joi, 5 octombrie 2017

Noua paradigma monetara

V-am promis cu ceva timp în urmă că vă voi vorbi despre ceea ce va schimba lumea din temelii, despre o nouă paradigmă care va remodela chiar şi interacţiunea dintre noi. Însă, mai mult decât orice, ne va lua prin surprindere, punându-ne brutal în faţa unei realităţi bulversante. Probabil vă întrebaţi dacă, citind cele de mai jos, veţi fi pregătiţi pentru ceea ce urmează. Părerea mea e că nu, dar e totuşi bine să cunoaşteţi „diavolul” mai de aproape.

Înainte de a începe îmi voi permite să vă întreb dacă vă plac băncile? Dar societăţile de asigurări? Dar brokerii? Dar agenţii imobiliari? Probabil, dacă nu faceţi parte dintr-una dintre categoriile enumerate, îmi veţi spune că nu. Şi-atunci, vă-ntreb, nu v-ar plăcea o lume fără bănci, fără societăţi de asigurări, fără intermediari de tot felul? Cu siguranţă că dacă nu vă plac instituţiile enumerate, îmi veţi răspunde afirmativ.

O să încep cu o veste bună pentru cei care aveţi un dinte împotriva celor enumeraţi mai sus: deschideţi ochii şi bucuraţi-vă de certitudinea că, într-un viitor apropiat(să zicem 5-6 ani) toate acestea vor dispărea. Credeţi că glumesc? Nicidecum. Lumea se schimbă mai repede decât vă puteţi imagina, mai ales atunci când lucrurile sunt „unse” în direcţia corespunzătoare. Iar dacă mă veţi considera vreun descreierat care bate câmpii, probabil că, aşa cum mulţi aţi mai făcut-o, veţi sfârşi prin a-mi da dreptate atunci când lucrurile se vor dovedi a se aşeza exact aşa cum am descris-o. Să începem aşadar aventura.

Industria financiară în general şi băncile în special sunt ultimii mohicani care au rezistat schimbărilor epocale prin care trecem. Malaxorul accelerării impuse de tehnologie nu a cuprins decât în mică măsură domeniul financiar. Dacă stăm şi privim limpede lucrurile, industria financiară e anacronică, asemenea unei manufacturi medievale desfăşurându-şi activitatea în plină revoluţie tehnologică. V-aţi mai imagina acum un atelier de fierărie care produce săbii, zale şi scuturi şi-şi încasează contravaloarea mărfii în galbeni? Ei bine, cam aşa arată finanţele lumii acum.

Realitatea e că tot ceea ce înseamnă ban se învârte în jurul unor monopoluri mai mult sau mai puţin legitime pe care statele le asigură unor entităţi dubioase. Problema majoră este dată de faptul că „mecanica financiară” a banului creat din nimic şi căruia dobânda ataşată îi asigură o frână necesară şi suficientă pentru ca lucrurile să nu o ia razna, reprezintă o tehnologie rudimentară, absolut inadecvată lumii actuale. Toate distorsiunile pe care le vedem acum sunt cauzate de modelul financiar defectuos şi care se „blochează” din ce în ce mai des, necesitând intervenţii mereu mai în afara modelului iniţial proiectat. De-aceea tot ceea ce ţine de ban - vezi intervenţiile menite a petici „mecanismul” - este din ce în ce mai scandalos. Regulile se schimbă de la o zi la alta, dar chiar şi aşa, problemele nerezolvate din spate se întorc, de la o criză la alta, şi lovesc mult mai violent, punându-i pe decidenţi în faţa unor decizii care, în alte vremuri, ar fi părut de neimaginat. Lucrurile însă nu mai pot continua aşa, mai ales în condiţiile în care, oricare dintre actorii implicaţi în circuitul financiar actual poate profita denunţând cacialmaua şi spunând „pas”. E doar un fir extrem de fragil care mai ţine lucrurile legate şi, în cazul în care acel fir se rupe, întreaga magie a finanţelor mondiale se poate destrăma într-un haos fără precedent. Este aşadar nevoie de altceva, mult mai strict şi mai credibil. Există? Desigur, doar v-am atras atenţia încă de la apariţia fenomenului. :)

