marți, 11 februarie 2014

Si noi incotro?

Criza a transformat idealurile Uniunii Europene în simple glume, a pus între paranteze principiile sale cele mai solide și ne-a teleportat într-o lume pe care efectiv nu ne-o imaginam. Ce s-a ales din idealurile cetățenilor europeni? În ce s-a transformat ideea europeană? V-ați gândit vreodată serios la acest subiect?

Uniunea inițial proiectată era un spațiu aproape magic, în care națiunile aduceau la masa comună specificitatea proprie, completându-i pe ceilalți. Mișcarea de integrare trebuia să fie una naturală; atracția principală a construcției erau însăși principiile solide, șlefuite de mileniile civilizației europene. Privind retrospectiv nu putem decât să fim cuprinși de o tragică dezamăgire. Dacă în trecut Uniunea echivala cu libertatea, iată că prezentul ne aduce imaginea înfiorătoare a unei construcții contra naturii, a cărei dorință de conservare începe să se afle în contradicție cu idealurile propriilor cetățeni.


De ce a ajuns în acest stadiu UE? E greu de spus și, poate că la momentul actual nici nu mai contează acest lucru. Constatăm cu dezamăgire că din democrația inițială în care fiecare națiune avea propria voce egală cu a celorlalți s-a ales praful. Uniunea nu mai e a tuturor ci a celor puternici, a celor care acum dictează după propriul plac. Și, în locul aderării naturale, a atracției firești a fiecărui cetățean, s-a ales calea propagandei păduchioase, cu lătrăi plătiți „de la centru” pentru a contrazice realitatea și pentru a inocula, după model sovietic, ideea falsă a celei mai bune lumi.

Într-ajutorarea era unul dintre principiile de bază. E la mintea cocoșului că fără solidaritate nu poți avea un teritoriu. Cât oare este de lung drumul de la principiul inițial până la acel egoist sfat „Să-și vândă insulele!” pe care Germania l-a transmis Greciei? Cât de lung este drumul de la stabilitatea financiară clamată de UE până la abandonarea statelor membre în mâna controversată a FMI? Tranziția de la democrație la tiranie a fost bruscă și fără drept de apel.

Din nefericirea, Uniunea Europeană s-a transformat în Uniunea Europeană a Germaniei, o dramatică involuție care ne va readuce la dilemele din vremea Războiului. În loc să joace corect, Germania a ales să profite de slăbiciunea unei crize și să acapareze Europa. În realitate despre asta e vorba. Iar de-aici lucrurile vor continua să se agraveze.

Am dat de-a lungul timpului mai multe exemple de funcționalități aberante ale Uniunii. Decizii dictatoriale luate împotriva votului democratic al țărilor membre, forțarea acceptării unor tratate controversate, ideea aberantă a forțării pierderii de suveranitate, toate acestea nu sunt altceva decât exemple care demonstrează cât de mult s-a degradat Continentul.

Un ultim exemplu - și poate și cel mai cinic de până acum - este dat de raportul Bundesbank. Pornind de la „principiul” că fiecare trebuie să se ajute singur, respectivul raport ajunge la concluzia că, în cazul crizei bancare actuale din UE, țările membre ar trebui să se gândească la taxarea averii existente pentru a-și putea ajutora fiecare propriul sistem bancar. Cu alte cuvinte, după o perioadă de bunăstare în care ai înghițit hălci de piață profitând de desființarea taxelor vamale și a valutelor proprii, te trezești că nu mai ești deloc responsabil pentru uriașul dezechilibru pe care chiar tu l-ai creat. Și, pentru a pune bomboana pe colivă, în același raport, meseriașii de la Bundesbank spun negru pe alb că respectiva măsură n-ar trebui adoptată în Germania deoarece ar pune o frână serioasă creșterii economice. Oare cât de cinic trebuie să fii pentru a emite asemenea aberații?

Tradusă, mostra extrasă din raportul nemților ar suna cam așa: băgați mai repede taxa aia ca să vă plătiți datoriile - pe care le-ați făcut pentru a consuma produsele noastre - și asumați-vă căderea economică în urma căreia prăpastia dintre noi va fi și mai mare. Și uite-așa, cu pași mărunți, Germania începe să-și asume rolul de stăpân al continentului profitând din plin de lipsa de reacție a autorităților naționale. Ajunși aici poate că ați fi tentați să dați vina și pe comportamentul discutabil al politicienilor din sudul Europei, pe pomenile electorale și păsuirile de datorii specifice. Oare? Știți ce s-a întâmplat cu primul pachet de ajutorare a Greciei? Din cei 13 miliarde de euro primiți, 5 miliarde au fost plătiți pentru achiziția de tancuri franțuzești și alte 5 miliarde, frățește, au fost dați nemților pentru plata modernizării unor submarine. Hilar e faptul că, până la a fi strânși cu ușa, grecii refuzaseră să plătească  nota către nemți deoarece modernizările promise s-au dovedit a fi vorbe goale, submarinele respective fiind acum trase pe uscat pentru a evita scufundarea lor definitivă.

