marți, 18 august 2015

Reintoarcerea stalinismului

Odrasla unui stalinist a fost o perioadă de timp şef al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului. De altfel, acelaşi personaj este autorul raportului care condamnă comunismul - un fel de fiţuică folosită de un demagog beţiv pentru a se afirma ca slugă ascultătoare a ambasadei SUA. 

Tot un stalinist, răposat de ceva vreme, este fondatorul aşa-zisei societăţi civile autohtone. Bruckner - pe numele său original - este nu numai autorul aruncării în derizoriu a revoluţiei din 89 prin exagerarea victimelor, ci şi unul dintre cei care au trăit bine în orice regim şi care s-a remarcat prin punerea bazelor sistemului actual. Societatea civilă croită de acest vierme al istoriei e făcută ca la cartea kominternistă: intelectuali rataţi, dornici de răzbunări meschine, mâncători de rahat, prostovani solemni, s.a.m.d. Pe scurt, o clică toxică organizată ca grup de presiune, trăind din parazitarea sistemului.

Călit în laboratoarele NKVD/Komintern, Bruckner era unul dintre campionii înfierărilor din Scînteia alături de Sorin Toma(născut Moscovici), Ştefan Voicu(născut Aurel Rotenberg), Nestor Ignat, Traian Şelmaru s.a.m.d. În anii '90 Bruckner îl trăgea de urechi pe Vadim Zagladin(consilier al lui Gorbaciov) pe motiv că Moscova pierdea iniţiativa în Europa de Est în faţa SUA şi-i explica tranşant că „a opune rezistenţă ofensivei imperialismului este mai important decât principiile dreptului internaţional, decât respectarea hotărârilor O.N.U.”. V-aţi întrebat cum de-a devenit o asemenea poamă preferatul televiziunii de propagandă americană din România? Care-o fi fost preţul plătit pentru bătrâneţile liniştite ale acestui criminal?

O altă odraslă a unui stalinist s-a făcut cunoscută zilele acestea. Alexandru Florian, fiul lui Radu Florian(profesor de marxism-leninism între 1950-1990!!!), a reuşit impunerea unei legi care, sub pretextul luptei împotriva extremismului, instituie o veritabilă poliţie a gândirii. Practic, dreptul la liberă exprimare este îngrădit brutal folosindu-se criterii aberante. În esenţa sa legea este absolut anticonstituţională, însă cine s-o reclame la Curtea Constituţională? Oile de la toate nivelele care s-au grăbit s-o treacă fără niciun fel de filtru logic? Şi chiar dacă printr-o minune ar ajunge acolo, vă aşteptaţi ca zegrenii cu tinichelele de coadă să recunoască faptul că legea e neconstituţională?

Legea 217/2015 are însă un efect mult mai pervers. Ea re-legitimează odioasele tribunale din anii negri ai stalinismului autohton(deh, e vorba părintre altele şi de munca şi idealurile lu' tătuca). Cea mai vehiculată acuză în justiţia stalinistă de la noi era cea de legionar. Era suficient să se găsească cineva care declara că ştie că eşti legionar pentru a fi condamnat pe „repede-înainte” ca legionar, duşman al poporului şi burghej. Printr-o ironie a istoriei, cei care-şi arătă acum simpatia faţă de mulţi dintre martirii acelor vremuri riscă puşcărie între 3 luni şi 3 ani. Motivul e simplu: respectivii au fost condamnaţi de justiţie. Păi care justiţie bre? Aia croită de ruşi şi de tac-tu?  Şi uite-aşa devine o infracţiune amintirea marilor personalităţi ale culturii române indiferent că se numesc Cioran, Eliade, Ţuţea, Vulcănescu, Noica s.a.m.d. Curat murdar, monşer!

Pentru că am ajuns la Justiţie, nu putem să nu remarcăm cum sistemul juridic autohton, pe zi ce trece, devine o copie din ce în ce mai fidelă a celui stalinist. Dacă ne uităm doar pe cazul Rarinca unde s-a acceptat într-un mod scandalos rejudecarea cazului pentru a se obţine, previzibil, condamnarea unei femei nevinovate, ne dăm seama că trăim în cel mai pur stalinism şi că ne îndreptăm inevitabil spre dezastru.

