marți, 9 iunie 2015

Lovitura de stat si de la capat

Atunci când ai de-a face cu prea multe coincidenţe e bine să deschizi ochii deoarece coincidenţa nu prea face parte din natură. Cei mai radicali ar spune că, în realitate, coincidenţa nu există, orice asemănare(sau rimă) fiind semn al unei intervenţii arbitrare.

Scena noastră politică este de-a dreptul explodată. Evenimentele recente au depăşit „linia roşie” aruncându-ne într-o realitate periculoasă. Suntem într-un punct extrem de critic de la care, mi-e teamă că, întoarcerea la realitate e imposibilă. Deja am alunecat de pe o pantă periculoasă pe care singuri am acceptat-o. Acum, în cădere liberă fiind, nu prea mai putem face mare lucru. Doar să privim şi să apreciem spectaculozitatea bubuiturii.


Coincidenţa dintre punerea sub acuzarea a lui Ponta şi depunerea moţiunii de cenzură de către opoziţie a fost observată de toată lumea. N-are sens să mai insist asupra ei deoarece prostia celor care au gândit această „operaţiune subtilă” e deja de necomentat. Pur şi simplu te lasă fără cuvinte. Mai interesant e că unii fraieri se minunează că nu sunt susţinuţi, ca în alte dăţi, de „actorii” preferaţi: ambasadele, ioropenii s.a.m.d. Ei bine, dragilor, nu cred că o veţi vedea deoarece e greu să intri într-o asemenea mizerie fără să te şifonezi grav(sau poate sunt eu naiv şi nu mai contează că eşti murdar atâta timp cât toată lumea îţi admiră curata cămaşă de un alb impecabil).

Lovitura de stat instrumentată în 2012 de băsescu şi ai lui a lăsat urme urâte. Episodul „erata” e doar vârful unui munte de mizerie care începe aici şi se termină prin marile cancelarii ale lumii. Redeschiderea dosarului a avertizat discret pe multă lume că lucrurile sunt ştiute şi, în funcţie de „amplitudinea” anchetei s-ar putea ca mizeria de-atunci să iasă la suprafaţă. De-aceea tac toţi muţi şi se fac că ploaie(sic!).

Însă mai este o coincidenţă pe care pare a nu fi observat-o nimeni. Episodul juridic al premierului mai coincide cu ceva, anume cu lansarea titlurilor de stat către populaţie. Este prima dată după o groază de vreme când România se împrumută la proprii cetăţeni. Din punct de vedere teoretic, emisiunea ar trebui să canalizeze ceva bani către stat. Pentru omul simplu care vrea o alternativă la păstratul banilor acasă, emisiunea de titluri de stat este ideală. Banii sunt garantaţi 100% şi, în cel mai rău caz, cel puţin iei înapoi cât ai avut, nu mai puţin. 

De la acest punct încep cu adevărat marile semne de întrebare. Până când Vâlcov nu a spus că urmează să renunţe la colaborarea cu FMI nu l-a întrebat nimeni de sănătate. Imediat însă după ce a scăpat porumbelul la o emisiune a apărut „revelaţia” ticăloşiei lui Vâlcov. Nu vă miroase a coincidenţă? Să mergem mai departe. 

Totuşi, emisiunea de titluri de stat reprezintă un mizilic de o sută de milioane care, e drept, poate fi mărit. Dar cu cât poţi mări o ofertă iniţială de o sută de milioane? Cu 10%, 20%? Cu 50%? Hai să mergem la maxim şi să presupunem că ar fi mărită cu 100%. Tot ar fi un mizilic de doar două sute de milioane. Pe cine-ar deranja?

Ei bine, de-abia de-aici începe povestea. Datoria externă a României nu este mare. Ţara are capacitatea de a se împrumuta integral de la propria populaţie, fără a face eforturi spectaculoase. Cu alte cuvinte, nu e deloc greu să fim independenţi din punct de vedere financiar. Însă, fără un parteneriat aşa de strâns cu „instituţiile internaţionale” s-ar mai putea bate cu pumnul în masă? Ţi-ar mai putea călca apăsat în Parlament plăvanul ăla obez pentru a dicta punctul oficial de vedere? Ar mai putea fi combătuţi eficient politicienii care ar avea tupeul să pronunţe chestii oribile gen „interesul naţional”, „independenţă” s.a.m.d.? Desigur, răspunsul este nu.

