miercuri, 10 februarie 2016

Comertul cu Sfarsitul Lumii

Ricardo Salazar e un avocat născut şi educat în Peru care, în prezent, activează ca pastor în Japonia. I se mai spune şi noul Nostradamus, iar profeţiile sale sunt cât se poate de clare şi categorice. Ştiu că pare ciudat. În general, când spui profet, îţi vine în minte acel limbaj criptic, greoi, plin de înţelesuri multiple.

La „japonezul” Salazar lucrurile sunt simple: între 15 şi 17 mai 2016, la ora locală 2:20, un asteroid uriaş se va prăbuşi în Porto Rico. Impactul va fi devastator şi, direct sau indirect, vor muri peste 1.2 miliarde de oameni. La scurt timp după acest eveniment absolut toţi vulcanii de pe Terra vor erupe, aruncând masiv lavă în atmosferă şi blocând razele soarelui. Astfel va începe o mini-glaciaţie de un an. Pe 16 iunie 2016, Rusia şi China vor ataca SUA şi vor învinge. În 2017 yuan-ul va deveni noua monedă globală, în 2020 antihristul va deveni stăpân al Pământului, iar în 2023 se va consemna a doua venire a lui Iisus.


Aşa profet mai zic şi eu. Nu te lasă să-ţi spargi capul cu echivocuri, să faci tururi iniţiatice sau să cauţi în disperare surse pierdute prin bibliotecile sau abaţiile lumii. Ai chestiunile clare, astfel încât îţi poţi face de pe-acum planul de bătaie: până în aprilie provizii pe un an, eventual un buncăraş pentru mai multă siguranţă. Arme, muniţii şi gata. Ţi-ai asigurat fundul pentru viitoarea existenţă. Fericitule!

În ceea ce priveşte profeţiile sfârşitului, în ultima perioadă lucrurile par a respecta un anumit pattern: niciun an fără Sfârşitul Lumii. Mereu se găseşte câte un profet, care până la data X a intuit totul cu exactitate, iar acum ne spune exact cum vor sta evenimentele. Şi uite-aşa existenţele noastre se târâie de la un sfârşit la altul. Am trăit sfârşitul în anul 2000, apoi în 2001, 2002, s.a.m.d. În 2004, Sfârşitul Lumii a fost ecranizat cu succes într-un film(The day after Tomorrow). Lucrurile au mers OK inclusiv în ceea ce priveşte încasările, astfel încât în 2009 am trecut la un nivel superior cu filmul 2012 care a dus „profeţia mayaşă” pe culmi isterice de nebănuit. Sfârşitul anului 2012 ne-a găsit tremurând în faţa inevitabilului sfârşit. A urmat o noapte, a urmat o zi şi lumea şi-a continuat, implacabilă, mersul.

Care-i totuşi şmecheria în tot acest climat de instabilitate? N-aş fi tratat acest subiect dacă nu aş fi remarcat ardoarea cu care media mainstream preia şi amplifică nebuniile sfârşitului. Profeţii de facturi în esenţă identice sunt promovate pe canale diverse, devin virale pe reţelele sociale, ajung în folclor, trezesc emoţii s.a.m.d. Apoi, brusc, după trecerea termenului limită, lumea are un scurt răgaz, uită şi face loc următorului prezicător. Iar prezicători şi vrăjitori există câtă frunză şi iarbă. 

