luni, 5 mai 2014

Generatia cretinilor digitali

Poate suna șocant ceea ce am scris în titlu, însă vă asigur că nu e vorba de nicio răfuială. Este un fenomen de amploare care, pe zi ce trece, devine îngrijorător. N-o să vedeți proteste împotriva sa, n-o să citiți reclame care promit să vindece această „boală”. Nu, ucigașul pe care vi-l prezint azi este mult mai pervers, mult mai tăcut și practic imposibil de învins.

Cretinismul este o boală care determină înapoiere mintală. În limbajul obișnuit, cretinismul este asociat, prin extensie, prostiei supreme. Spui despre un individ că este cretin atunci când dovedește o prostie mult mai mare decât te-ai fi așteptat sau decât ai fi capabil să accepți.


Și-acum, după introducere să începem cu vreo câteva exemple pescuite din activitatea mea de blogger. Unul dintre cele mai șocante comentarii pe care le-am primit a fost la cele câteva cuvinte pe care m-am simțit dator să le spun la moartea lui Gabriel García Márquez. De obicei la astfel de articole nu prea se comentează, deoarece nu ai ce spune mai mult decât condoleanțe. Ei bine, un comentariu pe care l-am primit (nepublicat, desigur) a avut puterea să mă zguduie: „Cine-i asta? Pare italian dupa nume. Vreun prieten personal?Pictor sau poet (ca nu reiese)?”. Ce poate fi mai macabru decât să știi că te-au citit astfel de oameni? O altă clasă de mesaje, mult mai relevantă pentru subiectul de față, este cea a opinioniștilor fără bază. Spre exemplu, în articolul „Rusia celor trei misiuni istorice”, am încercat să prezint modul în care se văd rușii pe ei înșiși pentru a putea identifica mai apoi posibilele lor acțiuni în conflictul actual. Ei bine, această „impietate” l-a determinat pe un individ să mă acuze că propovăduiesc precum „Vocea Rusiei”. Cam ce reacție poți avea în fața unei dovezi atât de evidente de oligofrenie?

Ei bine, oricât am suspecta că manifestările amintite de mine sunt izolate, în realitate ele sunt dominante. Puteți vizita secțiunea de comentarii a ziarelor sau vă puteți aventura pe teritoriul duelurilor feisbuciste pentru a constata că am dreptate. Se conturează un nou exemplar uman: cretinul digital. Este individul gadgetizat, utilizator aproape exclusiv al tehnologiilor actuale, însă incapabil să gândească. Indivizii de acest tip nu înțeleg un text pe care-l citesc. De fapt, în creierul lor sunt doar frânturi de texte, citite diagonal și neînțelese niciodată. Într-un roman, Carlos Fuentes descria poporul american ca fiind „nomad, grosier, idiotizat de televiziune și de bere”. Ceea ce vedem acum este o generalizare a idiotului american, o globalizare a fenomenului care a avut Internetul ca mod ideal de propagare. 

Fenomenul cretinizării digitale este cumva teoretizat în excelenta carte a lui Nicholas Carr - Superficialii. Carr - cred eu - se află abia la început cu observațiile sale. În realitate, Internetul produce un hibrid uman periculos, are capacitatea de a schimba iremediabil oamenii și umanitatea virusându-i cu cel mai periculos germen: prostia. Nu știu dacă întreaga evoluție de până acum a fost premeditată, dar constat că s-a ajuns la crearea unor mase uniforme de indivizi perfect nuli, incapabili să înțeleagă, să gândească sau să aibă idealuri. 

Fenomenul se extinde îngrijorător. Cu toate că în titlu vorbesc despre o generație, în realitate e vorba despre o meta-generație deoarece virusul atacă indiferent de vârstă. Probabil ar fi trebuit să înlocuiesc „generația” cu „maladia”. Însă mai e ceva: în afara adulților care pot fi acuzați că și-au făcut-o cu mâna lor, vin din spate copiii cărora nu li se dă practic nicio șansă. Înecați în tablete, telefoane mobile, laptop-uri, copiii uită să scrie, se dovedesc incapabili să citească și se rup prematur de realitate. An de an școlile livrează material handicapat psihic și intelectual. Este noul standard, noul model de „om nou”.

