joi, 21 mai 2015

Semnele rupturii absolute

Dintre cei care înghit pe nemestecate sloganele propagandistice ale SUA, vizita lui John Kerry în fieful lui Putin reprezinta un nonsens. Şi nu are cum să fie altfel atât timp cât cel care bate la poartă este americanul, adică exact cel care se declarase infailibil. 

Dar, totuşi, ce se întâmplă? De ce "marele licurici" e cel care face temenele, cel care se duce fix acolo unde scuipase. A accepta să te întâlneşti cu Putin la Sochi reprezintă în sine o umilire, o capitulare. De ce? Pentru ca Sochi este punctul de plecare al actualului conflict. Nu trebuie uitat că în timpul Olimpiadei de la Sochi America a hotărât să-l sfideze pe Putin, trântindu-i falsa revoluţie colorată de la Kiev. Or, a te întoarce acolo ca sol al păcii reprezintă un mare semn de întrebare.
Pentru a nu fi acuzat de militantism pro rus(sunt totuşi conştient că n-am cum să scap) o să încerc să prezint situaţia aşa cum este ea, evitând manipulările presei. Economia Rusiei a scăzut în primul trimestru cu mult mai puţin decât se estimase. Incredibilul -1.9 Y-o-Y arată clar că lucrurile se îndreaptă mai degrabă spre stabilizare şi nicidecut către dezastrul prognozat zi şi noapte de falsele sibile ale liberalismului manipulat. Lucrul acesta se observă cu ochiul liber pe piaţa valutară unde rubla a recuperat mai bine de 30%. În ceea ce priveşte poziţia lui Putin, aceasta este de nezdruncinat, poveştile referitoare la comploturi şi posibile lovituri de stat dovedindu-se a fi simple minciuni.

Elementele ilustrate de cifre sunt prea abstracte pentru a dezvălui cu adevărat realitatea. V-am relatat cu ceva timp în urmă despre alternativa rusească la SWIFT şi despre revolta belgienilor. Lucrurile merg înainte, chiar dacă deconectarea Rusiei de la SWIFT nu s-a produs. Sistemul de mesagerie financiară 100% rusesc este total funcţional, iar sistemul naţional de carduri este în producţie de la 1 aprilie a.c. Practic, în acest moment, nicio sancţiune financiară internaţională nu mai poate lovi Rusia şi băncile sale. Cu sistemul de mesagerie financiară conectat la CIPS(sistemul independent de plăţi al Chinei), băncile ruseşti pot re-ruta oricând mesajele financiare cam peste tot în lume. 

Ceea ce se întâmplă pe piaţa financiară este dublat de mişcările din mediul tehnologiilor înalte. Recent, firma rusească MCST, a prezentat propriul procesor: Elbrus 4C. Din punct de vedere al performanţelor este destul de departe faţă de rivalii americani, dar nu trebuie uitat că este construit pe o tehnologie diferită, iar codul x86 este emulat, nu implementat nativ. Intenţia ruşilor este aceea de a folosi tehnologii proprii nu doar în aplicaţiile militare, ci şi în cele guvernamentale şi civile. Procesorul nu este singura dezvoltare. Ca şi chinezii, ruşii cauită să-şi dezvolte în paralel propriul sistem de operare. Şi lucrurile nu se opresc aici.

Un alt proiect al Rusiei este cel al reducerii dependenţei de tehnologiile americane în ceea ce priveşte comunicaţiile mobile. În prezent piaţa rusească este cucerită în proporţie de 95% de iOS şi Android. Puţini ştiau că ruşii au o alternativă cât se poate de viabilă şi modernă: Sailfish OS. De ce ruşii? Pentru că ei au bani serioşi investiţi în Jolla, compania finlandeză care a dezvoltat Sailfish OS de la stadiul de gunoi al Nokia la ceea ce este în prezent. Şi, pentru a asigura "fluiditate şi piaţă", ruşii au inclus în ecuaţia dezvoltării Sailfish toţi "fraţii" din BRIC.

Desigur, aş putea continua cu mult mai multe exemple. Ne vom opri totuşi pentru a ne întreba ce înseamnă în realitate toate acestea? Lupta pentru independenţă tehnologică? Da, şi aceasta. Mai e însă ceva. Dincolo de războiul tehnologic, Rusia luptă pentru dezvoltarea propriei economii interne, pentru reducerea dependenţei de mărfurile străine. Ceea ce construieşte Putin este mult mai mult decât o simplă revoltă. O Rusie auto-suficientă, care-şi asigură într-o proporţie covârşituare necesităţile din propria producţie reprezintă o schimbare radicală de paradigmă. Uşor uşor pare că ne îndepărtăm de Rusia exportatoare de materii prime şi importatoare de produse finite. Este un teritoriu greu de cucerit, dar deosebit de profitabil deoarece conduce către "graalul" auto-suficienţei. 

