joi, 16 iulie 2015

In disperare

În vremurile în care Grecia îşi trăia gloria, războaiele erau pe viaţă şi moarte. Strămoşii lor înţeleseseră că a muri era înscris cu litere mari şi îngroşate în codul lui „a trăi”. A muri nu era doar continuarea vieţii, ci şi parte a sa, motiv suficient pentru care trebuia să fii demn nu numai în viaţă ci şi în moarte. E un lucru de mult uitat.

A fost nevoie de mai multe mii de ani pentru a şterge din codul nostru genetic marile valori ale antichităţii. A fost nevoie de atâta amar de istorie pentru a involua de la eroi la râme. Din nefericire acesta este stadiul la care am ajuns.


Trebuie să recunosc acum că fost o nerozie din partea mea să cred că încă mai există, în aceste vremuri şi pe această lume, un dram din valorile de mult apuse. E cu atât mai amară această constatare cu cât vezi limpede cum luptele de azi nu mai sunt pe viaţă şi pe moarte ci pe „mai gras sau ceva mai normal”. Ştiu, pare o glumă, dar despre asta e vorba. Puneţi orice mare(sau mai puţin cunoscut) conducător antic în locul lui Tsipras şi întrebaţi-vă ce-ar fi făcut în locul lui. E un exerciţiu util.

Credeţi că Alexandru cel Mare s-ar fi plâns ca o muiere că a negociat cu cuţitul la gât? Ar fi avut vreun moment de ezitare pentru a-şi proclama independenţa? Oare Miltiades, cel care i-a pus pe atenieni să-i atace nebuneşte pe perşi, ar fi avut vreun moment de frică în faţa unor caricaturi precum Merkel, Schäuble sau Dijsselbloem? Sau i-ar fi făcut să tremure pe sub mese la auzul strigătelor ameninţătoare „Ελελευ! Ελελευ!”?

Lumea, din păcate s-a schimbat iremediabil. Sunt pierdute pentru totdeauna valorile trecutului. Omul a ajuns o caricatură care se plânge că nu are bani să mănânce îngheţata „cu găletuţa”. Dramoletele penibile în care ne cufundăm din ce în ce mai mult, conformismul care ne roade precum un vierme şi falsele realităţi în care trăim ne coboară, încet şi sigur, înapoi pe scara evoluţiei. Lungul şir al involuţiei pare a nu avea stop. Suntem condamnaţi la contemplarea cu disperare a propriei noastre morţi în marea banalităţii.

28 de comentarii:

  1. Ce sa vrei Dane?Face lumea ”training-uri” despre cum sa aprinda un foc!!!Aci am ajuns, sa nu stim taia cu toporul un lemn, sau sa facem un foc...S-apoi tu vrei eroi si oameni de caracter.

    RăspundețiȘtergere
  2. cum ma nu era tzipuritu asta mare erou care dadea cu capitalismu de pamant? nu era el noul ce ghevara? sau tricoul lui? pai de 5 luni nu a observat nimeni ca marele luptator e doar un gargaragiu tip oprescu? asta e nasol cu socialistii si comunistii mereu se dau altceva decat sunt. capitalistul vrea sa te puna la munca si sa te jupoaie cat ii permite legea si sindicatul. si cunosti asta de la inceput.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. securist mic, vezi ca esti de vreo 10 ori mai comunist decat tzipuritu... Iar v-a scos blaga la produs? n-ai zis nimic de copy paste, tonta, mazare! Sa nu te ia tac-tu la ochi ca nu spui frumos poezia. ti-am spus!

      Ștergere
    2. brava la tine.fii vigilent ca dujmanu de clasa pandeste. despre capypaste si mazare nu mai e nimic de zis. zici ca ai ochiu maro sau albastru?

