miercuri, 22 iunie 2016

Brexit?

A trebuit să moară oameni ...” spunea semi-agramatul nostru preşedinte într-un moment ciudat al istoriei noastre recente. Iată că în contextul referendumului pentru ieşirea Marii Britanii din UE tocmai s-a întâmplat tragedia. Şi, pentru a nu amâna discuţia, vă voi spune încă de la început că, fără a fi vreun conspiraţionist înfocat, consider uciderea lui Jo Cox un act programatic al propagadei pro UE. Sună ciudat?

Aşa cum am spus şi pe facebook, e vorba de o strategie clasică de poziţionare: de-acum înainte cei care sunt în tabăra pro-UE vor fi „cei buni, victimele”, iar cei anti-UE „brutele fără sufleu, ucigaşii celor nevinovaţi”. Este atât de limpede, atât de transparent încât n-are sens să mai insist.

La o zi de la crimă au apărut pe piaţă sondaje care arătau un „curios” avans al taberei anti-UE, adică un comportament ciudat al publicului. Cum e posibil să crească „tabăra neagră” în condiţiile în care răii sunt ceilalţi? E normal, absolut normal. Aşa se întâmplă de fiecare dată când faci un scenariu cu iz de realism: eşti obligat să bagi puţin suspans, să gâdili sentimentele adânci ale pulimii. Prostimea adoră să-l vadă îngrijorat pe Soros, acest reptiloid tectonic, să observe live cum birocraţilor de le UE le tremură cururile pe scaunele devenite deja neîncăpătoare. E fascinant să vezi cum raportul de forţe în sondajele de ultim moment „e pe-acolo”.

Scenarii similare s-au tot văzut, iar ultimul experiment a fost cel cu Scoţia. Păi nu tremura coana Ioropa de grija scoţienilor care, odată ieşiţi din Englitera s-ar fi văzut, vorba lu' Vanghele, ejaculaţi din „Uniunea a mare”? Emoţiile puternice, speranţa care se zbate până-n ultimul moment sunt elemente esenţiale ale unui spectacol de succes. Ce dacă s-a mai jucat de-atâtea ori după acelaşi scenariu? Se poate repeta la infinit. Prostimea nu doar că suportă, ci abia aşteaptă identica punere în scenă!

Iată-i pe toţi aliniaţi la spectacolul care tocmai începe. Beckham declară că va vota pentru rămânere. Soros şi Rotschild scriu editoriale lacrimogene în ziarele britanice. Asasinul lirei devine cel care susţine salvarea lirei prin previzibila sa moarte definitivă. Rotschild povesteşte despre ceea ce e mai bine pentru „ţara noastră”: diluţia în masa amorfă a Uniunii Europene. Frumos sau ce?

N-are sens să continuăm. Trebuie doar să dăm un search şi vom afla câte şi mai câte. Este mult mai productiv să mergem pe scenariul alternativ. Să presupunem că tabăra anti va câştiga referendumul. Şi? În principal mai nimic. Referendumul e o consultare, nu are absolut nimic imperativ în el. Cu siguranţă, în Anglia nu e ca în România unde o majoritate covârşitoare de 90% a fost călcată în picioare de un preşedinte beţiv şi de un ambasador prostovan şi ticălos. Nu, acolo nu se trece aşa uşor peste. Dar, până la urmă, Parlamentul trebuie să facă ceva. Ce poate face? Temporizează. Anglia ia cunoştinţă cu „efectele negative”, cu scăderea lirei şi, în acest fel, treaba e rezolvată. Prostovanul de la talpa ţării înţelege că binefacerea trece prin stomac. Astfel încât, la o nouă consultare va şti exact cum să voteze. Vi se pare exagerat? Nu e oare UE campioana referendumurilor „până iese ce trebuie”? Cum a fost cu constituţia europeană? Remember?