Culmea e că cei mai afectaţi de aceste profeţii nu sunt credincioşii, ci cei care-şi spun atei. Pentru un adevărat creştin practicant, spre exemplu, lucrurile sunt simple şi „explicate” cât se poate de limpede în capitolul 13 al Evangheliei după Marcu:
„32. Iar despre ziua aceea şi despre ceasul acela nimeni nu ştie, nici îngerii din cer, nici Fiul, ci numai Tatăl. 
33. Luaţi aminte, privegheaţi şi vă rugaţi, că nu ştiţi când va fi acea vreme. 
34. Este un om care a plecat în altă ţară şi, lăsându-şi casa, a dat puterea în mâna slugilor, dând fiecăruia lucrul lui, iar portarului i-a poruncit să vegheze. 
35. Vegheaţi, dar, că nu ştiţi când va veni stăpânul casei: sau seara, sau la miezul nopţii, sau la cântatul cocoşilor, sau dimineaţa. 
36. Ca nu cumva venind fără veste, să vă afle pe voi dormind. 
37. Iar ceea ce zic vouă, zic tuturor: Privegheaţi!”
Nu-ţi trebuie studii aprofundate ca să înţelegi că evenimentele Sfârşitului vin pe nepregătite şi că ele nu sunt dezvăluite oamenilor. De-aceea adevăraţii profeţi creştini nu spun date, ci transmit doar imagini sau fac referire la anumite semne. Similar stau lucrurile şi în ceea ce priveşte alte religii care cred într-un Sfârşit al Lumii.

Ajunşi în acest punct, stai şi te întrebi cum de se stârnesc aceste fobii tocmai în acele societăţi pe care - în secularismul lor - le considerăm evoluate? Cum de mediile de informare - cele care în aceste societăţi joacă rolul lanţului de care se leagă câinele - propagă şi pun acceleraţia pe asemenea idei inepte? Şi, mai ales cum de ele devin virale atâta timp cât respectivele societăţi au deveniot, în esenţă, atee?

Explicaţiile sunt destul de simple. Avem de-a face cu un comerţ deosebit de profitabil, din care câştigă toate forţele implicate. Sfârşitul Lumii se dovedeşte a fi deosebit de rentabil. Scrii o carte în trendul „sfârşitului la modă” şi observi cu stupoare că se vinde ca pâinea caldă. Filmele fac vânzări uriaşe, articolele din ziare vizualizări şi distribuiri uriaşe. Se dezvoltă chiar şi domenii economice care altfel nu şi-ar avea sensul. Astfel avem producători şi distribuitori de pachete de hrană deshidratată care promit supravieţuirea de cel puţin un an, kit-uri de dezinfectare a apei, producători de filtre şi purificatoare de aer. Mai găsim şi constructori de buncăre, de la variantele low-cost până la adevărate palate subterane. Apar desigur şi investitorii care construiesc complexe-buncăr în care închiriază locaţii viitorilor „suprevieţuitori de profesie”.

Deja sunt bani foarte mulţi care nu pot fi ignoraţi, astfel încât Sfârşitul Lumii devine o sărbătoare ca oricare alta, un fel de Black Friday sau Halloween. Însă cele mai mari câştiguri le au marii şmecheri din spatele şcenei, aşa-numitul establishment. Perspectiva unui Sfârşit al Lumii, induce publicului un sentiment de moleșeală. În cazul în care ajungi să crezi că profeţia X a neo-profetului Y este adevărată, nu prea te mai interesează ce se întâmplă în societate. Te gândeşti că, sfârşitul fiind aproape, ai alte priorităţi, alte lucruri de pus în ordine. Şi uite-aşa, uşor, uşor, de la un sfârşit la altul, se produc tot felul de năzdrăvănii care duc tirania pe noi culmi de progres şi civilizaţie. Omul devine mai controlat, mai sărac şi, fără să-şi dea seama, din ce în ce mai conform. Aşteptând ipoteticul Sfârşit al Lumii, tremurând în faţa celor mai recente profeţii, nici nu mai observă lanţurile care-l leagă de mâini şi de picioare şi-l transformă, încet şi sigur în sclav de cea mai joasă condiţie. Şi, cu siguranţă, până la urmă va descoperi Sfârşitul Lumii sale, un sfârşit care nu va semîna deloc cu cele descrise de falşii profeţi, un sfârşit la care - prin lipsa sa de vigilenţă - a pus umărul. Acela e adevăratul sfârşit, adevărata Apocalipsă a libertăţii.

