marți, 18 noiembrie 2014

Credinta mea

Unii preferă să admire talpa cizmei care-i apasă pe grumaz. Unii îi ridică ode, îi găsesc tot felul de calităţi şi fac giumbuşlucuri stilistico-logice. Alţii scuipă pe ea, dar apoi dau repede cu peria; celor de sub ei le vorbesc despre curajul avut, celor de deasupra despre măiestria lor în a lustrui cizme. Există şi un segment de revoltaţi care se ceartă cu cizma, care-i fac reproşuri sincere, de tot felul: ba că nu e lustruită, ba că-i pute pielea, ba că e ruptă-n talpă. Şi, nu în ultimul rând, există cei care se distanţează, cei care ignoră cizma, care se retrag într-o lume a lor teoretizând existenţa de sub cizmă.

Tu de care parte eşti? Doar trebuie să fii de-o parte sau de alta, nu-i aşa? Trăieşti între oameni, faci parte din societate, trebuie să te situezi într-o anume tabără. Înainte de a continua articolul te rog să te gândeşti şi să-ţi spui singur de care parte eşti. E doar un exerciţiu între tine şi tine, nu trebuie să completezi niciun formular, nu trebuie să laşi nicio "urmă".

Orice alegere ai fi făcut ai greşit din cauză că ai fost manipulat printr-o tehnică de doi bani: limitarea orizontului. Ţi-am dat libertatea să alegi între mai multe variante. Teoretic eşti liber, dar practic eşti  sub întregul meu control pentru că te-am făcut să te raportezi doar la cizmă. Faptul că nu ai auzit nimic despre proprietarul cizmei nu înseamnă că el nu există. 

Acum să revenim la întrebarea de la începutul articolului, adică cea referitoare la tabăra în care eşti. Sincer, te mai simţi ataşat de vreo tabără? Desigur, răspunsul este nu. Abia acum te poţi considera liber deoarece ştii că nu cizma este problema, ci proprietarul ei. Mai mult, în momentul în care proprietarul va decide să schimbe cizma puturoasă cu una nouă nu vei mai putea fi înşelat de aparenţe, în ciuda faptului că întreaga "societate" descrisă se va "reseta". Aceasta deoarece ştii de la început că şi noua cizmă, mai devreme sau mai târziu, va începe să pută, că pielea i se va scofâlci şi că talpa i se va găuri. Însă, spre deosebire de restul masei, vei şti cel mai important lucru, anume că nu cizma are voinţă ci proprietarul ei.

Sunt câteva lucruri banale pe care simţeam nevoia să vi le spun acum, înainte de noul reset cu oameni vechi. Într-adevăr, nu suport cizma într-o lume care se închină marelui toc. Nu suport cizma, dar sunt în luptă cu proprietarul ei. Într-o luptă perpetuă. Chiar şi atunci când m-am exprimat în favoarea altei cizme am făcut-o ştiind preferinţele proprietarului. Aceasta nu înseamnă că, mai devreme sau mai târziu, proprietarul nu va decide să poarte cizma în favoarea căreia m-am pronunţat acum. Dar asta nu înseamnă că va fi un lucru bun. Din contră. Cizmei înfrânte i s-a cerut ceea ce se numeşte "dovada sacrificiului". Când îşi va dovedi docilitatea, va fi cea aleasă. Mai devreme sau mai târziu  sau niciodată, dar, repet, nu despre asta e vorba.

Lupta mea, dragii mei, este inegală. Este o luptă între o furnică şi un elefant. Chiar şi atunci când sunt mai multe furnici lupta e inegală. Poţi fi sfârtecat instantaneu, poţi fi tocat şi transformat în hrană pentru fiarele de companie. E simplu, eşti doar o furnică. Nu eşti un tigru, nu eşti un leu. De altfel nici nu poţi fi. Însă, dincolo de toate, atunci când îţi vine rândul ştii că ai fost conştient, ştii că ai fost în luptă cu stăpânul, nu cu cizma. Rostul cizmei este acela de a strivi la întâmplare. Indiferent că eşti admirator, cântător, revoltat, şmecher sau detaşat, cizma te striveşte. Ea calcă la întâmplare, nu se fereşte, nu protejează. Stăpânul său nu are timp de asemenea analize. Ştie că locurile rămase vacante se vor ocupa oricum.