Văzând ceea ce se întâmplă acum, Edward Bernays ar considera că a găsit teritoriul ideal. Masele inepte sunt terenul cel mai fertil al propagandei. N-au nevoie de raționamente ci de șabloane. Nu judecă, nu au memorie și reacționează doar la stimuli. Individul de acest tip e ideal manipulabil: vrei să-l faci fericit, spune-i că e fericit; fă o campanie publicitară în care-i explici că fericirea explodează în el și, garantat, va fi al naibii de fericit. E nevoie de el trist? Nicio problemă, o altă campanie îi va arăta că e cool să fii trist. Așa vei obține cel mai trist om posibil. Prostirea maselor pare a fi devenit o politică globală. E nevoie de proști, din ce în ce mai mulți proști.

E cât se poate de limpede fenomenul. A-l combate e imposibil. Singura șansă pe care o au cei care reușesc să-și păstreze umanitatea este aceea de a ține cont de amploarea sa. Din cauza fenomenului riscurile sunt în creștere: cretinii, chiar dacă sunt conformiști de multe ori se dovedesc imprevizibili. Aceasta deoarece pur și simplu interpretează eronat un stimul sau inerția îi face să rămână blocați în stimulul anterior. Probabil că viitorul ne va obliga să încercăm, pe cât posibil, evitarea interacțiunii cu noul tipar uman. Însă, în fața unui torent de asemenea amploare, e din ce mai greu să te păstrezi normal.

19 comentarii:

  1. E mai complexa problema, internetul nu a cauzat-o ci doar a evidentiat-o. Motivele pentru care asemenea oligofreni s-au catarat si fac galagie continua pe zonele de comentarii sunt multiple:

    - troll-ismul, termen nou ce are in spate o afectiune veche, aceea de a obtine o placere morbida din enervarea altora. Trolli uneori stiu ca gresesc, dar asta nu conteaza pentru ei ci cauta doar efectul, enervarea interlocutorului. Considera ca au obtinut o "victorie personala" atunci cand dupa un discurs convingator ei trantesc un "ba p-a matii" si enerveaza interlocutorul. Boala asta nu se poate manifesta in viata reala, trollul fiind rapid izolat de societate (fiind echivalentul vacarului betivan care il injura pe profesorul satului), internetul insa, prin anonimitatea pe care (inca o mai) ofera, e terenul ideal de dezvoltare a acestei afectiuni. Sunt un soi de exhibitionisti care in loc sa-si expuna goliciunea fizica la metrou in fata domnisoarelor intarziate, isi expun goliciunea intelectuala online in comentariile cui permite, obtinand extaz din socul si repulsia victimei. Trolli prefera terenurile virgine, cu comentarii putine unde sigur vor fi citite si ale lor si sunt atrasi de gramatica fara cusur, pentru ei fiind un semn ca victima e una ce probabil va fi socata de goliciunea lor. Prefera blogurile sau forumurile cu activitate moderata. Cred ca si retete culinare daca scrii cu diacritice, ajungi pana la urma in vizorul troll-ilor.

    - Bandwagon effect: in momentul in care canalele online sunt controlate si dominate de circari gen basescu, hotnews, evz, etc, e normala polarizarea rapida a prostiei. In afara de jurnalul care a dat-o in extrema cealalta polarizand alt tip de oligofreni, cam toata "presa libera" e manjita in portocaliu, pana si catavencii sau times new roman sunt vizibil controlate politic. E-oligofrenii se regasesc rapid in editorialele si "articolele" latrinelor mai sus mentionate si asta ii impulsioneaza sa devina vocali. Astfel cu o (relativ) mica investitie in presa reusesti sa lubrifiezi regulat circul "democratic" generand noi teme gen "frauda electorala", "pixel albastru", "lovitura de stat uselista", etc, si chiorul ramane la carma dupa ce 87,52% din votanti dau in scris ca vor sa scape de el. Cred ca nici Ceausescu nu era atat de urat de populatie, dar in mod evident Ceausescu nu avea in spate know-how-ul echipei basinosului. Echipa portocalie (coordonata de peste ocean) stie de prin 2004 ca internetul a fost si este in continuare cea mai rentabila metoda de control al maselor: ai un reach relativ mic dar cu o putere de penetrare mare si niste costuri infime.