Nebunia trebuie însă dusă mai departe. Confruntate cu o criză sistemică de proporții, autoritățile germane au mai inventat un termen pervers: Uniunea bancară. Construcția urmează să centralizeze întreaga finanță europeană și să o subordoneze unui organism birocratic. Aceasta însă numai după ce băncile vor fi fost curățate de gunoi de autoritățile din țările de origine. Ceea ce este însă de-a dreptul ciudat este pretenția nemților de a subordona în această structură și băncile din țările nemembre ale Zonei Euro. Cu alte cuvinte, instituțiile bancare din Est vor fi obligate să se subordoneze unor decizii fără a avea dreptul de a participa la luarea acestor decizii. 

Nu e nicio mirare că printre susținătorii acestei aberații se află politicieni precum băsescu, cel salvat de birocrații de la Bruxelles de mânia populară și menținut în funcție în ciuda unui vot împotrivă de aproape 90%. Predarea puterii de decizie către noul organism european va avea ca principal efect implementarea rapidă a unor decizii-diktat fără a se mai ține seama de specificitatea economiei și de interesele locale. Pentru o țară ca România, o politică a cursului valutar poate avea un efect de echilibrare economică. Chiar dacă mai marii din zona bancară sunt obligați să „lucreze sincronizat și conectat” nu sunt insensibili la presiunile locale și mai au încă libertatea de a aplica unele măsuri impuse „mai cu mănuși”. Practic, acesta este ultimul instrument care ne-a mai rămas pentru apărarea economiei și-așa zdruncinată de „integrarea prematură”. Odată intrați în Uniunea Bancară vom fi obligați să adoptăm cât mai rapid euro, ceea ce va devasta efectiv finanțele țării.

Ajunși în acest punct ne putem întreba, pe bună dreptate, ce e de făcut. Politicienii țării sunt cvasi-teleghidați de la Bruxelles și, în loc să apere interesele locale preferă cererile aberante ale birocraților europeni. Dulcea delăsare a acestor mediocri ar trebui sancționată printr-un vot împotrivă. Practic, la actuala sesiune de alegeri europene, România ar trebui să facă un pas lateral, prin promovarea unor politicieni mai stricți în ceea ce privește cedările inutile de suveranitate și aplicarea aberantă a politicilor tembele.  Din nefericire, în România n-a apărut o forță credibilă anti-sistem care să echilibreze cumva scena politică. Nu mă refer la exaltați totalitariști sau mai știu eu ce invenție securistică scoasă la suprafață pentru a speria oamenii onești. În clipa de față România are nevoie de o forță politică a cărei principală linie directoare să fie respectarea standardelor democratice, și, în același timp, înscrierea României pe o traiectorie de neutralitate. 

Din nefericire, în toată această discuție nu facem altceva decât să pronunțăm vorbe. La cum se prezintă lucrurile, aceleași cârpe vor popula Parlamentul European făcând mișcări de paradă și mimând „implicarea în problemele înalte”. Nu mă aștept la nimic măreț din partea politicienilor de carton sau a pițipoancelor analfabete trimise de noi în PE. Singurul lucru pe care trebuie să-l conștientizăm este că, în cazul în care actuala politică europeană va continua, Uniunea Europeană se va transforma, încet și sigur, într-un teritoriu al aproximativului în care drepturile omului vor fi doar clamate și nu respectate. Din nefericire, alternative nu prea există. Ar fi indecent să credem că ne-am putea găsi salvarea în societatea despotică rusească sau în preluarea unui model „original” de democrație precum cel turcesc. Șansa României este una a spațiului de neutralitate, însă lipsa tradiției nu ne face decât să visăm la un model de tip elvețian. Ca de fiecare dată nu-mi rămâne decât să reafirm că nu există soluții de salvarea colectivă ci individuală. În România politicienii vor continua să fie cei pe care-i știți și aceasta din cauză că, din nefericire, poporul e cel pe care-l știți. 

În mod normal, România ar trebui să pună stop inițiativelor heirupiste. Aderarea la Uniunea Bancară sau la zona euro nu trebuie să devină o foaie de parcurs în această perioadă tulbure deoarece este efectiv împotriva intereselor proprii. În ceea ce privește acest subiect, cred că el poate fi considerat o adevărată hârtie de turnesol deoarece un politician care susține că trebuie să aderăm rapid la Uniunea Bancară și la Euro ori e corupt ori e prost. Cale de mijloc nu există!