Să mergem, totuşi, mai departe. Să presupunem că Parlamentul britanic înţelege exact ceea ce i se transmite şi pune în aplicare dorinţa poporului. La urma urmei, e un gest de normalitate. Ce se va întâmpla? Pe termen scurt, jale. Economia insulei va avea teribil de suferit. Va trece o perioadă grea în care totul va trebui să se reaşeze în vechile poziţii. E greu, dar nu imposibil. Victime? Grămadă! Probabil vom vedea devalorizări ale lirei(nu atât de dezastruoase precum susţin interesaţii), creştere de şomaj şi ceva valuri de falimente. E normal. Tot ceea ce lucrează cu Uniunea Europeană va fi zguduit. Este vorba de un dezastru? Pe termen scurt DA.

Pe termen mediu însă, lucrurile se schimbă. Următorul candidat la părăsirea uniunii ar putea fi Spania. Sau o Italie renăscută. Nu vă gândiţi la cozile de topor ale CIA-NSA grupate acum în agentura „Cinque Stelle”. Nu! Alte forţe, cu adevărat naţionale ar putea scoate Italia. Şi, treptat, valul centrifug i-ar cuprinde pe toţi. Ar fi singura cale pentru ca un continent întreg să iasă din schizofrenia politico-economică în care a fost cufundat.

Să ne înţelegem: continentul european trece printr-o criză similară celei din Al Doilea Război Mondial, atunci când o Germanie agresivă ameninţa să închită întreaga Europă şi să-i şteargă definitiv identitatea. În prezent, aceeaşi Germanie a ajuns să manipuleze pe cale paşnică ceea ce se numeşte Europa Unită printr-un joc ciudat a cărui miză o reprezintă, în final, vasalitatea deplină a continentului faţă de SUA. O alianţă ciudată a celor doi foşti adversari din Război a transformat pentru a doua oară Europa într-o lume ameninţată cu pierderea propriei identităţi, cu ştergerea şi transformarea sa într-o imensă formă fără fond.

În acest context se cere un sacrificiu aproape ritualic. Aşa cum în Război Anglia şi-a sacrificat practic totul în numele libertăţii, acum e pusă - ca o ironie a istoriei - în faţa unor evenimente similare. Ce va alege ea: liniştea iluzorie care, în final se va termina într-o diluare a identităţii, o sclavagizare economică  treptată şi o linişte mormântală sau sacrificiul de moment în numele revenirii la normalitate? E greude spus. Cunoscund interesele din spatele scenei pot paria fără probleme pe scenariul unui vot pentru rămânerea Angliei în Uniunea Europeană. Există însă o mică speranţă că se va produce acea scânteie magică. E mică, poate e chiar iluzorie, dar până când nu trec evenimentele e bine să n-o ignorăm. Nu pariem nimic pe ea. Putem însă să aşteptăm să vedem dacă mai există minuni.

17 comentarii:

  1. Cam in aceeasi ordine de idei
    https://www.armstrongeconomics.com/international-news/europes-current-economy/assassination-conspiracy-theory-to-prevent-brexit-vote/