    - postaci platiti. Sunt multi, mai multi decat ti-ai imagina. Am cunoscut personal oameni angajati si de mediul privat, pentru a spama elegant online forumurile si comentariile pentru a promova diferite produse proaspat intrate pe piata (si nu-ti imagina ca erau niste ilustri necunoscuti, erau deja membri cu mii de posturi in momentul angajarii), am cunoscut si tineri de la organizatiile de tineret de partid pusi sa lupte in "razboiul ideologic online". Postacii de multe ori sunt si trolli si oligofreni (cine altcineva si-ar pierde timpul pe la o organizatie de tineret sperand la o cariera politica?) dar daca ii mai si motivezi financiar, devin soldati universali online, logica si bunul simt sunt rapid ingenuncheate de cateva echipe d'astea de commando.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dumneavoastra sunteti o dovada vie ca autorul are dreptate.

      Ștergere
    2. Inca un pro-basist deranjat de realitate... :-)

      Ștergere
  2. Momentan estimez ca cel putin 50% din comentariile latrinelor online sunt ale postacilor platiti, 30% sunt trolli de meserie care nu rezista sa nu trolleze (mai ales cand e un articol cu putine comentarii), 10% oligofreni atrasi de circ, fericiti ca-si regasesc ideile acolo si maxim inca 10% "independenti" neafectati dar nu neaparat si impartiali. La tine pe bloc probabil procentele difera, trolli predominand, interesul politic fiind evident mai redus decat pentru hotznews de exemplu.

    Viitorul? Sursele media independente vor renunta treptat la comentarii, le vor cenzura sau le vor inreguna (autentificare cu FB/G+/etc, care la randul lor vor cere numar de telefon) iar sursele media electorale vor profita in continuare de ei si vor aproba doar comentariile care se asorteaza cu propaganda lor.

    Aparent esti afectat de existenta lor si asta nu e un lucru bun, isi ating scopul. Delete & ignore si nu uita ca specia umana produce o varietate de exemplare, tentativa ce a le intelege pe toate e sortita esecului.

    RăspundețiȘtergere
  3. salut Dan...mereu a existat un procent de cretini, partea proasta este ca indivizii ce-l compun se ruleaza...asta pentru ca insuficienta informare, reactia emotionala exagerata, ideile preconcepute pot juca feste si unor destepti, mai ales cand refuza sa pleci urechea cand te trage intuitia de maneca...sunt multi destepti care pot fi din cand in cand si idioti, deci cretinismul nu e o boala izolata ci contagioasa...pe vremea Impuscatului era simplu, tot ce emana propaganda oficiala era gresit, azi cand adevarul se impleteste cu minciuna si opiniile oneste cu manipularea, abilitatea de a te plasa corect e foarte greu de obtinut

    RăspundețiȘtergere
  4. Astfel de personaje trebuie ignorate. Pana la urma se vor exclude singure. Este insa destul de dificil pentru ca asa cum spuneai e nevoie de prosti, de cat mai multi prosti care pot fi manipulati cu usurinta...

    RăspundețiȘtergere
  5. Internetul a facut și face posibilă accesul democratic al proștilor nu la INFORMAȚIE ci la EXPRIMARE! Acum 25 de ani probabil că cretinoizii, căci regimul trecut a produs destui, erau dificil de intersectat în genul acesta de convorbiri.Astăzi unui cretin îi este ușor să tasteze de la calulator ceea ce el consideră că este maximul de inteligență.Îmi pare bine că v-am sugerat într-un fel, printr-un comentariu al meu, ideea acestui articol.Chiar meritau 'mnealor cretinii un articol.Dincolo de emoțiile negative pe care le stârnesc inevitabil, trebuie subliniat că astăzi CRETNIUL DIGITAL este un PRODUS perfect al unei SOCIETĂȚI organizate despotic! Acest tip de societate este matematic gândită așa! CRETINUL DIGITAL este extrem de folositor! Uitați-vă în UCRAINA la acei militanți ai SECTORULUI DE DREAPTA! Intrați la capitalismpe paine dot com să vedeți același profil cretino-agresiv! GRAV este că acești CRETINI DIGITALI sunt extrem de manipulabili și extrem de violenți!
    Mulțumesc pentru ocazia de a-mi spune părerea și pentru analiza ca de obicei ireproșabilă!