Aţi auzit de Bitcoin? Cu siguranţă că dacă-mi citiţi blogul aţi luat cunoştinţă cu fenomenul încă de la crearea sa. Şi, de asemenea, aţi cunoscut criticile pe care le-am adus exuberanţei cu care mulţi se-aruncă în joc fără să ştie mai nimic despre noua „vânătoare de aur”. Va fi Bitcoin-ul moneda viitorului? Cu siguranţă nu, însă tehnologia din spatele său, blockchain-ul, ca şi noile concepte dezvoltate pe această tehnologie(de ex. smart contract-ul implementat de Ethereum) vor reprezenta monedele care, treptat, vor cuceri o halcă importantă din tranzacţiile viitorului apropiat. Aşa cum am mai spus, nu cred că Bitcoin-ul a apărut „din nimic” aşa cum susţine misteriosul său creator. Mai degrabă sunt convins că e o mişcare abil instrumentată de sforarii din spate şi aruncată fix pentru a-i fi testată viabilitate. De altfel, tot ceea ce se-ntâmpă acum pe piaţa crypto, sunt experimente urmărite îndeaproape de autorităţi şi „insideri” pentru a putea vedea cât de multă libertate pot permite sistemului astfel încât să nu devină „prea autonom”. 

E timpul însă să vedem lucrurile aşa cum sunt şi să încercăm să înţelegem la ce va conduce înlocuirea sistemului monetar actual cu noul concept ultra-tehnologizat. În primul rând vom avea o transparenţă absolută. Orice ban pe care-l vei cheltui se va şti exact pe ce l-ai dat, oricărui ban primit i se va cunoaşte originea. Practic, întreaga ta „identitate financiară” va fi publică, iar tranzacţiile pe care le faci vor putea fi văzute de ceilalţi. Desigur, va exista o oarecare confidenţialitate dată de faptul că nu va apărea publică identitatea ta, ci numărul „portofelului” pe care-l foloseşti(sau al celor pe care le foloseşti), ceva similar numărului de card actual.

Băncile nu vor mai exista, pur şi simplu existenţa lor nu va mai fi necesară, cel puţin nu în forma actuală. Transferurile de bani se vor face fiabil şi-n timp real de către sistem, iar comisioanele vor fi minimale. Creditele şi depozitele(cealălalt business din care băncile îşi asigură veniturile) vor fi înlocuite de platforme în care deponentul va putea alege liber creditele din care-şi va trage dobânda, iar randamentele obţinute vor fi mult superioare celor oferite în prezent de bănci. Dacă vreţi ceva similar, studiaţi platformele de social lending existente în prezent şi pe care noua paradigmă le va duce către optimizări şi flexibilităţi mult superioare celor din prezent. Vreţi să ştiţi cum se va derula un contract de credit? Banal. Un smart contract care va trage, la intervale regulate de timp ratele din portofelul împrumutatului şi va muta banii în portofelele entităţilor care l-au împrumutat. În cazul în care banii nu există, contractul va majora automat dobânda, va calcula penalităţi şi va încerca recuperarea datoriei. Dacă lucrurile se reglează totul e OK, dacă nu, contractul va deveni scadent şi, automat, lucrurile se vor tranşa în justiţie, dat fiind faptul că „smart contract”-ele vor fi recunoscute legal. Aceasta înseamnă că tot ceea ce făcea o bancă utilizând o căruţă de oameni, o va face automat sistemul. 

Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu contractele de asigurare, emiterea şi execuţia lor automatizându-se la maxim. Cu siguranţă că, pentru confirmarea despăgubirii şi încaasarea sumei asigurate, se vor folosi servicii din lumea reală, dar ele vor fi strict legate la platformă şi, pe cât posibil, vor optimiza întregul circuit.

Lucrurile cele mai radicale vor fi însă în domeniul transferurilor de titluri. Practic tot ceea ce cunoaşteţi în prezent ca „piaţă reglementată” - burse de mărfuri, pieţe primare şi secundare, etc. - vor dispărea cu desăvârşire, locul lor fiind luat de schimbul pur şi simplu al unor token-uri derivate din sistemul financiar principal. În prezent avem explozia aşa-numitelor ICO(sau Initial Coin Offering) care ne poate oferi o imagine asupra noii token-izări a lumii. Acţiunile companiilor vor fi token-uri distribuite şi liber tranzacţionabile. Nu va mai fi nevoie de brokeri şi nici de aşa numiţii „depozitari centrali” întrucât la orice moment se va şti la cine sunt anumite acţiuni. Va dispărea astfel şi noţiunea de „acţiuni la purtător” deoarece, practic, toate acţiunile vor fi „la purtător”. Şi nu doar pentru companiile listate, ci pentru toate companiile. De altfel, nu va mai exista noţiunea de „companii listate” ci,probabil, de companii care, pentru creşterea lichidităţii şi încrederii în titlurile emise, se vor supune unor norme sau îşi vor transmite pe anumite platforme datele financiare şi restul documentelor obligatorii în prezent pe burse. Totul însă, de la procesul de listare până la încasarea dividendelor se va face automat, fără existenţa unui terţ. 