12 comentarii:

 1. Sunt lucruri stiute...istoria se repeta, la alta scara, dar se repeta. Daca in anul 9 CE lucrurile s-ar fi petrecut altfel ..... alta era configuratia....poate.
  Singura solutie, viata e foarte scurta, este cea individuala, restul sunt doar vorbe.

  RăspundețiȘtergere
 2. Exista, "corupt si prost".

  RăspundețiȘtergere
 3. Asa e...istoria se repeta. Neamtul vrea sa-si implineasca visul si procedeaza exact ca inainte de WW1 dar cu alte metode. Rusii iar le dau resurse, nemtii iar le dau tehnologie. Urmeaza un Ribentrop-Molotov (vezi Ucraina) si vom avea tot tacimul.
  D-aia Perfidul Albion si-a pastrat lira, inch-ul, condusul pe stinga si trimite numai laturi la Eurovision...nu?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. E o mare diferenta intre Germania de azi si cea din 1939. Metodele despre care vorbesti, conteaza enorm. De atunci si pana azi nemtii si-au pus cenusa in cap in continuu si copiii nemti invata la scoala ca bunicii si strabunicii lor au fost vinovati pt. ambele razboaie mondiale. Cat priveste Rusia...Putin regreta destramarea URSS ("cea mai mare catastrofa geopolitica a sec XX") iar copiii rusi invata la scoala ca Armata Rosie a eliberat Europa; iar parintii lor sunt indignati ca popoarele din E Europei sunt nerecunoscatoare si au intors spatele Rusiei. Daca polonezii de acum 60 de ani nu il doreau nici pe Hitler nici pe Stalin, ucrainenii de azi nu il vor pe Putin; cu madam Merkel ar putea discuta...

   Ștergere
  2. D-aia Polonia a fost hacuita de 4 ori (si va mai fi) iar Ucraina e un stat fals creat de sovietici, cu 1/3 pro-polonezi (regiunea Lvov) si 2/3 mari iubitori de Putin (Crimeea si estul Ucrainei). Limba ucraineana fata de rusa e precum limba moldoveneasca fata de romana. Ca si mucosii astia de peste Prut, si-au facut dictionar ukrainiano-rusesc. In loc de "lovitura la poarta", ei zic "palitura de osinda". Dar nu sunt rusi...:)
   Putin a regretat, public, destramarea URSS ptr. ca evenimentele din 1917 au fost facute de poporul ala mic si smecher, taiat imprejur si cu cipilica pe cap. Rusii au fost doar unealta si au platit pretul cel mai scump. Dar cine sa citeasca istoria?
   Ca doar nu degeaba se zice ca ce-i ce nu invata din greselile istoriei o vor repeta.
   Da, e o maaaaare diferenta intre Germania de azi si cea din 1939: e plina de homesexuali, lesbiene si pedofili. Da, isi pun cenusa-n cap dar numai ptr. perioada nazista. Singele de teuton fierbe in ei iar atunci cind vor mai avea ocazia, vor ataca.
   Acum au atacat economic. Dupa '90, au creditat toata Europa de Est ptr. ca atit pirlitul de albanez dar si bizonul mioritic sa-si poata permite un Mertzan, BMV, Audi, VW, etc. Dar cind au dat cu mucii in fasole, in 2008, ca deh, Banca Centrala Europeana nu-i la Londra ci la Frankfurt, au cerut banii inapoi. Insulele din Grecia, pluta din Portugalia iar de la noi? A luat Baselu o centura de salvare de 20 de miliarde ...c-asa-i in tenis!

   Ich habe verstanden, kamarad?

   Ștergere
  3. 1) Da, asa e, au fost implicati niste evrei in revolutia rusa bolsevica. Si de ce asta ar fi motivul pt. care Putin regreta destramarea URSS? Si chiar daca asta ar fi un motiv pt. regretul lui Putin - indiferent de motiv, de fapt - problema este ca Putin regreta destramarea celui mai criminal regim din istoria umanitatii.
   2) Germania si-a pus cenusa in cap pt. ambele razboaie mondiale. Copiii francezi si cei germani invata istorie dupa niste manuale comune (cu f. mici diferente); e parte din politica de reconciliere franco-germana. Si in acele carti se spune ca Germania e vinovata pt. ambele razboaie. O imensa diferenta de abordare fata de ceea ce spuneam la punctul 1.
   3) In principiu, de acord cu restul - mai mult sau mai putin. Presupun ca si tu esti de acord cu mine ca soarele rasare la rasarit si apune la apus; si ca de fapt asta e o iluzie cauzata de miscarea de roatie a Pamantului. Ce-are sula cu prefectura?
   4) Vezi ca stai cam prost cu limba germana...:)

   Ștergere
 4. UE a fost creata pentru a opri un nou razboi intre Franta si Germania. Restul din jur sunt licurici, nu au contat, nu conteaza si nici nu vor conta. UE si euro vor rezista, tocmai din acest motiv. Nici francezul, nici neamtul nu mai vor razboi. Pur si siplu, le-a ajuns ultimul.