În ceea ce mă priveşte ştiu că, cel puţin, am fost conştient. Chiar dacă voi mai fi lovit, cel puţin ştiu de unde vine şi care e sensul. Şi mai ştiu că unii dintre noi povestesc despre faptul că, în ierarhie, am fi egalii stăpânului cizmei şi că putem şi noi auzi trompetele victoriei. Poate e doar o poveste, dar dacă nu credem în nimic atunci ce sens mai avem?


40 de comentarii:

  1. tovarasi , bancherii sunt cancerul societatii capitaliste !

    RăspundețiȘtergere
  2. Dupa parerea mea nu trebuia sa stergeti articolele cu CIOLANIS GAINA! Acest personaj sinistru, care deja ma face sa-mi fie dor de schizofrenicul betiv, este asa de slab si va fi atat de rau ca dictator incat dupa ce se vor fi linistit idiotii care au legitimat inca o lovitura de stat, vor chelacaii ca din gura de sarpe! Nu avem timp de lamentari! CE urgie s-a instaurat acum in ROMANIA va face sa para guvernarea BASESCU o vacanta de neuitat si de dorit! Acest robot defect si cu gura stramba va implementa si restul de politici neoliberale care sa distruga total ce a mai ramas din scheletul Romaniei! Acei imbecili care agresau jurnalistii unei televiziuni doar pentru ca asa li s-a spus pe FACEBOOK vor fi la randul lor striviti de fortele speciale rusesti cand va veni vremea si ROBOTUL va declara mobilizarea! Stimati guristi v-ati luat tara inapoi? Ce credeati ca o dau SOROS si cu ROTHSCHILD asa repede? bucurati-va cat mai aveti timp! Caci apocalipsa nu venea cu dobitocul de TONTA ci a sosit acum! IAr ca orice urgie incepe cu o liniste!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Omule, n-ai inteles: Ponta a pierdut inca din 2012. Licuriciul a folosit FB si mass media detinuta local pentru a-si pozitiona pionii in jocul global care s-a mutat in zona noastra. Cristoiu a formulat elegant ca "in România toţi candidaţii de la noi se învîrt în jurul Casei Albe cu bricheta în mînă, sperînd că la un moment dat preşedintele va scoate capul pe fereastră, întrebînd cine are un foc". Bricheta rosie nu mai e de incredere inca din 2012. Bricheta albastra insa, e foarte usor controlabila.

      Sincer eu eram putin mirat ca presa locala a licuriciului a luptat cu indarjire pana la final impotriva lui Ponta. Asemenea curaj, "totul sau nimic" echivala cu o sinucidere programata, doar niste inconstienti o puteau face. Iar cameramanul de la Targoviste si samsarul de copii numai inconstienti si sinucigasi nu sunt. Uite ca s-a explicat totul: aveau "spate" si ordine clare.

      Asta e, viata merge inainte. Unii si-au dat seama in 89 ca cizma nu are vointa proprie, altii in 2000, altii in 2004, altii in 2009 si 2012, si ultimii intrati in clubul restrans sunt cei din 2014. Oricum raman o minoritate insignifianta si impotenta in fata piciorului din cizma. Cum spunea si Dan mai demult, e momentul pentru a cauta solutii personale. Gen târât sub alta cizma, mai vestica.

      Ștergere
    2. Nu am sters articolele. Doar le-am dezactivat pentru a opri muşuroiul rivulutionar de feisbucişti. Cineva a dat share articolelor si m-am trezit cu - vorba lui Baconsky - toată "mahalaua ineptă" pe blog. Nu le puteam face faţă, astfel încât am ascuns "obiectul adoraţiei". Le voi repune pentru ca, peste ceva vreme, sa le pot spune dobitocilor "ce ziceam eu acum X luni sau Y ani".

