marți, 20 mai 2014

Razboiul multidimensional

Poate că mulți vor acuza frecvența sporită a articolelor dedicate ciocnirii Rusia-Occident. Cu siguranță au dreptate, însă sunt convins că subiectul este unul de importanță majoră. Personal cred că acum se creionează societatea viitorului. În acest conflict se tranșează numeroase probleme ale societăților în care trăim, probleme deranjante și, în multe cazuri, cronicizate. Pe scurt, acest conflict, cu șanse mari de a se transforma în război, poate fi considerat ca fiind adevăratul început al secolului XXI.

Vă place sau nu, de-aici începe viitorul. Se scrie o nouă carte în care, din păcate, apărem și noi ca indivizi. Spun din păcate deoarece acum abia se scrie prefața și, cum bine știm, „generațiile prefețelor istorice” sunt cele care își asumă cea mai mare parte din plată, cele care sunt sacrificate pentru un „bine” ipotetic.

Conflictul amintit ne-a adus în prim-plan o nouă față a războiului. Chiar dacă nu simțim, ne aflăm în plin război. Un război de tip nou, ale cărui reguli se scriu în prezent, în funcție de victoriile sau înfrângerile consemnate pe teren. În timp ce americanii par(atenție la exprimare!) tributari vechiului mod de a face război, cu deplasări de trupe și arme, rușii se îndreaptă spre un nou tip de război: războiul multidimensional. E vorba de un război care se desfășoară pe mai multe planuri în paralel, foarte puține dintre ele având legătură cu armele convenționale. Războiul multidimensional este unul total, desfășurat discret, dar la fel de dur precum unul clasic. Chiar dacă nu vorbim de victime umane, putem vorbi de generații schilodite sau populații distruse psihic.

În cazul conflictului din Ucraina, „noul război” începe să se distingă cu ochiul liber. Neputând interveni militar, SUA au ripostat prin intermediul sancțiunilor economice. Lucrurile păreau cât se poate de simple: atâta vreme cât tu ești tătucul banilor și a unei mari părți a fluxurilor, atunci poți strânge în chingi orice dușman. Asta, desigur, la nivel teoretic. În teren evenimentele au căpătat o altă formă. Primele afectate au fost piețele bondurilor americane. Rusia și-a vândut o parte consistentă a deținerilor de datorie americană și exemplul i-a fost urmat de propriile bănci. Pe o piață liberă, un asemenea flux de vânzări ar fi produs distorsiuni majore. În cazul de față, nu s-a simțit mare lucru pe piață deoarece FED a suplinit lipsa cumpărătorilor. Chiar dacă fără efect, acțiunea a rămas în mintea investitorilor și a insider-ilor, cufundând sistemul financiar american și mai adând în virtual. 

Reușind să transforme în „eșec” operațiunea rusească, americanii au trecut mai departe. Sancțiunile financiare au lăsat clienții unor bănci fără acces la proprii bani. Clienți care, în marea lor majoritate, nu aveau de-a face cu conflictul din Ucraina. Cum a fost acest lucru posibil? Simplu: giganții internaționali ai cardurilor(VISA si Mastercard) au blocat sistemele pentru băncile supuse sancțiunilor. În acest fel, clienții băncilor în cauză s-au trezit că au în buzunar o bucată de plastic absolut nefuncțională. Era cât se poate de clar că o asemenea acțiune nu putea rămâne fără ecou. Ceea ce a urmat a fost extrem de interesant. Parlamentul rus a promulgat o lege referitoare la sistemele de plăți și, în paralel, băncile rusești au început să-și dezvolte propriul sistem de plăți. 

