joi, 27 noiembrie 2014

Ferguson - inceputul sfarsitului?

Un tânăr de culoare şi un poliţist au un incident. Conform datelor existente, ofiţerul de poliţie Darren Wilson investiga un jaf petrecut cu doar câteva minute înaintea incidentului. Michael Brown, un tânăr de culoare de 18 ani, era principalul suspect. Cu toate că au existat martori oculari, nu este foarte clar ce s-a întâmplat acolo. Cert este că tânărul a murit în urma împuşcării sale de către poliţist. Şase gloanţe au fost trase în plin, iar tânărul n-a mai avut nicio speranţă.

Când te opreşti asupra unui singur caz ai răgazul necesar de a studia contextul, poţi înţelege ce se află în sufletul fiecăruia. Când însă urci un nivel mai sus şi centralizezi toate interacţiunile dintre poliţie şi prezumtivii infractori, lucrurile se dematerializezază, iar o împuşcătură dintr-un eveniment tragic, se transformă într-un simplu incident, un număr de ordine. Aceasta ar fi fost soarta normală a întâmplării din Ferguson.


Lucrurile însă s-au dezvoltat după un pattern diferit. Comunitatea locală, compusă în majoritate de cetăţeni de culoare aflaţi la limita sărăciei, a interpretat incidentul ca pe o vânătoare de oameni desfăşurată de poliţie. Pentru cei din Ferguson poliţia este mai degrabă un ocupant decât un serviciu în slujba comunităţii. Moartea tânărului a fost scânteia care a ridicat comunitatea radical împotriva autorităţii. Totul a degenart într-o serie de proteste violente, însă spiritele au fost oarecum calmate de speranţa unui proces în urma căruia să se facă dreptate(prin dreptate înţelegându-se condamnarea poliţistului).

Pe 24 noiembrie, juriul a decis scoaterea de sub acuzare a ofiţerului Wilson. De-aici lucrurile au început să explodeze. Obama a făcut apel la calm spunând că naţiunea americană este clădită pe respectarea deciziilor justiţiei. Cum era de aşteptat, apelul n-a avut niciu efect, iar manifestaţiile violente au erupt. Cu toată concentrarea de forţe de ordine, lucrurile au scăpat de sub control atât în prima cât şi în a doua seară. Mai mult, Ferguson a fost scânteia care a aprins apetitul pentru proteste în mai multe oraşe americane, ajungându-se chiar la blocarea unei autostrăzi.

În mare cam acestea sunt evenimentele. Se distinge de la o poştă faptul că pentru mulţi locuitori din SUA noţiunea de justiţie nu are practic nicio valoare. Personal sunt convins că ofiţerul de poliţie a acţionat conform regulamentelor şi sunt aproape sigur că tânărul de culoare fusese implicat în jaf. Cu toate acestea, incidentele din Ferguson arată că nu justiţia e problema, ci presiunea statului asupra individului. Când ajungi să urăşti poliţia, să o consideri un instrument de oprimare, nu înseamnă obligatoriu că eşti infractor. Eu unul nu cred că toţi acei oameni care au reacţionat violent sunt infractori. E imposibil! Sunt sigur însă că toţi sunt exasperaţi de presiunea pe care statul o face asupra lor. 

Putem spune că sistemul social actual a intrat într-un impas serios. Tirania democratică, societatea rigidă în care majoritatea nu mai reprezintă nimic, iar minoritatea este bună doar pentru a se constitui într-un element de presiune, toate acestea sunt modele aplicate experimental la scară planetară. Sistemul liberal pur, în care libertatea este o chestiune abstractă, golită de valori şi care se clamează ca valoare supremă în sine nu este altceva decât apogeul nihilismului perpetuat în fiecare element constitutiv al societăţii actuale. Este un idealism forţat pus în practică şi care se transformă dintr-un element progresist într-un factor de represiune. 