Ce legătură au însă toate acestea cu întâlnirea de la Sochi? Au deoarece, departe de a fi învinsă, Rusia navighează liber către modelul lumii multipolare. Asta în timp ce America se chinuieşte să impună nişte tratate dictatoriale de vasalitate(TTIP, TTP, etc.)  unor parteneri din ce în ce mai abulici. Desigur, nu vom şti niciodată care au fost discuţiile din spatele uşilor închise, dar putem bănui că cei care au cerut au fost americanii şi aceasta în virtutea persistenţei unor mecanisme din timpul Războiului Rece. Şi, mai putem bănui că lumea se va rupe inevitabil în mai multe bucăţi între care, în scurt timp, canalele de comunicaţie se vor estompa puternic. Lumea se schimbă inevitabil, iar semnele rupturii se văd peste tot.

10 comentarii:

  1. Macar asta sa ne scutesca de un razboi nedorit.
    Ramane sa vedem pe noi cine ne ia.

    Apropo, comentez aici referitor la alt post mai vechi, intr-adevar este foarte buna cartea "Troica amintirilor. Sub patru regi." A fost o placere deosebita sa o citesc, imi lipseste ceva similar sa citesc in continuare.
    Cum ai si tu un talent deosebit cred ca ar fi util sa pui ceva notite similare pentru o viitoare carte.

    RăspundețiȘtergere
  2. Asteptam cu interes pozitia Domniei VOASTRE referitoare la vizita cu capul in jos si coada intre picioare a lui KERRY.....Economia RUSIEI este in plina expansiune dintr-un motiv foarte simplu: SPATIU SI RESURSE.....nu exista pe toata planeta nici o tara precum RUSIA nici ca intindere nici ca resurse....sunt unii boi care nu inteleg ca ECONOMIA inseamna PRODUCTIE nu servicii FINANCIARE si miscat biti in calculator si hartii colorate fara acoperire.....SISTEMUL GLOBAL se bazeaza exact pe ECONOMIILE acestor TARI "SUBDEZVOLTATE" precum RUSIA ....decupland aceste tari de la SISTEMUL GLOBAL dintr-o data biti si hartiile se arata ce sunt : NIMIC! nu poti minca biti si hartii colorate verde si nu poti face nimic cu bitii si hartiile! Trebuie sa GASESTI FRAIERII CARE SA ITI DEA PRODUSE pe biti si hartii! RUSIA are o singura PROBLEMA: NU ARE CONTROLUL ASUPRA PROPRIEI MONEDE si NICI A PARITATII RUBLA DOLAR! Dupa parerea mea, prin canalele specifice, PUTIN a transmis cui trebuia ca in cazul in care RUBLA SE MAI DEVALORIZEAZA ( doar nu mai e cineva pe aici care crede in PIATA LIBERA) in raport cu DOLARUL si EURO , atunci PREAI CONTROLUL BANCII CENTRALE RUSESTI! De aceea ADEVARATII STAPANI ai PLANETEI au pus o pauza de la jocul lor sangeros fiindca stiu ca intreaga Umanitate asteapta mutarile din RUSIA! Daca PUTIN nationlaizeaza BCR atunci si alte state isi VOR RECASTIGA CONTROLUL ASUPRA PROPRIEI MONEDE! De 125 de ani Occidentul intelegand ca ascensiunea economica a RUSIEI este de neoprit au executat cea mai buna aparare: ATACUL! Razboiul din CRIMEEA, LOVITURA DE STAT BOLSEVICA fiindca Nicoale al II lea NU A VRUT SA CEDEZE OCULTEI BRITANO-SIONISTE controlul emiterii de MONEDA, primul razboi mondial, al doilea, razboiul rece, LOVITURA DE STAT din 1990-1991 NU AU DAT OCAZIA ECONOMIEI RUSESTI SA EVOLUEZE ASA CUM AR FI FOST NORMAL! Insa daca PUTIN sau succesorul sau VA AVEA CURAJUL SA NATIONALIZEZE RUBLA si sa o dezlege de dolar si sa o lege de o ECONOMIE SANATOASA bazata pe exploatarea de resurse IMENSE atunci acesta ar fi un model de ELIBERARE a fiecarei tari de sub dominatia SISTEMULUI FINANCIAR GLOBAL!
    Inca negocierile si discutiile intre NULAND si PUTIN nu s-au incheiat semn ca acolo e TENSIUNE MARE! CLAR conflictul nu se termina ci intra intr-o stare "rece" cu lovituri pe sub masa!Multumesc pentru ocazia de a-mi exprima opinia!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Coane, esti bun pentru emisiunea lui Oreste ...

