vineri, 7 februarie 2014

Rusia si frontul prezentului (V)

Astăzi, la Soci începe nu numai cea mai mare Olimpiadă de iarnă din istorie. Chiar dacă ar trebui să ne impresioneze investițiile imense, care au transformat o localitate cu o singură stradă într-un loc magic, de nerecunoscut, în realitate e mai mult decât atât. Țarul își prezintă noua Rusie și, prin aceste Jocuri Olimpice, începe o nouă foaie de parcurs pentru țara sa.

Nimic nu este întâmplător în toată această afacere. Soci-ul a fost ales pentru a da un semnal puternic atât intern cât și extern. Intern se semnalizează începerea unei epoci a investițiilor masive menite a alinia nivelul de trai din Imperiu. De asemenea, rusul de rând retrăiește mândria de a fi din nou aproape de „centrul lumii”, un sentiment de neegalat și care suplinește orice lipsuri. Pentru exterior, investițiile colosale făcute aruncă în derizoriu mizeria olimpică de la Londra. Este pentru prima dată în istorie când Jocurile Olimpice de Iarnă sunt mai grandioase decât cele de vară. Însă, să trecem peste imagini și să mergem mai departe în acest ultim episod dedicat Rusiei.



Ce este Rusia lui Putin? Se ridică ea la grandoarea Uniunii Sovietice? Cu siguranță nu, însă ar trebui să privim retrospectiv pentru a înțelege ce s-a făcut sub Putin. Țarul a moștenit o țară în colaps, aproape de dezintegrarea finală. Mâncată din interior de o aristocrație conectată și din exterior de marii rechini ai lumii, Rusia părea setată pentru distrugere. Putin a reușit nu numai evitarea unui scenariu de coșmar, ci și reînscrierea țării pe o traiectoria ascendentă.

Noua Rusie pe care ne-o prezintă Putin este cea care vrea să sufoce energetic Europa, cea care se bate pentru supremație atât la Polul Nord cât și la Polul Sud, cea care reîncepe să se audă din ce în ce mai clar pe scena politică mondială. Dacă în vremea alcoolicului Elțin țara nu-și mai putea supraveghea teritoriul, acum se reînscrie în cursa pentru supremație. Într-adevăr, mai are mult de mers, dar e din ce în ce mai clar că merge în acea direcție. Dovada? Probabil anul acesta Putin va retrage țara din Tratatul START ca răspuns la continuarea construirii de către SUA a scutului antirachetă. Un semnal care va fi înghițit cu satisfacție de piața internă și cu teamă de lumea externă.

De o foarte mare importanță pentru viitorul apropiat vor fi relațiile din ce în ce mai apropiate dintre China și Rusia. Apariția navei de război chineze în Mediterana poate sugera o alianță considerată în trecut „împotriva naturii”. O coaliție în care China să conducă jocurile economice(Putin deja s-a pronunțat în favoarea acestei variante), iar Rusia pe cele militare, poate reprezenta un nou pol de putere al mileniului. Resursele energetico-militare ale Rusiei alături de capacitatea de organizare și coordonare a Chinei reprezintă o provocare de care trebuie să ținem cont. Am prezentat în trecut inaugurarea „Pasajului de nord”, alternativa navală la Canalul Suez sau calea feroviară oferită de Trans-Siberian. Sunt două proiecte comune care sugerează o viitoare reconfigurare a transportului de mărfuri, dar și o cooperare din ce în ce mai strânsă dintre cele două țări. Aceasta nu seamănă cu nimic din istorie, e pur și simplu o nouă pagină generată de o strategie absolut nouă a Moscovei.

