miercuri, 19 martie 2014

Maistrul si margarina

Dincolo de oamenii normali, picați în necunoștință la mijloc, o masă de peltici, cotoarbe, mediocri și zeci de alte produse ale subculturii pseudo-capitalisto-corporatist-mioritică se tăvălesc în chinuri prefăcute și isterii s(t)imulate. E aproape sfârșitul lumii, domnilor! Se dărâmează(sic!) planeta! Așa nu se mai poate, e o stare copleșitoare pentru intelectul nostru măreț! S-a ajuns chiar prea departe!

Stai și te crucești văzând cum avem de-a face cu îmbinarea suavă dintre psihologia bocitoarei pe bani, tandrețea celui care joacă rolul intelectualului rafinat și mistica băeatului de carter care nu se lasă până nu-și spune replica favorită în care „mă-ta” e elementul central, primordial.

În țara asta orbită de propagandă unii chiar trăiesc(sau joacă) din greu complexul bibiloului (sic!) de porțelan. Un domn -fost tovarăș - alături de mulți alții din gașca sa suspectă, se crede un soi de guru inatacabil, o bijuterie pe care n-ai voie s-o atingi nici măcar cu privirea. Scuzați-mi neștiința, ghiulul cu peatră(sic!) roșie se califică la bijuterii? Era o întrebare fără legătură cu subiectul.

Pur și simplu nu înțeleg de unde a răsărit ideea stupidă că dacă maistrul(!) supraponderal dă cu flegme, „victimele” sale n-ar avea voie să riposteze.  Mi se pare atâta comunism în această oligofrenă mostră de gândire încât aproape îmi provoacă voma. Că riposta e făcută într-un mod rudimentar, că se atacă folosind metode demne de „perversul de pe Târgul Ocna” și că nu sunt specialiști în formele desăvârșite ale fondului inexistent e deja altă discuție. Să nu înțeleagă oare „marele nostru cărturar” că dacă te amesteci în tărâțe te mănâncă porcii? Aș vrea să-mi spună și mie cineva(dintre cei care-l apără tăvălindu-se precum țigăncile-n fața secției de poliție) ce valoare intelectuală au materialele de propagandă postate de inatacabilul nostru? Am vaga impresie că nu se ridică nici măcar la nivelul celor în care-și țuguia limba către Geniul Carpaților cerându-și cu umilință publică iertare.

Stând și dând o tură prin istoria autohtonă, parcă-mi răsună în urechi vreo câteva mostre ale genialului Păstorel Teodoreanu. Fragmentele de mai jos, atât de autentice și vii, sunt mostre ale unor atacuri radicale ale vremii împotriva lui Iorga:
La Sorbona când se pune 
Franţuzeşte să vorbească 
Tot franţuzu-n sine-şi spune: 
Dulce-i limba românească!
     ***
Astăzi ştie orişicine 
Chiar de nu-i un om prea cult, 
Că Xenopol a scris bine 
Pe când Iorga scrie mult.
    ***
În răsboiu-ntregitor, 
Fugind de gloata interlopă, 
Marele învăţător 
A fost mobilizat ca popă.
Există și atacuri sub centură, dar care au același umor debordant și același tăiș nemilos. Spre exemplu, la adresa lui Tudor Arghezi, Păstorel spunea:
Când m-am dus la el acasă
Să-i văd caprele și iezii
Am fugit. Sta scris pe poartă
Câine rău Tudor Arghezi
sau, la un mod mai categoric:
Decât să stai închis la Văcărești
Privind pământul printre grătii
Mai bine nu mai nășteai 
Și rămâneai în p...a mă-tii.
Oricare dintre atacații de mai sus e un colos în comparație cu ofensatul nostru maistru. În plus, spre deosebire de mulți filfizoni 'telectuali ai zilelor noastre, în urma celor doi chiar au rămas opere de valoare. Cu toate că au fost controversați, mesajul lor nu s-a limitat la un cerc de țuțeri în care unul îl laudă pe celălalt și fiecare se auto-proclamă cărturar inatacabil. Studiind istoria, chiar n-am auzit să se fi făcut mitinguri de susținere în care să se propună interzicerea vajnicului Păstorel deoarece ar fi atentat la pudoarea unor coloși ai vremii. N-am auzit să se fi ars în piața publică volumul „Strofe cu pelin de mai pentru Iorga Nicolai”. Nici măcar nu i s-a interzis intrarea în cârciumi(de altfel, ar fi fost o tragedie pentru întreaga industrie).