      Ștergere
  3. Daca asta este ceea ce s-a dorit, o "dezvoltare fulminanta pe multiple planuri", de ce a avut Putin nevoie de tot scandalul cu Ucraina?
    La ce l-au ajutat sanctiunile, scaderea petrolului si jena economiei interne?
    La ce l-au ajutat "fumarea" a 70-130 miliarde pentru stabilizarea monedei?

    Daca a facut toate astea pentru sprijin intern, pretul este foarte mare.
    Avem in istorie, exemple clare de lideri autoritari care au urcat pe culmi nebanuite de popularitate doar prin dezvoltare economica si propaganda eficienta. De ce nu ar fi mers si in cazul Rusiei o asemene strategie? De ce au ales scandalul in locul "vederii de treaba"?

    Sigur, e o viziune pacifista si idealista, insa pierderile sunt extrem de mari si cam fara scop.
    De banii aia, puteau sa puna in aplicare toate strategiile enumerate (os, cpu, sistem de plati) plus o linie ferata pana in China. Si toate acestea destul de usor cu resursele umane si de alta natura ale Rusiei. Sigur, resursele alea umane mai trebuie pastrate si in tara.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. NU PUTIN a generat LOVITURA DE STAT din UKRAINA din decembrie 2013....acum se vorbeste la KIEV de felul in care SECTORUL DE DREAPTA a deturnat in mod militar ''protestele legitime'' ale poporului....in decembrie 2013-februarie 2014 cateva zeci de mii de ''cetateni nemultumiti'' (mare parte conectati la casieriile lui GEORGE SOROS) au inlaturat prin forta un presedinte ales legitim si democratic de 25 de milioane de votanti in 2010(nu are importanta ca era un idiot).Asta se numeste LOVITURA DE STAT!
      RUSIA este din punct de vedere economic si financiar o colonie a USA...scadere pretului la petrol in dolari este artificiala si nu va fi putea fi mentinuta pe o perioada lunga de timp fiindca petrolul este cea mai dorita si ravnita resursa de pe planeta....''stabilizarea monedei'' este denumirea prin care capitalul IESE din RUSIA .....in RUSIA intra 100-200 kg de hartie tiparita si colorata frumos si ies RESURSE....apoi hartiile acestea IES inapoi de unde se plimba iar si intra iar s.a.m.d
      Constat ca de obicei la voi anonimii comentatori o lipsa crasa de educatie economica si financiara! Semn ca multi ati trecut pe la ASE.

      Ștergere
  4. Rusia?
    Spuneți 10 produse pe care le vinde, dacă nu sunteți sfios, stimate domn!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O tara autosuficienta nu are nevoie sa vanda nimic. Are resurse? Are. E pe cale sa-si dezvolte alternative tehnologice? Este. Are putere militara sa se protejeze in fata oricui? Are. Restul lumii poate sa dispara, Rusia nu are nevoie de nimeni sa-i cumpere sau sa-i vanda ceva.

      10 produse... Bleah! Spune dumneata 10 idei proprii. Oups!

      Ștergere
  5. Pai rusii sunt acum ca la sfarsitul razboiului rece: izolati de vest. Nici atunci nu foloseau tehnologie vestica si se bazau doar pe tehnologia proprie si se stie prea bine ce rezultate au avut. Le urez succes.

    RăspundețiȘtergere
  6. http://cristiandogaru.blogspot.ro/2015/05/militarismul-ia-o-pauza-minim-2-ani.html

    RăspundețiȘtergere
  7. ce nu se prea stie - e ca datorita "blocadei" impuse de americani, rusii au decis sa elimine cit mai mult din baza de date Oracle, si se fac eforturi majore sa se treaca pe DB-uri freeware ca Postgres :) adica un cui batut in coastele americanilor care nu vor mai vedea milioane de dolarei venind catre HQ din Redwood

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)