Nu, nu e nicio greșeală! Avem de-a face cu o paradigmă total nouă a politicii rusești. Putin chiar vrea să-și modernizeze imperiul. O face într-un mod calculat, programând minuțios fiecare pas. Următoarea țintă a politicii rusești am putea-o numi „imperiu în interior, hegemonie în exterior”. Cam așa s-ar sintetiza ceea ce urmează. Spre deosebire de mamuții politici ai anilor 80, Putin a înțeles lecția eficienței energetice pe teritoriul politicii. Ce sens are să arunci resurse contra sprijinului politic? Lumea s-a schimbat, trăim într-un sat global. Nu mai ai nevoie de teritorii ci de puncte de contact. De-aceea nu ar trebui să vă mire dacă, la un moment-dat, veți auzi despre reînființarea Statului Alawit avându-l ca șef pe un cunoscut personaj care astfel se va reîntoarce la origini. Un punct de influență este în ziua de azi mai important decât o țară. Nu ai mai ai nevoie de teritorii imense. Ai nevoie în schimb de puncte de prezență. E un lucru pe care l-a înțeles foarte bine Putin și pe care-l vom vedea pus în aplicare în perioada viitoare.

În timp ce politica euro-atlantică e din ce în ce mai oligofrenă și energofagă, Rusia pare a-și fi găsit traseul și foaia de parcurs. Deocamdată arată că e capabilă să acționeze global și aceasta se vede cu ochiul liber. În Asia desenează tratate economico-militare, în Africa reîncepe asaltul având Egipul ca țintă imediată. În America de Sud își reînnoiește contactele prin creionarea unei politici mondiale a lumii emergente. Putin vrea o Rusie flexibilă, hegemonică, capabilă să împartă și cu ceilalți. Vrea un nou pol de putere și e determinat să facă orice pentru a-l obține.

Acestea fiind spuse, cred că a venit timpul să ne întoarcem către noi și să înțelegem ce se va întâmpla aici, în apropierea periculoasă de porțile Imperiului. Un bătrân securist îmi povestea că, după scăderea presiunii KGB-ului asupra serviciilor secrete autohtone, s-au tot chinuit să înțeleagă ce a însemnat în tratatul de la Ialta 10% influență americană în statele Estului. Toată lumea vedea cu ochii liberi cum bocancul sovietic era singura forță care sugruma Estul. Și-atunci, într-o discuție informală, un kaghebist „uitat” în Securitate i-a șoptit că procentele lipsă nu se pierd ci se cumulează. Algoritmul, zicea kaghebistul, e simplu: „la zece ani cu sută la sută se adună zece la sută la ăilalți. Și, când se face majoritatea în partea ailaltă se fac din nou cărțile.” Nu știu cât adevăr e în spusele securistului, dar dacă facem calculele observăm că prin '89 majoritatea era destul de clar „la ăilalți”.

Cei care încă mai cred în povești cu democrații și zâne ar trebui să deschidă bine ochii. În istorie rușii n-au pierdut niciodată. Chiar și acum, dacă ne uităm atenți, am putea observa cum Rusia „acoperă subteran”(sic!) destul de bine fostele teritorii. Nu-ți trebuie ochi foarte ageri pentru a descoperi cum, în mod democratic, ies la suprafață cârtițele și cozile de topor atent „cultivate” și naturalizate atâta amar de vreme. Nu vă faceți iluzii: din România rușii n-au plecat niciodată. Începând cu orchestrarea revoluției și continuând cu alegerile democratice, rușii au făcut întotdeauna jocurile. Vi se pare că cineva e simpatic pe scena politică? Studiați pedigree-ul lui și, mai ales, pe cel al susținătorilor săi vocali. Dacă în urmă 1-2 generații apar elemente sovietice puteți trage singuri concluziile. Oricum, pentru România e simplu, deoarece scena e îmbibată de agenți ruși. Îi veți găsi atât în zona obedientă cât și în zona radical antirusească.

