vineri, 30 mai 2014

URES(Uniunea Republicilor Europene Subjugate)

„S-au împlinit opt veacuri de când am primit din mâinile lui ceea ce 
Tu ai lepădat cu indignare, darul din urmă pe care el însuși Ți l-a oferit
 atunci când Ți-a înfățișat împărățiile pământești. Noi am primit de la el 
Roma și sabia lui Cezar, decretându-ne stăpânitorii pământului, 
singurii lui împărați, deși nici până azi n-am reușit să ne desăvârșim 
lucrarea începută.”
F.M. Dostoievki - Frații Karamazov


Dintr-un colț în altul, politicienii conformiști ai Europei se dau de ceasul morții. Votul „anti”, chiar dacă a fost unul „lăsat la liber” întru detensionarea spiritelor, este totuși unul interesant. Faptul că atâția oameni din Uniune se arată nemulțumiți și neîncrezători în drumul trasat de mințile luminate ale Europei e mai mult decât clar. Așa a apărut discuția referitoare la soluțiile necesare îndreptării minților europenilor rătăciți.

Creștere economică și joburi” a decretat tandra vacă nemțească. Aceasta urmează a fi strategia măreață de contracarare a pesimismului anti-european. Când am auzit prima dată acest lucru, am crezut că visez. Cum adică strategia viitoare a Uniunii este „creștere economică și creare de locuri de muncă”? Sună de-a dreptul incredibil!

luni, 26 mai 2014

Alegerile si adevaratele mize

O să pic și azi în mania politicii, cu toate că mă gândeam s-o mai las de-o parte. Însă, cum bine știți, a nu-ți respecta hotărârea și a întârzia sunt defecte înscrise în codul nostru genetic, astfel încât, și astăzi vom mai rămâne în balta pestilențială a politicii. O politică despre care discutăm doar deoarece de acțiune au parte întotdeauna alții.

Pe plaiurile mioritice cărțile par a se fi aranjat așa cum trebuia. Polarizarea extremă a societății, blaturile și șmecheriile de doi bani au făcut legea. E o constantă a societății noastre, astfel încât n-ar trebui să-i dăm mare atenție. Însă - și credeți-mă că există un mare „însă” - de data aceasta s-a petrecut ceva epocal. Cu aceste alegeri, societatea noastră face un pas decisiv către o nouă lume, către un nou model, impus desigur, dar îmbrățișat de noi cu toată dragostea.

vineri, 23 mai 2014

Falsa libertate si democratia limitata

Glumind, un prieten îmi spunea care este paradoxul sistemelor sociale: în dictaturi toată lumea caută să-ți demonstreze că se trăiește în libertate, în timp ce-n democrații, toată lumea se chinuie să-ți demonstreze că se trăiește sub dictatură. Mi-am amintit de această constatare a prietenului meu acum, când remarc o obsesie a propagandei oficiale de a trâmbița libertatea în gura mare.

Dacă stai să-i asculți pe oficialii europeni, aproape că-ți vine să  ai mustrări de conștiință. Noi, cei care trăim în cea mai liberă dintre lumile posibile, suntem de-a dreptul nerecunoscători! N-avem de ce ne plânge în condițiile în care libertățile ne sunt respectate, iar construcția europeană a făcut din democrație o obsesie centrală. Oare?

marți, 20 mai 2014

Razboiul multidimensional

Poate că mulți vor acuza frecvența sporită a articolelor dedicate ciocnirii Rusia-Occident. Cu siguranță au dreptate, însă sunt convins că subiectul este unul de importanță majoră. Personal cred că acum se creionează societatea viitorului. În acest conflict se tranșează numeroase probleme ale societăților în care trăim, probleme deranjante și, în multe cazuri, cronicizate. Pe scurt, acest conflict, cu șanse mari de a se transforma în război, poate fi considerat ca fiind adevăratul început al secolului XXI.

