miercuri, 29 iulie 2015

Noua democratie

Din ciclul „nicio faptă bună nu trebuie să rămână nepedepsită”, astăzi vă voi prezenta una dintre cele mai perverse metode de întoarcere a realităţii. Teritoriul bătăliei este „minunata justiţie”, locul unde, mai nou, se dau bătălii spectaculoase. Aşa cum vedem şi în România, justiţia este teritoriul în care adevărul are parte de cele mai şugubeţe interpretări. 

Situaţia în care ne aflăm este mult mai gravă. Asistăm la transformarea unei instituţii a dreptăţii într-un mijloc al represiunii, într-o formă kafkiană menită a instaura domnia absolută a ilogicului şi a birocraţiei bizare. Unii ar spune că ceea ce se întâmplă pare a fi un „semn al vremurilor”. Eu îi spun mai simplu: saltul de la democraţie la tiranie.


În urmă cu o săptămână citeam pe blogul lui Yanis Varoufakis o declaraţie care mi s-a părut surprinzătoare: „vor să mă acuze de înaltă trădare” - spunea fostul ministru de finanţe. La momentul respectiv am considerat-o exagerată. Însă, nici nu s-a uscat prea bine „cerneala” şi Curtea Supremă a Greciei a trimis către Parlament o solicitare de ridicare a imunităţii lui Varoufakis din cauză că este învinuit de ... înaltă trădare. Care sunt faptele incriminate? Păi cică ar fi făcut un plan secret de revenire la drahmă.

De-aici începem discuţia. În momentul începutului scandalului grecesc ţara avea datorii de 110% din PIB. În prezent datoriile Greciei sunt de 200% din PIB. Toate metodele cretine de austeritate, toate planurile imbecile de „salvare” au avut ca efect scăderea economiei, sărăcirea populaţiei şi creşterea datoriei publice. Cum s-ar spune, un dezastru absolut. Orice individ sănătos la cap poate observa - fără a fi vreun expert - că lucrurile nu merg. Motivul e simplu: apartenenţa Greciei la zona Euro lasă ţara în bătaia puştii. Fără o economie optimizată, Grecia nu poate face faţă asaltului produselor străine care intră pe piaţă fără nicio restricţie. Astfel, se produce un fenomen dublu dăunător: pe de o parte producătorii locali falimentează, iar pe de altă parte ţara devine dependentă de importuri. E simplu pentru orice găgăuţă să înţeleagă că dacă nu vinzi(adica, în cazul nostru dacă nu exporţi) nu ai cum să cumperi(să imporţi). Şi-atunci, singura variantă de a continua cumpărăturile(importurile) este reprezentată de împrumuturi. Practic asta s-a întâmplat de la aderarea Greciei la Euro: ţara s-a împrumutat continuu pentru a putea importa. E un lucru cunoscut de toată lumea, în special de responsabilii pentru asasinarea economică a ţării. 

Acum să revenim la actualitate. Planul „pervers” al lui Varoufakis consta în revenirea la drahmă într-un mod care nu ar fi afectat economia şi populaţia. Înlocuirea unei monede nu este un lucru simplu şi, făcută pripit, conduce la blocaje economice, sufocarea aprovizionării marilor oraşe şi, în final la haos social. Adică exact ceea ce şi-ar fi dorit adversarii renunţării la euro(aşa-zişii finanţatori ai Greciei). Soluţia lui Varoufakis era una elegantă şi deosebit de creativă: utilizarea platformei electronice de plăţi a finanţelor publice. Astfel, contribuabililor care aveau de primit bani de la stat li se puneau la dispoziţie instantaneu sumele cuvenite, fiind depăşit astfel orice posibil blocaj de „alimentare” cu noua monedă. Desigur, pentru ca o asemenea măsură să fie eficientă, trebuiau eliminate ceva cozi de topor de prin ministere şi din Banca Centrală a Greciei.

Dar să nu ne cufundăm prea mult în amănunte. Să ne concentrăm asupra temei principale şi să înţelegem ce ar însemna revenirea Greciei la drahmă. În primul rând, produsele străine n-ar mai intra atât de liber pe piaţă deoarece politica monetară ar juca rolul pe care-l joacă taxele vamale. Devalorizarea(previzibilă) drahmei n-ar fi un capăt de ţară deoarece ar impulsiona exporturile şi ar descuraja importurile, contribuind la stabilizarea deficitului de cont curent. Cetăţenii ar prefera consumul produselor locale - mult mai ieftine decât cele importate - şi astfel, uşor, uşor dezechilibrele s-ar putea rezolva.

