miercuri, 26 august 2015

Cum ne-am trezit in comunism(3)

Dacă în episoadele trecute am prezentat modul în care obsesivele teme ale ideologiei marxiste au fost implementate în inima sistemului capitalist, e timpul să vedem care au fost consecinţele acestui fapt.

Orice sistem, indiferent că e mecanic sau social, se mişcă în funcţie de un număr de parametri. În momentul în care te apuci să te joci cu parametrii de bază, e clar că, în final, vei obţine rezultate diferite, dacă nu cumva chiar o distorsiune a sistemului.

luni, 24 august 2015

Cum ne-am trezit in comunism(2)

Uimit de capacităţile savantului Nicolai Kondratiev, Stalin l-a solicitat pentru o conversaţie pe probleme diverse. Savantul s-a prezentat la data stabilită şi, spre sfârşitul întâlnirii Stalin îl întreabă la modul cel mai serios pe Kondratiev când va cădea definitiv  capitalismul. Kondratiev îi răspunde că are nevoie de ceva timp pentru un asemenea studiu. Întâlnirea se încheie prieteneşte.

Revenit în bibliotecă, Kondratiev se apucă de studiu. Întocmeşte o listă de „parametri ai capitalismului” cărora le studiază evoluţia. În urma finalizării cercetării pune bazele teoriei ciclurilor(despre care am mai vorbit aici) şi se duce la Stalin pentru a-i da verdictul: „capitalismul nu va muri niciodată deoarece are capacitatea de a se autoregla”. Se pare că acestea au fost ultimele cuvinte pe care le-a rostit în prezenţa lui Stalin. Supărat de verdict, Stalin l-a trimis direct în lagăr, loc în care marele savant şi-a găsit sfârşitul.

vineri, 21 august 2015

Cum ne-am trezit in comunism(1)

Există de mult timp senzaţia că ceva nu rimează, că în spatele mecanismului frumos văcsuit se ascunde un monstru. Un monstru invizibil, care-şi aruncă otrava pe o cale necunoscută. De fiecare dată când privim lumea avem o senzaţie de déjà vu.

Pentru cei trecuţi prin comunism, diagnosticul e mai simplu de identificat. Şi aceasta pentru că doar cei care au o minimă experienţă a acelei societăţi deţin toate datele necesare unei analize corecte. Cetăţeanului occidental îi este imposibil să înţeleagă ceea ce se întâmplă cu adevărat şi aceasta strict din cauza „lipsei de experienţă”. El vede totul ca fiind o dezvoltare normală a societăţii.

marți, 18 august 2015

Reintoarcerea stalinismului

Odrasla unui stalinist a fost o perioadă de timp şef al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului. De altfel, acelaşi personaj este autorul raportului care condamnă comunismul - un fel de fiţuică folosită de un demagog beţiv pentru a se afirma ca slugă ascultătoare a ambasadei SUA. 

Tot un stalinist, răposat de ceva vreme, este fondatorul aşa-zisei societăţi civile autohtone. Bruckner - pe numele său original - este nu numai autorul aruncării în derizoriu a revoluţiei din 89 prin exagerarea victimelor, ci şi unul dintre cei care au trăit bine în orice regim şi care s-a remarcat prin punerea bazelor sistemului actual. Societatea civilă croită de acest vierme al istoriei e făcută ca la cartea kominternistă: intelectuali rataţi, dornici de răzbunări meschine, mâncători de rahat, prostovani solemni, s.a.m.d. Pe scurt, o clică toxică organizată ca grup de presiune, trăind din parazitarea sistemului.

joi, 13 august 2015

Razboiul valutar

Dorinţa Chinei de a plasa yuan-ul în coşul SDR a făcut-o să joace fix cum îi cântă orchestra americană. A privit calm la relaxările cantitative din SUA şi Europa şi s-a comportat precum elevul silitor, gata să îngurgiteze pe nemestecate orice lecţie a profesorului. 

Costurile acestei iniţiative au fost enorme. Fără doar şi poate chinezii şi-au asumat strategia gândindu-se că, după ce-şi vor promova moneda ca una de rezervă, vor putea să opereze cu deficite externe masive exact ca americanii. Personal o consider o iluzie, însă este posibil ca targetul final să fie cu totul altul.

marți, 11 august 2015

Oficial ne merge bine

Orice scădere de preţ a unei materii prime este însoţită de explicaţia doctă că respectiva materie a scăzut „pe fondul întăririi dolarului şi a unei unei iminente creşteri de dobândă care va fi decisă de FED”. Cu alte cuvinte, piaţa reală este influenţată acum de ceea ce urmează a se petrece undeva în viitor. Dar, să ne înţelegem, respectivul eveniment este iminent!

Cât oare putem târî respectivul „iminent” rămâne să vedem. Cert este că FED-ul pare mai sigur ca niciodată că lucrurile merg spre mai bine. Să fie vorba de inconştienţă sau de un joc al unui pocherist de geniu? Oricare ar fi ipoteza de lucru, concluzia râmâne aceeaşi: tema economiei revenite este doar pură propagandă. Să vedem de ce.

marți, 4 august 2015

Despre noi prin ochii lor

Documentul pe care-l prezint azi o să vă şocheze. Şi vă va şoca cu atât mai mult cu cât e vorba de un document vechi. Vechi dar atât de actual! Tăios prin tonul său, imbecil prin scop.

Documentul se află în Arhivele Naţionale ale României, Fondul Microfilme SUA, rola 258/1405523. Este datat 4 noiembrie 1940 şi a ajuns la noi în urma recuperării sale de către armata americană direct din arhivele naziste. Nu există nici urmă de îndoială asupra autenticităţii sale.