luni, 26 martie 2018

Noul far

Chiar dacă nu aţi simţit nimic, de ieri lumea a devenit multipolară. Aşa-i că pare ciudat că o asemenea mişcare epocală s-a petrecut peste noapte, fără tunete şi fulgere, fără ştiri cu flash-uri, fără „breaking news”-uri? E ca şi cum te-ai trezi într-o dimineaţă şi ai constata că lumina soarelui nu mai are culoarea pe care-o cunoşteai, ci bate puţin spre o altă nuanţă. De fapt, asta se întâmplă acum.

Cu toate că ştirile n-au pedalat, lucrurile se întâmplă. Şi se întâmplă treptat, conform unui plan, transparent pus în aplicare şi cunoscut dinainte de către toată lumea. Acesta este modul de acţiune al noului lider. Spre deosebire de stilul bombastic american, care trebuie să fie strident, să sară în ochi, să atragă atenţia, modul de acţiune al Chinei - căci despre ea este vorba - este unul al paşilor mărunţi, perfect previzibili şi unanim recunoscuţi.


Când a anunţat că yuanul trebuie să aibă o cotă importantă în coşul XDR(Drepturile Speciale de Tragere ale FMI), Beijing-ul a argumentat totul în conformitate cu practicile FMI. Acţiunea aproape a prins SUA cu fundul gol deoarece cota documentată de către chinezi ameninţa iremediabil controlul american asupra FMI. Chiar dacă au obţinut un procent inferior ţintei propuse, cuvântul chinezilor este destul de apăsat în acel for.

Următorul pas a fost cel al fondării unei bănci internaţionale. S-a încercat cu Banca BRICS, dar, din păcate, lucrurile nu au funcţionat aşa cum ar fi trebuit, în special din cauza „fragilizării” sau influenţării membrilor importanţi de către SUA(vezi loviturile de stat din Brazilia şi Argentina sau operaţiunile de deturnare operate cu mâna Indiei sau Africii de Sud). Chiar dacă a fost fondată, instituţia este departe de rolul pe care ar fi trebuit să-l joace. Cu aceste date din teren, chinezii nu s-au lăsat intimidaţi, ci au pornit de la zero cu o bancă regională: Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB). Iniţial se credea că noua bancă va avea soarta celei a BRICS. Însă gheaţa a fost spartă de Anglia care a anunţat că acceptă să devină membru fondator. Mişcarea operată de către Perversul Albion a fost instantaneu mimată de către marile puteri europene, iar eşecul preconizat s-a transformat în succes. Doar SUA şi câţiva ţuţeri - printre care şi colonia România, desigur! - nu s-au numărat printre fondatori ai noii bănci. 

Poate vă întrebaţi ce-i cu această bancă şi de ce este ea un succes? Conform definiţiei conţinute în denumire este o bancă menită a suporta infrastructura ţărilor asiatice. Exact asta face, numai că ea este un braţ financiar al Chinei pentru dezvoltarea noului Drum al Mătăsii, un proiect politico-economic extrem de complex prin care China urmăreşte să-şi securitizeze transporturile de mărfuri către Europa. Noul Drum al Mătăsii caută imposibilul, anume să împace teritorii aflate în conflict. Am scris cu ceva vreme în urmă despre pactul afgano-pakistanez care se coace. De asemenea, se lucrează puternic la o stabilizare a relaţiilor pakistanezo-iraniene. Cu o populaţie majoritar sunită, dar şi cu a doua populaţie şiită a lumii după Iran, Pakistanul reprezintă un mix de-a dreptul exploziv. SUA prin intermediul Arabiei Saudite încearcă să atragă Pakistanul într-un război religios surd, în special prin finanţarea grupului terorist sunit Jaish al-Adl, responsabil, între altele, cu atacuri la frontiera iraniană. Adevărata luptă care se dă acum în Pakistan este între forţele care doresc pacificarea ţării şi o împăcare istorică cu vecinii şi cele vândute complexului militaro-industrial american care-şi doresc menţinerea ţării în conflicte surde şi permanente cu vecinii. În toată această ecuaţie, China încearcă să atragă ţara într-un mecanism economic profund, în urma căruia Pakistanul ar urma să stea pe propriile-i picioare. Tributul cerut: pacea cu vecinii. Lupta încă se dă, însă, odată cu victoria, Drumul Mătăsii e ca şi făcut.

