vineri, 30 mai 2014

URES(Uniunea Republicilor Europene Subjugate)

„S-au împlinit opt veacuri de când am primit din mâinile lui ceea ce 
Tu ai lepădat cu indignare, darul din urmă pe care el însuși Ți l-a oferit
 atunci când Ți-a înfățișat împărățiile pământești. Noi am primit de la el 
Roma și sabia lui Cezar, decretându-ne stăpânitorii pământului, 
singurii lui împărați, deși nici până azi n-am reușit să ne desăvârșim 
lucrarea începută.”
F.M. Dostoievki - Frații Karamazov


Dintr-un colț în altul, politicienii conformiști ai Europei se dau de ceasul morții. Votul „anti”, chiar dacă a fost unul „lăsat la liber” întru detensionarea spiritelor, este totuși unul interesant. Faptul că atâția oameni din Uniune se arată nemulțumiți și neîncrezători în drumul trasat de mințile luminate ale Europei e mai mult decât clar. Așa a apărut discuția referitoare la soluțiile necesare îndreptării minților europenilor rătăciți.

Creștere economică și joburi” a decretat tandra vacă nemțească. Aceasta urmează a fi strategia măreață de contracarare a pesimismului anti-european. Când am auzit prima dată acest lucru, am crezut că visez. Cum adică strategia viitoare a Uniunii este „creștere economică și creare de locuri de muncă”? Sună de-a dreptul incredibil!

Ce poate înțelege un suflet nevinovat din aceste mărețe cuvinte? Că până acum Uniunea Europeană a fost axată pe scădere economică și reducerea locurilor de muncă? Dac-ar fi așa ar avea sens. Cu alte cuvinte, toate măsurile imbecile de până acum nu au fost luate din prostie, ci cu bună știință. Aproape că te-apucă râsul, dacă n-ar fi vorba de o dezamăgire profundă. Indivizii aceștia sunt atât de seci încât nici nu au minima imaginație de a concepe slogane cât de cât digerabile. 


Dar să continuăm prin hățișul gândirii mai marilor Europei. Pentru punerea în aplicare a mărețului deziderat, Angela Merkel pare a se fi schimbat în ceea ce privește „comisarul suprem”. Dacă până acum, în conformitate cu cutumele și înțelegerile pre-electorale postul ar fi trebuit ocupat de  Jean-Claude Junker, după alegeri lucrurile s-au schimbat radical. Cică Luxemburghezul n-ar mai fi bun deoarece n-ar avea capacitățile necesare. Astfel încât Merkel a reintrat în meditație și a scos la lumină calitățile esențiale pe care ar trebui să le îndeplinească viitorul șef al Comisiei Europene: să fie femeie! Nu, nu e nicio glumă! Asta e ultima hachiță a nemțoaicei și, dată fiind realitatea, au apărut și principalele nume: Christine Lagarde pentru că e franțuzoaică, Helle Thorning-Schmidt pentru că a făcut selfie cu Obama s.a.m.d. Cool, nu? Mă întreb totuși de ce nu este luată în calcul și Conchita Wurst. 

Lucrurile însă nu se opresc aici. Ar fi fost bine să fie așa. În spatele ușilor închise se creioanează o nouă înfățișare a Comisiei. Dacă până acum Comisia Europeană arăta ca un guvern cu un singur șef, lucrurile nu mai convin la vârful împărăției, adică în Germania. Într-adevăr, era de-a dreptul deranjant ca un român, bulgar sau polonez să le dicteze - din poziția de comisar - celor din aristocrația europeană. Ținând cont de acest lucru, Wolfgang Schauble a propus reorganizarea Comisiei Europene din temelii. Astfel, șeful comisiei va avea în subordine câțiva super-comisari care la rândul lor, vor subordona o altă clasă de comisari ordinari. Probabil posturile grase vor fi atribuite marilor puteri, restul comisarilor trecând democratic în populimea unui aparat birocratic cu grad mare de anonimizare. În acest fel lucrurile vor merge ca unse, iar Uniunea Europeană se va îndrepta iremediabil către eficiența decizională a defunctei URSS.

Sunt doar câteva elemente care arată precaritatea și, în unele cazuri, ticăloșia gândirii celor care conduc Europa. Democrația se transformă într-o valoare care este combătută din ce în ce mai vehement la vârful Uniunii. Urmarea, desigur o știți cu toții, am mai experimentat-o în trecut. Concluziile vă las să le trageți singuri!

3 comentarii:

  1. Asaaa, da-le idei...ai s-o vezi maine-poimaine pe madame Carnat cu Barba ca raportor pe probleme de sex, in Romanica.
    Referitor la articol: pe zi ce trece, frau Europa se aproprie tot mai mult de un "despotism luminat", vorba unui clasic in viata :), ceea ce ma duce la gandul ca nepoteii celor ce au creat URSS se afla la "butoanele" din Bruxelles...sau poate ma insel.

    RăspundețiȘtergere
  2. Incet, incet Uniunea Europeana devine tot mai ineficienta si tot mai incarcata cu un aparat din ce in ce mai stufos. Plus ca incepe sa semene tot mai mult cu tipul de institutie publica birocratica, unde se vorbeste mult, se fac planuri marete, insa toate astea mai mult pe hartie, intrucat realitatea nu e deloc roza. Rezultatele alegerilor europarlamentare ne arata fosrte clar ca UE nu se indreapta intr-o directie prea buna.

    RăspundețiȘtergere
  3. E clar ca UE are limitarile si problemele ei insa mi-ar placea sa citesc un articol despre uniunea euro-asiatica. Ar ajuta sa intelegem daca acei comentatori superficiali in gandire sunt paranoici de fel sau ...chiar simt cum bate vantul dinspre est pe aici. Cred ca asa ar fi fair, sa stim si opinia despre celalalt...cotet. Multumesc

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)