În final o să vă mai spun o poveste. În urmă cu ceva vreme, un prim-ministru din Est se opunea vehement preluării companiei petroliere naționale de către OMV. În scandalul preluării forțate, acel prim-ministru a urlat înfocat că se opune ca o companie cheie din țara sa să fie preluată de o coadă de topor rusească. Probabil ați înțeles deja că prim-minustrul cu pricina era Viktor Orbán, iar episodul s-a petrecut pe vremea când OMV dorea și anexarea MOL-ului. Să fi avut dreptate Orbán? Ținând cont de faptul că Wolfgang Ruttenstorfer, fostul șef al OMV(decorat întâmplător de băsescu cu Steaua României), „s-a transferat” la Gazprom parcă începi să-i dai crezare ungurului. Dar ce poți să mai zici când vocalul Orban „o sucește ca la Ploiești”  predând Rusiei întreaga strategie energetică a Ungariei? Și aceasta, desigur, sub impulsul unei necesități a relațiilor pragmatice cu Rusia. Curat murdar, monșer!

P.S. Poate că ar trebui să ținem minte cum e cu „procentele alea” și cum se face cumularea lor. Calculul nu pare complex: doar adunări și scăderi. :-)

12 comentarii:

  1. @Nu vă faceți iluzii: din România rușii n-au plecat niciodată. Începând cu orchestrarea revoluției {...}

    Am citit cu interes pana am ajuns aici ... si brusc m-a apucat rasul cand am depistat acesta premisa securistoida "de lucru" si am început sa nu mai iau articolul în serios. Desi atinge unele puncte interesante ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dac-ai avea dreptate as rade bucuros impreuna cu tine. Insa, din nefericire, lucrurile stau cu totul altfel. Opinia ta poate fi cu usurinta contrazisa insa, decat sa insir argumente, prefer sa-ti recomand sa studiezi cel putin ceea ce au de spus istoricii pe marginea subiectului. Ei au, slava Domnului!, documente, informatii si cam tot ce te-ar interesa. Trebuie insa sa mai si vrei sa-ti deschizi ochii!

      Ștergere
    2. @Opinia ta poate fi cu usurinta contrazisa insa, decat sa insir argumente, prefer sa-ti recomand sa studiezi cel putin ceea ce au de spus istoricii pe marginea subiectului.

      In afara de Alex Stoenescu cam nici un istoric serios nu a scris nimic categoric în directia afirmatiei de mai sus.
      Cat despre documente si informatii chiar as fi extrem de curios sa le vad ...

      Pana una alta cel mai puternic argument al faptului ca implicarea sovietica ( daca a existat ) a fost în cel mai bun caz marginala vine tocmai din zilele Revolutiei - timp de aproape o saptamana practic toata Securitatea, Miltia, DIA etc. se dadea de ceasul mortii sa gaseasca reprezentanti ai "agenturilor straine" pentru a-I canta în struna lui Ceausescu numai ca ... nimic. Da' nimic de nimic - ca de-aia s-a si nascut legenda ca timisorenii incinerati la Crematoriul din Bucuresti erau de fapt agentii KGB lipsa s.a.m.d. desi si teoria asta a fost demontata ulterior. Asa ca na ... ochii trebuie deschisi spre toate directiile ... ;)

      Ștergere
  2. Sa crezi ca rusii au plecat din tara e ca si cum te-ai imbata cu apa de la flori. Dar na, e mai simplu sa emiti judecati "de valoare", ignorand realitatea crunta din jur.

