vineri, 28 noiembrie 2014

Petrolul incotro?

În urma reuniunii OPEC de la Viena, lucrurile aui rămas neschimbate. Cu toate că ţări mari exportatoare precum Iran-ul sau Venezuela îşi puneau speranţele într-o rezolvare a problemei preţurilor, întâlnirea de ieri nu a făcut nimic altceva decât să statuteze trendul actual. 

Cu menţinerea cotei de 30 milioane de barili de ţiţei pe zi, cartelul sugerează că nu-şi face probleme în privinţa preţului. Oare? E greu de crezut că te obişnuieşti să încasezi pe o marfă de două ori mai puţin decât în urmă cu un an. Şi, la fel de greu de crezut e că, observând trendul, preferi să adopţi o atitudine pasivă, contribuind la erodarea şi mai abruptă a preţurilor. În mod sigur mai e şi altceva.

joi, 27 noiembrie 2014

Ferguson - inceputul sfarsitului?

Un tânăr de culoare şi un poliţist au un incident. Conform datelor existente, ofiţerul de poliţie Darren Wilson investiga un jaf petrecut cu doar câteva minute înaintea incidentului. Michael Brown, un tânăr de culoare de 18 ani, era principalul suspect. Cu toate că au existat martori oculari, nu este foarte clar ce s-a întâmplat acolo. Cert este că tânărul a murit în urma împuşcării sale de către poliţist. Şase gloanţe au fost trase în plin, iar tânărul n-a mai avut nicio speranţă.

Când te opreşti asupra unui singur caz ai răgazul necesar de a studia contextul, poţi înţelege ce se află în sufletul fiecăruia. Când însă urci un nivel mai sus şi centralizezi toate interacţiunile dintre poliţie şi prezumtivii infractori, lucrurile se dematerializezază, iar o împuşcătură dintr-un eveniment tragic, se transformă într-un simplu incident, un număr de ordine. Aceasta ar fi fost soarta normală a întâmplării din Ferguson.

marți, 25 noiembrie 2014

Chestii istete

A nu profita de carenţele publicului actual înseamnă a nu face bani. Ştiu, sună cinic, dar până la urmă asta e realitatea. Când eşti pus în faţa unei mase din ce în ce mai naive(spun aşa pentru a nu-i jigni pe prietenii mei feisbucişti) e şi păcat să nu aplici metode simple şi eficiente de manipulare. Cu cât minţile cărora te adresezi sunt mai simple, cu atât strategiile simple sunt mai eficiente.

Pentru azi am pregătit o lecţie scurtă despre scandal provocat, buzz mediatic şi modalităţi de a întoarce lucrurile în favoarea ta. Cum trebuie să fim ancoraţi în realitate am cules datele din media. Media care e şi ea compusă în mare măsură din feisbucişti şi poate fi ghidată extrem de uşor spre propriul profit. Să vedem deci cum stau lucrurile.

luni, 24 noiembrie 2014

Aurul si elvetienii

De la începutul crizei economice Elveţia manifestă o atracţie ciudată faţă de aur. De fiecare dată când existenţa banilor ca hârtie este pusă în pericol, elveţienii aduc vorba despre aur. Pare a fi o obsesie a lor, mai ales că vorbim despre una dintre ţările de top din punct de vedere al rezervei de aur. Cu puţin peste 1000 de tone, Elveţia are o pondere de 8% aur în structura rezervelor.

Scandalul a început de prin anul 1997, atunci când Banca Naţională a anunţat că intenţionează să vândă aur pentru a avea un mai mare spaţiu de manevră în ceea ce priveşte politica monetară. Personal nu cred că Elveţia avea atunci nevoie de bani. Cu toate acestea, în anul 2000 ţara vinde 1300 tone de aur, ajungând la cantitatea pe care o are în prezent.

vineri, 21 noiembrie 2014

Poporul a invins(2)!

Faptul că propagandiştii cu audienţe zero vor avea în continuare finanţare e un lucru care mă linişteşte.