Odraslele foştilor stalinişti le întâlneşti peste tot. Fie că e vorba de politică, diplomaţie, servicii, justiţe, ei par a fi oamenii momentului. În timp ce părinţii lor au reuşit să ne deturneze istoria aruncându-ne într-o negură totală, odraslele par a reuşi să le continue proiectul. Şi mai ciudat e că acum directivele destructive vin tocmai din tabăra opusă, cea care în urma Războiului Mondial lupta activ împotriva ciumei roşii.

S-a întâmplat ceva între timp şi noi nu ştim? Totuşi, cine a câştigat lupta dintre comunism şi capitalism? Noi, ca foşti comunişti, avem toate instrumentele necesare pentru a diseca ceea ce se întâmplă. Cu toate acestea n-o facem deoarece suntem prinşi într-o vâltoare de superficialitate. 

Realitatea este că multe dintre datele problemei s-au schimbat la nivel mondial. Asta face ca foştii comunişti/stalinişti să se simtă ca peştele în apă. Într-un mod ciudat, într-o mare masă a populaţiei, acelaşi fenomen creează condiţiile liberei adeziuni - în fapt a capitulării - la neo-propagandă. Aceleaşi paradigme îşi fac loc precum un vierme în viaţa noastră. Motivele, care sunt mult mai complexe, vor fi discutate într-un episod viitor.

26 de comentarii:

  1. https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/06/28/de-ce-suntem-rusofobi-o-istorie-ascunsa-ramasa-nestiuta-de-marea-majoritate-a-romanilor/

    RăspundețiȘtergere
  2. pentru cretinelul care a pus linkul de mai sus: daca nu-i iubim pe rusi din motivele enumerate (ceva abuzuri istorice) cum ar trebui sa-i privim pe turci? cred ca au fost mult mai cruzi, abuzivi, dominatori cu noi in istorie, nu? totusi generatiile din prezent nu par sa-i antipatizeze pe turci, experienta noastra personala n-a pastrat nimic rau legat de ei dar leaga de rusi excesele lui ceausescu si deprimantii ani '50 (cu mentiunea ca aici sunt putini care i-au prins si mai traiesc)....istoria paleste in fata experientei personale vreau sa spun, peste 20 de ani nu vor mai exista anti-rusi dar s-ar putea sa gasim mult mai multi anti-americani si anti-capitalisti decat acum...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

      Ștergere
    2. Sorry, respectiva denumire pe care-o folosesti este considerata jignitoare...

      Ștergere
    3. Cretin, dobitoc, spălat pe creier si alte epitete vanturate pe blog nu sunt jignitoare ... Dar e bine sa fii vigilent, altfel esti 'legionar'

      Ștergere
    4. Nefiind un blog self-hosted, trebuie sa respect termenii serviciului. Asta ar fi un motiv de „vigilenta”. Pe de alta parte, chiar daca nu as fi avut ingradirile acestea, tot as fi cenzurat comentariu dintr-un motiv cat se poate de simplu: sunt de acord cu dreptul unei comunitati/populatii de a considera un mod de adresare jignitor. Discutia e ceva mai lunga, exista argumente pro si contra, insa trebuie sa fim de acord ca asa cum un individ are dreptul sa-si ia ce nume doreste, la fel si o comunitate poate sa-si aleaga numele si sa le solicite celorlalti sa nu-i mai foloseasca numele vechi...

      Ștergere
    5. Am inteles perfect, totusi o mica observatie. E o diferenta intre a bloca un comentariu pt formula jignitoare adresata unei comunitati (mai ales daca e poporul ales), explicatia corenta de mai sus si ... articolul urmator: http://trenduri.blogspot.ro/2011/09/cum-scapam-de-tigani.html

      Ștergere
    6. Chiar nu inteleg ce ti se pare aiurea acolo...

      Ștergere
    7. evrei/jidani, romi/tigani, afro/nigger
      ca sa fie mai clar 'modul de adresare jignitor' si cum fata de unele comunitati tb sa fim mai ... politically correct ... ca altfel bau-bau

      in rest e clar

      Ștergere
    8. Ma gandeam eu ca de asta o sa te legi, dar n-ai dreptate. In articolul ala am folosit modul de adresare considerat peiorativ de catre minoritatea respectiva in mod voit, deoarece in el denuntam niste sabloane de gandire de-ale noastre. Ca sa-ti reamintesc ”decorul”, articolul ala a fost scris in perioada unei crime oribile comise in Italia de catre un conational de-al nostru. In timp ce peste tot il prezentau pe ala ca roman, noi ne ascundeam in spatele celebrului „e tigan nu e roman”.
      Probabil daca in „ecuatia” respectiva ar fi fost vorba despre evrei as fi folosit tot modul de adresare peiorativ si-ti garantez ca nimeni nu l-ar fi considerat jignitor...

