luni, 4 septembrie 2017

Petrolul, aurul şi ... chinezii

După ce - în ciuda boicoturilor iniţiale - China a lansat cu succes Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), iată că a sosit momentul unei noi destructurări a sistemului financiar mondial: lansarea internaţională a unui contract futures pe petrol denominat în yuani şi garantat cu aur. Astfel, pe fondul unei situaţii internaţionale extrem de complicate, China profită continuându-și politica de impunere a propriei monede în tranzacţiile internaţionale.


Este o nouă „piatră kilometrică” pe care China o inaugurează. Vă mai amintiţi presiunile pentru includerea yuan-ului în Drepturile Speciale de Tragere(DST/SDR) ale FMI? A fost primul pas în direcţia „internaţionalizării” yuan-ului. Apoi chinezii au continuat printr-un masiv program de semnare de contracte bilaterale cu marile economii(exceptând SUA) în care schiumburile să se facă între monedele participanţilor, eliminând astfel dolarul din schimburile bilaterale. Astfel, yuan-ul a ajuns să se coteze live, în China, în raport cu principalele monede ale lumii. Desigur, fiind vorba de contracte bilaterale, putem spune că a fost un pas destul de modest, implicând cheltuieli semnificative. Numai că acesta reprezenta doar un task al foii de parcurs. Lovitura de graţie a fost dată în momentul fondării AIIB, acolo unde americanii au încercat să saboteze înfiinţarea băncii, dar, în final, s-au văzut lăsaţi cu buzele umflate, marea majoritate a ţărilor înghesuindu-se să se numere printre fondatori. AIIB a început deja să investească masiv în noi „drumuri ale mătăsii” care vor înlesni schimburile comerciale terestre dintre China şi Europa, lăsând astfel în urmă căile maritime, controlate(militar) în acest moment de americani.
Iată că a venit momentul cel mai critic. Contractele futures pe petrol denominate în yuani reprezintă o armă extrem de puternică. Practic, dolarul îşi pierde calitatea de monedă unică în tranzacţiile petroliere. Ca să înţelegeţi mai bine ce se întâmplă, imaginaţi-vă că sancţiunile impuse de SUA asupra unor producători de petrol nu vor mai avea niciun efect deoarece aceştia vor avea alternativa vânzării prin intermediul noului instrument, denominat în yuani.

Garantarea cu aur a noului instrument transmite, de asemenea, un semnal puternic pe piaţă. China pare a arăta cu degetul către rezervele teoretice de aur ale americanilor(despre care se vorbeşte că ar exista doar pe hârtie) subliniind că e timpul să se renunţe la jocul la cacialma şi obligându-şi adversarul să-şi arate cărţile. Este un moment critic. Chinezii îşi sufocă victima ştrangulând-o uşor, treptat, asemeni unui şarpe care s-a încolăcit de mult în jurul victimei, dar vrea să se asigure că „procesul” sufocării va fi controlat pas cu pas.

3 comentarii:

  1. E o miscare ampla,care incumba tarile BRICS...

    RăspundețiȘtergere
  2. Asta da,stire ! Roata istoriei isi urmeaza cursul implacabil.''Cei ce vin'' versus ''cei ce - vor trebui - sa plece''...
    Este aproape infricosatoare inteligenta si tenacitatea cu care chinezii isi urmeaza destinul catre suprematie.
    Ceea ce acum un deceniu parea inca un simplu scenariu,devine sub ochii nostri,realitate.
    Incet dar sigur,americanii vor fi pusi in situatia de a decide atragerea Chinei intr-un razboi,nemaiavand alta solutie.Cu sau fara ''fals flag'',acesta e adevarul crud si dur pt ei,dar - din nefericire - si pt toata planeta.
    Nu stiu daca nu cumva problema nord-coreeana este chiar in acest ''dosar''...Vom vedea.
    Iar daca e adevarata supozitia ca ''Babilonul,desfranata cea mare'' din Revelatia sf.Ioan se refera chiar la SUA,pe profilul careia se suprapune aproape perfect,incluzand referinta stravezie chiar la subiectul indirect al articolului de mai sus - statutul de moneda de tranzactionare internationala al dolarului - si mergand pana la capat pe firul profetiei,atunci e posibil ca destinul Statului Federal American sa se apropie de sfarsitul sau brusc si decisiv.
    Imi vine in memorie un documentar deosebit de interesant si sugestiv realizat prin 2008 'China versus SUA' in care afirmatiile oficialilor chinezi,in stilul foarte caracteristic cu zambetul pe buze,dau parca fiori pe sira spinarii americanilor.Nu mai putin,imi amintesc fara sa vreau de povestea lui David si Goliat.
    http://www.filmedocumentare.com/china-vs-sua/
    Adaug si alte elemente,mai vechi sau cat se poate de proaspete la tabloul general,cu tranzactiile si declaratiile f ciudate din lumea megagigantilor.
    Dupa achizitia IBM de catre Lenovo,ChemChina achizitioneaza,nu partial,nu prin fuziune,ci 100% pachet de actiuni Syngenta[megagigant elvetian de inputuri agrochimice],dupa ce acestia au refuzat initial o fuziune cu americanii de la Monsanto,considerandu-i nesiguri pe termen lung,dovada ca la scurt timp dupa aceea ultimii au si fost preluati integral de Bayer.
    Iar declaratiile si euforia liderilor elvetieni de la Syngenta sunt si mai ciudate.Vor ramane cu sediul in Elvetia si independenti(!?),desi ChemChina este megagigant integral de stat!
    Nu pot sa nu-mi aduc aminte de presupusele ori adevaratele declaratii pe patul de moarte ale unui mason de gr.33,care dezvaluia mutarea progresiva a intereselor elitelor spre est,adica China,concomitent cu parasirea SUA pe panta unui declin progresiv,istoric si obiectiv motivat dealtfel.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)