12 comentarii:

  1. Foarte corect concluzionat:ce rost mai are sa te preocupe cum si cat traiesti,dacasfarsitul e oricum inevitabil si iminent?La procentul celor deveniti pe nesimtite zombi,de ce ne miram ca bietii de ei spera sa vina apocalipsa cat mai repede,asa vor putea sa-si gaseasca in sfarsit linistea,iar agonia lor intre cele doua lumi(a celor vii si a a celor morti) se va putea incheia.
    Mai sunt si ceilalti,cei care se simt oarecum zombi in devenire si pt a se putea invia putin,au nevoie de infuzii de adrenalina.Pt acestia,apocalipsa devine un soi de sport extrem,acel salt in gol cu final fericit,acel electrosoc menit sa-i readuca la viata.Este prea bine stiut ca sporturile extreme si echipamentele pt acestea costa,si nu putin.Asa ca ,mi se pare chiar corect sa existe si o categorie de "pragmatici" care sa evalueze si sa speculeze astfel de trenduri.

    RăspundețiȘtergere
  2. Din pacate noi pe la noi prin tara avem multi specialisti in sustinerea tiraniei. Ramane sa vedem daca istoria se va repeta sau doar va rima.

    Asta insa nu ma opreste sa comentez, sa ridic seziari, sa contactez institutii, inca...
    Cu siguranta ca in caz de criza majora orice act tiranic trece ca prin branza - Franta si SUA sunt bune exemple recente care ne arata cum se impun masuri drastice.

    Mai in gluma si mai in serios toti ziceam ca viata e grea. Cat de grea poate fi putem sa ne uitam la ce a fost in trecut in istorie, a noastra sau a altora.
    Pe mine ma socheaza istoria recenta a Ruwandei: http://www.bbc.com/news/world-africa-26875506

    Daca ar fi un film artistic depre viata noastra poate ca am considera ca omenirea is merita soarta.
    Greu de discutat asa un subiect.

    Pentru crestini exista in Biblie detalii clare, cu porunci explicite, despre ce trabuie facut sau ce nu trebuie facut pentru ca totul sa fie bine.
    Nu prea suntem acolo unde zice ca ar fi bine sa fim.
    Societatea vestica a dezvoltat modele ciudate de reguli sociale.

    Despre sfarsitul veacurilor Matei zice:
    16. Atunci cei din Iudeea sa fuga in munti.
    17. Cel ce va fi pe casa sa nu se coboare, ca sa-si ia lucrurile din casa.
    18. Iar cel ce va fi in tarina sa nu se intoarca inapoi, ca sa-si ia haina.

    Da, nu zice nimic de pregatirea celor materiale, iar Biblia vorbeste doar despre pregatirea celor sufletesti.
    Parca totusi as incerca sa am la indemana un rucsac asa cu cele minimale. Este posibil ca la primul control voi ramane fara el, sa speram ca totusi cu viata.
    Sau poate un plan ce include plecarea in alta tara sa ajute, doar si Biblia zice ca in vremea uciderii pruncilor l-au dus pe Isus in Egipt.
    Planificam si vedem.

    Presupun ca oamenii se vor satura la un moment: de bine, de razboi, de dictatura, si totul se va schimba, iarasi.
    Greu de zis ce e bine, pentru cata vreme va fi bine, si unde va fi acel bine.

    Fiind plecat in SUA i-am tot intrebat pe mai multi romani stabiliti acolo ce le place in SUA si mai toti mi-au raspuns la fel, independent unul de altul, cu acceasi intrebare: "Da acasa ce as fi facut?" Iar eu le raspundeam ca nu asta povestim, intrebarea mea era alta, dupa care mai toti cedau si ziceau ca nu le place acolo dar au ramas pentru ca copiii lor sa aiba un viitor mai bun.

    Ca unii isi scheltuie banii pe sfarsitul lumii, doar de o ajuta si poate porneste economia.:)
    Ce ne trebuie sa fim fericiti? Oare ultimul gadget ne va ajuta, o masina mai noua?
    Sau poate e mai bine sa ii facem fericiti pe cei din jurul nostru si apoi vom fi si noi fericiti alaturi de ei.