În ceea ce privește noua lege a sistemelor de plăți lucrurile sunt cât se poate de radicale. Pentru a oferi servicii de plăți pieței rusești trebuie să îndeplinești o serie de condiții destul de stricte. Cea mai radicală reglementare este cea referitoare la sistemele de procesare a tranzacțiilor care trebuie să se afle în Rusia. De asemenea, toate tranzacțiile(indiferent de locul în care se fac) trebuie rutate primar prin sistemele de procesare aflate în Rusia. Cu alte cuvinte, un client al unei bănci rusești care folosește un card(VISA sau Mastercard) în afara țării va avea ca sistem primar de procesare sistemul existent pe teritoriul Rusiei; tranzacția sa va trece prima dată prin serverele rusești, abia apoi ajungând la sistemele centrale ale organizației de carduri. Aceasta înseamnă că, în cazul unor sancțiuni viitoare, cel puțin pe teritoriul Rusiei, clienții nu vor mai avea de suferit, deoarece statul va putea „izola” sistemul de procesare de cel al organizației căreia îi aparține. 

Cea de-a doua inițiativă, anume crearea unui sistem 100% rusesc de plăți este mult mai dură deoarece sparge monopolul american de pe piața cardurilor. Este de remarcat faptul că într-un timp record - de aproximativ o lună - sistemul rusesc de plăți este într-o proporție de 60% funcțional. Aceasta se datorează faptului că, încă înainte de conflict, pe piața bancară din Rusia existau sisteme de plăți alternative dezvoltate independent de unele bănci. În momentul în care s-a pus problema dezvoltării unui sistem independent de plăți, marea majoritate a băncilor a votat în favoarea dezvoltării unuia nou și nu a preluării unor sisteme deja funcționale. În această direcție este de remarcat pasul previzibil în acest moment al interconectării sistemelor de plăți chineze cu cel rusesc. Discuțiile sunt deja avansate, iar protocolul este unul cât se poate de interesant. Interconectarea sistemelor de plăți amintite va crea un nou gigant al plăților care însă nu este centralizat, ci multipolar. Multipolaritatea este răspunsul Moscovei față de unipolaritatea și dezvoltarea sa logica nonpolaritatea - concepte geostrategice propuse de Departamentul de Stat al SUA(și de multitudinea de think tank-uri și ONG-uri care gravitează în jurul instituției amintite). În acest caz avem de-a face cu o portare a unui element geostrategic în sistemul financiar. Și nu este singura inițiativă!

Întrucât am vorbit despre China, probabil ați remarcat apropierea din ce în ce mai mare de Rusia. Este o ironie a istoriei ca dușmanul de altădată al URSS să devină, încet și singur, un aliat devotat al Noului Imperiu. Așa cum am mai spus-o în multe rânduri, urmează să vedem din ce în ce mai clar nașterea unei noi puteri mondiale gravitând în jurul binomului China-Rusia. Lucrurile par tranșate: China va fi motorul economic al noii alianțe, în timp ce Rusia va reprezenta polul militar. O împărțire reciproc avantajoasă deocamdată. 

Chiar dacă pare o amenințare, noua alianță are un scop strict defensiv. Teoria geopolitică a multipolarității își propune prezervarea pluralității și a diversității în fața ofensivei decisive a liberalismului occidental. Binomul China-Rusia nu are un anume tip de societate „de export”, fapt care-i limitează destul de strict capacitatea de ofensivă. Se încearcă introducerea unui liberalism la nivelul macro-statal(punând comunitatea înaintea individului), bazat pe libertatea și prezervarea multitudinii de organizări sociale. Dacă înainte URSS accepta orice „revoluție” în cercul său, cu condiția să fie comunistă, noua Rusie luptă pentru prezervarea unei diversități a sistemelor sociale, opunând aceasta liberalismului din ce în ce mai nivelator. Dughin, eminența cenușie din spatele lui Putin, susține că liberalismul occidental nu poate subzista decât în condițiile existenței unui adversar care i-ar amenința dominația. Sugerează astfel că întreg conflictul din Ucraina este unul provocat de Occident pentru a-și face din Rusia un nou adversar pe care, după cum s-a demonstrat în trecut, l-a devorat în confruntarea directă. Se creează așadar premisele unei alianțe strict defensive care promite să-și apere propriile teritorii și tradiții și, dacă e posibil, doar să privească spre auto-îngroparea societății liberale occidentale.  

