luni, 10 martie 2014

Oportunitate sau semnal de alarma?

Pe 3 martie bursa autohtonă a căzut isteric. Un context politic intern dubios și o emoție internațională au făcut ca ieșirile din piața autohtonă să fie zgomotoase. Este un comportament oarecum normal. Dacă în ceea ce privește climatul intern mai pot exista explicații, cu evenimentele din apropierea granițelor țării e mai greu de „coabitat”.

Rezultatele acestui mix dezastruos nu s-au lăsat așteptate. Fluxul de ieșiri s-a accentuat însă nu trebuie uitat că la această accentuare a contribuit și comportamentul cvasi-speculator al jucătorului local. Psihologia de mic negustor, dominantă la BVB, face ca mișcările care depășesc o numită dimensiune să fie amplificate mult prea isteric.

Perioada actuală este una tradițională a corecțiilor. Statistic, luna martie este una în care se înregistrează minimele perioadei pre-dividende. Anul acesta acțiunile sunt trase în jos și mai mult de mixul pe care l-am amintit. Ceea ce ne pune în situația de a ne întreba dacă avem de-a face cu scăderi normale sau, dacă nu cumva intrăm într-o perioadă de declin.

Cei care nu și-au pierdut cumpătul lunea trecută, aproape au recuperat ceea ce pierduseră. Nimic însă nu garantează că o mișcare similară nu va reveni în prim-plan. Situația politică rămâne în continuare tensionată, în Ucraina evenimentele încă sunt într-un stadiu incipient, iar complicări ale situațiilor existente sunt de așteptat. În aceste condiții ce e de făcut?

Ca de fiecare dată recomand calm și analiză. Investiția la Bursa nu e recomandată celor nervoși, care reacționează instinctual. Desigur, calmul nu garantează succesul, dar ai absolută nevoie de el. În ceea ce privește analiza, ea este esențială unei investiții la Bursă. E elementul pe care trebuie să și-l asume fiecare înainte de a lua o decizie.

Reîntorcându-ne la bursa autohtonă o să încerc mă gândesc la câteva scenarii. În primul rând, cel mai groaznic lucru care se poate întâmpla este un război în Ucraina. Un asemenea scenariu ne-ar lovi mai mult decât orice criză economică sau politică. Aceasta deoarece, într-un conflict de acest tip, cu siguranță că lucrurile nu vor rămâne strict pe teritoriul Ucrainei. În mod normal, într-o primă fază flama va atinge cel puțin și Republica Moldova. Dacă ținem cont de faptul că rușii - la nivel de propagandă îmbrățișată destul de mult de mase - ne iubesc așa cum îi iubim noi pe unguri, ne putem aștepta ca, în cazul unei generalizări a nebuniei, România să fie atacată înaintea Poloniei. Însă, ajunși în acest punct, cred că uităm un lucru esențial: este un scenariu de coșmar, care presupune un nou război mondial. Dacă s-ar ajunge la un război de o asemenea anvergură nu cred că mai are sens să te gândești cum să-ți salvezi banii ci, mai degrabă, cum să-ți salvezi pielea.

În mod normal lucrurile n-ar avea de ce să degenereze într-un asemenea hal. Rusia nu e pregătită de un război total și nici SUA nu cred că are chef să readucă în prim plan ipoteza unui război nuclear. Aceasta deoarece, în ultimă instanță, rușii pot deveni iraționali. De asemenea, ar trebui înțeles că Putin nu mai poate accepta restrângeri ale sferelor de influență. În ceea ce privește Ucraina, cel mai probabil lucrurile se vor tranșa politic și la nivel declarativ. Scenariul ultim este cel al secesiunii zonelor cu populație majoritar rusească, aceasta însemnând că estul țării, Crimeea și, posibil, ceva enclave vestice gen Odesa, punându-se în practică scenariul creșterii în importanță a republicilor perdea(explicat într-un articol trecut).