    RăspundețiȘtergere
  6. Simțindu-mă cu musca pe caciulă, în categoria "opioniștilor fără bază" (sau troll după alte clasificări științifice) o să cad în capcana de a răspunde la acest post.
    Faptul ca autorul acestui blog ia în considerare astfel de comentarii arată totuși ca îi pasă de calitatea audienței canalului de comunicare pe care îl folosește, lucru absolut lăudabil.
    Parerea mea personală rămane ca acest blog folosește unor scopuri propagandistice, dar până la urmă fiecare e liber să facă ce ii dictează conștiința. E adevarat, comentariul precedent a fost făcut în pripă, înainte de a citi întreg conținutul articolului. Ulterior, după ce am teminat de lecturat tot, mi-am dorit să fi ales un alt articol pentru comentariul ”răutacios”.

    Revenind acum la articolul curent, eu nu văd problema cu ”generația” la care vă referiți. Procesul intră în categoria mai larg denumită ”selecție naturală”. E clar că cei de sus au nevoie de mase de manevră, și cum societatea vestică nu mai reacționează la fel de bine la teme religioase ca acum 100 de ani, metode noi de manipulare sunt testate și folosite.

    Tocmai acesta este motivul pentru comentariul precedent, a fost doar exteriorizarea unui sentiment că aceste noi metode de influențare sunt folosite și în acest spațiu virtual. M-aș simți foarte bine să aflu că greșesc, dar până în momentul de față pot doar să observ metodele înfierate la adversari își gasesc locul și aici.

    Mi-aș dori pentru mine și copiii mei să trăiesc într-o lume de oameni inteligenți și bine informați, dar trista realitate e ca o societate de genul acesta nu va exista niciodată. Rămane ca opțiune, după cum e punctat în articol, să ținem seama de realitatea curentă, și eventual să folosim faptul că oamenii sunt manipulabili pentru atingerea propriilor noastre interese.

    Sănătate și spor la scris.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "E adevarat, comentariul precedent a fost făcut în pripă, înainte de a citi întreg conținutul articolului". Sa-nteleg ca faci comentarii cand ti se urca kkt-ul la cap. Apoi te calmezi si citesti si restul articolului. Dupa care dai in plans si-ti dai seama cit de dobitoc esti. Si astepti urmatorul articol in care incerci sa explici ca, de fapt, tu esti un tip emotiv doar ca-ti mai tremura mana. Si iar te apuci de mancat kkt.
      Acum, stau si ma intreb: oare cand te saturi?

      Ștergere
    2. Nici eu nu puteam exprima mai bine starea in care mă aflam. Mulțumesc pentru completări.
      O precizare ... m-am saturat, saru-mana pentru masă.

      Ștergere
  7. Foarte fain. Sunt multi intelectuali americani care deplang starea critica in care se afla invatamantul in US si aiurea. Adica, de la varfuri mondiale in anii 50-60 acum au ajuns monumente de analfabetism. Ca e affirmative action de vina, political correctness sau alte comunisme pe stil nou, omul nou este ubicuu si internetul evidentiaza chestia asta. Erau si vor fi cretini si inainte, dar la ora asta statele finanteaza un sistem de educatie care produce creitni pe banda rulanta, deci este clar ca asta vor, daca nu asta ar vrea ar schimba ceva. Si nu schimba, deci...brave new world : ignoranti usor de manipulat, farmacologie si ce mai era? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Apropo de US iata cum arata "2014 Cross Examination Debate Association’s national championship" - finala :)

      http://sgtreport.com/2014/05/debate-american-style-our-top-orators-in-action/#comments

