luni, 1 iunie 2015

Noua paradigma bancara europeana

Săptămâna trecută România a primit un nou infrigement de la Comisia Europeană pentru netranspunerea unei directive europene referitoare la sistemul bancar. De obicei, orice semnal negativ de la stăpânire este taxat automat de vuvuzelele opoziţiei(indiferent care ar fi ea). De data aceasta, nimic. Un semnal suficient de clar pentru a înţelege că e vorba de ceva grav.

De fiecare dată când de pune de-un blat transpartinic toţi politicienii noştri, în frunte cu primul mocofan al ţării, bagă capu-ntre urechi şi se uită niznai de parcă ar mirosi că e rost de-un strop de relaxare. Aşa s-a întâmplat şi săptămâna trecută şi, cu siguranţă, aşa se va întâmpla de fiecare dată când va fi de aruncat un nou jug pe spatele cetăţeanului.


Directiva cu pricina are denumirea seacă 2014/59/UE şi este menită a contribui la stabilitatea sistemului financiar-bancar european. În spatele pompoşeniei se află însă o capcană de care trebuie să ţinem seama pe viitor. E vorba de legalizarea bail-in-ului.

Strategia menţionată a fost exersată prima dată în Cipru, atunci când, pentru salvarea băncilor locale s-au utilizat banii deponenţilor. Cum nu exista un mecanism legal de confiscare, s-a inventat peste noapte un impozit aplicat depozitelor de peste 100000 EUR. Banii strânşi în acest mod au fost utilizaţi pentru recapitalizarea băncilor falimentate tot de politicile aberante ale Uniunii Europene.

Pentru cei care nu-şi mai amintesc episodul fac o scurtă recapitulare. Confruntată cu iminenţa unui faliment al Greciei, faliment pe care nu şi-l putea permite în acel moment, Uniunea Europeană a forţat creditorii să taie datoriile Greciei. Printre instituţiile afectate au fost băncile cipriote, cărora li s-a promis accesul la lichiditate ieftină până la redresare. La fix un an de la promisiune, BCE a anunţat că băncile cipriote sunt obligate să returneze fondurile primite, refuzându-se prelungirea liniilor de finanţare. Paralel cu decizia, statului cipriot i s-a oferit pe tavă şi soluţia rezolvării problemei: bail-in-ul, adică salvarea băncilor cu sumele deponenţilor.

Cei care-mi citesc blogul, îşi amintesc probabil că încă de-atunci am spus că ceea s-a întâmplat în Cipru nu a fost o situaţie excepţională, ci doar un experiment. După desfăşurarea cu succes a "operaţiunii Cipru", BCE a propus extinderea mecanismului de succes la nivelul UE. Iată-ne în 2015, în plin infrigement(alături de alte 10 state). Bail-in-ul a intrat pe uşa din faţă a bunelor practici bancare. Curat murdar, monşer!

Măsura impusă membrilor UE este una cât se poate de aberantă. E ca şi cum, în cazul falimentului unui supermarket s-ar confisca banii celor care se află în momentul respectiv în supermarket. Însă absurdul nu se opreşte aici. Legislaţia autohtonă(asupra căreia, din nou, nimeni nu spune un cuvânt!) obligă cetăţenii să desfăşoare orice tranzacţie de peste 50000 lei prin intermediul băncilor comerciale. Cu alte cuvinte, chiar şi în cazul în care cumperi/vinzi o maşină al cărei cost depăşeşte 50000 lei, trebuie să desfăşori tranzacţia prin intermediul unei bănci. Aici deja intrăm într-o spirală a absurdului deoarece, cel care ar prefera să-şi ţină banii "la ciorap" va trebui să dea cu subsemnatul în ceea ce priveşte provenienţa fondurilor pentru orice sume mai mari de 15000 EUR. Se statutează în acest fel un soi de prezumţie de vinovăţie pentru toţi cei care vor, pe bună dreptate, să ocolească sistemul bancar.

Să ne înţelegem bine: libertatea trebuie să se manifeste inclusiv în ceea ce priveşte decizia de a face ce vrei cu banii pe care i-ai câştigat cinstit. Inclusiv să nu-i treci prin sistemul bancar. Aceasta libertate este îngrădită voit în toată Uniunea Europeană, SUA şi alţi aliaţi în numele prevenirii spălării de bani şi a combaterii terorismului. Pot înţelege dorinţa SUA de a deţine monopolul asupra terorismului mondial, dar nu pot înţelege îngrădirea drepturilor individului în numele unor idealuri dubioase.

Există, desigur, o categorie de cititori care consideră că atâta vreme cât sunt garantate depozitele de până în 100 000 EUR lucrurile sunt OK. La urma urmei, dacă ai mai mulţi bani, îi împarţi între mai multe bănci şi "eşti protejat". Ei bine, nici aici nu e atât de simplu precum pare. Presupunând că deţii un milion de euro, aceasta ar însemna să-şi divizi suma în zece, împărţind totul între zece bănci. Aveţi idee ce poate însemna lucrul cu zece bănci? În afara faptului că ai costuri mai mari de operare, imaginaţi-vă ce cantitate de hârţogărie trebuie să procesezi. Şi, dacă în cazul unei persoane fizice lucrurile sunt controlabile, ce se întâmplă în cazul marilor firme care au cantităţi de ordinul zecilor sau sutelor de milioane de euro în conturi. A crede că o asemenea firmă îşi va împărţi banii între sute sau mii de bănci e o naivitate. 