    RăspundețiȘtergere
  3. Aici in Can si USAndia nu mai este nici un secret ca se reduce si usurel se elimina totul, iar paminturile, fermele, ranch-urile, teritorii vaste, trec in regim de rezervatii naturale federale in care DEJA sunt eliminate total activitatile umane de orice fel, asa cum marea majoritate a americanasilor prefera sa paraziteze. Tot tavalugul asta de deindustrializare si REDUCERE a "tot si toate" fiind fara precedent in istoria documentata a omenirii nu ne spun exact ce are de gind sa faca guvernul global cu surplusul de POPULATIE care a crescut in toate tarile tocmai datorita revolutiei industriale globale, si in special imediat dupa descoperirea motorului cu abur, moment in care s-a dat startul cresterii economice-industriale si care a atras si cresterea exponentiala a populatiei si a nevoilor care le creaza. Acum, prin diverse metode sistematice, LA TOATE NIVELELE, nu ca... se doreste, ci deja se IMPLEMENTEAZA REVERSUL. Interesant este ca felul in care aceste metode de fierbere la foc mic sunt realizate, este prin a explica NAmericanilor care in mare parte( 100+ de milioane) paraziteaza pe canapele linistiti fara munca, ca totul se simplifica, devine mai eficient, blah, blah, mai ecologic si ghidat de conceptul nou inventat de ei, de sustainability sau SUSTENANTA de regula ECOLOGICA. Toate astea nu inseamna decit un singur lucru, ca din 350 de milioane de oameni cit au amerlocii or sa aibe de lucru doar vre-o 25 de milioane de-a lungul riurilor, cailor ferate si zonelor de coasta, restul...nimeni nu stie ce or sa faca, DACA or sa mai faca ceva.... La fel peste tot, in UE, in Ro., in Rusia. Si la rusi se vede clar ca nu se abat absolut deloc de la aceeasi directie- misiune-gargara a sustenatei, Putin nefacind nici o miscare , sau gest de schimbare economica de mobilizare sau crestere sau spre vre-o alternativa de la ceea ce face restul lumii si occidentul.

    cu stima, citadela

    RăspundețiȘtergere
  4. Am citit şi articolul, şi comentariile de până la al meu. Bune toate, dar...

    Dane, afacerea cu apocalipsa este evidenta pentru un ochi avizat dar e bine ca o subliniezi pentru cei mai profani. Aş fi vrut insă să treci de cadrul asta care rămâne cumva ancorat in realitatea materială. Am mai spus-o şi cu alte ocazii, gaseşti subiecte bune dar uneori... le mângâi, nu le ataci in "bull's eye".

    Când o veni apocalipsa, nu va mai conta nici daca ai avea la dispoziţie toate rezervele de orice din lume: alimente, petrol, bani (aştia chiar că n-ar mai folosi...), nimic!!! Apocalipsa va însemna o cernere a tuturor, vii şi morţi, iar cei aleşi vor fi beneficiarii "reset"-ului. Cum va fi reset-ul? Tot Ioan ne spune despre noul Ierusalim:

    "23. Si cetatea nu are nevoie de soare si nici de luna ca s'o lumineze, caci slava lui Dumnezeu a luminat-o si faclia ei este Mielul.

    24. Si neamurile vor umbla'n lumina ei, si'mparatii pamantului intr'insa isi vor aduce slava.

    25. Si niciodata portile ei nu se vor inchide ziua, caci noapte acolo nu va mai fi.

    26. Si'ntru ea vor aduce slava si cinstea neamurilor.

    27. Si'n ea niciodata nimic intinat nu va intra, si nici cel ce mestereste uraciunea si minciuna, ci numai cei scrisi in cartea vietii Mielului."

    Nu cred ca va mai interesa pe cineva ce are de mancare sau cu ce se va imbraca. Daca citesti numai aceste randuri şi intelegi ca omul va fi eliberat complet de grijile materiale ("...cetatea nu are nevoie de soare si nici de luna..."), cel puţin aşa cum le înţelegem acum. Ce rost are sa aduni provizii? Important este sa te ocupi sa primeşti un loc în cetate ("...niciodata nimic intinat nu va intra..."). Ăsta este scopul primordial al vieţii noastre! Cu siguranta, nu îngrijindu-ne de ale burţii vom reuşi...