În termeni geopolitici există anumite „granițe sfinte”, peste care nimeni nu-și asumă riscul de a trece și „granițe mutabile”, a căror apartenență este negociată sau câștigată prin luptă. Granițele sfinte sau fixe nu pot fi dispute decât în conflicte decisive. Granițele mutabile, în schimb, reprezintă teritorii ideale de experimentare a conflictelor, a modelelor sociale sau, pur și simplu, a generării de evenimente. Un astfel de teritoriu este Ucraina de-acum. Fără a aparține nimănui, fără a interesa în realitate pe nimeni. Când SUA au împins UE să seducă Ucraina, au făcut-o știind bine la ce trebuie să se aștepte. A fost o verificare a vigilenței adversarului. Lipsa de reacție sau, mai bine spus, reacția slabă din momentul primei „Revoluții Portocalii” a sugerat strategilor de peste Ocean că se poate merge mai departe. Riposta Rusiei de-acum sugerează că, în realitate, situația din Ucraina tinde să degenereze prin încălcarea unei granițe fixe(care nu se află obligatoriu la limita teritorială a Ucrainei). Probabilitatea unui nou Război Mondial este mare, extrem de mare. Însă a unui război de tip nou, multidimensional, atent supravegheat de arsenalele nucleare ale celor două țări. Deocamdată asistăm la experimente pe noul teritoriu de joacă al marilor puteri, anume Ucraina. Dacă însă peste ceva vreme vă veți trezi în mijlocul unei manifestații de amploare strigând „Jos X” sau „Sus Y” poate că va fi cazul să vă întrebați înainte de orice dacă nu cumva tocmai ați devenit soldați în noul război.

26 de comentarii:

  1. Romanii sunt deja soldati in rezerva, momentan se antreneaza tatonandu-se intre ei precum parasutistii cu tanchistii. Dar la comanda vor zbiera instant cum li se comanda de la vest. Oribil moment intr-adevar. Chinezii au o vorba: "Sa te fereasca Dumnezeu sa traiesti vremuri interesante!". Iar vremurile astea cu siguranta vor intra in manualele de istorie.

    PS: ne poti indica si noua cateva surse internationale de media ce merita urmarite, cat mai obiective? Pentru ca evident nu te informezi de pe ProstTV si CNN.

    RăspundețiȘtergere
  2. "Chiar dacă pare o amenințare, noua alianță are un scop strict defensiv" !?!?
    Cam greu de digerat....

    RăspundețiȘtergere
  3. Dacă se confirmă și zvonurile că guvernul rus a declanșat un plan de de-dolarizare a tranzactiilor de export, dat fiind ca Rusia este primul exportator de gaz și al doilea exportator de petrol din lume, rezulta ca razboiul se va extinde inclusiv in plan financiar-monetar. Ramane de vazut in ce masura vor achiesa si partenerii lor comerciali la un astfel de plan (aici China ar avea un cuvant greu de spus, dat fiind detinerile masive de dolari pe care le are). Pe de alta parte, cele doua state ar urma sa incheie azi-maine contractul de livrare de gaze de peste 450 mld USD la paritatea monedelor proprii, evitand deci denominarea in dolar. Asta ar fi un semnal major pentru toate tarile BRICS si nu numai. SUA nu pot sta deoparte cand observa ca le fuge presul de sub picioare, adica petrodolarii. Sunt de acord, suntem in plin conflict mondial si nu departe ca el sa devina militar. Nu sunt convins insa ca o alianta Rusia-China ar fi strict defensiva, iar proba ar fi povestea asta cu de-dolarizarea (daca se confirma).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De-dolarizarea ar fi o dovada a unei ofensive? :)))))

      Oricum nu e deloc o noutate. S-a mai incercat. Primavara araba as paria ca a avut la baza fix motivul asta, sa incetineasca fenomenul.

      Ștergere
    2. Nu neaparat ofensiva, dar nu strict defensiva :) Am fost cam laconic, ce-i drept! De-dolarizarea inseamna ca vor incerca sa si puna ceva in loc, ma gandesc. In BRICS se vorbeste de ceva vreme despre o noua Banca Mondiala, poate si de o noua ordine mondială, ceea ce nu gasesc a fi defensiv.