A te  ridica împotriva justiţiei când, culmea, aceasta face dreptate, nu reprezintă decât un simptom al unei boli care mocneşte de mult. Manifestaţiile de simpatie - replicile celor din Ferguson - sunt doar elemente ale unei alte aberaţii numite inginerie socială. Denumirea acţiunii e una stupidă, "eliberarea supapelor" şi constă în încurajarea într-o primă fază a protestelor de dimensiune moderată, concentrarea isterică media pentru bombardarea publicului(gen "nu pleca, după pauză ştiri în exclusivitate!") şi stingerea controlată a lor ca urmare a unor acte reprobabile(vitrine sparte, blocări ale traficului, etc.). Ultima dată am văzut supapele eliberate în timpul evenimentelor "occupy". N-a trecut mult timp şi, iată, Ferguson - o suburbie fără miză, fără trecut, fără viitor - se constituie într-un factor generator al stării de necesitate şi al unei alte eliberări a supapelor. 

Întrebării din titlu îi răspund negativ. Nu, nu de-aici va începe sfârşitul ultimului imperiu. Dacă aş încerca să introduc logica în ecuaţie, aş spune că începutul sfârşitului va fi atunci când o altă putere va reuşi să impună un sistem social evoluat, o altă paradigmă, mai apropiată de om. Desigur, ceea ce spun poate fi catalogat ca utopie. Dacă ne întrebăm ce puneau în loc barbarii care atacau Roma, vom obţine contraargumentul afirmaţiei anterioare. În istorie, imperiile au căzut când au devenit auto-suficiente când s-au umplut de banalitate şi n-au mai fost capabile să se aşeze - la nivelul conceptelor - înaintea tuturor. Atunci, dacă n-au avut duşmani s-au auto-sufocat şi dacă au avut duşmani au fost înfrânte ruşinos. Concluzia o puteţi trage singuri.

12 comentarii:

  1. Nimic nou sub soare. Foarte similar cu L.A. 1992. Asteptam si varianta locala. Masinaria functioneaza impecabil.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma mir ca propaganda FACEBOOK CNN FOX nu sustine ideea ca PUTIN s-ar afla in spatele manifestatiilor! USA are o mare problema cu populatia de culoare! Accesul afroamericanilor la nivele ridicate decizionale este interzisa si de aceea a aparut produsul OBAMA destinat inducerii ideii ca USA este o democratie functionala! Problema este ca 1 din 3.5 cetateni americani este asistat social! Asistat social intr-o tara care are cel mai amre deficit si cea mai mare datorie de pe planeta! De aceea USA are urmatoarea problema: daca nu face nimic va sfarsi cu un razboi intern la care resursele sale militare nu vor putea face fata! Asadar ce strategia mai buna decat un raboi cu RUSIA? In fond ce risca? nimic! Din acesti 100 de milioane de asistati sociali pot sa moara oricati! Apoi Cu ocazia asta e invinsa si RUSIA si pune mina pe resursele sale imense (60% din resursele planetare de orice sunt in Rusia)! Ecuatia e simpla si desfasurarea se va produce la fel de simplu! Ori razboi inauntrul tarii ori in afara! E mai profitabil cel din afara! Multumesc pentru ocazia de a-mi exprima opinia!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. putin este un luptator pentru drepturile omului si libertati civile. sa fugim in rusia pana nu se inchid granitele. mergi tu primu ca pe noi ne bufneste rasu

      Ștergere
    2. Ciudat.
      În globul meu de cristal miovenesc văd o populație sovietică înfometată și totodată :) sătulă :) ... de bogățiile naturale de pe urmă cărora parvin purceii de la vârful statului securist, cu leopold în frunte.

      În timp ce americanii vor continua să-și externalizeze "serviciile" militare cu ajutorul unor colonii de teapa României, sovieticii vor sucomba cu tot triliardul lor de armățari, întreținut doar prin vânzarea resurselor.