    Daca toţi am urmări acest scop şi ne-am comporta ca atare, culmea!, probabil că n-ar mai veni nici-o apocalipsă... Câţi dintre noi avem credinţa şi tăria să o facem?

    Doamne, iartă-ne!

    RăspundețiȘtergere
  5. E bun articolul, dar nu prea. Intr-o societate in care suntem total dependenti de organizarea actuala, nu mi se pare exagerat ca macar sa incerci sa te pregatesti. Ca sa fiu mai clar, daca electricitatea pica o saptamana, intr-un oras mare, va fi nenorocire. Absolut toate conditiile minimale de sustinere a vietii "vin" de la cineva. Apa ne e pompata de cineva, mancarea ne e produsa de altcineva, gunoiul e ridicat de altii, caldura vine de la radet. Noi producem bani si cumparam toate aceste lucruri. Parerea ta despre bani e una buna. Hartii...Deci daca hartiile vor fi privite ca hartii, cam cate din cele mentionate mai sus, poti produce pentru tine si ai tai? Cred ca incercarea de scapare din dependenta asta totala nu e chiar absurda. Da, bani fac si cei care vand echipamente, dar daca n-ai vreo doua saptamani apa la robinet poate ti-ai fi dorit sa dai 100 E pe un filtru cu care poti sa bei dintr-o baltoaca.

    RăspundețiȘtergere
  6. fii generos si fa-mi un hatar: poti pune peste 2 zile, o analiza a traficului pe site, generat de acest articol in care ai pus si un citat din Biblie :) ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca pornesti de la premise false. Pana acum articolul asta a facut cam jumătate din traficul articolului precedent. De altfel, poti vedea asta si singur daca dai click pe counter-ul din josul paginii...

      Ștergere
  7. Dane imi poti spune parerez despre articolul asta:
    http://m.ziare.com/vladimir-putin/realismul-rusesc-sau-diplomatia-obsesiilor-1408241
    Mie imi pare ca e facut la comanda dar in analiza sa sunt si supozitii care sunt dupa logica mea viabile: Vezi alianta ruso chineza.

    RăspundețiȘtergere
  8. Dane,nu vad de ce bagi in seama toata porcariile (nici macar ce scrie in biblie nu poate fi bagat in seama... de ex. : "Iar despre ziua aceea şi despre ceasul acela nimeni nu ştie, nici îngerii din cer, nici Fiul, ci numai Tatăl"; dar totusi ,cineva a scris si tampenia asta).

    Profetii astia ( mai degraba i-am putea numi, sarlatani sau idioti...bine,poate ca idioti nu sunt ei; probabil dar mai mult ca sigur nici ei nu cred in porcariile pe care le scriu sau le scot pe gura...dar, dupa cum se pare prinde bine la prostanaci)...sau asa vrea sa scoate in evidenta mainstream plin de kkt.



    Ca sa fie clar, nici prin mintea unei gaini nu poate sa-i treaca ca va veni sfarsitul lumii in veacul curent si poate nici ( in urmatorii 2-3 , patru s.a.m.d). Pt. ca , daca e sa vorbim despre catastrofe naturale ( asa zisa naturale mai degraba, se produc in fiecare zi iar omenirea nu piere...eventual din p.d.v. moral , dar deja deviem ).


    Omul produce catastrofe si haos prin interventie militara etc., deci ca concluzie ( ce nu poate fi realizat de om....n-are cum sa se intampla). Asadar, stati linistiti ... si vegheati asupra celor care vor sa va corupa ( in mare parte au reusit si sa vede cu ochiul liber), ca ceea ce propovaduiesc ei ( sunt doar simple bazaconii....pornind de la inceputul crestinismului pana in era actuala tehnologica); scopul lor a fost acela ....sa va tine intr-o stare de anxietate ( iar daca cautati adevarul il veti afla foarte simplu....nu din carti vandute ca paine calde si nici de pe display-uri carora in spatele lor se afla o lume a "actorilor" , a imaginatiei bolnava)!