      Ștergere
  3. În mijlocul unei câmpii era un muşuroi de furnici. În fiecare zi un elefant trecea pe acolo în drumul lui spre apă şi în fiecare zi călca şi le dărâmă muşuroiul furnicilor. Într-una din zile furnicile s-au hotărât să îl omoare pe elefant:
    - Dacă mai calcă o dată pe muşuroiul nostru sărim toate pe el şi îl omorâm!
    A doua zi elefantul trecu iar prin câmpie şi inevitabil calcă pe muşuroiul furnicilor. După cum se vorbiseră furnicile au sărit toate pe el să îl omoare. Elefantul s-a scuturat o dată şi toate furnicile au căzut în afară de una care a rămas chiar la gâtul elefantului. Atunci furnicile au inceput să scandeze:
    - Sugrumă-l Dane, sugrumă-l!

    RăspundețiȘtergere
  4. pacat ca ai inceput sa aberezi, aveai un blog ok.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca cineva are o opinie diferita (sau alt punct de vedere) decat tine, inseamna ca abereaza ?!?! Se pare ca nu ne-au fost de ajuns 20 de ani sa "invatam democratia" (aferim saul brukner)

      Ștergere
    2. Bos, asta e parerea mea, ca abereaza, problem?

      Ștergere
  5. I-ai omis pe aia care incearca sa incalte cizma. Unii chiar reusesc.
    Uite, tinarul Ponta a iesit din iobagie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai înteles nimic! Oricum, nu mă miră.

      Ștergere
    2. N-am inteles (stabilisem mai antart ca eu sint prostul iar tu desteptul) dar indraznesc sa sper ca am un fond bun. Vreau sa ma autodepasesc. De asta revin, nu ca sa te agasez.
      Credinta. Deci si suflet, nu doar inteligenta rece, analitica, and or if then. Sfintul Augustin explicat de Alan Turing. Asta da provocare!
      Posibil ca eu sa nu inteleg. Unii sigur vor intelege. (Brucan deja...)

      Ștergere
    3. Daca vrei sa te autodepasesti, autodepaseste-te! Daca ai un fond bun e minunat.
      Da, te-ai prins: ma agasezi. Asa ca, te rog, lasa-ma! :-)

      Ștergere
  6. Scopul vietii cum il inteleg eu prin perspectiva religioasa este sa luptam cu diavolul folosind invataturile din Biblie. Cele mai bune arme sunt iertarea si iubirea dusmanilor.
    Este greu sa intelegi, sa ierti si sa iubesti. Prezentarea faptelor asa cum sunt este foarte utila, aceasta o fac si preotii si calugarii cu har, iti explica cum e diavolul si cum sa il birui, apoi cine pricepe bine, cine nu poate va proicepe odata candva, pentru binele lui ar fi util sa priceapa inainte sa moara. Insa preotii cu har iarta si te iubesc asa cum eshti si te indruma pe calea ce buna de cate ori ai nevoie.
    Despre cat de mult sa iertam biserica spune ca iertarea nu trebuie sa aiba limita (http://cercetatiscripturile.intercer.net/article.php?id=4555). Am putea spune ca asa ceva nu se poate in zielele noastre. Da, ziarele nu prezinta stiri despre oameni care au iertat, nu e la moda sa ierti. Cititi acesta intamplare adevarata relatata pe blogul sau de un foarte bun prieten de-al meu http://www.olumemare.ro/?p=355 si intrebati-va cati dintre noi am putea ierta asa de mult pentru ca in lumea ”civilizata” a zilelelor noastre asa o intamplare ar parea o utopie.

    RăspundețiȘtergere
  7. Mai ba(i)eti luminati, cand o sa intelegeti ca palma a venit de la aia multi si prosti pe care ii scuipati voi in cap cu superioaritate autoasumata, atunci veti putea sa faceti un pas inainte. Pana atunci tineti minte ca invinsii nu platesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate, omule! Nici n-am sustinut altceva. De la aia multi a venit schimbarea. Si tot peste aia multi se va revarsa binefacerea. Ca asa e corect. Gresesc cumva?