    RăspundețiȘtergere
  3. E foarte mult de comentat pe baza acestor analize, destul de pertinente de altfel... Poporul rus a avut de pierdut la cacealmaua numita Gorbachiov. Ca sa demonstreze ca nu sunt "evil empire" au mancat morcovi vreo 10 ani. Au vrut sa se deschida catre Occident dar betivului de Eltzin ii placea sa se plimbe cu geanta atomica prin Vest. Iar clica occidentala, cinica si perversa, au considerat-o ca pe o slabiciune si nu ca pe o oportunitate de a face ceva impreuna.
    Nu! Ei te privesc numai ca vasal. Fapt ptr. care "shiloviki" l-au scos pe Putin. Si au nimerit-o. Omul asta a facut, pentru rusi, cit n-au facut altii in doua vieti.
    Asta-i motivul pentru care, acum la Sochi, trebuie sa stim ca: nu au perne, au doua closete la toaleta, toate calculatoarele jurnalistilor pot fi hack-uite, au omorit toti cainii maidanezi, homosexualii si pedofilii nu sunt in siguranta (fapt ptr. care America a trimis doua nave de razboi in Marea Neagra), bla, bla, bla...
    Asta-i unicul motiv ptr. care noi ne laudam ca, de-a lungul istoriei, am supravietuit ca am fost ca trestia: am stiut sa ne aplecam dupa cum batea vintul!

    RăspundețiȘtergere
  4. 1) "...Rusia părea setată pentru distrugere. Putin a reusit nu numai evitarea unui scenariu de cosmar...". Spre binele omenirii si spre binele oamenilor nascuti in Rusia, era mai bine ca Rusia sa dispara. Da, era durere, haos, dar era o optiune spre libertate, pt. niste oameni care nu a cunoscut niciodata libertatea. Renasterea Rusiei, inseamna doar intarirea puterii castei de criminali de la Kremlin asupra iobagilor de diferite nationalitati (depinde de optiunile Kremlinului cand alege ce natiuni intra in compozitia masei de iobagi).
    2) "...grandoarea Uniunii Sovietice". Ce poate fi grandios intr-o tara a carei putere politica sta pe stive constituite din milioane de cadavre?
    3) "...Putin a înțeles lecția eficienței energetice pe teritoriul politicii. Ce sens are să arunci resurse contra sprijinului politic?" Cum ramane cu cele 10 mlrd pt. Ungaria si cele 15 pt. Ucraina?
    4) "...o Rusie flexibilă, hegemonică, capabilă să împartă și cu ceilalți." Epic!!!
    5) "Cei care încă mai cred în povești cu democrații și zâne ar trebui să deschidă bine ochii." Nu imi e clar ce vrei sa spui aici...Ca in Vest nu e democratie?
    6) "Începând cu orchestrarea revoluției și continuând cu alegerile democratice, rușii au făcut întotdeauna jocurile." Vrei sa spui ca in virtutea unei strategii bine gandite ("procentele"?), au lasat de la ei si NATO, si UE si baze americane si scut anti-racheta?
    7) "Rusia „acoperă subteran”(sic!) destul de bine fostele teritorii." Cum ramane cu polonezii si balticii cei atat de virulent rusofobi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. „Spre binele omenirii” poate(din punctul nostru de vedere), „spre binele celor nascuti in Rusia” nu cred. Ai idee care e parerea unui rus in chestiunea asta? In alta ordine de idei, am cam avut timp sa vedem cum arata o lume atat unipolara cat si bipolara. Ghinionul nostru e ca suntem in coasta Rusilor si niciun model nu arata grozav. Poate ca daca am fi trait in alta parte am fi avut opinii usor diferite.
      2. Cunosti vreo tara care nu sta pe cadavre? Unii o fac mai discret altii la vedere. E doar o chestiune de stil. :-)
      3. 10 mld pt Ungaria = 10 mld pt. firmele rusesti care vor constri reactoare in Ungaria. Cele 15 mld pt Ucraina n-au fost date ci promise. Sa asteptam sa vedem deznodamantul de-acolo si vom intelege exact ce-nseamna cele 15 mld.
      4. In ceea ce priveste partea cu impartitul m-am referit in special la modelul tratatului comercial cu Vietnamul pe care-l vor implementat in relatiile cu viitorii parteneri comerciali. Faptul ca noi, in general, am fost calcati pe grumaz de bocancul rusesc e o realitate. Insa asta nu trebuie sa ne impiedice sa privim detasat lucrurile.
      5. Era vorba de modul in care se impart sferele de influenta in relatiile internationale, nu de democratia din Vest. Dar, pentru c-ai adus discutia aici, pot spune deschis si apasat ca ceea ce avem in Vest se transforma, pe zi ce trece, intr-o societate totalitara mascata. Desigur, nu trebuie inteles de-aici ca despotismul rusesc e o societate mai buna sau o alternativa pentru noi.
      6. Asta e un punct care ar trebui sa ne ingrijoreze pentru ca nu-l intelegem. La fel a fost si-n anii '50 numai ca in sens contrar.
      7. Te referi la polonezii care au semnat foaia de parcurs numita "Programul Rusia-Polonia 2020" si la balticii ale caror banci mustesc de capital rusesc? Mai informeaza-te inainte de a inghiti pe nemestecate sloganuri propagandistice.