Ultima redută atacată de către Beijing - şi, de altfel, cea care m-a făcut să scriu articolul de faţă - este cea a tranzacţionării petrolului. Având în vedere că China este la ora actuală cel mai mare importator de petrol al lumii(9.5 m. barili pe petrol pe zi vs 7.33m. barili pe zi SUA), menţinerea unei subjugări monetare a petrolului era inacceptabilă. Aşa a apărut necesitatea tranzacţionării petrolului în yuani. Americano-centriştii au considerat aşa ceva inacceptabil şi au pariat pe imposibilitatea unei asemenea acţiuni. Cu aceiaşi paşi mărunţi, chinezii au pus la care un mecanism imbatabil: tranzacţionarea contractelor futures pe petrol în yuani, garantate cu aur. O mişcare cu două trimiteri. Pe de o parte a fost menită a garanta suplimentar contractele - lucru care nu se întâmplă nicăieri în urmă. Din punct de vedere politic, mişcarea a fost mai mult decât transparentă: o ameninţare pe faţă adresată americanilor ale căror rezerve de aur sunt mai mult decât discutabile. O amplificare a retoricii aurului ar putea lăsa SUA cu fundu-n baltă dată fiind dificultatea cu care returnează aurul cerut de ţările care vor să-şi repatrieze rezervele. 

INE Crude Oil Futures a început tranzacţionarea în ciuda pariului unora că acest lucru nu se va întâmpla niciodată. Ce înseamnă aceasta? În primul rând, pentru marii consumatori chinezi înseamnă mai multă predictibilitate: ei vor putea să-şi blocheze preţul contractelor viitoare de achiziţii în yuani, transformând petrolul într-o marfă eminamente chinezească. E interesant ce se întâmplă şi de partea cealaltă a „furtunului”, anume în Arabia Saudită. Prinsă ca într-un cleşte între SUA şi China, Arabia Saudită face un joc deosebit de periculos. Pe de o parte continuă să-şi plătească destoinică tributul hegemonului, suplimentându-l cu achiziţii inutile de arme, dar, pe de altă parte, cedează presiunii crescânde ale celui mai mare client al său, China. Astfel, Arabia Saudită a semnat un contract bilateral monetar cu China care presupune plata mărfurilor celeilalte părţi în moneda proprie. Astfel, chinezii pot cumpăra din Arabia Saudită utilizând yuanul, în timp ce saudiţii pot cumpăra din China cu riali. La un curs stabilit de Banca Chinei!

Ceea ce este interesant e că investiţia în noul instrument futures e destul de limitată pentru investitorii externi, chinezii căutând prin aceasta să reducă pe cât posibil caracterul speculativ al acestuia. De altfel, tot pentru reducerea caracterului speculativ au fost crescute şi taxele de stocare a petrolului. Motivul e unul simplu: China e interesată de dezvoltarea ecponomiei reale şi nu de influenţarea acesteia de speculaţiile unor insideri. Cu alte cuvinte, dacă vrei să faci speculaţii, e bine să le faci pe dolari, futures-ul chinezesc fiind construit pentru business real. Este, dacă vreţi, şi o protecţie în faţa marelui capital speculativ care, prin intermediul unor bidoane, ar putea deturna misiunea instrumentului chinezesc.

Acestea fiind spuse, nu-mi rămâne decât să vă recomand, aşa cum am făcut-o de nenumărate ori până acum, să vă uitaţi cu atenţie la China. Acolo e un pol puternic în formare, pol care însă caută să dea o altă faţă globalismului. Nu spun că e mai bună sau mai rea, dar este o altă faţă a aceluiaşi concept. Despre toate acestea vom mai avea timp să discutăm într-un alt articol.

20 de comentarii:

  1. China incearca sa faca un joc dublu. Nu cred ca o sa reuseasca sa deturneze globalismul in buzunarul lor. N-au o asemenea experienta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pt romanii proveniti din mediul rural vestul este farul vesnic!
    O stire din mareata Germanika:
    18 Millionen, die Hartz IV bezogen, waren 9,33 Millionen Männer und 8,97 Millionen Frauen. Insgesamt 5,47 Millionen waren unter 15 Jahre alt.

    18 milioane au fost pe hartz 4 in ultimii 10 ani.

    In einer "Bedarfsgemeinschaft" lebende Menschen erhalten 954 Euro, Alleinstehende 416 Euro pro Monat.

    Doua persoane care locuiesc impreuna primesc 954€ lunar iar o singura persoana 416€. Asta inseamna foame si lipsuri de tot felul!

