vineri, 23 octombrie 2015

America nu e America

În mai multe rânduri am avut poziţii critice referitoare la SUA. Motive suficiente pentru cei puţintei la minte să mă catalogheze pro rus, comunist sau mai ştiu eu ce. Desigur, n-are sens să le răspund sau să încerc un dialog cu cei din această specie deoarece e pur şi simplu pierdere de timp.

Multe din motivele care m-au făcut să critic SUA ţin de faptul că, din ce în ce mai mult, această ţară seamănă cu URSS. Începând cu modul brutal de impunere a propriei politici şi terminând cu falsificarea evidenţelor şi înlocuirea lor cu propaganda găunoasă, toate acestea seamănă ca două picături de apă cu liniile dogmatice ale defunctei Uniuni Sovietică. Nu-ţi trebuie multe date pentru a înţelege că actuala Americă nu mai este de mult acea ţară dinamică, liberă şi prosperă spre care se îndrepta admiraţia lumii. Dacă judeci la rece şi treci de molozul propagandistic constaţi că ai de-a face cu o dictatură mascată mustind de corupţie şi minciună.


Ceea ce este îngrijorător e faptul că îndepărtarea Americii de esenţa sa este, nu doar vizibilă, ci şi alarmantă. Spre exemplu, zilele trecute mi-a atras atenţia un articol publicat pe portalul ZeroHedge în care se constata că 51% dintre americani au un venit anual mai mic de 30000$. Cifra în sine este dezastruoasă deoarece, de la acest nivel, începe practic sărăcia.

Intrând însă în detalii observăm că cei 51% reprezintă doar vârful iceberg-ului. Din totalul angajaţilor 14.2% au salarii anuale de până în 5000$, iar alţi 7% între 5000$ şi 10000$. Rezultă limpede pentru oricine că sărăcia extremă începe să devină o constantă a SUA.

Pe baza datelor oficiale ale Social Security Administration constatăm că, la ora actuală, clasa de mijloc a ajuns la o cotă de aproximativ 35.12%. Dintre aceştia, aproximativ 76% reprezintă baza segmentului mediu - aşa numitul „Lower Middle Class” - şi doar aproximativ 24% segmentul superior. Ca şi dinamică, observăm limpede o deteriorare a clasei de mijloc americane prin alunecarea sa către zona inferioară a veniturilor.

Pentru a avea o imagine mai clară trebuie să ne raportăm la istorie. În graficul de mai jos avem evoluţia istorică a procentului clasei medii din total*. După cum constataţi, încă din anii 70 se consemnează o deteriorare programatică a clasei medii. 


Un alt grafic interesant este cel al veniturilor medii pe gospodărie*. Aici se remarcă un alt fenomen interesant: după o creştere susţinută până la vârful din 1999, veniturile salariale se deteriorează constant, în prezent aflându-ne într-o perioadă de stagnare.


Ceea ce sare în ochi este faptul că, pe datele actuale, SUA se situează pe o poziţie codaşă între ţările dezvoltate în ceea ce priveşte dimensiunea clasei de mijloc.
Disoluţia clasei medii americane coincide de fapt cu disoluţia Americii. Aceasta deoarece idealurile, dinamismul şi seva economiei(şi statului) americane s-au tras dintotdeauna din clasa de mijloc. E vorba de acel sânge antreprenorial care făcea ca America să fie cu adevărat ţara tuturor posibilităţilor.

În lumina actualelor realităţi nu ne rămâne decât să constatăm cum SUA se transformă programatic într-o societate puternic polarizată compusă din ce în ce mai mult din săraci manipulaţi de o elită bine ascunsă în spatele pseudo-democraţiei. 

Ceea ce am afirmat anterior este susţinut şi de graficul de mai jos, publicat de Credit Suisse în al său „Global Wealth Report”. Graficul prezintă distribuţia averii la nivel mondial.

Pe axa orizontală este reprezentată averea(de la sărac la bogat), iar pe axa verticală avem procentul din total. După cum se observă, Europa şi SUA au un procent de aproximativ 10% fiecare din săracii lumii, stând mai prost decât întreaga Americă de Sud(8%) şi infinit mai prost decât China unde procentul ajuge aproape la zero. Împreună, cele două „superputeri” economice fac cât India sau zona Asia-Pacific şi aproape ajung din urmă Africa. Înţelegeţi cam cât de grav stau în realitate lucrurile? 