      Cred ca si era digitala a avut o contributie la "bogatia discursului" sa nu fiu offtopic.
      La inceput am crezut ca e gluma dar din pacate nu e iar faptul ca astfel de personaje sunt luate in serios si promovate ne arata inca odata daca mai era nevoie ca "sistemul te vrea prost" :)

      Ștergere
  8. Domnilor! Am si eu o intrebare de prost care se crede profund. Ce credeti, noi, in ziua de azi, sau in anul de gratie 2014, suntem mai prosti sau mai destepti decat , sa spunem...cei de acum 100 de ani?!
    Hai sa vedem cum stam cu egoul, printre altele. Se poate discuta, nuanta, etc.zic eu.....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Garantat suntem mult mai multi :D Si conform teoriei cu suma inteligentei pe planeta e o constanta...

      Ștergere
  9. @DAN NEACSU
    Pe acest portal sun dezbătute problematici diverse care de cele mai multe ori nu au absolut nimic în comun unele cu altele Spre exemplu ce legătură poate avea un pronostic pe care autorul îl dă în legătură cu evoluția acțiunilor Microsoft sau Facebook și Gabriel Garcia Marquez?Asta demonstrează că autorul are un înalt nivel de expertiză MULTIDISCIPLINAR.Adică în căutările sale către un înalt nivel de evoluție al conțiinței a aprofundat mai multe direcții.Sau căi.
    Faptul că are și opinii proprii legate de situații sau evenimente este normal.Fiecare avem propria opțiune și perspectivă a realității.Normal ar fi trebuit să-ți spun că ești cretin pentru constatarea din puțul gândirii cu scopul propagandistic.Mă voi mărgini doar să constat că gândești limitat: cine nu se exprimă conform percepției tale despre realitate automat este malefic în intenții și are scop propagandistic.Locurile de pe internet unde se desfășoară acțiuni de manipulare sunt în general cele cu trafic ridicat.Nu e cazul aici unde cele câteva mii sau zeci de mii lunar nu înseamnă nimic comparativ cu EXcrementul Zilei care au 200 de mii zilnic.
    Așadar doar fiindcă omul a exprimat un punct de vedere personal, pe care tu poți sau nu să-l împărtășești, nu trebuie să te comporți bolșevic după regula CINE NU E CU NOI E ÎMPOTRIVA NOASTRA!
    Sper să citești dar să și fii capabil să înțelegi exact ce am dorit să scriu!

    RăspundețiȘtergere
  10. Comentariul referitor la Gabriel Garcia Marquez pare la fel de inteligent ca si intentia de a-l identifica dupa mustata. Cea a lui Marquez e probabil mai celebra decat parul blond al lui Brad Pitt, pata lui Gorbaciov sau Mickey Mouse.
    Asa se doreste ca cei care identifica Morometii dupa dioptriile lui Marin Preda (dintr-o poza din '71 de la Uniunea Scriitorilor, de exemplu) sa fie mai 'multilateral dezvoltati' digital.

    RăspundețiȘtergere
  11. Rog autorul să-mi lase comentariul postat aici în virtutea dreptului la replică! Anonimul digital îl merită cu prisosință!

    RăspundețiȘtergere
  12. Ma intreb care sa fie cauza pentru care nu incercati sa nu va mai dati peste ochi prin vorbe care duc in derizoriu subiectul. Orcare ar fi gradul de intelegere pe care unul il apreciaza la un altul, subiectiv sau nu, faceti praf un blog unde, in fond nu ati fost invitati.

    Personal imi place articolul chiar daca nu sunt de acord cu toate ideile expuse. Pot sa confirm insa ca accesul la retea a permis multor gunoaie sa iasa la suprafata. Desi cred ca numarul dobitocilor este procentual constant, prezenta lor agresiva schimba perspectiva. Iar experienta din zona invatamantului clatina serios ideea de constanta si ma sileste sa dau dreptate autorului maimult decat as vrea.
    P.S. felicitari pentru articol. Voi mai trece pe aici.

    RăspundețiȘtergere
  13. nu exista nici o lege care sa-ti interzica sa fii cretin

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)