Nu cred că e pentru nimeni un secret faptul că singura şansă a Greciei este reprezentată de abandonarea euro în favoarea unei monede locale. Alternativa este reprezentată de ceea ce se întâmplă acum: activele statului sunt privatizate cu forţa(şi pe mai nimic) către membrii mafiei finanţatoare, iar fondurile rezultate sunt folosite  pentru plata exclusivă a dobânzilor. Încet şi sigur, pe măsură ce vacile de muls sunt „externalizate” ţara îşi pierde independenţa şi devine o formă fără fond. De altfel, aceste lucruri se văd cu ochiul liber şi acum. În ministere întreaga activitate este supervizată de consultanţi angajaţi de creditori. Nu vrea consultantul să se ia o măsură nu se ia şi gata. Practic aceasta înseamnă că, indiferent de ce-ar vota cetăţeanul, politica e tot aia întrucât absolut toţi fctorii de decizie sunt externi.

Planul lui Varoufakis ar fi permis Greciei recâştigarea independenţei şi a controlului democratic al cetăţeanului asupra ţării. În ultima clipă, în urma unei conversaţii telefonice cu Obama şi Merkel, Tsipras a dat înapoi. Naiba ştie cu ce-o fi fost ameninţat. Cert este că a sucit-o la 180 de grade şi a îmbrăţişat fix măsurile împotriva cărora luptase. Acum - similar celor întâmplate în urma referendumului românesc de demitere a lui băsescu - urmează urgia juridică.  Cei vinovaţi c-ar fi vrut independenţa ţării trebuie să plătească. Şi cum altfel pot fi pedepsiţi decât prin zdrobirea cu acuzaţia de înaltă trădare? Ceea ce nu înţeleg este a cui trădare a fost? A mafiei internaţionale de asasini economici?

Probabil vă întrebaţi logic ce se întâmplă. Cum de avem parte de atâtea chestiuni ilogice prezentate ca adevăruri ultime, cum de vedem în mod repetat orice brumă de democraţie înăbuşită brutal? Practic asistăm la instaurarea unui nou tip de societate guvernată tiranic. O societate în care sistemul juridic este condus ocult şi transformat într-o instituţie de presiune. Astfel, orice fractură logică devine legitimă deoarece este rostită şi legiferată de noii comisari ai justiţiei.  Moartea democraţiei nu mai e o noutate, ci un fapt de mult consumat. Urmeaza noua democraţie!

8 comentarii:

  1. "Viata e o lupta......." spunea poetul :). Toate sistemele de guvernare , toate, reprezinta o "lupta de clasa". E de ajuns sa te uiti pe Animal Planet, unde fiecare animal, molusca, naiba stie ce o mai fi :) , se trezeste dimineata (sau seara, dupa caz) sa manance pe altul/-tii. Si in socialism, dictatura militara, democratie, comunism, liberalism s.a.m.d., sunt unii care traiesc pe seama altora.....asta e pattern-ul pe Terra.
    Grecii.....fiind putini si avand o tara frumoasa, au fost calcati in picioare de multe imperii, acum e randul UE sa stea pe gatul lor. Pana la 400 de ani, cat au stat sub turcaleti, mai este....:)
    Trist, dar schimbarea vine din interiorul fiecaruia, Societatea si relatiile sociale mu sunt altceva decat reflectarea in exterior a gandurilor, pasiunilor... bolilor, modul nostru de a privi "lumea" si de a interpreta ..... Dintotdeauna "omul a fost competitiv, combativ etc. etc. si a creat o societate dupa aceste tipare" ...citat aproximativ din Jiidu Krishnamurti, de altfel un reprezentatnt de seama al masoneriei....
    O zi buna !