      Ștergere
  3. Nu e cam aiurea sa fii erou pe banii altuia? Vorbesti despre moarte si eroi intr-un context meschin. Atat timp cat se poate negocia, ce rost are sa pui in discutie moartea?
    Recunoaste, te-ai cam infierbantat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sau poate am inteles gresit mesajul tau? Un prieten imi atrage atentia ca de fapt doar ai constatat ca azi oricine face pe eroul de fapt e o rama.
    Eu inteleg ca esti dezamagit ca Tsipras n-a declarat falimentul Greciei, pornind lupta impotriva imperiului financiar. Din aceasta intelegere a venit raspunsul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dimpotriva, cine nu face pe eroul e rama... Aka cine baga capul la cutie si nu scoate spada ca pe vremuri

      Despre civilizatia care rescrie milioane de ani de evolutie in care s a rafinat instinctul de supravietuire, nu instinctul de moarte...

      Cand eroismul si moartea glorioasa au fost ambalate si vandute ca niste produse pentru... Bunastarea si supravietuirea speciei a generatiilor viitoare.

      Paradigma s a schimbat si imperialismu ne spala pe creier sa traim in present... Ca ramele

      Ștergere
  5. Papusari ii manevreaza pe toti, din orice parte a "esicherului politic". "Tu te'ndeamna si socoate...Si ramai la toate rece". Nu Grecia e importanta, face parte din jocul de lumini si fum, e un false flag. Importante sunt :
    - exercitiile NATO din Mediterana, la care vor participa aprox. 30 de state, incluzand state non-NATO (e. Austria ...wtf !!!);
    - exercitiile militare din Georgia ale "legiunilor" USA si "auxiliarii" Romania, Polonia, Georgia;
    - probabila interzicire a spatiului aerian ucrainean pentru aviatia rusa ce aprovizioneaza Transnistria;
    - e veche dar.....mancatorul de cravate si sugatorul la licurici, Saakasvili, guvernator al Odessei;
    - baletul diplomatic al lui KW Iohannis, care tot prin vizite "ieuropene" sta. Acum vrea la sarbi...sa ii ajute cu mUE...poate poate interzic si astia spatiul aerian pentru rusi :) ;
    ..........
    Ar mai fi........atat imi aduc aminte la o prima strigare din memorie......aaaa...zilele trecute iar tipa "ciocolatiul" de Porosenko ca are cea mai mare "gramadeala" de trupe rusesti la granita. Ar mai fi....stransoarea Anacondei se "strange" :):):).....1929-1933 rezultat 10 ani 1939-1945.....2007 rezultat 10 ani 2017......si Anaconda poate incerca "inghitirea".
    Eu cred ca si China tradeaza/va trada BRIICS-ul.......poate gresesc......

    Cu stima, GeorgeS

    PS. Concluzie : Grecia...Grexit...Tsipras....socialism = FALSE FLAG

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @George
      Grecia = WW3 Start-up/Casus beli pentru alianta nordului. Doar Turcia trebuie sa execute ordinul : Semiluna,va ordon treceti Egeea ! ce va veni curand de la Nordici.
      Asa este : anaconda strange tot mai tare, dar krasnaia armija le va face Nordicilor a very big big surprise, prin tara " ...mancatorul de cravate si sugatorul la licurici..."
      China tradeaza/va trada fiindca e mai dulce Siberia cu ale ei maruntaie decat banca Brics si cam atat.

      Ștergere
    2. Adica Chimerica ? Adica China contra la Rusia ?
      Noooaaaaaaa....
      Sau poate.

