vineri, 23 ianuarie 2015

Spicuiri despre franc

Zilele acestea am preferat să stau şi să privesc circul generat de "umflarea francului". Aşa e că ne-a luat pe nepregătitete? Aşa e că vorbim de un dezastru despre care nu aveam cum să ştim? Ce mai putem face mai mult decât să ne lăsăm în braţele binevoitoare ale politicienilor care, cu siguranţă, vor găsi soluţiile eficiente. Că doar îi aşteaptă alegerile şi-acolo ne putem răzbuna pe ei.

Cu toate că pentru unii cele înşirate mai sus par delir, majoritatea covârşitoare care populează aceste plaiuri gândeşte instinctiv în termenii anterior menţionaţi. Cei care, precum subsemnatul, preferă să judece logic fac parte dintr-o minoritate de ciudaţi ale căror vorbe nu numai că sună prost, dar, mai mult, ar trebui cenzurate brutal. Ştiu, mulţi vor spune că sunt pisălog, dar nu mă deranjează. Efectiv nu mă pot abţine să nu repet: v-am spus că aşa se va întâmpla!

"Chiar dacă anunțul de anul trecut părea cât se poate de categoric, nu sunt sigur că Banca Elveției va avea puterea(și, la un moment dat chiar interesul) de a păstra reduta de 1.2. (...) Dacă însă ne gândim la viitor putem limpede să ne dăm seama că, în cazul unui dezastru în Euro, reduta apărată acum de Elveția va deveni istorie, iar deținătorii de franci vor fi protejați. (...) În concluzie, pentru cei care caută o variantă facilă de protecție, francul cred că este un refugiu deoarece raportul de 1.2 oferă în continuare un discount la achiziție(dacă ar fi lăsat liber, cursul s-ar îndrepta fără ocol către 1)."
Citatul de mai sus este un extras dintr-un articol pe care l-am publicat în 6 aprilie 2012. Dacă vă interesează conţinutul îl puteţi accesa aici. Când am scris articolul respectiv n-am făcut-o în urma consultării globului de cristal sau utilizând mai ştiu ce tehnică ocultă de divinaţie. Am făcut doar un lucru aflat la îndemâna tuturor: m-am bazat pe bunul-simț.

În ciuda a ceea ce cred mulţi, economia e o înşiruire cât se poate de logică de cauze şi efecte. Legile care o guvernează sunt simple şi pot fi înţelese de oricine. Faptul că totul este bruiat de o imensă propagandă tâmpă nu e o scuză pentru a invoca "orbirea temporară". 

Văd perindându-se pe la televiziuni tot felul de ciudaţi care cumva acuză statul pentru creditele în franci elveţieni. Există chiar o "întrecere  socialistă"(luaţi sensul de dinainte de '89) în a propune iniţiative legislative care mai de care mai şugubeţe. Sper totuşi să nu vă lăsaţi atraşi în această retorică ieftină. Statul n-are absolut nicio vină în toată această tevatură. E o chestiune strictă între bănci şi clienţi. 

În urmă cu doi ani, mai mulţi deputaţi UDMR propuneau rambursarea creditelor în franci elveţieni la cursul istoric. Aceeaşi teorie se vehiculează şi în prezent. N-o să iau raţionamentul de la capăt. Prefer să vă readuc în atenţie ceea ce spuneam atunci:
"(...) inițiativa legislativă menționată, dincolo de caracterul populist, induce o distorsiune în economie. Putem merge chiar mai departe cu raționamentul. Poate fi făcut vinovat un producător de mașini din cauză că prețul carburantului a crescut? Ar trebui ca cel care a cumpărat o mașină să fie sprijinit de producător să cumpere carburant la prețul din ziua achiziționării mașinii? E o întrebare, iar răspunsul cred că e limpede pentru toată lumea.