      Ștergere
    9. Fara intentia de a bate campii la nesfarsit mai fac doar o referinta la dex: https://dexonline.ro/definitie/jidan

      A se remarca evolutiile termenului in mai multe editii ale dex-ului si ... nepermisa greseala (Fam.) cu dezmintire imediata :))

      Ștergere
    10. "Probabil daca in „ecuatia” respectiva ar fi fost vorba despre evrei as fi folosit tot modul de adresare peiorativ si-ti garantez ca nimeni nu l-ar fi considerat jignitor..."

      Inteleg ca noua lege care ne protejeaza memoria colectiva de pericolul legionar nu e un motiv suficient de bun cat sa justifice modul de adresa peiorativ .. :)

      Ștergere
    11. In anumite zone(daca nu ma insel inclusiv in Turcia), romanii sunt denumiti vlahi. Chiar daca noi cei de-aici nu ne simtim jigniti, pe-acolo a capatat o nuanta peiorativa, fapt care-i determina pe etnicii romani sa se distanteze de aceasta denumire si sa solicite sa fie numiti ... romani.
      De un fenomen similar au parte evreii. Desigur, la origine, cuvantul "jidan" nu avea nimic peiorativ, la noi fiind preluat, ca si in alte limbi, dupa denumirea pe care ei o dau lui Dumnezeu, anume "Iahve"(in acest sens, jidan s-ar 'traduce' credincios al lui Iahve). Faptul ca la noi(si in cateva alte limbi) aceasta denumire este considerata jignitoare de catre comunitatea evreiasca tine de evolutia istorica. Repet, eu unul consider ca asa cum un om isi poate lua orice nume vrea si o comunitate poate alege sa se denumeasca fix cum vrea. Astfel incat nu inteleg de ce unii insista atata cu utilizarea cuvantului `jidan`. Daca el ti-a spus ca, din punctul lui de vedere, acea denumire e jignitoare, faptul ca tu o folosesti in continuare inseamna ca vrei doar sa-l jignesti, lucru care nu e OK.

      Ștergere
  3. Din pacate nu sunt doar "ceva abuzuri istorice", in alta forma "abuzurile" au continuat si in zilele de azi, cu sprijinul total al conducatorilor Romaniei, de orice parte a "spectrului politic". Sa amintim firma Invest Nikarom, firma de apartament, intr-unul din blocurile unei regii de stat, care a "patronat" Combinatul de la Campia Turzii ? Alro, cu largul sprijin al tuturor regimurilor, beneficiind de inteleptul management al dlui Orzata (fiul sau, care a facut facultatea de Metalurgie in 10 ani si lua examenele fara sa fie prezent, in anii '92-98, membru PPDD e acum director la RATB-ul lui Oprescu) e rusesc sau nu ? Combinatul de oteluri speciale de la Targoviste, singurul din Europa de est, a fost ingropat de rusi sau nu ? 80 % din industria grea a fost daramata de firme rusesti, prin interpusi europeni (gen capetele de pod reprezentate de bancile austriece, OMV etc.) sau direct.
    Din pacate rusii ne-au vrut sufletul, ca si austro-ungarii de fapt. Turcii nu, plateai si iti vedeai linistit de credinta ta. Sa nu amintim de un sultan care trimisese o scrisoare de amenintare boierilor moldoveni care exagerasera cu "capaceala" taranilor". Asta ca istorie.
    "Nimeni nu te iubeste in afara de ma-ta !". Suntem ingenui sa credem ca unii sau altii ne vor scoate din maro.
    Rusi, turci, austrieci, americani .......fix pix ! Culmea e ca lista se poate termina cu ...romani... fix pix :)
    Vorba lui bunica-meu : singurul om cinstit a murit pe cruce ! Asa ca... dream on ...

    RăspundețiȘtergere
  4. Am adăugat linkul ca reprezentativ pentru modul in care clasa conducătoare rescrie istoria noastră si noi aplaudam fericiti ca o turma beata.
    In plus, se apropie ziua eliberării... Sa ne aducem aminte cum tropaiam veseli pe stadioane, nu prin mall-uri...