    RăspundețiȘtergere
  2. intr-o lume polarizata intre mari forte statale sau intercontinentale cum crezi ca se va descurca U.K. care e o tara mica si cu resurse limitate?
    cum crezi ca se va putea face cresterea economica din afara U.E. concurand in mod direct pe aceleasi piete ca statele din uniune?
    sau cum va concura singura pe pietele globale contra unei Chine agresive extern, contra SUA care vrea sa isi mareasca hegemonia, contra unei Rusii in plina reasezare pe scena mondiala, a unei Indii in plina dezvoltare economica ?
    cei mai multi comentatori de nisa recomanda spargerea U.E. dar toti uita beneficiile asocierii pentru statele din aceasta alianta economica, toate statele care au aderat au crescut rational sau irational, mai ales clubul intemeietorilor
    pai pana acum era bine si de acum e rau ?
    cu ce te ajuta ca te bati de la egal la egal pe plan economic cu Rusia? sau China? sau SUA?
    nu mai bine faci concurenta ca un bloc comun?
    luate individual statele UE sunt in urma SUA sau China dar luate ca un bloc continental U.E. este a doua cea mai mare economie, cumulata puterea financiara a tarilor UE este mai mare decat a Chinei cu mult, militar la fel
    statele europene sunt printre singurele state din lume care isi permit luxul de a finanta ajutoare umanitare si forte de mentinere a pacii, China nu isi permite o extindere a prezentei militare global, la acest moment, cum isi permit statele UE
    Spania sa plece? pentru ce? inainte de intrarea in UE tara era economic cam praf, nu ca Romania la intrare dar totusi cu mult in urma Frantei si a tarile din partea nordica a continentului, acum Spania are de recuperat niste deficite dar per ansamblu economia si populatia o duc mai bine acum
    nu am vazut pana acum un scenariu realistic vis a vis de avatnajele iesirii, nici pe termen scurt, nici mediu, nici lung
    controlul finantelor de mult numai apartine statelor, iesirea din circuit inseamna izolare si decadere
    lumea se indreapta spre blocuri globale, spre modelul UE, mai mult state care fac acorduri pe principiul win win,
    de ce conteaza nationalitatea intr-o lume pe care vrem sa o definim ca o lume a oamenilor si nu a chinezilor, a americanilor, a englezilor etc etc
    ne trebuie tarcuri pentru ce?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta e o viziune frenetico-exaltată. Ce vrei sa spui de fapt? Ca in Elveţia se moare de foame? Sau ca Islanda - care a renuntat la „binefacerile” UE - suferă din cauză că nu s-a supra-îndatorat aşa cum o împingeau „democraţii” europeni?
      Hai sa vedem limpede binefacerile: o Grecie super-îdatorată, intrată într-un vârtej din care-i este imposibil să iasă şi căreia i se impun reforme alături de privatizări aberante. O Italie căreia-i merge din ce în ce mai greu, o Franţă care se târâie şi, în scurt timp, va deveni nefuncţională.
      UE înseamnă practici anti-democratice, încălcări brutale ale suveranităţii statelor membre, impunerea unor reglementări stranii. Cu ce-l încălzeşte pe om că trimite UE ajutoare umanitare şi forţe de menţinere a păcii? În plus, „o lume a oamenilor” înseamnă în primul rând o lume a naţiunilor, nu o lume în care oamenilor li s-a şters identitatea. Dar, mă rog, pentru cei care înghit slogane pe nemestecate aberantul devine adevărul absolut...

      Ștergere
    2. Bine punctat ca de obicei, dar privim dintr-o perspectiva limitata istoric cand ne referim la aceste cazuri
      Elvetia - fara statutul privilegiat pe care il are in relatia cu UE nu ar fi fost puterea de astazi, exporturile si banii ascunsi acolo vin datorita statutului aparte pe care si l-a conservat, acolo nu exista riscurile ciprului
      Grecia - trece printr-o criza ca stat dar nu este ceva neobisnuit in istoria elena, dar spre deosebire de alte momente din istoria Greciei populatia greciei a cunoscut o ridicare a nivelului de trai, in mare parte datorat protectiei umbrelei euro
      Franta - isi continua reformele sociale care sunt necesare, ele sunt adaptate mai degraba unui moment 1970 dpdv economic si nu unei realitati actuale, plusurile franceze din ultimii 30 de ani s-au datorat aproape in totalitate expansiunii UE si nu pentru ca Franta e un mare jucator international care a reusit sa isi deschida noi piete, care sunt schimburile comerciale cu japonia? este prima tara care imi vine in minte sau Germania, care e castigul industriei franceze?
      UE inseamna in primul rand o alianta economica pe de urma careia toti factorii implicati au castigat
      Frenezia actuala a rasarit brusc in criza, care mai devreme sau mai tarziu tot isbucnea, UE nu inseamna reguli absurde, inseamna reguli pt toti, cum putem creste noi inafara unui bloc?
      cum poate creste Ungaria fara accesul la piata europeana?
      deocamdata fluxul este dinspre ei inspre noi, regulile sunt facute de ei pentru ei si noi trebuie sa ne adaptam
      dar sa responsabilizezi UE pentru derapajele statelor, derapaje care au aparut tocmai datorita suveranitatii statelor, cred ca este cea mai buna dovada de suveranitate, este un pic deplasat din partea mea a mesei
      ce a impus UE atat de inspaimantator?
      toti cei din UE au beneficiat si beneficiaza de acest sistem, care trebuie sa devina suprastatal pentru a ne putea reprezenta interesele
      omenirea, asa ca organism global, s-a dezvoltat cu doua conditii esentiale: sa fim multi si uniti + viteza de raspandire a cunostintelor
      daca nu lucram mai multi o sa murim izolati, oricat de bizar ar suna asta sau cliseistic
      sa crezi ca o Polonie intre doi colosi Rusia&Germania are vreo sansa de dezvoltare fara sa aiba un cadru neutru de negociere e o iluzie pentru cei care cred ca istoria nu se repeta
      tarile baltice fara umbrela nato+ue crezi ca aveau alta soarta si nu cea a Crimeii?
      sa fim seriosi
      orice sistem este imperfect, pana nu il aplici nu ii vezi hibele, hibele se pot corecta prin diverse mecanisme

