joi, 6 iulie 2017

America, America

Toată perioada comunistă am sperat că America va veni aici şi ne va scăpa de jugul rusesc. Unul dintre bunici mi-a fost împuşcat după ce-a intrat în rezistenţă. Şi el, ca şi mine, îi aştepta pe „anglo-americani”. Era convins că vor veni şi ne vor scăpa de coşmarul rusesc. A murit, alături de tovarăşii săi, cu un zâmbet îngheţat şi cu credinţa c-a fost de partea bună a baricadei.

Mai târziu, am conştientizat că cei care ne-au eliberat de ruşi au fost ruşii, cu complicitatea securităţii trădătoare. De fapt nu ne-au eliberat de ruşi, ci de un dictator care îndrăznise să promoveze o politică ceva mai independentă faţă de farul de la răsărit. Şi farul s-a răzbunat omorându-l ca pe un câine.

Americanii au venit târziu, mult mai târziu decât ne-am fi dorit noi. Exuberanţa protecţiei oferite de „Stăpânul lumii” nu ne-a lăsat să vedem schimbările care se petreceau pe nesimţile şi iremediabil. Aroganţa conducătorilor vremelnici care tăiau şi spânzurau după bunul plac am pus-o pe seama balcanismului nostru. Abuzurile făcute de instituţiile de forţă, la fel. Probabil e ceva în noi care nu ne lasă să revenim la normalitate, îmi spuneam.

Mult mai târziu, exasperant de târziu, perdelele de fum pe care le-aveam în cap mi-au dispărut definitiv. Modul imbecil prin care emisarii americani încălcau voinţa populară s-a dorit să pară în ochii publicului o eroare gravă, dată de informaţiile false care se transmiteau de-aici. Însă, n-a mai ţinut cu propaganda! Păi ce stăpân al lumii eşti tu dacă un neica nimeni de-aici te minte ziua-n amiaza mare că e noapte cu lună plină? Situaţia era prea flagrant mânjită pentru a fi credibilă.

Revăzând istoria relaţiilor noastre cu America am înţeles că ele au fost bazate strict pe interese: doar ale lor aici! Şi, de fiecare dată România, cu toate că s-a dovedit un aliat fidel, a fost trădată. Totuşi, de câtă ticăloşie să dai dovadă cedând un teritoriu fidel tocmai Rusiei bolşevice? Acea împărţire făcută pe-un şerveţel ne-a distrus nouă istoria timp de 45 de ani. Naivii din ţară puneau mâna pe armă fără să ştie că undeva, o linie pe un şerveţel îi condamnase deja la moarte. Iar linia era trasată de „aliatul” nostru, cel care le spunea ruşilor că România poate fi integrată fără probleme în marea „fraternitate” a Republicilor Sovietice Socialiste.

Pentru mine America nu mai există. Regret anii de naivitate, regret moartea bunicului. Desigur, el a pus mâna pe puşcă pentru a-şi apăra ţara. Dar oare a fost gestul lui justificat? Ţara ar trebui să se poată apăra singură, să se ridice precum un organism unitar împotriva cotropitorului. Nu s-a întâmplat aşa. Doar o minoritate a pus mâna pe arme. Cine-a avut dreptate e greu de spus. Nici chiar acum nu putem şti adevărul. Ruşii ne-ar fi putut şterge de pe faţa pământului cu binecuvântarea „aliatului” nostru. Cei care-au acceptat ocupaţia nu cred că ar trebui judecaţi. Au supravieţuit şi, prin supravieţuirea lor, au conservat cumva neamul ăsta al nostru.

Iată-ne din nou sub ocupaţie. Una mai perversă şi chiar mai ticăloasă decât cea rusească. După ce s-au îndestulat, ruşii ne-au lăsat în pace. Lipitorile occidentale însă nu se vor sătura niciodată. Ne-au arătat-o cu vârf şi îndesat înainte de Război, dar amintirea ni s-a şters din memorie. Exact la fel, exact cu aceleaşi scheme prăfuite, România era exploatată. Exact ca şi acum, corupţia era în floare, iar marii corupţi erau protejaţi de braţul ticălos al stăpânirii. Exact ca şi acum albul era negru şi negrul era alb.

