marți, 27 februarie 2018

Vrem spitale, nu catedrale?

Un slogan de un prost gust înfiorător a tot bântuit mediul comunistoid al rezistenţilor. Nu întâmplător cei care „vor spitale, nu catedrale” sunt aceiaşi cu cei care-o vor pe Ciorduţa, cu cei care ies la manifestaţie cu steagul SUA sau al altor puteri „de bine” sau cu cei care, telecomandaţi, ies la apel mai ceva decât soldaţii din detaşamentele speciale.

Oamenii aceştia nu gândesc. Nu-i jignesc, doar constat. Pur şi simplu n-au creier. Dacă ar avea puţin creier, doar foarte puţin, ar putea trece dincolo de slogan şi-ar face un calcul sumar în urma căruia ar putea înţelege goliciune sloganului.


Vrem spitale nu catedrale? Dar cât costă un spital? Estimările arată că o unitate spitalicească regională se duce pe undeva pe la vreo 90 mln. EUR. Hai să facem comparaţia cu o catedrală. Păi n-avem decât una şi aia în construcţie: Catedrala Mântuirii Neamului. Costul acesteia este de aproximativ 100 mln. EUR. Cu alte cuvinte cam cât un spital. Însă, pentru acest monument de interes naţional statul n-a fost foarte darnic, contribuind cu aproximativ 10% din fonduri. Aşadar, din banii de catedrală(la singular, da?) nu puteai face decât 11% dintr-un spital. În niciun caz spitale! Pentru că n-ai cum.

Şi, cum schema cu spital vs catedrală cade în desuetudine, ce-ar fi să ne uităm în altă ogradă: cea a înzestrărilor armatei române. O să începem cu fierul vechi zburător F16 care ne-a costat vreo 700 mln. EUR. Desigur, ţinând cont de achiziţia via Portugalia putem bănui că preţul piperat a fost şi o mulţumire transmisă de băsescu lui Baroso pentru faptul că, în ciuda celor 90% de voturi pentru demiterea sa, a fost menţinut în funcţie. Dar să lăsăm aceste amănunte de-o parte şi să ne uităm strict la costuri. Aşadar, din preţul plătit pe aşa-zisa escadrilă se puteau face spitale regionale în fiecare regiune de dezvoltare a României. Repet: am fi avut câte un spital nou nouţ în fiecare regiune. Spital ridicat de la zero şi făcut la standarde actuale. Asta numai din avioane. Că dacă am lua în calcul costurile de 4 mld. $(!!!) ale sistemului Patriot ne-ar rezulta că ar cam fi bani să faci câte un spital modern în fiecare reşedinţă de judeţ. Şi-ai mai rămâne şi cu ceva pentru a plăti decent cadrele medicale angajate în aceste unităţi.

Aşadar, cum rămâne cu sloganul? La o analiză chiar şi superficială rezultă că e derizoriu, dar sună bine pentru proşti, mai ales când îl repetă tot felul de dilii cocoţaţi de către coana securitate pe post de „influenceri”. Şi dacă tot am adus aminte de coana sekuritate, notaţi că din  bugetul ei anual de peste 600 mln. EUR(asta fără partea de securitate din Justiţie!) s-ar putea face 6 spitale moderne şi-ar mai rămâne bani şi de-o biserică mai acătării, aşa ca să fie şi pentru sufletele păcătoase ale hapsânilor care papă inutil banii ţării.

Fereşte-te de proşti!” îmi spunea bunicul meu. Mic fiind, chiar nu înţelegeam unde e pericolul. Acum însă, zicerea bunicului s-a transformat într-o întrebare care-mi vine mereu în minte: oare mai putem să ne ferim de proşti?

9 comentarii:

  1. Costul construirii unui spital difera in functie de cine il construieste:
    Asociatia "Daruieste viata": Spital de oncologie si radioterapie pediatrica 140 paturi - 8 mil eur.
    Statul: Sectia de arsi de la Spitalul Floreasca (inca nefunctionala) 14 paturi - 9 mil eur

    RăspundețiȘtergere
  2. Mda... sunt partial de acord cu analiza de fata. Vb de 4.7 mld(Patriot si 12F16). Intre timp s-a achizitionat HIMARS 1.5mld si urmeaza transportorul de lupta 1 mld, 4 corvete, inca 40 de F16 si 3 submarine.

    Se pare ca la varf s-a ajuns la o intelegere cum ca va iesi cu cafteala si se cumpara in mod accelerat si masiv armament american importat la cheie fara schema de offset. Daca achizitiile continua dupa programul enumerat problema nu va mai fi legata de lipsa spitalelor ci daca prin supra indatorare si cu economie detinuta de capitalul strain nu impartasim soarta Greciei.

    Nu sunt in masura sa evaluez riscurile unei potentiale confruntari militare care sa justifice astfel de achizitii si din cauza asta e greu de afirmat daca asista doar la o operatiune pe schema Trump bani contra armament pentru aliati. In mod cert insa riscurile financiare sunt garantate si semnificative si ne duc spre zona Greciei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu cred ca este multa ipocrizie cand se striga "Vrem spitale nu catedrale". Tot aceiasi oameni care striga, se duc in vacanta la Roma si se minuneaza in fata Vaticanului si al altor monumente bisericesti.
    Dar legat de achizitiile armatei, cred ca indiferent de cine ar fi fost la putere, achizitiile s-ar fi facut tot la fel si la acelasi pret. Nu cred ca PSD-ul rezista tentatiei de a se ploconi in fata SUA si eventual sa mai ciupeasca niste comisioane grase.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. good joke
      Americanii, stăpânii DNA-ului, plătesc comisioane grase PSD-ului, iar ăștia iau cu ambele mâini.
      Really?
      Nu vreți voi monoorientare? Nu s-a semnat în CSAT că toți banii românilor vor fi cheltuiți exclusiv pe fier vechi?

      Ștergere
    2. Pai PSD e partidul numarul unu la ploconeala si ultimul la competenta. Nu le scapa nimic.

      Ștergere
  4. Dacă s-a întors în ţară camionu lu Irimescu, nu merită ca din 38 să dai 10 pe arme? Acu s-a împlinit voia lu Ponta, dixit: "să cumpăram numai armament american". Şi apropo de slogane: vin sau nu ruşii?

    RăspundețiȘtergere
  5. Din aceeasi serie...
    http://www.napocanews.ro/2018/03/pregatiri-de-lupta-se-fac-angajari-masive-in-armata-anuntul-ministrului-apararii-nationale.html

    RăspundețiȘtergere
  6. In Romania nu exista decit un singur partid: partidul slugilor, oportunistilor si parvenitilor.
    Un altul nu se poate inventa vreodata din cauza conditiilor existente.

    RăspundețiȘtergere
  7. http://stiri.tvr.ro/au-fost-deblocate-mii-de-posturi-in-armata_828617.html
    6400!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)