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    3. Pigulicii au început să se prindă că s-a schimbat doar... papagalul. Guvernarea e tot comunistă, majoritatea parlamentară e tot bolșevică, iar cele 4,2 milioane de țepuiți cu facebook-ul trebuie să continue revoluția securistă.
      Mafia securistă și-a luat țara înapoi "decât" în sensul că și-a recăpătat titlul de proprietate, nu însă și proprietatea. :)

      Va mai fi fost de ajuns o prosteală pe facebook în cazul unor alegeri pe colegii? Meciul PCR-Securitate s-a transformat într-un simplu sparring PSD-PNL, unde studențachis și flotachis fără viză vor lupta direct cu colhozarii lor de origine. :)

      Analogia proprietarului ghetei și... termitelor nu prea se susține din simplul motiv că_colonistul se chinuie să prostească majoritatea populației pentru o stăpânire lipsită de... provocări. :)
      Sigur, poate călca pe cap o majoritate neobedientă și :P neproastă :P, dar pe termen lung spoiala de "democracy", "our society", "human rights", "politically corectness" se duce pe bâtă, iar colonia devine inutilă.
      Mă gândesc că până și proprietarul unui bou nu percepe neapărat perspectiva deținerii boului, ci îi dă să crape ca să... tragă, dacă tot l-a... castrat. :D

      Ștergere
  8. Ce-i drept, Ponta arata ca un copil caruia i s-a promis prajitura, daca va fi cuminte.
    Nu ma mai duc niciodata la vot.

    Dane, eu nu mai cred in povesti...unde fugim din calea furtunii?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-a citat Brucan mai sus. Salvarea e intotdeauna individuala. Cei care cred in salvari colective sunt copiii frumosi ai rivulutiei. Lasa-le lor eroismul si tu vezi-ti strict de propria piele. O strategie intotdeauna invincibila.
      Si inca un sfat: nu mai cere sfaturi de la altii. Ai propriul cap, judeca, asuma-ti ceea ce faci si mergi inainte. Crede-ma ca e imposibil sa pierzi.

      Ștergere
  9. Sunteti fara speranta, rau imi pare sa o spun.

    Dar, sa nu fiti trist. Nu sunteti singur. Cine stie, poate o sa coagulate ceva si o sa formati o comunitate, nu e nevoie musai de salvari individuale. E si trist sa bei bere singur, dar sa treci neinteles prin viata asta :)

    Cunosc des oameni inteligenti, cu meserii bune cu care discutia se blocheaza rapid in "bancheri, banci, masoneria mondiala, bogatii planetei, consirationistii, jegurile de la BNR, DAE, sclavagism modern si altele"

    P.S. Domnul Brucan de mai sus o sa va dezamageasca. El e doar un PSD-ist dezamagit, gata sa foloseasca calea "conspiratiei mondiale" doar pentru ca vrea sa isi aline cumva durerea si pentru ca refuza sa vada realitatea: aroganta cumplita a PSD-ului din ultimii 3 ani a dus la rezultatul asta. Dar o sa va despartiti destul de repede :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vaiiiiii, ce m-ai prins... Da mai, e aroganta, cum zici tu... A votat lumea cu Iohannis ca e baiat de comitet, ca base, deloc arogant. :)))))))))))

      Incep sa vad rostul studierii mitului pesterii in liceu. E atat de frecvent reflectat in viata. Pur si simplu majoritatea n-au vazut decat umbre. Si doar in umbre vad raspunsuri. :)

      Ștergere
  10. Moama cat'amar "d'acoperiti" in lista asta de comentarii. Comentarii care mai de care mai corect scrise, mai logic corecte si mai netrivial elaborate de parc-ar fi concurs de tehnici de manipulare.
    Viata-i mult mai simpla decat o impopotoneaza din rasputeri o tabara sau alta (fie ea locala, nationala, continentala sau mondiala).

    RăspundețiȘtergere
  11. Autorule un mic(mare) geniu neinteles.
    Un mare descoperitor de adevaruri imuabile si transcendente la care doar niste initiati ca el pot avea acces.
    Restul suntem doar pulime oarba.

    ps. genialule eu credeam ca ai scos articolele anterioare din bun simt.....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Apreciez faptul ca te-ai incadrat corespunzator. De asemenea, consider inspirat apelativul "genialule" deoarece marcheaza destul de bine distanta dintre noi. :-)

      Ștergere
  12. Daca nu putem sa ii invingem macar sa-i umplem de ridicol.