Reîntorcându-ne în vremurile noastre, la dilemele pigmeilor care ne colorează viața publică, nu putem să nu remarcăm cum, în toată agitația care se face pe marginea cică linșajului, sunt aliniate - față în față - două tabere împestrițate cu odrasle de cominterniști, foști comuniști sadea sau de mai tinerei pe-atunci „băieți cu perspective” care trăgeau limbi dichisite dictatorului și care acum se descurcă precum peștele-n apă deoarece n-a fost nevoie decât să schimbe curul. Și, pentru ca tabloul să fie complet și complex, totul e condimentat cu securiști dovediți sau bănuiți, mai mult sau mai puțin „multi-culturali”, băeți(sic!) descurcăreți, capabili să aburească iremediabil orice naiv care s-ar încrede în ticăloșia ochiului albastru.

Trebuie să fii nebun să te situezi de-o parte sau de alta. E un război fals între jucători aflați, din punctul meu de vedere, pe aceeași parte a baricadei. Că unii se cred genii și alții cavaleri ai dreptății, ține de o politică a aruncării cu fumuri. În fapt nu e nimic altceva decât o uriașă caricatură cu pigmei, în care apar enormități precum pretenția aberantă a unora de a fi protejați de o ipotetică lèse-majesté. Oare nu s-a ajuns prea departe? Pentru orice om normal răspunsul ar fi da, însă suntem în România unde Maestrul se transformă natural maistru, iar Margareta, datorită unei greșeli de traducere, devine margarina, alimentul care cic-ar face bine la subțierea șoriciului și a stratului de șuncă. Și dacă veți avea curiozitatea de a înțelege de ce am ales „Maestrul și Margareta” pentru a ilustra metehnele maculate ale prezentului, lucrurile neclare vă vor apărea, articulat și coerent, în întreaga lor gingășie macabră.

29 de comentarii:

  1. "dacă te amesteci în tărâțe te mănâncă porcii" era suficient ca si comentariu. In rest nu prea inteleg de ce ai asa boala pe "maistru". Nu e prima rabufnire.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu are boala atat pe "maistru", cat pe Dictator. Drept urmare, intelectualii aflati pe statul de plata al Dictatorului sunt vizati si ei.
      @Dane,
      Unul din slugoii intelectuali ai Dictatorului s-a mutat pe la Viena; probabil Dictatorul ii plateste acolo o sinecura grasa pt. a ramane in tacere. E lucru stiut (au dat pe Felix TV) ca astia nu sunt in stare sa stea singuri pe picioarele lor, din cartile lor, fara banii Dictatorului si ai defunctului ICR. Fail...

      Ștergere
    2. Slugoiul pupinbăsist cărtărăscu și-a vândut și fecalele pe banii contribuabilului român.

      Ștergere
    3. @ AristotelCostel

      Mai bine nu te mai nășteai
      Și rămâneai în p...a mă-tii..

      Ștergere
    4. Exact. Am un tablou cu Dictatorul in dormitor.

      Ștergere
  2. Daca ai folosit termeni precum "supraponderal", "limbi" sau "sorici" atunci e destul de greu cu credibilitatea acestui articol. Daca ai ceva de spus se pot formula idei si fara aceste "argumente" atat de folosite de vechea si noua scoala securistoida. Nu iti place "ma-ta" in schimb "limbi" si "cur" sunt acceptabile... E doar o opinie a unui cititor vechi al acestui blog.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "argumente" atat de folosite de vechea si noua scoala securistoida." (pentru precizie, făceți clics:)

      Căcănar la pensie, joacă table pe sub tei. Muie, bă! Dar noi vedeam printre frunze cum îşi mişcă leneş braţele păroase de proletari, în pula mea, doar că spărgeau liniştea aia de prânz cu zarurile lor şi cu şase-şasele, când mai prindeau vreunul şi mai prindea câte un urlet, de ăla, de ţi se făcea pielea găină. Găina udă miroase urât, pielea lor bătrână, tatuată cu zar, mirosea urât, a uzină, a inutil, candeala aia de sandilău expirat, mă face să borăsc. - 'telectual pupinbăsist (în artă totul e permis.)

      Radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbră fără schelet, o inimă ca un cur, fără şira spinării. - 'telectual pupinbăsist (freedom of shit speech)

      P.S. Știu, ești împotriva porcilor, dar îți sunt simpatici rotofeii fără caracter (strict în cazul ăsta, dar să nu generalizăm :).

      Ștergere
  3. Limbile sunt accesoriu obligatoriu pentru cei aflati in slujba securistului sef al natiunii, alias felix. Dupa greata provocata de acest articol, renunt sa mai citesc acest blog

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Securistul șef al statului este Traian Băsescu. Păcat că lași astfel de informații șă-ți scape printre degete.

      Ștergere
    2. @AC. Cred ca meseria de arhivar prost platit dauneaza grav sanatatii ;)

      Ștergere
    3. Anonim: Ma gandesc serios sa-mi retrag cuvintele. Nu de alta, dar daca nu ma vei mai citi s-ar putea sa nu mai incasez taxa pe care-o platesti pentru a accesa acest blog. :-)
      Revenind cu picioarele pe pamant, chiar nu ti-e rusine sa vii cu asemenea penibilitati? Pa!

      Ștergere
    4. Uh, sindromul 'telectualului român, țigări-țigări-țigări, la prânz șaorma, pe 1 rate. :)

      Ștergere
    5. Ia renunta. Si vezi cata lume va plange

      K

      Ștergere
  4. Greu de combatut articolul asta. Personal, din toata istoria, mi-a parut rau doar de Victor Rebengiuc. De la restul nu aveam nici o pretentie.

    RăspundețiȘtergere
  5. Distanta de la pamflet la executia mediatica ordinara e foarte scurta, dupa mintea unora.
    Eu propun sa-i trimitem la canal , tu-le muma-n cur de "telectuali !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Impresia generală ar fi că zdrențele astea pupincuriste, numite generic 'telectuali, au măcănit în favoarea celui care a construit statul român milițienesc cu ajutorul cadrelor securiste ceaușiste.
      Cred totuși că în țările cu apă caldă, dacă de-al de Pleșu ar opina pe teme nebletristice ar fi privit exact ca un cârnat umflat.
      Nici în România nu e o situație profund diferită, exceptând câteva mii de șapo, respet, maistre... semidocții din gama contributors... 'telectuali, desigur.

      Ștergere
    2. Haristolele, intradevar nimeni nu se ridica la nivelul genialitatii dvs. Cum merge in PSD, e deranj mare cu justitia din zilele astea? Toarasul Ilici nu mai construieste nimic? Sunteti o gramada de dinozauri tristi...

      Ștergere
  6. Desigur Plesu nu e Iorga, dar, sa-l compari pe celebrul epigramist cu ventilatoarele de rahat de la A3 este cel putin ciudat.
    Problema de fond este de fapt cine se afla in cele 2 tabere basisti/anti-basisti. Acum e vorba de Plesu vs Gadea. Dar la scara anilor de razboi basisti-antibasisti, tabara basistilor beneficiaza de nume fara pata gen Herta Muller, Djuvara sau N.C. Munteanu si de cvasi-totalitatea presei occidentale (atunci cand a ales sa se exprime pe aceasta tema). Pana si un socialist precum Krugman s-a exprimat fara echivoc impotriva taberei USL. Si pe cine avem de partea USL? Imunda Antena 3 condusa de slinosul Felix...Asta-i ecuatia integrala si balanta valorii este clara. Dupa aia daca intri in detalii, ajungi la un detaliu precum cel din acest post si poti incerca sa relativizezi. La unii prinde. Chiar si la tine...Totusi incearca sa vezi ansamblul, o sa-ti prinda bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe pagina lui Krugman a apărut guest post-uri de prostit papagali cu creierul perfect neted. Sunt sigur că n-ai căzut în capcana asta. :) (Trebuie sa fii extrem de prost/securist sa iei in serios asa ceva)

      Presupun că au fost plătite din munca securiștilor SIE așa cum au făcut în cazul cvasi-totalității presei occidentale (Agenţii lui Băsescu se plâng că au fost demascaţi).

      P.S. Mai lasă și tu propaganda securistă, USL-ul nu mai există.

      P.P.S. Livrează minciuni și te voi îngropa în realități.