      Ștergere
  6. Dupa ce ai mancat pe datorie 30 de ani sa descoperi ca esti erou si ruda cu Miltiades e cel putin ipocrit si te califica drept mare curva. Ca oamenii nu mai sunt ce a fost e clar insa nu e neaparat involutie, s-au pierdut unele si castigat altele. Cred ca doar un descreierat s-ar astepta ca grecii sa porneasca un razboi din cauza ca cineva le cere plata datoriei...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Ai mancat 30 de ani pe datorie"........D-zeule.......spalarea pe creier.......dvs. pe "ce mancati" ?......money as debt va spune ceva ?...... cate tari ati vizitat la pas prin cartierele ce nu sunt in pozele din ghidurile turistice ?......cati amici/cunoascuti, care traiesc din munca la stapan, aveti in alte tari......cati bani ati pus deoparte, pentru boli/accidente/parinti/copii/neprevazut, in ultimii 20 de ani ?
      GeorgeS

      Ștergere
  7. wtf ....poate fi adevarat ?
    Daca da, se adauga la "lista" de mai sus........

    http://www.mariustuca.ro/externe/sase-avioane-de-lupta-turcesti-au-incalcat-spatiul-aerian-al-greciei-11729.html

    Stima, o zi buna ! GeorgeS

    RăspundețiȘtergere
  8. Mulțumesc pentru articol. Banii 'papați' de greci au fost înghițiți de băncile falimentare care probabil sunt controlate tot de corporatiști. Aceeași situație e valabila și în România sub guvernul Boc când România a împrumutat 120 de miliarde de la binecuvântatul FMI. Unde s-au dus banii aia? Este același scenariu peste tot! Ei te baga în faliment și tot ei vin cu 'soluțiile'.Cum se face ca problemele majorității statelor membre UE au început când au intrat în horă? Personal cred ca asistam la al patrulea Reich. Războaiele nu mai sunt la moda... De ce sa distrugi o țară cu totul când poți sa o îndatorezi pentru a-i suge resursele și să-i sclavagești oamenii? Manipularea media este atât de mare încât mulți dintre noi ajung sa creadă absurdități servite pe banda rulanta de presa din toată lumea. Tocmai de aceea exista presa alternativa, respectiv acest blog.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact ! Si eu cred si exprim unde am ocazia faza cu al 4-lea Reich ! Numai ca oamenii ma cred dus sau simpatizant rus, deoarece mai adug si faptul ca germanii sunt o natiune de tradatori. Incepand cu Arminius, WW1 (Brest-Litwosk si altele), WW2 (dupa ce se aliasera cu Stalin si au tot survolat avionele Luftwaffe estul Rusiei, unde erau capacitatile militare, pana in '41), crearea mUE, faptul ca desi sunt in NATO si mUE, au trupe SUA pe teritoriu.... dar "tipa" cu jumatate de gura la Putin s.am.d. Protestantismul luteran, calvin s.a.m.d. Asta nu inseamna ca sunt de acord cu catolicismul, vreau sa arat faptul ca se folosesc de civilizatia greco-romana pentru a fi acceptati, dupa care rod din interior sistemul si dau apoi pe afara.
      Natie de tradatori ! Imbuibati de droguri, pornografie ....

      Ștergere
    2. Oamenii, tarile, au fost indatorate cu forta?

      Ștergere
    3. @ego

      România a fost supraîndatorată după seara în care s-a scărpinat Băsescu în cur. Dimineață s-a trezit iritat și a ieșit să râgâie la TV cu cât ne încălță.... 20 miliarde Euro. După asta l-a trimis pe slugoi Drăgoi să ne supraîndoreze în dolari la 7%/an... pe 10 ani, datorii care vor fi rostogolite până la momentul... eladic.

      Deci nu ne-a forțat nimeni... securiștii ne parazitează, securiștii ne-au distrus economia și sistemul bancar românesc... și tot ei ne pun la plată.

      Ștergere
    4. Aristotel, un comentariu foarte interesant. Îți recomand totuși o carte și mai interesanta , Confessions of an economic hit man by John Perkins. Tipul scrie exact cum operează asasinii economici și se înfiltreaza în diferite guverne pentru a subjuga și îndatora tarile respective. Cel mai bun exemplu Frank Jeffrey, trimisul FMI în România. Interesant este ca, într-un raport al FMI probabilitatea creșterii economice ca urmare a programului de austeritate este mai mica de 40%, iar asta spune tot. Exemplul Argentinei este mai mult decât concludent în ce privește afacerile cu FMI.