Imaginaţi-vă cât de fiabilă va fi emiterea de obligaţiuni corporative. Practic, titlurile vor fi stocate în contracte inteligente şi achiziţia lor va debloca plăţile de cupone la datele specificate către deţinătorul obligaţiunii. Transferul de la o entitate la alta va fi cât se poate de liber, iar la data stabilită, plata se va face către cel care deţine în acel moment obligaţiunea. Automat, fără nicio situaţie, fără niciun centralizator, fără intervenţia nimănui.

Sunt câteva elemente care vă arată cam cum se vor desfăşura lucrurile în viitorul apropiat. Probabil vă întrebaţi cum se vor descurca cei care n-au habar de wallet-uri, criptografie, p2p, etc. Mai simplu decât credeţi! Interfeţele sunt suficient de simple încât omul să vadă pe ecranul telefonului ceea ce-l interesează: că are X bani şi că, în urma cumpărăturilor i-au rămas Y bani. Şi, în ultimă instanţă, banii electronici pot circula la fel de bine şi pe hârtie. Pur şi simplu, îşi semnează tranzacţia cu un cod de bare pe care-l are tipărit pe-un card şi, de la un terminal, doar scanându-şi adresa portofelului, poate vedea ce bani mai are în cont. 

Pare interesant? Reţineţi că acesta e doar începutul. Tehnologia e abia în stadiu incipient şi, legarea ei cu lumea reală, prin legalizarea automată a contractelor inteligente, va conduce la aplicaţii greu de imaginat în prezent. O întreagă infrastructură va fi spulberată de noua paradigmă monetară. Intermediarul din punct de vedere teoretic - dar nu şi practic - va dispărea, absolut totul desfăşurându-se între cel care cere şi cel care oferă. Lumea întreagă se va token-iza şi se va transparentiza. Nu vă bucuraţi însă prea devreme. Profitorii vor fi în continuare în spatele sistemului, iar promovarea noului model financiar la sacră mondială, dincolo de faptul că va răspunde mai bine provocărilor, va conduce la o înrobire cum n-a mai cunoscut omenirea până acum. Dar despre toate aceste consecinţe, probabil într-un material viitor.

18 comentarii:

  1. Superb! Cum ramane cu tranzactiile cu armament? Droguri? Spagi? In scenariul tau astea ar trebui sa dispara complet! Cum Cum ramane cu faptul cu faptul ca vreau sa cumpar reviste pornografice cu bani cash ca sa nu stie nimeni? Ce se intampla in cazul cand nu am electricitate ca sa fac tranzactii? Sau nu am net?
    In scenariul tau statul va stii exact si in orice moment ce bani castig, cheltui si cat trebuie sa platesc impozit - si ii va lua din cont ca asa vrea el! Ce se intampla cand contul e hakuit?
    Am citit carti SF care aveau constructia logica mai puternica decat argumetatia din articol.
    La ora actuala sunt cca 900 crypto-monede si probabil ca daca ma intrebuintez putin in 3luni pot sa creez si eu cateva - le va reglementa statul pe astea? Sau blockcahinul e noul panaceu care va rezolva totul?
    Progres technologic??? Ultimul om care a pasit pe luna a fost in 1972!! Multi dintre cititorii blogului tau probabil ca nu erau nascuti atunci!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil lucrezi la stat.

      Ștergere
    2. Deja se fac tranzacțiile de droguri și arme cu bitcoin :D.