      Ștergere
    2. Intre noi, ca nu mai citeste nimeni acest comment...

      1) Stiu f. bine care este parerea rusilor in aceasta privinta si nu-mi fac iluzii. Am povestit intr-o postare anterioara o intamplare (preluata de pe un alt blog) cu niste tineri dintr-un -STAN care vroiau sa emigreze la...Moscova. Unul dintre ei (o fata) fusese 2 sapatamani intr-o excursie prin Vest (Paris?), dar tot la Moscova dorea. De ce? Pt. ca tot ce a vazut a fost glamour-ul, care exista cu asupra de masura in Moscova. In schimb sistemul - libertatea, legea, justitia, serviciile publice si institutiile transparente, toate celelalete lucruri cu adevarat importante - nu a avut cum sa le perceapa. Nu le intelege. Este inutil sa-i vorbesti orbului despre lumina. Iar daca s-a nascut in intuneric...ei bine, Platon (prin gura lui Socrate) ne-a explicat in alegoria pesterii cum sta treaba. De aceea spun ca era mai bine pt. toata lumea ca Rusia sa dispara, chiar daca pt. rusi ar fi parut ca e sfarsitul lumii - era doar sfarsitul pesterii in care au zacut 1000 de ani.
      2) In primul rand Rusia sta pe cadavrele propriilor cetateni. Milioane si milioane, fapt unic in istoria umanitatii. Iar actualul lider de la Kremlin - pe care multi il admira in mod iresponsabil - regreta public si raspicat sistemul care a permis aceste hecatombe. Ca sa-ti raspund direct la intrebare...Elvetia? Finlanda? Tibet? Natiuni de la care planeta are multe de invatat. Cat priveste restul Vestului, s-a cait cu asupra de masura pt. trecutul colonial si continua sa se auto-flageleleze sinucigas cu masuri de tip "politically corectness".
      3) Legat de "eficienta" si "resurse"...Taica Putin tocmai si-a trecut o factura noua in cont pt. Crimeea. Spune tu cate zeci de mlrd anual trebuie sa bage in noua achizitie...
      4) Nimic nou sub soare. Tratate, schimburi, nimic nu e gratis.
      5) Singura dictatura pe care o vad in Vest este cea legata de politicile pro-UE, care cu adevarat sunt impotriva a ceea ce doreste (prosteste!) o parte semnificativa din populatia Europei de Vest. Dar eu zic sa nu-ti faci griji, ca madame Le Pen, Wilders si Farage sunt pe cai mari si impreuna cu Putin vor restabili democratia si libertatea pe Continent.
      6) I doubt...Din multe motive, dar sunt prea fine pt. a le discuta aici.
      7) Ma refer la polonezii care dupa cum se vede, alaturi de baltici, isi pastreaza retorica dura si cer in continuare masuri imediate impotriva Rusiei. Vei spune ca niste parlite de F16 si F18 dislocate pe teritriile lor nu inseamna mare lucru; inseamna sensul fix invers fata de ceea ce sustineai tu. Daca ziceai de bulgari iti dadeam dreptate si eu si faptele recente.

