi cu adevărat interesant. Desigur, sunt multe fețe ale tehnologiei prezentate la care prefer să vă las să gândiți singuri.

8 comentarii:

  1. Cel mai probabil va ajunge ca alte proiecte din trecut, vor fi cumparati (posibil de industria aurului negru) si va fi pus deoparte ceva timp.
    Sunt de parere ca este foarte greu sa ajungi in zona industriala cu interesele actuale, cel putin in lumea "occidentala". As avea mai multe sperante de la tarile emergente dar ele pana acum au cumparat sau copiat tehnologie.

    RăspundețiȘtergere
  2. N-ar fi mai simplu sa trecem direct la IGV-uri fara benzina ? :)

    RăspundețiȘtergere
  3. As fi curios sa stiu la 1 usd cheltuiti cit este cistigul , daca este peste jos palaria !

    RăspundețiȘtergere
  4. Bravo Dane, imi place trendul pe care te-ai inscris in ultima vreme (ca doar suntem pe Trenduri Economice...:)). Johnnie Walker!...

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu e nici o criză energetică fiindcă criză este când nu există soluții! Economia planetei este dependentă în proprție de 95% de hidrocarburi, iar acestea sunt controlate și deținute de un grup restrâns de persoane! CRIZA este politică fiindcă masele nu doresc schimbarea și forțarea aleșilor în a nu mai favoriza aceste grupări de criminalitate globală cu gulere albe!
    Soluția la benzină (și motorină) este ALCOOLUL etilic sau ethanolul! Pentru proști BIOTEHATNOLUL!
    Se cultivă porumb și sfeclă și înainte de a da producția la văcuțe să mânnce se extrage prin fermentare și distilare Alcoolul etilic!
    1 litru de alcool etilic produce aceeași cantitate de energie ca 750 de ml de banzină!
    Diferenta este că ALCOOLUL NU POLUEAZĂ NIMIC! Pentru producerea sa acea sfeclă sau proumb a consumat CO2 din atmosefră de 10 ori mai mult decât va produce prin combustie!
    Toate țările dezvoltate afirmă propagandistic că alcoolul nu e rentabil, că rămâne planeta fără mâncare, dar dacă cititorul se vrea cu adevărat informat va constata că an de an US si UE produc din ce in ce mai mult etanol! Oare de ce? Că nu e rentabil nu?
    Deci am lămurit problema combustibilului care face IMEDIAT trecerea de la o economie CENTRALIZATĂ către o ECONOMIE LOCALIZATĂ(ce generează locuri de muncă și mai puțină poluare).Frumusețea etanolului este că poate fi produs și peste 100 de ani când petrolul va fi mult prea scump ca să mai fie extras!
    Apoi SOARELE, VÂNTUL, MAreele pot produce de 10 ori mai mult curent decat are nevoie planeta!
    Henri Coadă are un patent cu o instalatie de desalinizare a apei de mare folosind energia Soarelui și care produce si curent electric! Vă dați seama toată AFRICA alimentată cu curent electric gratis și apă dulce gratis?
    Ar mai fi nevoie de războiae?
    Și atunci soluțiile gen prezentate aici ...sunt nonsolutii fiindcă ...mențin același sistem care este profund poluant și generează conflicte sociale!
    Rog cititorii inteligenți și informați să contraargumenteze: nu doresc bășcăliiile sfertodocților sosiți aici de pe hotnews sau excrementul zilei!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @TA,
      Cautarea solutiilor alternative este laudabila si oricand o astfel de discutie este de dorit. Imi permit totusi sa emit o opinie si anume ca daca ai fi mai echilibrat in exprimari si aprecieri, ai putea genera un dialog constructiv (sau mai multe). Cel care o alta opinie nu este neaparat dusmanul tau. Si uneori poti invata si de la dusmani. Eu citesc SI Hotnews, si alte cateva publicatii electronice romanesti (nu EVZ), precum si publicatii straine precum The Economist, Stratfor, NYT sau FT. Unde ma incadrezi?
      Think again, ca tot ai nick-ul asta.

      Ștergere
    2. si becul ala patentat dar furat de bubuli. si columbeanitul. si motorul ala care merge cu apa. a fost si la capatos in emisiune.

      Ștergere
    3. cum să răspund unui astfel de comentariu?prefer să compătimesc sincer pacientul ce a avut răgazul între două injecții să emită o astfel de ''cugetare profundă''!

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)