Din această perspectivă lucrurile sunt limpezi. României i s-a asigurat un viitor măreţ: control prin îndatorare externă, populaţie sărăcită în numele „stabilităţii” şi o economie controlată total de lorzii stăpânirii externe. În acest fel, orice eretic întâmplător apărut pe firmament poate fi eliminat rapid şi fără eforturi deosebite. Viitor de aur ţara noastră are!

18 comentarii:

  1. Articolul asta lasa impresia ca vrea sa transmita o informatie, dar cand ajungi la final iti dai seama ca... nu! Doar putina propaganda pro PSD, dar asa mai subtila.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai un discurs de Antena 3. Trist... Peste 10 ani tot Basescu va fi de vina. Cel mai cinstit guvern penal in frunte cu prim-penalul nu a facut nimic. Dosarele lor nu le vezi. Nici minciunile si mezeriile "patriotului" (articolul "Cine sunt sinistrii astia?") de Tariceanu nu le vezi. Conspiratii peste tot...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am inteles niciodata ce e cu obsesia asta a voastra, a basistilor, pentru A3. Faptul ca manifestarile basiniste din media au audiente/tiraje rahitice tine de neputinta si prostia voastra. Nu vi se pare ciudat ca voi sunteti o minoritate in ciuda rahatului pe care-l mancati si a multitudinii de organe care va promoveaza mesajele prin metoda copy&paste? Intr-adevar, obraznicia, incultura si spalarea pe creier va impiedica sa vedeti realitatea. Dar ar trebui sa constientizati si voi ca a avea un IQ peste 100 nu este ilegal.

      Ștergere
    2. Nu sunt basist. Dar e mai usor sa bagi oamenii in sertare. Te face sa te simti destept si sa iti dai dreptate singur. Eu vorbesc de lucruri concrete. Cum ar fi: "cică dacă Ponta e inculpat atunci asta ar fi semnul unei lovituri de stat…
      Loviturile de stat există, desigur… O lovitură de stat (eșuată) a fost cea din 2012, când borfașii din parlament, votați de prostime, au încălcat toate regulamentele și constituția României (cu sprijinul intelectualilor frustrați, semnatari ai "Scrisorii către Uniunea Europeană, Bruxelles”)…
      Acum însă ne confruntăm doar cu deschiderea unei anchete împotriva unui borfaș autist. Ce nu înțelege, din nou, prostimea este că borfașul autist e acuzat de fapte concrete, nu de urâțenie, chelie, sau de abstracte încălcări de atribuții, cum era cu Băsescu în 2012.
      … și, de asemenea, nu pricepe prostimea că prima calitate a unui om de stat trebuie sa fie grija pentru binele public și reputația țării, care te obligă moral să te retragi de la putere pe durata anchetei… dar se vede că nației care aplauda puciștii în 2012 îi plac de fapt borfașii."

      Ștergere
    3. tot concret:
      "Azi s-au adaugat la cele 20 de modificari ale Codului Penal si de Procedura Penala alte 2 modificari in Comisia Juridica. Una e cu dedicatie pentru Victor Ponta.

      Art. 301 Cod Penal (in prezent)

      (1) Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani, sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica.

      (2) Dispozitiile alin.(1) nu se aplica in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative.

      Art 301 Cod Penal dupa cum il vor modificat:

      La articolul 301, titlul si alineatul (2) vor avea urmatorul cuprins:
      "Art.301 - Folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane

      (2) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica in cazurile in care actul sau decizia se refera la urmatoarele situatii:
      a) (...)
      b) ocuparea de catre o persoana a unei functii indiferent in ce modalitate si sub ce forma se realizeaza aceasta;
      c) (...)"

