joi, 8 mai 2014

Solutii inteligente

În luna februarie, vă atrăgeam atenția asupra unei tehnologii noi de construncție care promitea o groază de beneficii: tipărirea 3D. Desigur, esențiale erau promisiunile de reducere drastică a costurilor și a timpului de execuție. Să faci un șantier fără oameni este, în sine, atât o provocare cât și o revoluție.

Între timp, cu o viteză greu de intuit, lucrurile par a prinde aripi. Prin toate colțurile lumii se fac experimente, se caută soluții sau se investesc bani. E clar că domeniul atrage. Optimizarea extremă în domeniul construcțiilor se traduce în bani serioși. De-o istorie știm că în construcții costurile inițiale și timpul estimat de execuție reprezintă doar ipoteze și aproape niciodată realități.


Interesant este că, într-o perioadă atât de scurtă, avem și o primă inițiativă comercială. Un inventator din estul Chinei a fondat prima companie din lume care tipărește case. Și, pentru a atrage atenția asupra sa, a demonstrat că poate construi zece case în 24 de ore. E vorba de case în mărime naturală, cât se poate de funcționale. Nu vă așteptați însă la niște minuni arhitecturale. După cum se observă și în clipul de la finalul articolului, casele respective arată mai degrabă a barăci corcite cu castele de nisip. Însă putem spune că gheața a fost spartă.

Pentru construcție, firma inventatorului chinez Ma Yihe folosește un ciment special care este turnat în straturi succesive. Imprimatele folosite au o lungime de zece metri și o înălțime de peste șase metri. Chiar dacă momentan casele lui Ma sunt limitate de dimensiunile imprimantelor, acest amănunt nu-l împiedică pe chinez să viseze că tehnologia sa va fi folosită pentru construcția de zgârie nori.

Personal consider că lucrurile sunt încă la început. O construcție nu înseamnă doar pereții. Există o groază de alte lucruri care încă nu sunt luate în calcul de tehnologia printării 3D. Mașinile existente în prezent sunt capabile doar să toarne pereții și aceasta în condiții ideale de lucru. După cum bine știm, o construcție înseamnă mult mai mult.

Ceea ce este remarcabil este viteza cu care noul concept se dezvoltă. De la primele experimente până la promovarea comercială a trecut mai puțin de un an. S-au făcut pași imenși, iar profiturile promit să fie pe măsură. Dacă în urmă cu câteva luni se vorbea doar despre concepte, iată că încep să apară antreprenorii. Aceasta va forța „fiabilizarea” tehnologiei și, în final, schimbarea radicală a domeniului. Așa cum am mai spus, suntem în pragul unei revoluții.

4 comentarii:

  1. In costul unei case intra multe componente. Terenul, amenajarile interioare, usi si ferestre, electrice, sanitare, autorizatii, etc. Costul structurii este o parte mica. Pe urma, o structura serioasa nu se face numai din ciment. Are nevoie de fier beton pentru rezistenta. Pe asta nu-l scoti la imprimanta. O structura e solida cind cimentul e turnat dintr-un foc, nu in straturi. Plus ca se incalzeste si are nevoie de racire, deci viteza e chiar daunatoare. Dpdv economic, e mai rentabil sa aduci o betoniera decit sa cumperi o imprimanta si cimentul ala. Iar problema Chinei nu e ca nu se construieste destul de repede, ci ca nu se cumpara - dovada fiind orase intregi nelocuite.
    Daca tu crezi in asta, de ce nu iti puii banii unde ti-e gura?

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu as vrea sa vad case construite numai din materiale biodegradabile cum ar fi structura metalica, pereti osb, izolatie din fibre naturale, etc. Exista, sunt destul de ieftine si astea ar trebui promovate. Deja e cam problema cu resturile de case de caramida si ciment aruncate te miri pe unde. Cimentul nu se degradeaza in timp si are un grad ridicat de toxicitate.
    Problema se va amplifica, sunt o gramada de cladiri si blocuri din ciment in Romania care deja si-au cam facut treba si vor ajunge in statiul de demolare destul de curand. Ce vom face cu atata moloz?
    Statii de ardere a resturilor de moloz ar trebui deja construite.
    Strainii sunt deja cu mult inaintea naostra, au case modulare metalice chiar si blocuri iar avantajele sunt multiple, dezavantaje cam niciunul. Plus ca pot fi demontate si mutate relativ usor.