Dacă intervenția statului(a politicului) a fost binevenită în ceea ce privește reglementarea unor practici abuzive(celebra Ordonanță 50), o intervenție în ceea ce privește reglementarea cursului unui credit în valută cred că este o măsură incorectă. Mai mult, dacă va fi adoptată(destul de puțin probabil), ea i-ar afecta extrem de mult și total nejustificat tocmai pe cei care nu s-au împrumutat deloc sau s-au împrumutat în lei. Băncile vor căuta să-și acopere cumva pierderile, iar aceasta se va simți în costurile contractelor în derulare și a celor noi." 
Pentru cei interesaţi, articolul se găseşte aici, la fel ca tot ceea ce am scris în anii aceştia. Nu mi-am modificat opiniile, sunt aceleaşi şi nu cred că are sens să repet lucruri normale doar pentru că propaganda media aberează pe un ton anormal.

Articolul de faţă nu este întâmplător. De azi începe marea nebunie a BCE care va avea ca efect dărâmarea monedei euro. Ca şi în cazul revenirii la realitate a francului, efectele operaţiunilor începute azi de "Super Mario" se vor face simţite mult mai târziu. Timp berechet pentru a vă lua măsurile de precauţie necesare.

12 comentarii:

  1. 5.11.2014 = 914E/XAU
    22.01.2015 = 1149E/XAU
    Diferenta 25.71% in doua luni. Deja e cam tarziu.

    A prevedea ca o sa cada drobul de sare e dovada de sanatate mintala. A prevedea exact cand o sa cada e stiinta. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. statul prin tot ceea ce face introduce distorsiune in economie. Exemple: valoarile accizelor, cele ale redeventelor, tot felul de taxe si impozite.
    tot dumnealui, onor statul, ar putea sa introduca distorsiuni si in favoarea cetatenilor, nu numai impotriva. Totusi, parca statul ar trebui sa fie al cetatenilor, nu captive unor grupuri de interese bancare si politice.
    asa ca macar falimentul personal ar trebui acceptat, model SUA.

    ga4

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Despre falimentul personal m-am pronuntat in trecut. El nu trebuie "macar" permis, ci introdus obligatoriu! Dpdv juridic avem de-a face cu o discriminare a persoanelor individuale(care sunt entitati fizice, palpabile) fata de firme(care sunt entitati abstracte cu personalitate juridica), in sensul ca o firma are mai multe drepturi decat o persoana fizica.

      Ștergere
  3. Pe fond ai dreptate. 100%.
    Dar nu inteleg de ce insisti sa folosesti termeni bombastici de tip "propaganda", "nebunie"...Ai mare apetit pt. terminologia de genul asta. Nimeni nu coordoneaza reactiile de acum (sau din alte cazuri) din presa. Sunt reactii naturale ale oamenilor, bazate pe ignoranta, lipsa de educatie financiara, lipsa de profunzime in gandire, etc. Prostia unora nu-i face neaparat genii pe altii; e doar o chestiune de comparatie.
    Am citit alte pareri, f. apropiate de ale tale, dar exprimate pe un ton mai ponderat. Se poate...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Folosesc "propaganda" pentru ca ... propaganda. Aceiaşi explicatie si pentru "nebunie". :-)
      Lasand gluma la o parte, parerea mea e ca nu exagerez. Dar, ma rog, poţi crede absolut tot ce vrei.

      Ștergere
    2. @Anonim, e adevarat ca mare parte din jurnalisti sunt ignoranti, inculti si prosti, dar cine oare i-a angajat si-i plateste? Il faci pe cameramanul executiei Ceausestilor prost? Pe samsarul de copii? Pe teparul Rompetrol, Micro & Odyssey? Pe teparul FNI?

      Opiniile anti-sistem nu sunt tolerate. SRS (o canalie) l-a atacat atacat pe chiorete de cateva ori. Unde-i acum SRS? La racoare, alaturi de Felix. Sa fim seriosi, presa e proasta pentru ca e facuta sa fie proasta. Fara țâta grasă a statului în gura, Presa ar muri in mai putin de o luna. Si asta e valabil la nivel global. Azi presa nu e decat o agentie de publicitate neoficiala a guvernului.