      Ștergere
    3. Dacă te întrebuinţezi poţi să-ţi emiţi propria criptomonedă în 3 minute, nu 3 luni! Trebuie doar să-ţi faci un smart contract pe Ethereum şi ai propria banca centrală capabilă să emită câtă monedă vrea „muşchiul tău”! E similar cu a emite hârtii de valoare cărora le spui bani. Asta ca să înţelegem de unde pornim.
      În ceea ce priveşte cumpăratul de reviste porno, vezi societăţile nordice unde asta se-ntâmplă acum, fără niciun blockchain. Omul nu mai are ruşine şi le cumpără cu cardul. Mai vrei ceva interesant? Află că te poţi duce şi la curve cu cardul; ai posibilitatea să alegi cine să fie destinatarul plăţii(asta dacă ţi-e ruşine): magazin de cadouri, băcănie, etc. :)
      În ceea ce priveşte tranzacţiile cu arme, droguri, etc. se vor face ca şi până acum, adică pe insideri o să-i doară-n pix, iar gujbeţii vor intra la zdup fix ca fraierii. Ce e aşa greu de înţeles?

      Ștergere
    4. Vad ca am cam deranjat multa lume - eu nu sunt asa de cunoscator in alte bitcoinului sau alte crypto din astea.
      Cum se vor plati pensiile si salarile bugetarilor? Dar ajutoarele sociale? Cum vor plati intre ei cei din Bangladesh sau India? Aveti idee cat dureaza ca sa transformi niste crypto din astea - din care se pare ca are toata lumea - in Au si Ag ca mie de exemplu astea imi plac? Dar daca tranzactiile de arme sunt pe insideri tot asa vor fi si cele de petrol? Tot nu m-ati lamurit cum ramane cu spaga? De ce Ethereum sau cum s-o chema si nu alta?
      Mi-a placut in articol treaba aia cu "deponentul isi alege creditele din care sa isi ia dobanda" - ma baieti voi ce fumati ca parca as vrea si eu! Am impresia ca voi visati la o utopie libertariana in care piata se autoreglementeaza si nu mai e nevoie de nici un third-party!
      Sa nu uitam ca nu toate crypto sunt create egale - unele au o cantitate limitata (si vor rezulta in deflatie) altele au nelimitata si habar nu am cine controleza cat va fi inflatia cand bizonii se vor juca cu ele.
      Iar cireasa pe tort - bitcoinu' lu' peste mort e cotat in dolari!!! Daca e asa de nemaipomenit de ce il cotezi in dolari si nu in scoici? sau frunze de banana?

      Ștergere
    5. Anonim, dacă nu înţelegi, n-are sens să pui întrebări stupide. Încearcă să citeşti sau, dacă n-ai chef s-o faci, cel puţin nu te mai băga în vorbă. Nu de alta, dar vorbeşti prostii.

      Ștergere
  2. Dupa scaderea cu ~80% din pop. restul de 20% se va mentine ~ constant pentru mult timp si cu resurse mari pentru fiecare.
    Scopul nu va mai fi ,,resursle,, ci altul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca se ajunge la asta (si eu cred ca spre asta ne indreptam), atunci va exista si o economie paralela. Cea a trocului. 100 de ak 47 pe un kg de cocaina. 1 zi de munca a unui om pe o gaina. Mi s-ar parea de neacceptat ca eu sa imprumut un prieten cu 100 de bitcoin si statul sa-i ia lui 16% ca e impozit pe venit si cand mi-i da inapoi sa primesc 84 din acelasi motiv.
    P.S.: N-ai mai scris despre "Cei de dincolo". Te rog, intrebuinteaza-te!

    RăspundețiȘtergere
  4. Eh. Ce cuvinte frumoase, dar de nepus in practica financiara globala. Faptul ca cineva sau cativa au resursele pentru a extrage niste monede virtuale asta nu inseamna ca toti au asa ceva. Poate nu stii ce resurse sunt necesare pentru a extrage un Bitcoin din sistem, a mina, cum se spune tehnic. Crezi ca merge cu laptopul tau de acasa? Te inseli. Iar cei care folosesc tehnologia si mineaza sunt 0,0000000000001% din populatia lumii. Adica 0. O caltitate atat de neglijabila incat cei 6 ani din viitor in care monedele virtuale sa castige teren mi se pare o gluma proasta. Mai ales ca Bitcoinul are o limita maxima de minare si s-au gasit deja doua treimi din el. Deci nu este infinit cum cred unii. Dar na, hai sa traim fantasme. Nici mie nu imi plac bancile sau sistemul actual, dar la a trece in modul virtual TOTAL, ar trebui, opinia mea, vreo 600 de ani si, cel mai important, ridicarea gradului de constiinta al omenirii. Oricum, astept sa-mi spui si mie cum va plati baba Floarea legatura de patrunjel cumparata de la taraba. Ea stie doar de sapa si ata. Am inteles, pe astia 80% care nu au atins un calculator in viata lor sau un smartphone ii excludem. Ca daca nu mai sunt banci, nu mai sunt nici carduri, nici salarii, etc. Apropo, am incercat si eu sa minez ceva monede virtuale. Am renuntat repede. Pe langa faptul ca esti extrem de limitat tehnologic, un calculator cu care sa minezi CEVA palpabil ajunge peste 2500 de euro, este extrem de complicat sa minezi, mai ales acum cand Bitcoinul se extrage din ce in ce mai greu, pentru ca...e pe terminate. Deci, nu e de viitor, clar. Oricum, felicitari pentru imaginatie. Ar trebui sa scrii S.F.