    RăspundețiȘtergere
  2. Acuzarea grecului de inalta tradare, intr-adevar pute. Dar la cum a mers politica greceasca post WW2, nu e tocmai de mirare. Insa nu ar trebui sa-si faca griji, pt. ca atat CEDO cat si CEJ ii vor da castig de cauza (in cazul in care in Grecia se va pronunta o sentinta impotriva lui - ar fi scandalos!).
    Insa asta e secundar...ce ma uimeste pe mine este usurinta cu care pornind de la un caz grecesc (unde coruptia este regula, indiferent de culoarea politica) ajungi la conluzia ca oculta pune piciorul pe grumazul justitiei peste tot in lume - inclusiv in Romania. Cum ar veni, sutele de puslamale care au devalizat Romania vreme de 25 de ani si care in sfarsit ajung unde trebuie, ar fi victimele unei justitii conduse ocult. Serios? Hai sa nu ne bagam in politica prea adanc si sa nu dam nume de "martiri" ai neamului, cu viloaie de neam prost si conturi de milioane supte din bugetul de stat, hai se ne uitam la un caz proaspat.
    Un caz unde nu sunt implicati politicieni, dar care caz pute al dracului: mafia medicamentelor.
    http://www.antena3.ro/actualitate/social/bolnavii-de-cancer-folositi-de-mafia-medicamentelor-mai-multi-medici-dusi-la-dna-304368.html
    Or fi medicii astia alti martiri? Atunci ce sunt bolnavii de cancer carora "martirii" le falsifica analizele pt. ca ei sa vanda medicamente scumpe contra spagilor luate de la producator?
    Care producator, a fost deja penalizat in Justitie la el in tara, pt. practicile din tarile astea cu bube in cap, acum cativa ani.
    http://www.b92.net/eng/news/crimes.php?yyyy=2012&mm=08&dd=08&nav_id=81676
    Dar asta e, in Vest Justitia are mai mult talent si se misca mai repede si asta nu e singurul caz in care coruptii LOR ajung sa raspunda in Justitie (pt. acte de coruptie desfasurate IN TARI BANANIERE!!! nu la ei in tara!), in vreme ce ai NOSTRI isi vad in continuare de operele patriotice.
    Deci: care-i treaba cu Oculta Mondiala din Justitie?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Peste 30 de ani vor apărea desene animate despre Oculta Mondială din Justiție. Nu face sens să te forțezi acum. Ai răbdare.

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

      Ștergere
    3. Moshiach is coming!

      Ștergere
  3. Articolul este foarte bine scris şi la obiect, dar nu este decât o altă nouă constatare pt cei care au ochi să vadă; vă citez:
    "Practic asistăm la instaurarea unui nou tip de societate guvernată tiranic. O societate în care sistemul juridic este condus ocult şi transformat într-o instituţie de presiune."
    Şi acum continui eu:
    http://www.bibliaortodoxa.ro/cautare.php?text=dac%C4%83+va+veni+altul&carte=-3

    Despre asta este vorba: despre instaurarea unui nou tip de societate guvernată tiranic.
    Spuneţi că: "în urma unei conversaţii telefonice cu Obama şi Merkel, Tsipras a dat înapoi". Bineînţeles că a dat înapoi; numai cine crede şi îl are pe Dumnezeu în inimă, are putere să:
    http://www.bibliaortodoxa.ro/cautare.php?text=putere+s%C4%83+c%C4%83lca%C5%A3i&carte=-3

    Cei 2 de mai sus sunt şi ei doar 2 marionete ale acelei oculte (urmaşii urmaşilor urmaşilor celor care l-au ucis pe Dumnezeu-Omul) despre care vorbiţi şi care la vremea îngăduită vor instaura acel nou tip de societate guvernată tiranic (că tot îl aşteaptă de-atâta amar de vreme să-l pună împărat). Iar aceasta se v-a-ntâmpla mai devreme de 20 ani de-acum înainte.
    Ştiu că voi fi numit habotnic, fundamentalist-ortodox, cretin, schizofrenic ş.a.m.d., dar . . . cine are urechi de auzit, să audă.

    RăspundețiȘtergere
  4. Situatia lui Varoufakis e trasa la indigo cu cea a lui Valcov.Si Valcov se trezi cu catuse dupa ce a scapat porumbelul cu "Nu mai avem nevoie de un nou acord FMI".Deci clar:nici o fapta buna pt tara ta, nu poate ramane nepedepsita!

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitari! Foarte buna analiza!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)