Persistă totuşi o întrebare: dacă ăştia sunt manipulatorii, oare ce IQ au manipulaţii? Nu va chinuiţi să răspundeţi. Avem mai jos demonstraţia venita fix din diaspora:


Desigur, departe de mine gândul că diaspora e compusă doar din asemenea specimene. Ştiu că în afara borfaşilor, peştilor, a centuristelor şi a "secmentului"(sic!) dinamic format din muncitori ne sau semi-calificaţi există şi oameni de ispravă. Un exemplu care-l are în centru pe acelaşi personaj:


Cu aceasta încheiem săptămâna politică. A fost minunat să mai respir aerul proaspăt al maselor isteţe aduse aici de rivuluţia civică. Pe măsură ce voi reveni la tema de bază a blogului numărul lor se va împuţina, şi tămbălăul, slavă Domnului!, va scădea. Partea bună a acestei experienţe a fost că mi-a venit o idee interesantă de business pe care, altfel, aş fi ignorat-o.

joi, 20 noiembrie 2014

Epopeea frustratilor(2005)

Redau mai jos integral un articol publicat de Adrian Severin în anul 2005. Dincolo de faptul că articolul s-a dovedit a fi profetic, prezintă excelent tipologiile umane pe care se sprijină alogenii. Am decis publicarea acestui articol deoarece cred că este esenţial ca votanţii încrâncenaţi - manipulaţii votului recent - să înţeleagă care sunt forţele tenebroase care-i domină. 

Lectură plăcută!

miercuri, 19 noiembrie 2014

Proştii eroici - mesaj catre generatia facebook

Trece-o noapte şi mai trece-o zi,
Se ascute lupta între clase,
Iar chiaburii se arat-a fi
Elemente tot mai duşmănoase
 ***
Stalin şi poporul rus
Libertate ne-au adus

Dragi feisbucişti dedicaţi democraţiei, în această postare încerc să vă demonstrez că sunteţi varză. Ştiu, e imposibil, dar datoria mea de bun samaritean e să încerc. Şi, pentru că ştiu că nu v-ajută intelectul, o s-o fac cu cuvinte şi idei simple, astfel încât să înţelegeţi chiar şi voi. Nu mi-o luaţi în nume de rău, chiar nu vreau să vă jignesc. Când ai deficienţe de mers te numeşti schiop, când ai deficienţe de vedere te numeşti orb s.a.m.d. Când nu prea gândeşti, când ai un orizont sărac, când te crezi deştept şi parte a schimbării lumii, experienţa arată că te numeşti prost. Asta e realitatea, n-are sens să vă supăraţi. Şi-acum, să trecem la lucruri serioase.

marți, 18 noiembrie 2014

Credinta mea

Unii preferă să admire talpa cizmei care-i apasă pe grumaz. Unii îi ridică ode, îi găsesc tot felul de calităţi şi fac giumbuşlucuri stilistico-logice. Alţii scuipă pe ea, dar apoi dau repede cu peria; celor de sub ei le vorbesc despre curajul avut, celor de deasupra despre măiestria lor în a lustrui cizme. Există şi un segment de revoltaţi care se ceartă cu cizma, care-i fac reproşuri sincere, de tot felul: ba că nu e lustruită, ba că-i pute pielea, ba că e ruptă-n talpă. Şi, nu în ultimul rând, există cei care se distanţează, cei care ignoră cizma, care se retrag într-o lume a lor teoretizând existenţa de sub cizmă.

Tu de care parte eşti? Doar trebuie să fii de-o parte sau de alta, nu-i aşa? Trăieşti între oameni, faci parte din societate, trebuie să te situezi într-o anume tabără. Înainte de a continua articolul te rog să te gândeşti şi să-ţi spui singur de care parte eşti. E doar un exerciţiu între tine şi tine, nu trebuie să completezi niciun formular, nu trebuie să laşi nicio "urmă".

vineri, 7 noiembrie 2014

Cum mai arata frontul

În timp ce estul Ucrainei arată din ce în ce mai rău, războiul continuă. Spuneam cu ceva timp în urmă că lucrurile vor începe să arate urât în zone din ce în ce mai diverse. Și iată că lucrurile încep să se miște. Deraierea Statului Islamic și radicalizarea extremă a grupării după ce a obținut bani și arme reprezintă o față a ecuației. Situația din Israel și Teritoriile Ocupate o altă față. Tensionarea situației din Marea Chinei de Est poate fi văzută ca un alt element al puzzle-ului. 

Sunt lucruri despre care am vorbit și pe care le-am intuit. Conflicte mocnite care oricând pot degenera în cataclisme. Nu-s vorbe mari ci realități. Într-o lume în care populația nu are chef de războaie câțiva inconștienți se joacă aiuristic cu chibriturile în jurul butoaielor cu praf de pușcă. E un joc periculos!