Schema pusă la cale de "înţelepţii" Uniunii Europene e una cât se poate de perversă. Practic, se elimină orice responsabilităţi, principalul vinovat fiind clientul. Care client, nu de dragul instituţiei se află acolo în "funcţia de client" ci din cauză că este obligat. O nouă formă a democraturii care, din ce în ce mai mult, începe să pută.

13 comentarii:

  1. "Măsura impusă membrilor UE este una cât se poate de aberantă." Ai putea numi ceva directive ne-aberante! Ca eu unul nu stiu niciuna. Din partea mea toate sunt aberante, ue e aberanta pentru ca a fost cosntruita sa fie asa.

    RăspundețiȘtergere
  2. O mica corectura: limita platilor cash intre persoane fizice e 50 000 lei (putin peste 10.000 euro).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa e! Nu-mi dau seama de ce "m-am setat" pe 5000 EUR. In sfarsit, am facut corectia in text. Multumesc!

      Ștergere
  3. Murdar, adica curat murdar!
    EU este o aberatie in sine.

    RăspundețiȘtergere
  4. Asa cum spunea Make de la Bursa: "Statul te imobilizeaza si bancile te buzunaresc." Evident in mod democratic, liber, drepturile omului, respectul pentru cetatean, alea alea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Era mai bine inainte...

      Ștergere
    2. Un pic mai... bine

      Sclaveții din fostul lagăr comunist sunt biciuți de vreo 10 ori mai intens decât corespondenții lor... vestici.
      Și nu contează că e o altă formă de sclavagism, important e că retorica "de dreapta" încă funcționează și e molfăită cel mai probabil de... sclavii cei mai lihniți. :D

      Ștergere
  5. Din punctul meu de vedere ăsta e unul din motivele pentru care dolarul s-a apreciat şi se va aprecia în continuare în viitorul apropiat raportat la euro.

    Măsurile de genul acesta vin să stingă lumina asupra unei economii cu datorii care ajung la 100% din PIB (pt ţările "civilizate"), sistem bancar "pe chituci", şomaj asemanator depresiei din anii '30 în mai mult de un sfert din statele EU, cu o populaţie tânără fără perspectivă şi relaţii de "vasalitate" dintre unele state.

    Îmi pare rău, dar Europa e kaput...

    Grecii sunt aproape fraieriţi încă o dată să mai ia o transă.
    Cred că încă lucrurile sunt ţinute în frâu de o gramadă de capital speculativ care pariază că ... "totul va fi bine". Asta până la un eveniment ... neaşteptat: poate un LTCM pe steroizi, vreo băncuţă austriacă, un default al vecinilor estici pe care-i lingem bine la poponeţ sau poate un sughiţ al Chinei. Ş-atunci "reacţia" capitalului :)

    Sau poate doar sunt eu paranoic şi vom continua să creştem în continuare datoriile la 200-300-500-1000% din PIB până la infinit.

    RăspundețiȘtergere
  6. Am citit ca se "propune" "introducerea" unei "monede alternative" in Grecia, pentru "uzul" intern (platile interne ale statului), ramanand ca platile externe, inclusiv datoriile, sa fie in euro. pai asta nu e renuntare la euro si o iesire din spatiul monezii unice ? Doar astfel e si la noi, toate preturile sunt functie de cursul de schimb ron/eur, intern se foloseste leul iar extern euro. Asa vad eu, simplificand.
    E o strategie de PR.........moneda alternativa........si marmota invelea ciocolata in staniol ........sa "atenueze" caderea/iesirea din zona euro......la ce spalare pe creier (plan mondial) s-a practicat in ultimii 26 de ani, majoritatea va pune botul. Oricum, scopul e moneda unica mondiala, nu cele "regionale".
    GeorgeS.

    RăspundețiȘtergere
  7. Sincer, nu înțeleg, pana la urma ce ne mira?! Oare nu toate economiile de pe glob au drept motto nu satisfacerea nevoilor cetățenilor ci obținerea de profit, chiar si economiile pseudo-comuniste, precum cea a Chinei? Nu asta se întâmplă, deja de secole? Nu a devenit hedonismul religia oricărui antreprenor? Nu aceasta este esența oricărui curs de economie? Era de așteptat ca bogații lumii sa inventeze noi și noi metode de a stoarce și mai mult din buzunarul plebei... Slava Domnului, au avut timp și sa inventeze, și sa le testeze pe bizoni... Le-au testat cu banii fără acoperire în ceva concret, cu bursa, cu casele de pariuri, cu asigurările, cu produse de tip "futures", "hedging" si derivative. Stați pe aproape, urmează bitcoin...! E vreunul dintre "produsele" menționate anterior menite sa îmbunătățească viata individului? Nu, toate sunt destinate doar sa aducă profit celor care le-au inventat și (dacă "inventatorii" chiar nu au încotro...) unei mici părți a "consumatorilor" de asemenea invenții. Practic și consumatorului nu i se propune altceva decât profit. Nu hrana bio, nu dinți albi, nu haine mai călduroase. Doar PROFIT!