    RăspundețiȘtergere
  5. Hm,tot acest torent de moneda virtiuala,tot aceast puhoi de concepte de avangarda,wallet-uri, criptografie, p2p ,"contracte inteligente" nereglementate si "suficient de libere"(chiar daca"sunt experimente urmărite îndeaproape de autorităţi şi „insideri” pentru a putea vedea cât de multă libertate pot permite sistemului astfel încât să nu devină „prea autonom”) ,toata aceasta navala de economie "ultra-tehnologizata" in "viitorul apropiat"!!! Crampeia mea de dezamagire este ca autorul nu-i suficient de precis daca acest "viitor apropiat" inseamna o milisecunda o nanosecunda sau o picosecunda ? In rest e fara cusur !

    RăspundețiȘtergere
  6. Am mai spus-o si cu alte ocazii pe aici: Bitcoin este, de fapt, usa de exit pentru banci din vartejul datoriilor acumulate in cca o suta si un pic de ani de emitere de moneda fara acoperire in nimic. Bitcoin va fi varianta prin care bizonii vor ceda monedele care atestau datoria catre bancile emitente in schimbul unei monede iluzorii, cu toate consecintele care decurg din asta. Vom deveni datori catre noi insine pentru ca Bitcoin va avea in timp o piata paralela cu cea a monedelor reale si va genera cumparari si vanzari de bunuri si servicii reale. Din momentul in care un Bitcoin este utilizat pentru a cumpara altceva decat tot niste produse financiare dintr-astea "fabricate", Bitcoin-ul respectiv capata valoare economica reala iar toata datoria pe care o reprezentasera dolarii sau euroii cu care fusese achizitionat Bitcoin-ul se risipeste in neant. Si uite asa, bancile vor scapa basma curata, dandu-ne inapoi noua, pulimii, toata datoria pe care o acumulasera fata de noi din banii goi emisi cu nemiluita. Noi vom ramane cu buza (Bitcoin-ul) umflata iar ei cu averile si profiturile marcate perfect legal si fara nicio datorie catre cei pe care i-au jefuit constant, sistematic si fara mila.

    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  7. Bre am studiat fenomenul. Nu e asa simplu si luminos cum pare. Am studiat cateva monede toate fac acelasi lucru si toate sunt subiect de specula in principal. Diferenta o va face ideea care le ajuta sa creeze cerere de moneda in mod natural. Am studiat cateva la care pot sa le inteleg la nivel tehnic ce propun. Cu tristete te anunt ca sunt tepe sau vise utopice. Sunt convins ca unele monezi vor reusi dar marea majoritate vor dispare si vor topi odata cu ele si investitiile asociate.

    RăspundețiȘtergere
  8. Mai e mult pana cand aceasta infrastructura tehnologica va acoperi planeta, a.i. sa functioneze ceea ce spui tu. Si nu cred ca asta este singura problema...

    RăspundețiȘtergere
  9. Vre, stie cineva ce sunt ,,banii'' si cine este stapânul lor ? cine va raspunde corect la aceste 2 intrebari poate afla si cate ceva din restul.

    RăspundețiȘtergere
  10. E un gold rush. Și aproape că a trecut partea de pionierat! La sfârșit vor mai fi două chestii nemoștenite pe care să le vinzi: timpul tau de muncă și puterea de calcul a rig-ului din beci. Banii sunt ... o poveste iar stăpânul lor sunt eu! (Și Dan! Și anonimul (și Crocodilul Galben!) și toți cei care se trezesc din poveste...)

    RăspundețiȘtergere
  11. Thoughts on Prudent Innovation in the Payment System:
    https://www.federalreserve.gov/newsevents/speech/quarles20171130a.htm

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)