      Dupa cum se vede, n-ai marcat niciun punct. Ai cateva fail-uri clare si cateva zerouri. Si failuri ai dat suficiente in decursul postarilor, infirmate de evenimentele ulterioare. Toata lumea are dreptul sa greseasca doar ca tu nu admiti decat la nivel teoretic acest lucru. Asta e o problema pt. calitatea dialogului. Preferi in schimb sa dai curs unor postari agresive si mai mult decat insultatoare, doar pt. ca sustin ideile tale; ceea ce alunga multi cititori. La fel si cenzura....optiuni intre monolog si dialog.
      De ce ma obosesc sa mai scriu? E un fel de la revedere. Caci in ciuda a ceea ce ai spus despre mine recent (intr-un mod insultator) niciodata nu am spus ca nu voi mai veni pe acest blog. Dimpotriva, am explicat ca revin aici pt. ca am de inteles niste lucruri, pt. ca experimentez. In acest moment experimentul meu e gata. Concluziile sunt convins ca nu te intereseaza, asa ca nu pot decat sa-ti urez sa treci de primele straturi. Esti evident un "om citit", dar din pacate asta nu e suficient.
      Cu bine.
      Out.

      Ștergere
  5. A-ti vazut ... "Inequality for all" ?

    http://www.filmeonline3d.ro/inequality-for-all-2013/


    unii ar putea sa spuna ca este "out of topic" .... dar la o analiza mai atenta cred ca reprezinta una dintre problemele majore!

    Ar fi interesant (si aici vorbesc in numele meu) sa aud si alte pareri pe aceasta tema.... a dizolvarii paturii de mijloc...

    @ Dan trenduri: ... maestre m-a pus pe ganduri teoria kgb.itului: "... procentele lipsă nu se pierd ci se cumulează..."

    RăspundețiȘtergere
  6. Soci este o spalare imensa de bani (a se vedea finisajele si glumele de pe net) se vede clar cum Putin si-a asigurat pusculita pentru inca 1-2 mandate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ca sa vezi, de spalare de bani avea nevoie Putin care dispune de toata Rusia dupa cum vrea sufletelul lui. Bai astia cu creierul spalat de propaganda, mai incercati tata sa si ganditi inainte de a scrie precum „proasta-n targ”.

      Ștergere
    2. Putzin spus ca "proasta-n targ". Astia care se uita numai la ProTV si "gindesc liber" sunt generatia care a invatat la istorie despre...Andreea Escaaaa! De unde sa stie flacaul ca rusii au bani de-i intorc cu lopata si ca nu-i nevoie sa-i "spele" atita timp cit petrolul e peste 100$. Ca sa nu mai zic de gaz...
      Sochi-ul asta e un fel de "2 Mai" de-al nostru. Un satuc de pensionari care-si trag ultima suflare la malul marii. Au vrut sa construiasca ceva megalomanic, tipic rusesc (cu cit e mai mare cu atit e mai bun), si au construit toata infrastuctura de la ZERO: autostrada, cale ferata, gara, centrala termica la care se adauga cladirile si dotarile aferente olimpiadei. Vor sa arate ca au renascut (asa zic ei) si ca vor sa se integreze in "international comunity" dar intr-o lume bipolara si nu cu un unic politzai (sherif).
      Wrong! Cum sa contesti gandirea geniala a Mai Marilor Zilei? Fapt ptr. care cinicul Occident s-a pus pe treaba si a implementat arhaicul dicton: "ochi ptr. ochi, dinte ptr. dinte". Oare ce popor, mic si smecher, l-o fi produs?
      Oricum, sambata, la 14:30, e hochei: SUA-Rusia. Recomand sa cititi din "istoria" meciurilor dintre cele doua tari...cum s-a furat cu arbitri, of course, numai ca sa se arate lumii cine e sefu'...s-au turnat si filme pe tema asta...presimt ca o sa avem mult "fun".

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)