      Ștergere
    4. In cazul tau basismul si stergerea pe creier ating cote alarmante. Sa spui ca singurele acuze aduse lui basescu au fost cele de port de chelie arata cat de bine functioneaza spalarea pe creier. Prietene, crede-ma ca traiesti in alta lume! Pai falsul in declaratii(apartenenta la securitate, falsul in declaratia de avere), spalarea de bani & evaziunea fiscala(casuneanu), comert ilegal de arme(preluarea armamentului din Taiwan de catre Mircea Basescu in vederea distrugerii si vanzarea ilegala in Angola), abuzul in functie(aici lista e imensa: Flota, casa din Mihaileanu, Popoviciu, Alro, etc.), inalta tradare, toate acestea sunt fapte penale pedepsite de lege. Aproape că nu exista articol din codul penal pe care sa nu-l fi incalcat idolul tau.
      Iar sa spui ca ceea ce a fost in 2012 a fost o tentativa de lovitura de stat data de Parlament cu sprijinul populatiei(90% au votat pentru demiterea ticalosului) e dovada clara de incapacitate de percepere a realitatii.
      In ceea ce priveste chestiunile juridice, las-o moarta pentru ca efectiv nu pricepi mai nimic. Vezi ca modificarile alea care te oripileaza au la baza cele aproximativ 40 de constatari de neconstitutionalitate din CP si CPP.

      Ștergere
    5. Raspunsul este doar partial.Acuzatiile lui Ponta or fi simple inventii?Ce coincidenta ca o persoana sa fie asociat cu un munte de incapacitate, recte Sovica, ca dupa 9 ani sa fie pus sub acuzare.
      Prima: daca este alb de ce se ascunde dupa fusta parlamentarilor?Are 2 perechi??
      A doua:sa cred ca in 2015 i-au fabricat un dosar pt anul 2006???O fi la fel.si in cazul lui Vilcov???Sau Dragnea?Ori marele Sovica SEC peste Proiectele Nationale si Internationale?
      In rest, toata lumea fura, nici o noutate.

      Ștergere
    6. Portul de chelie era o ironie. Problema e ca, dupa toti anii in care astia sunt la putere, dupa toate ilegalitatile facute de ponta si guvernul lui, tu nu vezi decat basescu. Ochiul tau cel ager nu vede furturile si rahaturile flagrante, vede doar basescu. aici e problema

      Ștergere
    7. „dupa toti anii astia in care astia sunt la putere” - dar dupa toti anii cat tiranul damblagiu a fost la putere de ce nu se cerceteaza nimic? Asta e problema. Cum poti da imunitate unui regim eminamente mafiot care a reusit sa falimenteze hidroelectrica si a provocat cea mai mare indatorare a Romaniei din istorie? Si de ce s-a facut datoria aia? Doar pentru a putea fura! Asta e problema.
      Ciorduta-l ia pe Ponta pentru 17 facturi de 40 000 EUR. Ok, nu ma pronunt. Dar pentru frauda care, numai in cazul Alro se situeaza la 1 mld EUR, pentru Gojdu - alt miliard, pentru Hidroelectrica - mai multe miliarde - nu trebuie sa raspunda nimeni? Astea toate s-au intamplat inaintea presupusei fraude de 40000 a lui Ponta(care nici macar nu e de competenta DNA). Nu ti se pare normal sa fie investigate cronologic?
      Ma rog, cu acest comentariu am pus capat discutiei cu tine. Se pare ca esti incapabil sa intelegi. Pa!

      Ștergere
  3. Dane, ce faci, dormi in papuci? Tu nu vezi ca au aparut astia cu "propaganda", care spun ca "patriotii" despre care faci vorbire, ar fi de fapt niste penali, gata sa faca orice numai sa scape de puscarie?

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragul meu Marius. Iti inteleg disperarea de a incasa cei 30-50 bani pe comentariu, dar te rog sa utilizezi un limbaj comestibil. Altfel, stergem comentariul si canci banii de la tac-tu blaga.

      Ștergere
  5. Wow! Ce s-a intamplat bre basistilor de rit vechi si nou? A dat blaga drumu' la plata comentariilor? Ca prea ati aparut in haita de pe conturile alea vechi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Blogul atinge și bună parte din "elita" formatorilor de opinie... pupinbăsiști (ăia care chiar pun boticul la ce molfăie) așa că mizeriile postacilor fac bine la... derută, în genul...

      "te citeam pentru tematica economică, dar Antena 3 ham ham, securiștii care mă plătește să are și gura mea ce să m'ânce ham ham, pupbăs Ciolanis, aveserei, jos Puie Monta, să crește TVA, nu m-ai crește-ț' taxele, să dispară statul și să sprijinească cultura de dreapta, închide-ț' A3!!!"