    Ei, uite ca acum au ajuns și la metoda cu bail-in! Diferența este ca acum e doar pentru casta înaltă a "inventatorilor" și ca va plăti pentru profitul lor, pe lângă tot bizonul mai înstărit, și o buna parte din "consumatorii" de produse... profitabile, fără sa li se mai promită vreun profit suplimentar. Ar fi culmea cinismului!!!

    Mi se pare ca merge perfect ceea ce spunea Yogi Berra: "Progresul o fi fost bun cândva dar a durat prea mult!". Parafrazați-l voi cum vreți...

    Doamne-ajuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa-i ca de la facerea lumii si pana azi, lucrurile merg din rau in mai rau? Unde sunt zapezile de alta data?

      Ștergere
    2. Pai normal, dacă Eva a poftit la "cunoaștere"...

      E incredibil însă cat de simplu s-ar rezolva toate. Dacă ne-am rezuma la a ne asigura nevoile de baza: adăpost, hrana, sănătate, familie, toți shmekerii ăștia cu castele, domenii, iahturi, insule, etc. ar lua-o în bot, ceea ce oricum se va întâmpla când se va trage ultima linie. Ei mizează pe toate slăbiciunile omului și se folosesc de ele: lăcomie, mândrie, dorința de a parveni, dorința de a câștiga ușor și fără munca, sex și câte și mai câte. De ce ai juca la loterie dacă nu ai vrea sa câștigi banii ușor? De ce ai "investi" în acțiuni la bursa în firme în care nu vei călca vreodată dacă nu ca sa primești dividende sau sa vinzi acțiunile mai scump peste un timp? Tot ne-muncă... Aș putea continua cu exemplele dar sunt convins că nu spun lucruri noi...

      O sa spun însă altceva, care aparent nu are legătură cu subiectul: încercăm să tratăm problemele astea în mod rațional, folosindu-ne inteligența, storcându-ne mințile sa fim și noi cu un pas înainte, măcar o dată... Uneori chiar avem impresia ca am reușit și, foarte rar, se întâmplă chiar să intuim câțiva pași și să ne protejăm. Dar asta sunt excepțiile de la regula. De fapt, aparent paradoxal, a fi rațional în asemenea probleme este o imensă eroare!!! Niciodată nu vom putea fi cu un pas înainte întrucât "ei" vor fi mereu cu zece, o suta sau o mie de pași în fata noastră și exact asta e păcăleala: ne fac sa credem ca am putea reuși judecând problemele "la rece". Povestea din Biblie cu pomul cunoașterii exact acest secret il ascunde: Dumnezeu i-a dat omului mintea pentru alte scopuri, nu sa inventeze arme sofisticate sau metode "rafinate" de a jefui pe naivi. De aceea i-a interzis sa mănânce din pomul cunoașterii întrucât știa ca ar fi devenit sclavul rațiunii iar cunoașterea va fi distorsionata de logică - apanaj limitat al rațiunii în comparație cu granițele nesfârșite ale cunoașterii - și că va face foarte puțin bine și foarte mult rău... Da, cunoașterea adevărată nu e tot una cu cunoștințele acumulate folosind exclusiv rațiunea și poate fi dobândită și prin alte cai decât cele tradiționale (școala clasica)...

      Tot ce se întâmplă rău în lume (inclusiv mizeriile aste financiare) este prețul plătit pentru ca ne-am dezvoltat rațiunea și ne-am încarcerat sufletele în păcatele amintite mai sus, închizând cu șapte zăvoare în noi ușa spre calea corecta a cunoașterii, credința. Pentru cei care îmi vor spune ca rațiunea a dat și lucruri bune, că n-ajungeam altfel pe Luna (dacă om fi ajuns?...) le voi spune ca eu le dau dreptate dacă și ei îmi dau mie ca nu au de unde sa știe unde ar fi ajuns omul dacă s-ar fi păstrat curat și ar fi respectat ceea ce Dumnezeu ii poruncise...

      Ca sa închei înainte de a ma declara cei de pe aici nebun: nu va faceți probleme, până la urma i se va da cezarului ce e al cezarului și lui Dumnezeu ce e al lui Dumnezeu. Cine va pierde suta aia de mii de euro poate va câștiga poate puţină ințelepciune și va realiza ca viața ne-a fost dată pentru alte scopuri decât să acumulăm averi, pentru noi sau pentru urmașii noștri (motivația cea mai la îndemână...). Nu intru în detalii întrucât pe acest blog se dezbat mai puțin spre deloc asemenea subiecte și nu vreau sa supăr pe nimeni...

      Încă o dată, Doamne-ajută!

      Ștergere
  8. Grecii nu cred ca ma iau nici o tranșă!
    Totul e cusut să nu mai ia, iar tante Yellen va crește ratele a.î. toți se vor duce pe copcă sau la ... într-un coș de nuiele.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)