    Misto si imprimarea 3d, mai erau niste proiecte (wikihome???) care furnizeaza gratuit planurile de constructie, le dowloadezi, cumperi materialul lemnos (placi de lemn) si apoi le dai la o masina automata care le prelucreaza conform instructiunilor downloadate. Casa se ansambleaza relativ usor conform instructiunilor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Costul structurii unei case in sistem clasic sa spunem (fundatii beton, pereti din zidarie caramida consolidata cu stalpisori din bet. armat, centuri si placa de beton armat, sarpanta lemn, invelitoare tigla ceramica) este aprox. 30% din costul total al imobilului.
    Practic, o casa la rosu in sistemul amintit mai sus, construita in regie proprie, iese la un cost care variaza intre 95...110 euro/mp construit.
    Casa la rosu=fundatiile, peretii din caramida, betoane, sarpanta + invelitoarea.Fara usi, fara ferestre interioare sau exterioare, fara lucrari de hidro si termoizolatie, fara pardoseli parchet, gresii, faiante, fara obiecte sanitare montate, fara instalatii termice, sanitare electrice, fara bransamente la utilitati.
    Ca sa fie intuitiv, cu un control strict al costurilor din partea baneficiarului, cu un proiect cat de cat economic gandit, cu lucrari in regie proprie -> costul unei case la rosu=suprafata desfasurata * 100 euro.O casa la rosu de 150 mp construiti (suprafata optima pt. o familie de 4 persoane, dpdvd al exigentelor de locuire, costurilor de executie si intretinere ulterioara, incadrarii in treptele de impozitare) ajunge cam la 15,000 euro.Aceasta suma reprezinta aprox. 30% din costul final al casei.
    Sa presupunem ca o casa printata reduce manopera (materialele, transportul lor si amortizarea utilajului de printat echilibrand costurile pt. o casa clasica).Asta inseamna o reducere cu 30...40 % a celor 15.000 euro.Respectiv o reducere de max. 40% a celor 30% reprezentand casa la rosu.
    Per total, printarea unei case din beton ar reduce costurile finale ale casei clasice din caramida cu 12% (40% din 30%).Hai, cu alte costuri asociate, ar putea reduce costul final cu pana la 15%.Asta se aplica la o casa printata pe loc, nu la prefabricarea peretilor.Pereti prefabricati pt. case se produc si acum, fara prea mare succes.S-au produs pereti prefabricati pt. blocuri si pe vremea ailalta.Ca-i printezi, ca-i torni in poligoane, e cam acelasi lucru.
    Raman in discutie timpul de executie si avantajele prefabricarii elementelor.Lucru deja fumat si fara sa existe o cerere pe piata locuintelor rezidentiale.Eventual pe segmentul industrial, agricol, eventual locuire colectiva sau functiuni comerciale.
    Apropos Daniel:asa zisele sisteme ˝ecologice˝ , constructii care incorporeaza OSB si vata minerala/sticlata sau fibre naturale au problemele lor.
    OSB sunt de fapt aschii de lemn imncleiate cu adezivi pe baza de formaldehida.Formaldehida este un compus cencerigen, demonstrat prin sute de studii.Ia cauta dupa ˝formaldehyde cancer˝ si vezi.
    Dealtfel formaldehida este utilizata si la panourile mobilierului modern.Tot mobilierul din placi aglomerate din case este facut cu adezivi pe formaldehide.Daca ceva contine lemn nu inseamna ca-i ecologic, asa cum si daca ceva contine urme de carne nu inseamna ca-i carnatz de casa adevarat..Si tot asa cum daca o conserva contine urme de gust de ficat nu inseamna ca este pate de ficat adevarat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ia cauta si "cement cancer" si vezi rezultatul. Imi e ca asta e mai cancerigen decat formaldehida. Problemele de sanatate ale muncitorilor din fabricile de ciment si faptul ca traiesc putin erau notorii inca de cand eram eu copil.
      Pana la urma totul e cancerigen in ziua de azi si apa si aerul...

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)