      beneficiile UE pentru Romania sunt indiscutabile, beneficiile UE din aceasta alianta sunt iar indiscutabile
      de ce ne plangem ?
      vrem iar o tara condusa de 2-3 clanuri semi mafiote ancorate in structuri de forta si politica care ne inchid gura la toti?

      si acum sa ajungem unde ne doare, propriul stomac
      Romania de cand a intrat in UE a crescut din toate punctele de vedere, ne deranjeaza ce? ca ni se cere sa nu ne mai aruncam in vant mizeria de buget care o avem ? ni se cere sa facem ceva pentru propria tara?

      ce a facut UE rau pt Romania?

      Ștergere
    3. Vorbeşti în slogane şi n-am timp să-ţi dau replici punctuale. Îţi răspund însă la dilema referitoare la clanurile mafiote. Într-adevăr, prin anii 90 erau mai multe clanuri mafiote conectate la structuri care-şi împărţeau ţara. Cel puţin pe vremea aia era o alternanţă la putere. Acum e un singur clan mafiot, permanent la putere, care executa fara ruşine spolierea ţării.
      Ce a făcut rău UE pentru România? Păi cam tot: a sufocat democraţia forţând instalarea unui guvern marionetă neales de nimeni, a ţinut în funcţie prin trafic de influenţă un preşedinte ilegitim, a trecut pe linie moartă toată industria autohtonă pentru a face piaţă multinaţionalelor, forţează închiderea componentei cărbune din sistemul energetic naţional pentru a asigura piaţă energiei produse în cehia şi slovacia s.a.m.d. Mai vrei exemple? Ai cu ghiotura. Nu-ţi trebuie decât ochi să le vezi. Şi, desigur, ceva mai puţine slogane propagandistice.

      Ștergere
    4. Ciprian, tată, UK nu e o ţară mică... Uiţi că sub coroana britanică (adică statul britanic, nu regina, dar ştiai asta!) stă Commonwealth-ul. În plus, economia britanică este una foarte puternică iar în City-ul londonez se dă ora exactă în finanţele lumii... Nu exişti în lumea asta a hârtiilor de valoare acceptată (valoare falsă, dar e altă poveste...) dacă n-ai un birou în "castravete" sau în clădirile de pe lângă...

      Stai liniştit, UK nu va părăsi UE, că nu ăsta e planul... Pariez pe o liră sterlină contra un euro! :-))

      Tot ăia care deţin UK deţin şi ce e dincoace de Canalul Mânecii... Toată mascarada asta e făcută tocmai pentru că în Albion controlul este PERFECT iar showul este pentru ceilalţi: Băi spaniolilor, băi italienilor, voi vreţi să părasiţi UE? Păi sunteţi proşti? Uite, nici britanicii ăia aroganţi n-au făcut-o, deşi a fost la mustaţă... V-aţi găsit voi mai deştepţi? O să fie vai de voi!

      Capisci? UE nu e decât un altfel de Reich, finanţat din aceleaşi surse care acum dau banii pentru referendum... Şi care au dat şi în WW II pentru toate părţile, fără număr.. Mda, ştiu, e doar o teorie a conspiraţiei...