      Ștergere
  4. Ce interes ar avea China sa intre in conflict cu SUA si UE avand in vedere ca principala lor piata de desfacere o constituie cele doua? China are problemele ei cu Rusia si mai mult de un acord legat de achizitia de gaze si petrol nu cred ca vor semna cu rusii. Rusii degeaba au petrol si gaze daca le mai vand doar chinezilor. De la chinezi nu iau sumele obtinute din UE. Si fie vorba intre noi, sanctiunile impuse de europeni sunt o gluma si o inasprire serioasa a lor nu se prea intrevede atata timp cat exista curvele de nemti, care au interese comerciale foarte mari in Rusia.
    Un razboi comercial intre Rusia si SUA/UE nu va fi sustinut de China sau de vreo alta tara BRIC (ca tot s-a pomenit) iar cel mai mult de pierdut va avea Rusia dupa care Europa cu Germania si Franta capi de lista, SUA fiind mai putin afectata.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu e chiar usor sa-ti faci sistem propriu de plati iar aici ma refer la faptul ca trebuie sa investesti mult in infrastructura. Gandeste-te numai ca trebuie sa-ti faci propriul sistem de bancomate, POS-uri, etc. In lume sunt trei tari care au spart monopolul SUA: Japonia, China si Singapore. Rusul vrea...dar nu se stie si cand o sa-l implementeze. Deocamdata i se tot prajesc rachetele la lansare asa ca mai are de studiat...
    Inteleg ca-ti doresti sa existe, in lume, o forta care sa contrabalanseze monopolurilor de tot felul a SUA (militar, economic, cultural), si eu imi doresc, dar de la vointa pana la putinta e drum lung. Impreuna cu China are reale sanse dar semnarea unor acorduri nu inseamna mai nimic. E doar un troc. Ce n-are unul, ii da celalalt. N-au limba comuna, traditii comune, crezuri comune...doar vor sa le-o "traga" americanilor. Si atit. Pana la razboi multidimensional e cale lunga. Suna a Razboiul Stelelor, deja, dar asta cere timp si nu o plesneala de moment.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sistemul de plati e 60% gata pt. ca au vrut ei sa-l faca de la zero. Sisteme alternative de plati exista in Rusia si sunt full functionale. Asa ca nu va fi foarte greu sa dezvolte unul de la zero(la modul la care merg lucrurile, probabil in 2 luni vor emite primele carduri). Interconectarea cu sistemul chinezesc de plati va genera o piata uriasa de echipamente acceptatore atat pentru cardurile rusesti cat si pentru cele chinezesti. Modelul descentralizat utilizat permite formarea unei uriase entitati multipolare care, cu siguranta, vor afecta afacerile americane in domeniu. Gandeste-te ca alte tari cu sisteme proprii de plati vor putea adera la noul sistem fara mari greutati si cu avantaje multiple(pastrarea propriului sistem si extinderea echipamentelor acceptatoare).
      In ceea ce priveste prajirea rachetelor, ma intreb stupefiat cum mama naibii tocmai racheta care transporta niscaiva sateliti europeni a explodat. Ciudata coincidenta! Nu uita ca la ora actuala doar rusii mai au capacitatea de a face legatura cu ISS.
      Si o ultima opinie. In ceea ce priveste conflictul Rusia-Occident sunt doua tabere: cei care-i subestimeaza pe rusi si cei care-i subestimeaza pe americani. Gresesc toti. In realitate fortele sunt destul de echilibrate.

      Ștergere
    2. Inteleg unde bati dar crede-ma...si mie-mi place sa tin cu cel mai slab si-mi place sa demonstrez pro-americanilor ca "vara nu-i ca iarna". Toata lumea are probleme numai ca occidentalii au marele talent de a-si acoperi oala, ca sa nu puta, iar rusii au marele talent de a-si da, singuri, cu "stangu-n dreptu'". E felul lor haotic de a-si organiza viata din acest motiv nici nu reprezinta un model demn de urmat ptr. "catei" care, de cand au descoperit "democratia", nu mai prididesc de a-si scoate limba din c...l Marelui Licuric. De asta a si venit Joe Biden pe la noi ca sa vada cit de adanc e infipta :)
      Oricum iti dau doua "profetii" in urma evenimentelor din Ucraina:
      1. Daca Occidentul castiga, zona Donbas va avea soarta Vaii Jiului.
      2. Cit de curind, toate personajele negative, din filmele produse de Hollywood, vor avea nume cu sufix-ul "ov", toti vor suferi de ciroza (de la votca, of course) si vor fi niste brute, niste grobieni de neimaginat.
      C-asa e-n tenis!