      Și în timp ce unul din trei cetățeni americani este asistat social, în Uniunea Sovietică săracii sunt lăsați pradă... literaturii și, de multe ori... istoriei nedrepte. :)

      Ștergere
    3. Draga AC prietenul si camaradul meu, rusii detin inca tara cu cea mai mare bogatie de resurse de pe planeta! Economia functionala se bazeaza pe resurse nu pe hartii sau pe biti tranzactionati pe net! Pentru ca un Iphone sau un Hummer are nevoie de resurse si de energie sa ajunga la forma finala! Populatia urban aa RUSIEI o duce bine! Mai putin bine o duce populatia din mediul rural! Dar oricum populatia din mediul rural rus o duce mai bine decat majoritatea occdientala urbanizata care munceste sa plateasca rate sau chirie! Faptul ca populatia rurala a Rusiei nu o duce conform cu bogatiile pe care o detine se datoreaza faptului ca de 100 de ani Occidentul ataca si conspira in mod constant pentru a le fura aceste resurse! Si romanii daca erau lasati in pace vreo 500 de ani si nu erau cotropiti de nimeni o duceau mai bine ca azi! ii tot dai cu securismul insa sa stii ca popoarele din EUROPA DE EST nu sunt eficiente in DEMOCRATIA REPREZENTATIVA! IN RUSIA a fost si va ramane multe secole de aici inainte AUTOCRATIA! Daca ai putea sa iesi psihologic din globul acela miovenesc ai vedea ca ce face PUTIN este un exercitiu de patriotism si atat! Sau patriotism ar fi sa dea resursele RUSIEI pe lucru de nimic si sa permita homosexualilor si altor minoritati sa faca ce vor ei pe teritoriul RUSIEI? Sa desfiinteze ortodoxia? sa lase ONGurile lui SOROS sa faca ce vor?

      Ștergere
  3. zise lupul care primii un shut in bot prin spartura gardului..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonimule analfabet si prost, in loc sa comentezi apuca-te de gramatica! Sau, mai bine taci!

      Ștergere
    2. nu e analfabet, ci agramat.

      zeT

      Ștergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  5. Dane (daca te-o chema asa, de fapt sunt convins ca te ascunzi dupa un pseudonim, merge mana in mana cu lasitatea urmatoare): daca esti mandru de opiniile tale si tii un blog public pentru asta, care e problema sa lasi si comentariile pe care le primesti?

    Daca solutia pt tine e sa pui pumnul in gura celor care isi consuma secunde pretioase din viata sa se uite in gura ta si mai mult sa isi exprime si puncte de vedere, ai putea sa-i respecti mai mult.

    Ok, acum ca ai citit, poti sa dai delete si aici.. sa fim consecventi, what the heck.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sterg urmatoarele comentarii:
      - cele care contin cuvinte vulgare sau atacuri desantate la persoana;
      - cele care n-au legatura cu articolele;
      - cele care fac spam(multe le sterge google);
      - cele care dovedesc o prostie prea mare a opinionistului.
      Tu cred ca te incadrezi in ultima categorie.
      In alta ordine de idei, draga cuvantatorule, daca tu ajungi sa ma tragi de guler pentru ca-ti pierzi secunde pretioase din ilustra-ti viata pe blogul meu, iti comunic faptul ca esti un bou incapabil sa intreleaga un lucru banal: nimeni nu te obliga sa vii aici si nici sa-ti etalezi prostia in sectiunea de comentarii. Asa ca scuteste-ma! Capisci?

      Ștergere
  6. Ma intrebam daca ai citit discursul lui Lavrov tinut de curand:
    http://www.leap2020.eu/notes/Remarks-by-Foreign-Minister-Sergey-Lavrov-at-the-XXII-Assembly-of-the-Council-on-Foreign-and-Defence-Policy-Moscow-22_b7210659.html?preaction=mobile

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)