      Ștergere
    3. @trenduri se scrie "aceeasi explicatie", nu "aceiasi explicatie" cum scrii tu. Pune mana pe carte inainte sa dai lectii altora.

      Aceiasi indivizi, acelasi individ...

      Ștergere
    4. Chiar daca nu-ti gust incrancenarea, trebuie sa recunosc faptul ca ai perfecta dreptate. E o greseala de prostu' clasei! Mea culpa!

      Ștergere
  4. Rationament de profan:
    De cateva luni se vehiculeaza pornirea tiparnitei de euro pe sistem american.
    Ca efect secundar euro ar fi intrat in volatilitate (cel mai probabil scadere).
    Francul e legat de euro la pragul de 1.2.
    Care ar fi motivul pentru care CHF-ul sa ramana legat de euro si sa pluteasca impreuna ca doi adolescenti amorezati?
    Niciunul.
    Francul s-a despartit elegant si la timp de euro.

    Francul a fost si va ramane o femeie frumoasa si seducatoare dar tot timpul independenta, cu capul pe umeri si cu sange rece capabila sa faca profit deopotriva din drame si din dragoste proprii sau ale altora.

    Ma amuza articolele din presa despre efectele negative asuprqa economiei Elvetiei cum ca statiunile montane nu mai sunt pline ochi. Intr-adevar e dezastruos daca peste noapte Aproape totul inntr-o tara valoreaza cu 20% mai mult dar statiunile nu-si mai ocupa toate locurile. Dezastru. Dar oare cei care inchiriaza schiuri sunt la fel de afectati? Sau cei care orneaza praline? Saracii .. numai la ei ma gandesc.

    Intr-o nota mai serioasa, cat credea lumea asta c-o sa stea legat francul de euro? Pana isi termina toti de achitat creditele in franci? Legarea francului de euro a fost semnalul de alerta maxima.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate cu semnalul de alerta. A fost foarte clar. Doar ca acel semnal nu s a adresat populatiei ci bancilor si bnr ului ca reglementator al sistemului. Clientii care au luat credite in franci sunt captivi din mai multe motive:
      1. Valoarea garantiilor. Nu si pot refinanta un credit care la ora asta nu mai eacoperit de garantii. Am prieteni cu credite contractate in 2008, cu evaluarile din 2008, cu rata de schimb din 2008. Valoarea garantiilor acum e la jumatate sau mai jos. Valoarea creditului a crescut progresiv. Ce puteau facecacesti oameni in 2012? In schimb benerelu avea ce sa faca. De ce nu a facut? Pentru ca sunt prosti. Foarte prosti. O sa se trezeasca cu 75000 de cloace la executare care vr inunda piata imobiliarasi vor duce preturile si mai jos. Ce se va intampla cu portofoliul de credite garantate imobiliar? Sunt prea prosti sa priveasca spre viitor.
      2. Valoarea dobanzii: peste 7% la creditele istorice in franci? Astazi peste 7%? Cum se numeste asta? La creditele noi se acorda 5% la leu. Cu astfel de dobanzi oamenii astia au intarzieri permanent deci sunt inregistrati in biroul de credit.

      Singura solutie este legea falimentului personal. Restul sunt povesti cu reconversia creditului la curs istoric pt ca ar fi dezastru pt PL bancilor si imoral pt clientii care au luat credite in EUR de exemplu.

      Stima

      Ștergere
  5. Legea falimentului personal ar trebuii introdusa imediat.In unele tari aceasta este introdusa si nu sunt asa multe executari silite ,pentru ca guvernul gandeste astfel: Daca ii iau casa si il dau in strada trebuie sa il primeasca intr-un centru special si sa cheltuiasca bani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. in fraza ta cuvintele cheie sunt "Guvernul gandeste", la ei, la noi nu.

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)