      Ștergere
    3. Dane, din cate stiu eu, era vorba de un satelit rusesc, destinat sa imbunatateasca transmisiile prin internet in ideea reduceri costurilor in zonele indepartate din estul Rusiei. Ai alte informatii?

      Ștergere
    4. Corect Marius, am confundat satelitii. :-)

      Ștergere
  6. Ar fi bine sa cititi asta: http://jurnalul.ro/editorial/romania-nu-este-crimeea-668008.html

    RăspundețiȘtergere
  7. Ca de obicei jos pălăria! Mă înclin cu respect! Trei sferturi din ideile exprimate aici mi se învârteau prin cap însă modul cum le-ați închegat și așezat este de înalt profesionalism! Dacă boii care se autonumesc jurnaliști ar avea capacitatea să înțeleagă valoarea argumentației de aici s-ar reorienta către alte meserii gen lăcătuș mecanic! Rusia are tot ce ii trebuie sa existe deasupra și separat de lumea Occidentală! Dacă Putin și consilierii săi ar înțelege crearea unui sistem financiar nou, cu o monedă nouă GARANTATĂ ÎN AUR ȘI NEPURTĂTOARE DE DOBÂNDĂ, Noul BricsArgentina ar putea sterge din istorie in 10 ani Occidentul! Consolidarea unui sistem de plăți electronic PARALEL și SEPARAT de cel al globaliștilor ESTE O LOVITURĂ MAI MARE DECÂT DACĂ AR FI INVADAT UE! Iar parteneriatul strategic cu CHINA anulează orice șansă a americanilor! Aviz comentatorilor pro-occidentali de aici! Mulțumesc ca de obicei, ptr ocazia de a-mi exprima opinia!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intradevar, Rusia are resurse cat cuprinde, cat sa le ajunga vreo enspe vieti, insa are si o gramada de rusi :) Asta e buba. De tehnologie invechita iar nu duc lipsa iar de produs produc mai mult paguba. In afara de exportul de resurse si vodca, ce altceva mai produc? Conflicte?
      De ce ar intra China in hora rusilor? Ce ar avea de castigat in a-si pune "pietele de desfacere" in cap?
      Ii tot dam inainte cu parteneriatul Rusia-China fara a tine cont ca orezarii au cu totul alte interese care nu converg cu cele rusesti decat in mica masura.

      Ștergere
  8. MARIUS dragul meu CHINA nu intra in nici un conflict! Ea are nevoie de energie să supraviețuiască! La fel și Occidentul! Este o luptă pentru energie ieftină! Ca să ai energie ieftină ai două soluții: faci un parteneriat cu RUSIA și obții un preț competitiv sau te duci pe restul planetei cu tancul și iei cu forța! De la ruși e imposibil să iei cu forța! De 300 de ani rușii nu au fost învinși acasă niciodată! Au intrat mulți in RUSIA, dar când s-a trezit rusul din băutura s-a terminat șmecheria! CHINA are nevoie mai mult de RUSIA decat de oricine! E o alianță naturală! Asta cu CHINA are nevoie de banii americanilor e o prostie! Banii americanilor sunt hartii igienice bazate pe sărăcirea unor țări precum ROMÂNIA! Dar dacă CHINA vinde direct acelor țări, în yuani de exemplu sau ruble și sare peste americani? Dacă acest nou conglomerat BRICSArgentina IRAN America de SUD exclude total dolarul din schimburile economice și creeaza un sistem economic paralel cu WTO? Nu stiu de ce esti asa de indragostit de Occident! Pesemne nu ai lucrat sau trait ani multi ca sa intelegi cat de putred e Occidentul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nimeni nu a spus ca Occidentul este imaculat insa nici nu sunt de acord cu tine ca Rusia ar fi alternativa. Rahaturi se intampla destule in Occident iar politicienii occidentali fac tot posibilul sa infunde Occidentul tot mai mult in rahat insa rahatul in care se afundata Rusia sau China e muuuult mai adanc.
      A prezenta Rusia drept o alternativa a Occidentului mi se pare fortata iar apologetii unei asemenea alternative cred ca habar n-au ce se petrece cu adevarat in Rusia si nici nu cred ca au dat vreodata pe acolo.