      M-am stricat ieri de râs când am auzit la televizor, la ştiri pe bune, nu Divertis sau Bendeac, nişte argumente pro-UE de-a dreptul halucinante: auzi, cică Brexit-ul, dacă se lasă cu "OUT", va afecta serialul Game of Thrones, că e cu bani de la UE...!!! Băi, eşti nebun!? Până acolo merge maşinăria media ca să semene teama şi disperarea? Adică ţinteşte până la ultimul retard? Da! Pentru că numai aşa va fi bucuria completă când vom afla ca e cu "IN" şi vor uita şi italienii, şi spaniolii (şi românii) de lanţul de ancoră atârnat de gâtul nostru...

      Good night to everyone!

      Ștergere
  3. cred ca in toata zarva asta uitam care Marea Britanie este de fapt inca o piesa de domino care pica din esafodajul Imperiului ...

    din pacate am venit cam tarziu la petrecere, noi nu realizam cat de tarziu; toate regiunile lumii au cresteri spectaculoase economice, numai UE are "cresteri" negative si se zbate ca sarpele pe uscat; ne miram de ce vor toti sa evadeze?

    RăspundețiȘtergere
  4. Câștigul unei tabere la o diferență de 3 (max.4) procente arată divizarea gravă a societății (slăbiciunea societății)și expune o maare hibă a democrației.
    Referendumul Brexit slăbește Europa și înclin să cred că ăsta e scopul. Suntem la mâna(SUA)celor care ne pot dărâma. Și deci nu ne putem (r)alia cu cine dorim.
    Anglia este calul troian american. Bulgaria să fie cel rusesc?

    RăspundețiȘtergere
  5. ...si uite cum scanteia mica se transforma in flacara

    RăspundețiȘtergere
  6. "pot paria fără probleme pe scenariul unui vot pentru rămânerea Angliei în Uniunea Europeană"
    ha ha

    RăspundețiȘtergere
  7. Dan, se pare ca lebada neagra s-a materializat, ne asteapta vremuri interesante... Pentru detractorii tai: Stimabililor, Dan nu e mama omida asa ca daca vreti prevestiri mergeti in alta parte...

    RăspundețiȘtergere
  8. imi aduc aminte de referendumul din Grecia de anul trecut.
    N-as fi surprins de o "intoarecere" a votului

    RăspundețiȘtergere
  9. Dane nu ai inteles nimic, Germania a tradat in favoarea Rusiei de ceva time ( de cand cu conducta aia noua de gaz daca iti spune ceva...). Americanii si au dat seama de mult de jocul dublu al germaniei si in disperare de cauza mizeaza pe statele din vechiul bloc comunist.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aşa e, niciodată nu înţeleg nimic! :)

      Ștergere
    2. Dane, apreciez faptul ca postezi si comentariile critice venit din partea cititorilor tai. Poate m-am grabit cu apecierea ca nu ai inteles nimic, te rog sa ma ierti, vroiam doar sa atrag atentia asupra faptului ca Germania si SUA nu mai e o poveste de dragoste iar Europa este in curs de scindare. Taberele se prefigureaza destul de clar...

      Ștergere
  10. Cred ca acesta caricatura explica ce s-a intamplat:
    http://www.telegraph.co.uk/news/2016/06/06/matt-cartoons-june-2016/

    Povesteam cu cineva din UK si imi explica ca asa de stupida a fost propaganda pentru ramanerea in UE, in ideea ca toate relele pamantului se vor intampla daca ies, inca s-a ajuns oamenii sa zica in gluma ca daca vor iesi din uniune vor veni extraterestri pe pamant.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vad ca site-ul cu caricaturi se modifica zilnic.
      Acesta este adresa exacata imaginii: http://www.telegraph.co.uk/content/dam/news/2016/06/24/2506-MATT-PORTAL-WEB-P1-large_trans++qVzuuqpFlyLIwiB6NTmJwfSVWeZ_vEN7c6bHu2jJnT8.png

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)