      P.S. Mai taie din ele, dă-le dracu'! :D

      Ștergere
    2. Domnule, articolul e bun, dar cred ca astia sunt cadre, nu colaboratori ca prea au sarit pe toate blogurile la comentarii iar PNL-ul nu are inca bani sa plateasca postacii :).

      Au uitat lectia aia de pe timpu lu Ceasca, mai rasfirati baieti, mai rasfirati :)

      Faptul ca nu m-ati cenzurat cand am avut o diferenta de opinii ma face sa cred ca astia se si exprima urat.

      Ștergere
  6. Foarte corecta analiza, Dan!
    Nimeni nu-l iubeste pe Ponta, dar faptul ca pentru a-i lua capul, cu totii sunt in stare sa faca orice, ar trebui sa ne dea de gandit! Nu mai au nicio rusine, iar apelul la Ambasade e penibil. Deja mi-e dor de Macovei, macar era o idioata pe fata...
    Alice

    RăspundețiȘtergere
  7. Exceptionala analiza, MAESTRE! Rugamintea mea este sa aveti curajul sa abordam problematica SISTEMIC! Romania este o tara bogata (foarte bogata) care este jefuita in acest moment si de UE si de USA! Pentru ca populatia sa nu se revolte la acest jaf trebuie sa ii fie create niste conditii SISTEMICE prin care fie sa nu sesizeze JAFUL fie sa nu-i intereseze fiind ocupati cu prea multe alte subiecte! Asadar avem o PRESA care manipuleaza TOTAL ceea ce aude si vede privitorul! Daca li s-ar fi servit tugulanilor doar chilotii Biancai DRAGUSANu nu era suficient asa ca au fost create si concepute B1Tv, DIGI 24, RTV, Realitatea si ANTENA3 pentru a fi siguri STAPANII COLONIEI ROMANIA ca pot sa isi desfasoara jaful in liniste neturlburati de vreun tugulan trezit!
    Ati abordat problema Titlurilor de STAT care nu e o idee rea! Dar eu intreb domniile voastre de ce PONTA daca ar avea controlul si proprietatea tiparnitei de LEI de la BNR nu ar atrage finanatare cu dobanda ZERO? Fiindca in realitate BNR este o filiala a unei corporatii internationale cu sediul in ELVETIA care are monopolul pe cea mai ravnita marfa de pe planeta! Nu, nu e nici petrolul, nici aurul, nici apa, nici manacarea ! ESTE BANUL ca mijloc de schimb !
    cat costa aceasta corporatie sa produca (EA SI NUMAI EA) o bacnota de 100 de dolari, una de 500 de euro, una de 50 de lire sterline, yuani, yeni, RUBLE, LEI ROMANESTI? cativa eurocenti (hartia si cerneala)? Asdara avem o corporatie mondiala care produce cel mai cautat bun de pe planeta la un cost de productie insignifiant si care are MONOPOLUL acestui BUn! Astfel BNR tipareste niste bucati de plastic pe care le da bancilor comerciale (si ele detinute de aceasi corporatie amintita) si acestea la randul lor IMPRUMUTA POPORUL ROMAN! La scadenta CREDITULUI POPORUL NEAVAND MONOPOLUL TIPARIRII DE MONEDA nu are de unde produce DOBANDA deci trebuie sa vina la vulturii creditori din nou! Si mecanismul se perpetueaza intr-o spirala a mortii! Suntem in momentul in care POPORUL ROMAN pacalit incepand cu 1990 (cand BNR a fost retrocedata proprietarilor ei din Elvetia) sa ia credite cu o dobanda pe care nu o va putea plati niciodata TREBUIE SA CEDEZE SUVERNAITATEA SI CONTROLUL CREDITORULUI SAU! Este un sistem TOTALITAR REPRESIV al carui principal scop este nu recuperarea DATORIEI ci evacuarea fortata a locatarilor din COLONIA ROMANIA! Asadar orice GUVERN nu poate rezolva nimic si nu are nici DECIZIA! SISTEMUL a hotarat, dupa ce s-a folosit de el cu succes, sa-l arunce pe TONTA la gunoi! Si asta se va intampla!
    Multumesc pentru ocazia de a-mi spune opinia!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)