      Ștergere
  9. Da...daca privesti prin prisma faptului ca, la baza, avem instincte tip animal si mancam pana pleznim...de ne e foame sau nu, ca tot timpul ne dorim ceva stralucitor si nou (bunuri sau fiinte), ca functionam ca tot Universul respectand principiul entropiei (orice sistem tinde sa ajunga la o stare de echilibru printr-un/cu consum minim de energie)......da ....au fost manipulati in a se indatora, pentru a fi controlati. O fi rau...o fi bine....din barca cealalta poti spune ca e bine, nu oricine trebuie sa aiba acces la "cunoastere"....gen faza cu Kalasnikov-ul incarcat dat unei maimute :):):) aflata intre oameni ...(era un clip de prin Africa, Congo parca ..erau niste soldati de aia cu pet-uri legate cu sfoara pe post de incaltaminte. Fata de "unii" tot asa suntem si noi ...la intelect ma refer)
    Un evreu destept spunea odata : daca vrei sa ai afaceri infloritoare, oriunde si oricand, indiferent de tara sau regim politic, trebuie sa exploatezi slabiciunile/tarele oamenilor. Deci investeste in jocuri de noroc, prostitutie, alcool si tutun.

    RăspundețiȘtergere
  10. deznodamanul e dezamagitor dar cedarea de ieri a Greciei poate fi motiv pentru emanciparea de maine....datoria aia nu poate fi platita, doar s-a castigat ceva timp....

    RăspundețiȘtergere
  11. Negocierea adevarata a avut loc la Moskba, cred , iar abia acum începe adevarata luptă cu sange pe pereți, în Europa și Asia. Germanii nu renunță niciodată este in natura lor.
    Va fi prima recesiune sau depresiune care va fi declanșata în afara US și va fi importata de aceștia.
    Tocmai au șters fo 4 tril din abacurile din China. Tare ma tem ca acesti ultimi 7 ani au fost mișto.

    RăspundețiȘtergere
  12. In filmul cu Zorba parca la al 3-lea bustean se naruia toata sandramaua...

    RăspundețiȘtergere
  13. Dilema emotionala a autorului se bazeaza pe premisa gresita ca TSIPRAS ar fi fost un patriot.....TSIPRAS si VAROUFAKIS (Teparis si ABurakis) vin direct de la scoala de cadre a lui SOROS...adica un fel de Unguent si Monica MACOVEI masculina......TSIPRAS este un produs perfect media aruncat pe piata exact la momentul potrivit pentru a detunra atentia grecilor de la adevarata cauza a situatiei in care sunt! Singura solutie prin care GRECIA sa renasca este LUPTA PENTRU ELIBERARE NATIONALA: NATIONALIZAREA DRAHMEI si a BANCII CENTRAL ELENE......emiterea de drahma FARA CAMATA duce imediat la eliminarea TVA si a accizelor...cu o politica fiscala de eliminare COMPLETA A taxelor si impozitelor (Aristotel COSTEL are dreptate marile proprietati imobiliare pot fi taxate la 1% ep an ca nu e nici o problema din punct de vedere economic) ....cu un impozit pe cifra de afaceri de 1% pe an si 0 TVA GRECIA in 3 ani depaseste ELVETIA....dar pentru acest ideal trebuie intai sa se elibereze de CAHAL

    RăspundețiȘtergere
  14. Cand am citit postarea ta intitulata "OXI" mi-am spus in gand ca (no offense!) esti naiv. Inca o data, nu vreau sa te jignesc, Dane! Iti respect parerile si multe dintre articolele tale le-am apreciat foarte mult. Exuberanta ta din duminica referendumului din Grecia m-a uimit insa... Daca poti vedea multe dedesubturi, daca poti corela informatii din surse diferite si poti emite analize foarte pertinente, cum te poti lasa furat de show-ul politic din zilele noastre?

