miercuri, 11 iunie 2014

Eugene Goostman

Nu cred c-ați auzit încă de Eugene. De cunoscut nici atât. Cu toate acestea vom vorbi despre această ciudățenie. Nu de alta, dar e interesant de aflat ce se ascunde în spatele feței de tocilar a individului. Și aceasta pentru că, la cei 13 ani declarați, Eugene a reușit să facă istorie.

Sper că n-ați căzut în capcana analizei numelui. Nu de alta, dar n-are niciun sens. Eugene are trei părinți, toți bărbați, pe numele lor Vladimir Veselov, Eugene Demchenko și Sergey Ulasen și pretinde că este din Odessa. Cu toate acestea n-are nicio legătură cu evenimentele de-acolo. Mai mult, cei trei părinți ai lui sunt ruși din Sankt Petersburg. Ciudat, nu?


Ei bine, dacă v-am făcut curioși, să vedem exact despre ce este vorba. Eugene nu e o ființă, ci un program care se pretinde a fi o ființă. În fapt este un bot cu care poți vorbi. Nimic spectaculos deocamdată. Au mai fost o groază de încercări până acum, mai mult sau mai puțin reușite. Încă de pe la începutul internetului, diverși boți parazitau camerele de chat și-ți dădeau răspunsuri care se doreau a fi inspirate. Nu aveai însă nici cea mai mică îndoială că ai de-a face cu altceva decât cu un program.

Gândindu-se că la un moment dat evoluția inteligenței artificiale va face ca identificarea mașinilor gânditoare să fie din ce în ce mai grea, legendarul Alan Turing a conceput testul care-i poartă numele. Acesta constă în analiza de către un individ(sau juriu) a răspunsurilor primite la anumite întrebări de natură tehnică și epistemică. În 1950, atunci când a conceput testul, Turing a „prezis” că în anul 2000 computerul îl va induce în eroare pe jurat în cel puțin 30% din cazuri. 

Până la Eugene Goostman presupunerea lui Turing nu se îndeplinise, programele de acest tip având performanțe submediocre. Eugene însă a reușit chiar să depășească pragul prezis, inducând în eroare jurații  într-un procent de 33%. Aceasta a făcut ca în media să explodeze titlurile referitoare la o așa-zisă desființare a testului lui Turing. 

Chiar dacă nu avem foarte multe informații referitoare la tehnologia din spatele lui Eugene, trebuie să recunoaștem că asistăm la o performanță remarcabilă. Eugene înțelege limbajul natural și răspunde bine. În fapt, îndeplinește cel puțin rezonabil „destinul său”, anume imitarea unui copil de 13 ani. Depășirea pragului Turing ne demonstrează - în primul rând - faptul că tehnologia evoluează în continuare fabulos de rapid. De asemenea, este de-a dreptul stupefiant să constați cum cineva din anii '50 a fost capabil să intuiască cu o asemenea precizie evoluția tehnologiei actuale.

Fără doar și poate Eugene reprezintă o graniță. Inteligența artificială este următorul domeniu hot din IT. O demonstrează bugetele generoase și cercetările din domeniu. Pasul vizat de cei din industrie este cel al sistemelor decizionale avansate, cele care vor pune omul în fața unei dileme fundamentale: va deveni tehnologia atât de sofisticată încât să conducă destinele oamenilor? Vă imaginați stând în fața unui computer-judecător și cerându-vă drepturile? Sau în fața unui medic digital care vă interpretează analizele și vă stabilește medicația? Cum ar reacționa oamenii în momentul în care vor explica unui manager digital motivul pentru care au întârziat la serviciu? Sunt o groază de întrebări care ne vin în minte. Desigur, încă nu s-a ajuns acolo, însă evoluția cercetării ne demonstrează că nu mai e mult până la „eficiența finală”.

5 comentarii:

  1. Si uite asa oamenii incep sa devina treptat "inutili" - asa ca trebuie cumva sa "dispara" ca si asa sunt prea multi.Probabil se gaseste ceva democratic precum "primaverile" arabe, sau protejarea intereselor si a cetatenilor din afara propriilor granite.De asemenea vor aparea mai multe ligi pe bulevarde si mai multi ciudati care castiga diverse concursuri.Se pot imagina multe metode si miscari pentru a se regla situatia (vaccinuri mai bune, mancare mai bine sterilizata de microbi si aparata de daunatori, etc...).

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu ceva timp in urma, mcdonalds a facut un test ,daca nu ma insel chiar este functional,constand in inlocuirea angajatiilor care servesc comanda si incaseaza banii , cu un program care iti preie comanda ,sugereaza si incaseaza.......ramane de vazut unde o sa ajungem...

    RăspundețiȘtergere
  3. Au si trisat un pic pentru a depasii pragul. Mai interesant si evoluat mi se pare computerul Watson, facut de IBM.

    RăspundețiȘtergere
  4. Rezultatele testului sunt controversate. O singura persoana a afirmat ca Eugene a trecut testul lui Turing. Si nu exista prea multi care sa-l sustina, din pacate. Restul presei, plina de diletanti, asa cum e din ce in ce mai vizibil, a preluat informatia fara a o digera, filtra, verifica.

    Am incercat si eu sa port o conversatie "naturala" cu "marele pas inainte in AI": dezamagitor, chiar enervant, raspunsuri aiurea, repetate, fara nici o legatura cu intrebarea, raspunsuri prin alte intrebari, incercari nesimtit de evidente de a schimba subiectul, etc...Pui tot felul de intrebari si el raspunde repetat cu "By the way, I still don't know your specialty - or, possibly, I've missed it?"... Jenant. Asta e un program care recunoaste "patterns" si reactioneaza conform unui algoritm simplu. Nu e Inteligenta Artificiala in nici un caz...

    Pe scurt: FAIL. Testul Turing la care a fost supus a fost probabil simplificat la maxim. Asa ca entuziasmul asta e nejustificat. E doar o galusca SF. Mai e mult pana la Matrix.
    E uimitor cat de usor e acum sa manipulezi opinia publica. Poate tocmai datorita (sau in pofida?) dezvoltarii uimitoare a puterii de caclul!?

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)