      Ștergere
    2. "a apărut" pentru că știam de unul singur. Șoc, securiștii și-au făcut abonament. :)

      Ștergere
    3. Gelu, nu te-ai saturat de mancat acelasi rahat propagandistic puturos? Parca spuneai ca nu mai intri pe site-ul asta.

      Ștergere
  7. Eu nu inteleg de unde disputa asta Plesu-Gadea. Ar trebui sa se aiba mai bine ca doar practica aceeasi meserie. Cea mai veche.

    RăspundețiȘtergere
  8. Cine e Plesu? Cine e Gadea? Ce a scris Gadea? Doar un calau platit... Dupa ani de Plesu se va mai auzi, asa venal cum il vedeti, dar de Gadea?! Este un 0.00000, iar peste ani nici macar atat nu va fi, deoarece in memo.

    P.S. Stiu ca e casa d-voastra aici, dar parerea mea e ca nivelul articolelor scade folosind anumite vorbe, ca gazda, iar de la unii comentatori, D-zeu cu mila...
    De-mi veti spune ca sunt liber sa nu mai vin, nu-mi pasa, mi-am spus doar parerea; daca nu doriti pareri contrarii, faceti-va blog numai pentru cei care rezoneaza cu d-voastra. Nu mai lasati "necunoscatorii" sa va strice ziua si parerile.

    ga4

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Astept cu nerabdare demonstratia afirmatiei tale conform careia "de Plesu se va mai auzi". Ma intereseaza in special ideile care ti-au iluminat tie existenta sau cele care-l califica pe omul cu pricina - in opinia ta - la statutul de nemuritor.

      P.S. ... pai blogul asta il facusem, intre altele, pentru cei care rezoneaza cu mine. Sa inteleg ca trebuie sa-mi fac altul? :-)

      Ștergere
    2. Prin ce anume se va "mai auzi de Pleșu" totuși ? Ca un participant de mâna a doua al "Cenaclului de la Păltiniș" ? Ca și susținător și ventilator în spațiul public în anii '90 a unor diverse teme precum retrocedarea integrală, susținerea tacită a dezindustrializării țării ș.a.m.d. a căror efecte le-am văzut ulterior din plin la negativ ?

      Chit că mă dezgustă metodă anteniștilor ( sau beunuiștilor ;) ) de masturbare în grup la studio cu tentă agresivă nu pot să mă abțin să remarc că nici prin Dilema ( Veche sau nu ... ) nu am citit vreun drept la replică a celor ridiculizați/tăvăliți în noroi sistematic de gruparea 'telectualilor lui Pleșu ... ;)

      Ștergere
    3. Ce sa se auda de Plesu. Eu il confundam cu Marga. Acelasi aparatcik.

      Ștergere
  9. Multi basisti, cu creierul otravit, concluzionand ca, in nemernicia lor n-au putut sa-si faca idol decit un securist betiv si curvar, negru in cerul gurii, metamorfozeaza in talibani portocalii, sufocati de ura si detinatori ai adevarului absolut: " faceti-va blog numai pentru cei care rezoneaza cu d-voastra". Tupeu nesimtit a la Elena Udrea.
    Putea sa faca orice comentarii dorea iar daca vedea ca nu "rezoneaza" se retragea strategic in mica cochilie portocalie...dar nu! El vrea sa-si impuna punctul de vedere si cui nu-i convine, sa-si faca alt blog. Scurt!
    Va intreb si eu pe voi: si asta e "facut" pe vapor?

    RăspundețiȘtergere
  10. Pentru ca nu stiu de unde sa-l iau de plesu asta am dat o cautare dupa "plesu citate".
    Ce am gasit: gandire cu premeditare, platitudini, vorbe goale, cuvinte pretentioase. Pe scurt: forma fara continut. Omul nu are nimic de spus. Cateva mostre:
    - Lucrul cel mai grav care i se poate întâmpla unui om tânăr este să fie lipsit de capacitatea de a admira.
    - Acelaşi personaj poate fi irascibil în numele blândeţii şi "pasiv" tot în numele ei.
    - Nu e de ajuns să te duci la biserică regulat, trebuie ca Biserica să te însoţească în toată activitatea ta, în toată gândirea ta, ceea ce ştiu că e un lucru dificil.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)