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

      Ștergere
    3. Ciprian, te rog reformuleaza fara atacuri la persoana. Opinia e OK, dar atacul risca sa ne arunce pe alte „coordonate”. Multumesc!

      Ștergere
  9. "noua Rusie luptă pentru prezervarea unei diversități a sistemelor sociale" - asta e desprinsa din manualul kgb?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Spre deosebire de tine care reciti din propaganda, eu cel putin ma bazez pe oarece lecturi, realitati istorice si fapte, lucruri care-mi dau elementele necesare creionarii unei judecati. Ca sa intelegi cam pe unde te situezi, o sa-ti spun doar ca, acum vreo 40-50 de ani te-ai fi situat in consistenta tabara a celor care ne demonstrau ca „lumina vine de la rasarit” si ca romana se trage din rusa.
      Cum iti place sa traiesti in intuneric nu-mi ramane decat sa-ti spun noapte buna.

      Ștergere
  10. Dane, nu te mai lupta cu talibanii portocalii ptr. ca degeaba incerci sa le arati ca si Amerika are o latura negativa...si inca una mare. Din kgb-ist n-o sa te mai scoata. Nu-i mai baga in seama...astia-s visatori de cai verzi pe pereti.

    RăspundețiȘtergere
  11. De la un timp vad ca SUA nu prea mai e adepta trimiterii de trupe ci tocmirea a tot felul de mercenari scandalagii. Au inteles ca e mult mai ieftin asa, populatia americana este deja satula de razboaie, nu prea pot fi acuzati direct de ceva, etc.

    RăspundețiȘtergere
  12. Marius eu nu am spus ca Rusia Este alternativa Occidentului desi Mie imi place Rusia Rurala Mai mult decat Canary Wharf din Londra unde stay acum!Am spus ca evolutia Rusiei Este inevitabila si strand legata de decaderea Occidentului!

    RăspundețiȘtergere
  13. Avand in vedere esecul trupelor regulate germane in WW2, trupe disciplinate, antrenate si dotate tehnic, mercenari de tipul Blackwater sau soldati romani care dau spaga sa plece in teatrele de operatiuni USA sau NATO, nu au nicio sansa in fata unora care isi apara tara si poporul . Mai ales cand acesta este soldatul rus, pe care il cunoastem prea bine pentru salbaticia,,primitivismul si ferocitatea cu care lupta cand este incoltit, apoi cand ataca un agresor. Poate este discutabil, dar importanta este propaganda psihologica care ii face pe rusi sa lupte. Soldatii SUA si NATO nu au motivatii psihologice, o solda de cateva mii de euro nu te tine "drept si tare" in fata unuia care isi apara teritoriul, religia si familia. Nu sunt pro-rus, deoarece a-si fi tampit, nu avem nimic in comun cu ei, dar trebuie sa iti cunosti adversarul si sa iti dai seama, ca in curtea scolii, daca te poti pune cu batausul curtii.

    RăspundețiȘtergere
  14. Poate intelegem acum de ce Soci in alfabetul chirilic se scrie COYN...cu respect, Mihai C.

    RăspundețiȘtergere
  15. Felicitari penultimului Anonim pentru formularea exactă....completez din aceste milioane de tipare asa-zis primitive rasar si minti sclipitoare și genii nebune cum istoria Rusiei a demonstrat clar...insumate cu forța milioanelor de primii menționati rezultă o urgie care nu poate fi oprită sau domolită...cel mai bine e să te ferești să zgândări ursul mai ales daca are si cea mai bogata vizuină de pe planetă și o apără cu arme nucleare!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)