Încercând să ne menținem pe o linie moderată, putem constata că, în ceea ce ne privește, problemele din Ucraina ne influențează mai mult la nivel sentimental. Din exterior însă lucrurile se văd diferit și apropierea de o zonă de conflict echivalează cu deprecieri puternice ale prețurilor. Acestea sunt și motivele pentru care banii mai degrabă ies din România în general și de pe Bursă în particular. Însă, nu trebuie uitat că menținerea României ca graniță a NATO poate presupune intrări masive de capital pentru îmbunătățirea apărării și a infrastructurii de apărare. Sunt bani serioși care nu pot fi ignorați. Aceasta desigur, numai în cazul în care frații americani nu ne vor lăsa a doua oară de izbeliște făcându-se doct că plouă.

În ceea ce privește problemele interne, acestea țin strict de jocul politic de putere. Traiectoria pe care merge țara este una de la care nu s-a abătut indiferent de forțele care au ajuns la putere. Și, în 24 de ani au cam ajuns toți pe-acolo. Într-adevăr, existența și perpetuarea unor personaje grotești joacă rolul de frână, însă mai mult nu se poate. Personal nu văd posibilități de destabilizare politică majoră mai devreme de alegerile prezidențiale.  În aceste condiții, tind să pariez pe o menținere pe linia de plutire din punctul de vedere al stabilității politice.

Având în vedere cele spuse mai sus, cred că ne aflăm într-o perioadă de corecții normale, accentuate doar de evenimentele externe. În funcție de dezvoltările ulterioare putem vedea creșteri sau deprecieri semnificative. Este un setup extrem de bun pentru achiziții de titluri care sunt devalorizate sau se vor devaloriza. Cea mai inspirată activitate pe care o poate avea un investitor în acest moment este cea de calcul. Încercați să evaluați titlurile lichide, stabiliți un preț corect și, în cazul în care piața ajunge binișor sub prețul calculat, treceți fără regrete la cumpărare. Putem avea parte de discount-uri semnificative pe care e bine să nu le ratăm.

6 comentarii:

  1. Conflictul din Ucraina ne va afecta serios daca acesta va exalada. Investitorii externi vor analiza zona in ansamblu, ci nu parti din ea. Totusi, din punct de vedere strategic si militar avem o pozitie buna in regiune si aceasta ar putea fi intr-adevar o oportunitate.
    Insa un mare dezavantaj al nostru in privinta investitorilor ramane aspectul legislativ, cu zeci de ordonante de urgenta care modifica legislatia foarte des. Cand vom avea stabilitate si din acest punct de vedere vom putea sa fructificam la maximum avantajele pe care le avem din plasarea geografica.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In cazul unui conflict major in regiune nici sa nu te gandesti ca NATO v-a da doi bani pe Romania . Da stiu imi vei aduce ca argumente chestii ca suntem mebri si alte bla bla bla . Suntem si vom fi moneda de schimb daca intelegi ceva de bine daca nu da fuguta prin cartile de istorie

      Ștergere
    2. tu nu ai nevoie de argumente. tu ai certitudini.

      Ștergere
    3. E nu vorbeam din prisma actiunilor NATO si nu am zis niciodata ca NATO va interveni in zona de dragul nostru. Iar la istorie chiar ma pricep , te asigur, mai ales in ceea ce priveste istoria moderna. Comentariul meu se referea in special la oportunitatea economica datorata pozitie geografice. In fine ..

      Ștergere
    4. Si pana la urma investitii in ce domniu ar reprezenta o oportunitate pentru noi? In domeniul militar ? Lumineaza-ma ca sincer nu vad cum ....!

      Ștergere
  2. Teoria nu imi satisface nevoia de siguranta in schimb evenimentele din trecut ma fac sa gandesc intr-un asemenea mod ! Schimbarea la fata a lumii nu vine si cu schimbarea obiectivelor celor mari in ceea ce ne priveste pe noi ! Ei manca tari si beau popoare mici ............

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)