Acum, întrebarea care se pune este ce anume se ascunde în spatele actualei stări de fapt. Mi-e greu să cred că asemenea superputeri militare şi economice se află în imposibilitatea de a se îngriji de propria sărăcie. Ne aflăm oare în faţa unei noi paradigme sociale? Urmează ca „societatea ideală” să fie compusă dintr-o mare masă de sclavi ţinuţi înlănţuiţi de datorii şi ajutoare insuficiente oferite de o minoritate care va conduce total netransparent lucrurile?Concluziile le puteţi trage singuri!

Notă:
* Graficele se opresc în 2013; nu includ datele curente!

11 comentarii:

  1. nu stiu de ce am un feeling ca statisticile de la chinezi sunt irelevante

    RăspundețiȘtergere
  2. "Ce a inceput in Rusia, va sfarsi in America" spunea un batran de pe la 'mericani.Se referea la Kkomunizm....
    Dealtfel, 'mericanii au fost cei mai aprigi sustinatori ai revolutiei bolsevice in Imperiul Rus, prin intermediul prusacilor.
    Sa nu uitam marea dragoste a elitelor postiluministe: Dualismul, cu a lui triada(sau treime, if you please) : teza-antiteza-sinetza.
    Ei zic :Suntem kkapitalisti pentru ca ne plac banii pe care-i produce sistemul si komunisti pentru ca ne place tirania ca forma de conducere.
    Pierderea libertatilor democratice in "merica e in progresie geometrica, incepand cu marea facatura din data apelului de urgenta la ei.
    Priviti lagarele(inca absolut goale !) ce s-au pregatit de a lor fe_ma; sicriiele de plastic ce le-au depozitat la vedere. Luati seama la cainii razboiului civil pe care i-au dezlegat prin institutiile de control total care le-au activat.Ganditi-va la eforturile uriase de a dezarma poporul; la toate inscenarile de asalturi armate, cand armele personale au tinut 'merica in viata
    Mai lipseste doar piatra din cer peste ei, ca manuitorii din umbra sa lanseze legea martiala si sa devina operationala cea mai perfectionata dictatura din istorie.
    Sa veniti acasa toti cei de acolo,din 'merica; pana mai puteti !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "si komunisti pentru ca ne place tirania ca forma de conducere"

      Pardon, si tot capitalisti pentru ca ne place tirania ca forma de conducere. Nu exista tiranie in comunism, comunismul e democratic prin definitie (proprietate comuna = decizie comuna). Oricand observi ca nu exista democratie reala, inclusiv economica, poti sa-ti dai seama instant ca n-ai de a face cu un comunism ci cu un capitalism (fie el si capitalism de stat).
      http://www.rdwolff.com/content/socialism-means-abolishing-distinction-between-bosses-and-employees

      Ștergere
    2. @donjoe
      Parafrazand guru-l rosu Ulianov : Despre democratie populara, mai studiati, to'arasi !
      Nu mai putea de atata demokakratie Tatucul Boboarelor cu a sa mustata in vant; ii dadea pe afara de-a dreptul; prin toate portile de Gulag ce le-a construit !!!!!
      Teoria kkia teoria, practica ne omoara, to'arasi! zicea pidosnicul Ulianov.

      Ștergere
  3. Si ce daca sunteti pro rus ?

    RăspundețiȘtergere
  4. Americanos Americanos - Blue Jeans and Chinos
    Coke
    Pepsi and Oreos - Americanos.
    Movies and heroes in the land of the free
    You can be what you wanna be.
    https://www.youtube.com/watch?v=Svki4Rp9tlU

    RăspundețiȘtergere
  5. America nu mai e America de mult timp. Masurile de dupa 1995 ar fi fost de negandit sa zicem prin anii '50-'60.
    Dar asta e, daca nu canti ca restul turmei esti prorus.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ar fi interesant sa stim ce procent din populatia rusa sua chineza castiga peste 30.000 USD/year. Cred ca am intelege mai bine situatia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chinezii sunt ăia galbenii. Nu e destul de clar prin ce decile sunt răspândiți? Procentul celor cu venituri mari e mic la chinezi. Interesant unde ar fi românii în verdele închis al Europei. Nu cred că așa mulți români sunt în prima decilă a celor mai săraci. Acolo sunt mulți ratați ai Occidentului, care nu au nici porc, nici găini. Europa are prea mulți oameni în rândurile celor 10% la sută cei mai săraci oameni din lume.

      Ștergere
  7. In Rusia salariul mediu este comparativ cu Romania, as risca un pariu si anume ca peste 80% din populatie castiga sub 30.000 USD per an. Merg mai departe si afirm ca in China procentul este chiar mai mare... Totusi noi ne ffacem griji de America..

    RăspundețiȘtergere
  8. Ciudat ca lumea continua sa dea navala in America. Inclusiv majoritatea creierelor performante ale Planetei, aleg tot America. De ce oare?

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)