Odată intraţi în această schemă colonială suntem fără ieşire. Singura speranţă pe care-o putem avea este aceea că, asemeni URSS-ului, şi America şi putreda Europă se vor prăbuşi sub greutatea propriilor incompetenţe şi ticăloşii. URSS a fost un precedent care sper să fie urmat de ceilalţi mari granguri ai planetei. De ce sper asta? Pentru că numai într-o lume fără imperii la confluenţa cărora am nimerit mereu, numai într-o asemenea lume vom putea fi noi înşine şi ne vom putea vedea liniştiţi de-ale noastre.

De-aceea nu voi spune niciodată „la mulţi ani” niciunei naţiuni. Iar cei care-o fac ori sunt naivi, ori sunt trădători.

6 comentarii:

  1. Regimul bolșevic a fost instalat in Rusia cu sprijinul băncilor din America,in anii 20 au fost trimiși foarte multi specialiști americani pentru dezvoltarea industriei sovietice, ce sa mai vorbim de WW2 când fara sprijinul SUA bolșevicii ar fi capitulat in fata nemților.Asa ca este vorba de aceeași putere a răului care ne macină de peste 70 de ani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bolşevicii ăia prin '39 tocmai voiau să atace Germania.Deci, erau foarte slab pregătiți de război şi fără SUA nu ar fi facut mare tarăboi prin Est.

      Ștergere
  2. Excelent articol. Va dau dreptate cans puneti ca "tara ar trebui să se poată apăra singură, să se ridice precum un organism unitar". Din pacate, constiinta de neam s-a atrofiat ingrijorator si multi isi fac un titlu de glorie din a sta cu mana intinsa fie catre Bruxelles, fie catre Washington. Nu stiu daca o sa doara mai tare genunchii sau constatarea ca imparatul e gol.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. As plusa la ceea ce spui zicand ca multi romani isi fac un titlu de glorie din a se dezice de Romania si de a regreta in gura mare ca nu s-au nascut francezi, englezi sau germani... Am prieteni care fac asta si ma cert cu ei de fiecare data... Ma doare cand trebuie s-o fac, suntem din aceeasi generatie si nu sunt oameni rai... Eu am crescut fiind invatat sa-mi iubesc tara ("fie painea cat de rea...") dar se pare ca nu suntem prea multi dintr-astia. Din pacate, virusul astora de la putere, toti care s-au perindat in 27 de ani, acela de a-si desconsidera tara inainte de orice, a gasit teren fertil si in multi dintre noi. Nu intelegem ca astia de la putere macar au o motivatie, chiar daca una murdara si demna de tot dispretul: banii si avantajele personale. Noi, ceilalti, ne desconsideram tara gratis! E ca si cum, in loc s-o aperi, ti-ai da gratis mama unora s-o violeze doar pentru ca e batrana si nu te mai poate intretine iar tie nici prin cap nu-ti trece s-o intretii pe ea! Cat de imbecili putem sa fim!?

      Ne meritam soarta... Ne-o trezi bunul Dumnezeu, poate, pana nu e prea tarziu!

      Doamne-ajuta!

      Ștergere
  3. Ziceți că ruşii ne-au lăsat în pace?!
    Mai degrabă nu au mai avut cum să domine tările central europene şi aşa am scapat de ei.
    Dar oare acum de ce încearcă să ne influențeze? Să ne fie mai bine???

    RăspundețiȘtergere
  4. America este o mare vrajeala... au lasat in urma lori tari indatorate si in ruina pe peste tot pe unde au ajuns cu a lor "Democracy"...
    PS. I am a US Citisen and I know this "Democracy"

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)