    RăspundețiȘtergere
  13. @Brucan: aia cu mitul pesterii este de nota 100, Chapeau!!
    @Dan: Cred intr-adevar ca ne indreptam spre un soi de scapa cine poate... din pacate :(
    @postaci: mai gata bha!!!! au uitat aia sa dea pe loc repaus???? Obiectivul a fost indeplinit, nimeni nu-l contesta, da gata! Au si altii dreptul sa vorbeasca fara sa va citeasca laturile!!!!

    RăspundețiȘtergere
  14. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  15. cred ca Orban cu taxa lui pe internet incerca doar sa evite o "primavara de la Budapesta" dupa modelul brevetat in lumea araba si Ucraina....ceva filmulete lacrimogene bune de raspandit in retelele de prieteni si poporul justitiar de pe net e gata sa dea de pamant cu cine trebuie....PSD-ul a mizat doar pe postaci si televiziuni de propaganda si a pierdut meciul, de altfel inegal (cand ai profesionisti la celalalt capat al...netului). Din acest motiv nici nu prea mai e nevoie de presa clasica, facebook-ul poate transmite mesajele dorite (site-urile de stiri vor face doar trimiterile)...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tu ai fost unul care a incurajat manipularea...si acum te dai ca esti neutru si ca ai inteles procesul de manipulare...de ce nu ai scris ca si mine de acium doua saptamani ca romanii sunt manipulati si ca votezi PONTA , nu ca ti-ar fi drag papamalaul, ci ca sa compensezi efectele acestei propagande? Mi se pare ca esti un pic ipocrit! Adica ai sesizat manipularea pe FACEBOOK dar ...ai incurajat-o prin articolul tau!

      Ștergere
    2. n-am sesizat manipularea de pe feisbuc decat cand s-au vazut rezultatele ei..asta pentru ca nu stau pe feisbuc sa simt pulsul sau si chiar daca as sta, feisbucul e o retea compusa din retele si nu poti sesiza cum se misca ansamblul doar luand pulsul retelei tale...adica poti crede ca e ceva particular si nu general...nnu cred ca a sesizat cineva ce se petrecea de fapt...ponta mi se parea marioneta perfecta si cum lucrurile parea setate pentru victoria sa, nimic nu ma facea sa cred ca altul urma sa fie...multi au vazut de altfel blatul ponta-basescu prin on-line iar avand in vedere antecedentele lui ponta, nu pare deloc imposibil...iata ca nu era vorba de asa ceva si modul cum a rectionat ponta ne arata ca nici nu era altceva decat marioneta...s-a preferat insa una mai sigura, fara un guvern in spate....

      Ștergere
  16. Cristoiu acum realizeaza si el ca serviciile au lucrat pentru rezultatul acestui vot:
    http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-luni-dupa-amiaza/

    RăspundețiȘtergere
  17. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  18. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  19. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  20. Stimabile cornute cu comentariile sterse, va rog sa nu va scremeti pentru formularea unor replici ofuscate.Vor fi si ele sterse. V-am sters comentariile deoarece sunteti mult prea prosti. Inutil sa va dau argumente. Nu intelegeti si cu asta basta!

    P.S. Totusi, voi incerca imposibilul in articolul de maine. E cu poze, ca sa priceapa si utilizatorii de feisbuci.

    RăspundețiȘtergere
  21. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  22. O gluma. Deocamdata!
    http://www.timesnewroman.ro/life-death/iohannis-primul-proiect-de-infrastructura-un-camal-spre-dunare-la-care-vor-lucra-toti-pesedistii

    RăspundețiȘtergere
  23. Dan, fiind plecat am ratat articolele tale pe care acuma le-ai dezactivat, e vreo sansa sa le citesc curand? mersi fain

    RăspundețiȘtergere
  24. Nu stiu de ce simt unii nevoia sa-i (dez)informeze si pe ceilalti, sa-i lumineze, sa le prezinte adevarul adevarat.Ce va costa sa taceti.Poate cine stie filozofi ramaneti.Slabe sanse.In ambele cazuri.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)