Vă place sau nu, de-aici începe viitorul. Se scrie o nouă carte în care, din păcate, apărem și noi ca indivizi. Spun din păcate deoarece acum abia se scrie prefața și, cum bine știm, „generațiile prefețelor istorice” sunt cele care își asumă cea mai mare parte din plată, cele care sunt sacrificate pentru un „bine” ipotetic.

marți, 13 mai 2014

Muzica, sex si politica

Dacă cineva venit din afară, fără acces la mijloacele de informație, ar vrea să înțeleagă funcționarea Uniunii Europene i-ar fi aproape imposibil. Citind principiile de funcționare declarate, idealurile pe care Uniunea le proclamă te-ai aștepta să ai de-a face cu o democrație în formă pură. Și, dacă stai să privești strict de pe margine pare că așa e.

Cetățeanul european este bombardat cu o groază de sesiuni de alegeri. Are de mers la alegeri locale, naționale, europene. Asta presupune că el controlează toate aspectele societății, începând de la nivelul cel mai de jos - localitatea sa - și terminând cu nivelul cel mai înalt, adică întregul continent. Așa funcționează democrația! Și-atunci ce e atât de dificil de înțeles?

joi, 8 mai 2014

Solutii inteligente

În luna februarie, vă atrăgeam atenția asupra unei tehnologii noi de construncție care promitea o groază de beneficii: tipărirea 3D. Desigur, esențiale erau promisiunile de reducere drastică a costurilor și a timpului de execuție. Să faci un șantier fără oameni este, în sine, atât o provocare cât și o revoluție.

Între timp, cu o viteză greu de intuit, lucrurile par a prinde aripi. Prin toate colțurile lumii se fac experimente, se caută soluții sau se investesc bani. E clar că domeniul atrage. Optimizarea extremă în domeniul construcțiilor se traduce în bani serioși. De-o istorie știm că în construcții costurile inițiale și timpul estimat de execuție reprezintă doar ipoteze și aproape niciodată realități.

marți, 6 mai 2014

Market update

Privind către piețele bursiere, putem observa o cvasi-stagnare a acestora în prima jumătate a anului curent. Practic, toate piețele mari par a da o luptă pentru menținerea actualelor cotații. Putem spune că ne aflăm într-un echilibru aproape ideal în care atât vânzătorii cât și cumpărătorii par a fi pe poziții absolut simetrice în apropierea punctului de echilibru.

Asemenea fenomene s-au mai petrecut în trecut. Pactul dintre cele două (teoretice) armate beligerante pare mai solid ca oricând. Atunci când ambele părți sunt mulțumite cu prețurile - neavând niciuna curajul luării inițiativei - putem spune că suntem aproape de instaurarea păcii. Cel puțin logica așa ne dictează.

luni, 5 mai 2014

Generatia cretinilor digitali

Poate suna șocant ceea ce am scris în titlu, însă vă asigur că nu e vorba de nicio răfuială. Este un fenomen de amploare care, pe zi ce trece, devine îngrijorător. N-o să vedeți proteste împotriva sa, n-o să citiți reclame care promit să vindece această „boală”. Nu, ucigașul pe care vi-l prezint azi este mult mai pervers, mult mai tăcut și practic imposibil de învins.

Cretinismul este o boală care determină înapoiere mintală. În limbajul obișnuit, cretinismul este asociat, prin extensie, prostiei supreme. Spui despre un individ că este cretin atunci când dovedește o prostie mult mai mare decât te-ai fi așteptat sau decât ai fi capabil să accepți.

vineri, 2 mai 2014

Erori ale conflictului Occident - Rusia

Încă de la începutul confruntărilor Rusia - restul lumii îmi era clar că ceva necurat se petrece, că urmează o perioadă tulbure din care doar câțiva vor avea de câștigat. Toată propaganda negativă din timpul Olimpiadei de la Sochi, toate dezinformările și provocările inutile mergeau în direcția unor dezvoltări nedorite de noi, cei de la granițele Imperiului. 

Iată-ne ajunși într-un moment limită. Seria provocărilor continuă, evenimentele decurg exact așa cum au fost gândite, iar confruntarea finală se anunță a fi din ce în ce mai surprinzătoare. Nu am de gând să recapitulez evenimentele, este datoria fiecăruia să privească retrospectiv ceea ce s-a întâmplat până acum. Prefer să atac frontal subiecte grave, pe care oficialii analfabeți în unele cazuri le trec sub tăcere iar, în alte cazuri, necunoscându-le le ignoră. Sunt subiecte care se vor dovedi în scurt extrem de dureroase și care trebuie pronunțate apăsat.