  RăspundețiȘtergere
 5. Da, ca mai mereu, Germania e de vina pentru toate, pentru delasarea, lenea si putoarea altora.
  Dar oare statele din jurul ei si oamenii politici din jurul ei, care s-o opereasca, unde-s?
  Unde au fost la inceputul WWII cand nu doar ca nu l-au oprit pe Hitler la timp dar l-au si incurajat?
  Germania ar fi trebuit sa stapaneasca Emisfera Nordica iar Japonia Emisfera Sudica.
  Pe langa Germania si Japonia celelalte neamuri sint niste glume triste.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Jawohl, mein Fuhrer-Anonim 10.11 !!! Ce sa zicem noi, Die Untermenschen ??
   E bine Sieg Heil, taticule ??? !!!!
   Ia servetul asta si sterge-te de atat linsu-n-c... teutonilor !
   Cioara germanica nu uita Secera si Ciocanul de pe Reichstag si la prima ocazie, le-o vor trage Ursilor in brown-eye style; da' numa' cand "Glorioasa Krasnaia" va fi angajata pe la Bosfor , inspre apa Iordanului mai apoi...
   Te intrebi cum de n-a lasat Cel Vechi de Zile doar un neam asa vrerdnic ca cel teuton pe toata Biluta asta turtita, de a mai facut si pe Romanii in mijlocul carora te-ai nascut si tu (degeaba) ???

   Ștergere
 6. Cam cat de sters pe creier trebuie sa fii astfel incat sa emiti asemenea judecati de valoare? Din care putz al gandirii ti-a venit aia cu Japonia stapana peste emisfera sudica? Vai de capatzana aia mica a ta!

  RăspundețiȘtergere
 7. Eeee,he,he...tinerete, avint, elan...asta ca sa-l parafrazez pe raposatul Dinica in "Concurs". Cand esti tanar ai tendinta sa fii radical, sa vezi lucrurile in alb si negru. De fapt, totul e o nuanta de gri...lumini si umbre...
  E mult de vorbit despre rolul Germaniei in UE dar cred ca e destul de limitat numarul de cuvinte in astfel de comentarii.
  As fi vrut sa-ti explic ce e cu teoria jocurilor si haosul controlat in domeniul militar (vezi "primavara araba" si turnurile gemene), economic (vezi cazul Greciei in UE), social (vezi destramarea URSS) si cultural (impactul rock-ului in "modelarea" tinerei generatii, de la acea vreme, of course).
  As fi vrut sa-ti explic, de ce, conform acestei teorii, ca sa iei o decizie radicala trebuie sa creezi crize si sa-ti mai explic cum a salvat Germania dolarul si de ce SUA vrea sa incheie cu UE tratatul de liber schimb. De ce Rusia si China au renuntat la dolar in schimburile dintre ei, de ce a platit Gadafi cu viata, de ce, de ce, de ce...

  Dar daca vii cu teoria ca Germania e ingerul Europei si ca numai datorita delasatorilor, lenesilor si putorilor avem viata pe care o meritam, se pare ca stric orzul pe gaste. Ignoranta si mediocritatea, naste monstri. Apuca-te serios istorie si lasa Japonia la locul ei.

  RăspundețiȘtergere
 8. "Noi" romanii ar fi bine sa intelegem cine suntem si cu ce ne ocupam pentru a intelege ce putem, unde suntem capabili sa ajungem si ce trebuie sa facem/schimbam ca sa ajungem acolo.

  Cred ca smecheria individuala de a ne "descurca" (care toti o practicam si nu o condamnam cand o vedem la atii, chiar poate o incurajam sau chiar laudam) ne distruge in orice initiativa de a ne organiza pentru a realiza o treaba buna. Astfel ca dintre noi nu se ridica lideri/manageri adevarati, ci doar smecheri.

  Ca natie ne lipsesc total profesionistii si mandria de a face lucru de calitate si a respecta pe cei care fac lucru de calitate, iar asteptarea de a veni providentialii care ne vor salva este varianta preferata.

  RăspundețiȘtergere