    Un film este bun daca, printre altele, te face sa te transpui in povestea pe care ti-o prezinta si uiti, pentru un timp, de realitate, acceptand-o pe cea de pe ecran. Cu cat filmul reuseste acest lucru cu mai multi spectatori, cu atat este mai bun. Un critic insa, un conaisseur (ca tine!), isi pastreaza in permanenta un dram de luciditate si ceva din el nu uita ca se afla intr-o sala de cinema, privind si analizand un film. Tu esti ca un critic de film care analizeaza foarte bine filmul dar uita ca se afla intr-o sala de cinema, ca si cum nu ar exista nimic altceva decat filmul si nevoia de a fi deslusit spectatorilor. Ambele sunt ok dar sunt doar varful icebergului

    Cu tot respectul, aici gresesti. Cand vei incepe sa fii interesat nu despre a deslusi spectatorilor subtilitatile artistice ale filmului ci despre cum a fost facut el, care au fost scopurile "producatorilor", cine sunt regizorul, actorii, cine finanteaza filmarile si cui slujesc "casele de productie" cu adevarat, abia atunci vei incepe sa faci analiza pe bune si sa deslusesti spectatorilor ce se afla realmente in film dar (mai ales!) in spatele filmului.

    Ca sa fiu drept pana la capat, cateodata ai mai incercat! Dar timid si, cel putin aparent, fara intentia de a intra adanc in problema. Pe de o parte, e de inteles, e foarte periculos si este departe de mine gandul de a-ti face vreun proces de constiinta. N-as avea niciun drept si, oricum, este suficient de curajos ceea ce faci chiar si in prezent. Ideea este ca, pe de alta parte, discutand si analizand doar filmul, poti crea multora senzatia ca a intelege numai filmul e tot ce conteaza. Si, cred ca stii prea bine, asta este exact capcana in care "regizorii" vor sa-si atraga spectatorii!!!


    RăspundețiȘtergere
  15. Excelenta scriitura! Chiar ai talent! Ai reusit prin acest articol sa-ti maschezi erorile de analiza din articolele precedente, si sa dai vina pe grecii decazuti; niste prosti degenerati (la fel ca multe alte neamuri si natiuni din analizele tale, care nu ti-au confirmat asteptarile - incepand cu romanii cei mandri!). Nu conteaza ca daca arunci un ochi prin istorie, ai sa vezi ca de fapt Grecia Antica (sic!) era o colectie de cetati ce se ciomageau intre ele de zor, ca practicau homosexualitatea ca pe o dovada de spiritualitate (probabil anticipand deviatii sexuale de tip Conchita, sa crape puristii de ciuda! ca de prostie nu se moare...:)), ca Aristotel argumenta apasat spunand ca societatea are nevoie de sclavi (pt. ca filosofii sa poata filosofa in liniste :)), ca democratia atat de laudata in main-stream-ul semidoctilor de berarie era de fapt un rudiment prezent doar in Atena...si multe altele. Nu conteaza, inventezi si filtrezi istoria si prezinti rezultatul ca argument in sprijinul elucubratiilor tale. In fapt, grecii de azi sunt si ei niste oameni...nici mai mult nici mai putin decat nemtii, americanii sau romanii. Lumea imaginata de tine nu are legatura cu realitatea prezenta sau trecuta. Iar tu te superi ca vacarul pe sat din aceasta cauza si ma astept in curand la un articol prin care sa concluzionezi ca umanitatea nu te merita pe tine, acest Miel al Blogosferei. Astfel ca, pt. a da dovada de consecventa si verticalitate, ar fi recomandabil sa faptuiesti ceea ce predici in acest articol - pt. altii! - si anume si sa mori pt. idealul tau! Toata lumea ar fi fericita...:D

    RăspundețiȘtergere
  16. Ce Sa vezi.. In timp ce isi incorda muschii la UE, eroul nostru tragic cersea bani la rusi... Halal revolutie anticapitalista...

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)