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Frate, nu ştiu cât de cugetător te crezi tu dar mie nu-mi pari... Nu vreau să te supăr însă îţi cam dai cu părerea aiurea, fără să stăpâneşti subiectul. Eşti ca CTP, care are senzaţia că dacă a citit Biblia în trei limbi (aşa susţine!) dar n-a înţeles mare lucru, asta e o dovadă că Dumnezeu nu există... Halal logică!

      Pentru ce te-ai lăsa întemniţat, bătut, biciuit, răstignit şi, în final, omorât dacă nimeni nu ţi-o cere? Dacă ai familie, poate ai face-o pentru ea, dacă ai fi nevoit... şi dacă ai avea curaj şi rezistenţă... Poate ai face-o pentru şi pentru nişte străini, ca să te sacrifici pentru a-i scăpa pe ei de la moarte. Un gest nobil şi demn de toată veneraţia! Dar altfel, de ce ai face-o? Ce rost ar avea?

      Familia lui Iisus nu era în primejdie. Iar Iisus nu S-a sacrificat pe El ca să scape pe altul de la moarte. Pe Baraba l-au scapat fariseii şi l-au condamnat pe Mântuitor. Dar Iisus n-a renunţat! A îndurat totul până la capăt... Pentru ce? Câţi dintre noi ar rezista şi nu s-ar dezice de orice după prima lovitură de bâtă? A făcut-o însuşi Sf. Petru chiar atunci, fără să fie lovit... Ai auzit de "Experimentul Piteşti"?

      Iisus S-a lăsat torturat şi omorât pentru că El ŞTIA că merită chiar şi un asemenea sacrificiu!!! Ne-a dat exemplul Lui ca să ne arate că nimic nu e mai important! "Totul e deşertăciune" spune El, adică lumea asta materială nu contează, e trecătoare... Dincolo de ea e viaţa adevărată, veşnică!

      Ioan Teologul a fost unul dintre apostolii Lui. Ai idee ce viaţă a trăit? Crezi că avea ceva de câştigat din scrierea Evangheliei şi a Apocalipsei? N-a cerut şi nu a primit drepturi de autor...

      Nu-ţi mai bate joc de cele sfinte. Dacă nu crezi în ele e treaba ta, dar nu le lua în râs. Pentru cei credincioşi, vorbele tale sunt ca nişte înjurături. Sunt însă convins că n-ai vrut sa jigneşti şi că nu ţi-ai dat seama, de aceea te rog prietenşte să nu mai emiţi asemenea comentarii. Îţi mulţumesc pentru înţelegere!

      Doamne-ajuta!

      Ștergere
  9. *deveniot
    *semîna

    Da, buna corelatia. Intr-adevar, fiecare varianta noua de S.L. induce o amorteala in societate. Si nu doar in atei, ci si in "crestini". Ortodoxixmul e plin de traditii pagane, are abilitatea de a absorbi si incorpora foarte usor orice bullshit nou. Daca Preafericitul nu iese in Media si neaga insistent filmul 2012, atunci spectatorul crestin tinde sa faca el o conexiune intre Biblie si 2012... Iar pe Papa sau Preafericit nu prea i-am auzit "sa se coboare la asemenea nivel" desi pe alte subiecte merg mult mai jos.

    Frumusetea consipiratiilor e ca din lipsa de informatii clare, esti facut foarte usor conspirationist, care are un sens negativ, peiorativ. Cand in sfarsit iese cu greu la lumina o intelegere cum a fost cartelul Phoebus, pauza, liniste, o exceptie de la regula, next subject please.

    RăspundețiȘtergere
  10. As vrea sa scrii un articol despre cooperatie si distributism. Crezi ca poate fi o varianta a capitalismului actual ? Cu toate ca este funtional in multe parti ale lumii nimeni nu ia inca in serios aceasta varianta. E adevarat ca se preteaza la industriile mici intr-o prima faza, dar cred ca este o alternativa viabila.

    Multumesc

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)