    RăspundețiȘtergere
  5. Este normal să interzici niște legionari și niște oameni mediocrii, pagubă în lobodă cum zic deștepții.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine spus cum zic desteptii. Tu, atunci cand spui 'oameni mediocrii', faci parte din categoria prostilor care put!

      Ștergere
    2. În lumea analfabeților, cei care au citit câte ceva sunt împărați.
      Nu contează cât ai citit, contează ce a ai citit și ce ai înțeles.



      Ștergere
  6. "Foştii comunişti/stalinişti": a-i confunda pe comunistii romani cu stalinistii rusi denota o crasa necunoastere a istoriei. Ceausescu, cel care i-a combatut pe rusi cat a putut in Pactul de la Varsovia, a primit "clauza natiunii celei mai favorizate" si imprumut FMI de la USA.

    Comunistii romani au fost mult mai democratici si mai pro-vestici decat est-germanii de exemplu.

    Dar are si Dan defectele lui, probabil se trage dintr-o familie de burghezi/legionari/chiaburi si de mic a fost dresat sa urasca ideea de comunism.

    RăspundețiȘtergere
  7. Românache nici comuniști n-au fost.....

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu cred ca Ceausescu ( dar si Stalin in multe privinte) era un patriot convins si a actionat ,in ciuda celor doar 4 clase ale sale,cu mai multa dragoste de tara si viziune politica decat o vor face cei ce vor conduce tara asta 100 de ani dupa el .Desigur ca are si comunism-socialismul romanesc bubele lui(nu putine,sa recunoastem),dar daca vezi punctul de plecare si cel final al perioadei ceausiste,nu poti sa nu remarci(desigur,luand in considerare intreg contextul geo-politic a acelei perioade!) ca din ceea ce a reusit el sa construiasca s-a trait si inca se traieste si acum in Romania,s-au scolit mai toti emigrantii romani din ultimii 65-70 ani(si la ce nivel de competenta!),s-au platit integral toate datoriile impuse tarii de catre FMI &co si s-a construit cam tot ceea ce era competitiv pe pietele externe fara a distruge piata externa sau a vinde resursele patriei,ci prin munca .Dar una e sa muncesti dur dar sa sti ca rodul muncii tale va apartine nepotilor si stranepotilor tai,alta e sa muncesti ca sclavul ca sa poti muri de foame la pensie(in cazul ca o apuci) ca sa -i imbogatesti pe straini in timp ce tara ta e spoliata pana la mantaua pamantului,iar multi nici nepotii nu mai ajung sa si-i cunoasca sau ii vad odata la 15 ani.Uitati un link edificator in privinta calitatii de lider a lui Ceausescu http://adevarul.ro/news/societate/imagini-document-apara-ceausescu-interesele-romaniei-fata-comisiei-europene-8_559e896af5eaafab2c676fc8/index.html
    Cei ce se declara anti-ceausisti convinsi,ce pot pune de cealalta parte a balantei (dupa anii 50 ma refer)?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bă, românache nici comuniști n-au fost, nici captaliști nu au fost nici înainte de pașpa', nici patrioți n-au fost și nici nu le-a trecut nici pe lângă cap la mare distanță să fie.

      Ștergere
  9. "Odrasla unui stalinist..." = vina parintilor transferata asupra copiilor. Asta e ceea ce scrii, asta e ceea ce crezi. Mentalitate stalinista exprimata printr-o viguroasa retorica de securist resapat. Pe vremuri, eroii neamului se ascundeau in munti si luptau cu arma in mana pana la moarte, impotriva sovieticilor. Azi, erorile neamului se expun in blogosfera si lupta cu ajutorul polonicului cu rahat si al prostiei, impotriva adevarului si al bunului simt.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O, tu, deontologule, ai perfecta dreptate! Am o mentalitate stalinista si o retorica de securist. Dar stii de unde mi se trage? De la boii aia care au venit pe tancuri si au implementat aici atat comunismul, stalinismul cat si securismul. Daca nu erau ei, poate n-as fi avut aceste metehne. Te-ai gandit la asta?
      P.S. Acum sper ca n-o sa te plangi ca l-am facut pe tac-tu bou sau pe ma-ta vaca!

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)