    RăspundețiȘtergere
  3. Bine ai zis ... e o altă faţă a hidrei. Multi-polarismul nu mai este posibil, având în vedere că aceeaşi mână invizibilă deţine toată puterea globală. Am fi naivi să mai credem în apariţia unor new kids on the block. Oricât de fatalist sună, metode lumeşti de a preîntâmpina apariţia guvernului mondial unic satanist nu mai există, ci doar de a-l întârzia. China e parte din joc, încă nu ştim exact misiunea ei.

    RăspundețiȘtergere
  4. CHINA ESTE O COLONIE A IMPERIULUI GLOBALIST, iar Banca Poporului din China este PRIVATA LA FEL CA TOATE CELELALTE BANCI CENTRALE.SCHIMBAREA ADEVARATA VA VENI CAND ORI CHINEZII, ORI RUSII VOR NATIONALIZA EMITEREA DE BANI.Deocamdata China este pe drumul noului hegemon mondial care va inlocui SUA pe urmatorii 50 de ani.

    RăspundețiȘtergere
  5. Și uite așa, mai dispar câteva zeci (sute?) de miliarde USD pe an care nu mai pot fi "reciclate" în US Gov Bonds.
    Oare va apăsa "Belgia" pedala de accelerație în achiziția de Us Gov Bonds?

    RăspundețiȘtergere
  6. Întrebarea ar fi următoarea:care este scopul urmărit de China dacă este dispusă să aloce energii imense pentru a construi un drum al matăsii către Europa?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Galbejitii viseaza sa aiba Siberia-pentru resurse, iar samagonezii sa aiba Stramtorile Bizantului-pentru faima si putere.
      Fiecare isi va indeplini visul geopolitic, in acelasi timp. Curand;foarte curand.
      Astea motiveaza cheltuielile cele mai noi cu fieratanii ucigase de tot felul.

      Ștergere
  7. O serie întreagă de articole interesante și foarte comentate pe tema noii lumi multipolare puteți citi aici: https://philosophyofmetrics.com/

    Iată unul relativ recent ca exemplu:
    https://philosophyofmetrics.com/an-amazing-thing-happened-on-the-way-to-the-multilateral/

    RăspundețiȘtergere
  8. Ca sa se stie ce am cumparat http://www.atimes.com/article/patriot-system-good-enough-missile-defense//

    RăspundețiȘtergere
  9. Taranimea retrograda si revansarda, dupa bataliile pt certificatul de ilegalist si diploma de revolutionar, isi vede eforturile incununate de un mare succes la nivel continental. E.U. certifica printr-un studiu dreptul taranilor parveniti si fuduli la titlul de "Prostii Europei". Acum, ca titlul continental a fost asigurat incepe lupta, cu mari sanse de reusita, pt titlul de prostii emisferei nordice. Nu exista adversari pe masura, asa ca sansele sint f mari! Sicere felicitari acestei categorii sociale de mare "valoare", care conduce Romania de 70 de ani distrugind tot ce se poate distruge pt indeplinirea telului lor suprem, disparitia totala a tarii si neamului romanesc, ca semn al "inteligentei" iesite din comun!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-ai înebunit! Alt subiect nu ai în afară de „ţărani”? Pe bune, mirose a obsesie patologică.

      Ștergere
    2. Trebuie spus adevarul pe care nimeni nu vrea sa-l rosteasca. Taranii parveniti au distrus si batjocorit orice este romanesc. Sint lipsiti total de caracter, se preteaza la cele mai mari mizerii pt a-si atinge scopul si nu au nici macar un strop de constiinta. Ne-au facut de ris ca natie la nivel continental, in primul rind pt ca-si vorbesc peste tot pe unde ajung tara de rau. Au in ei o mindrie si o fudulie extrema, care ne-a adus numai nenorociri pe banda rulanta. Cine crezi ca sint tefelistii? Cine or fi aia 144000 care au luat banii vestului pt restart Romania? Cine sint aia cu ONG-urile finantate de afara? Peste tot sint numai ei si totul s-a dus de ripa! Nu am intilnit niciodata, nici macar unul, provenit din mediul rural care sa fie om! Zero! Toti axati pe parvenire cu orice pret si fara sa-i intereseze de restul. Cine crezi ca erau securistii de ieri? Dar cei de astazi? Ei sint aia care vor sa-si impuna tipul lor de "gindire". Tot ei sint aia cu slugarinicia aia de toata voma fata de straini! Imi este sila de ei! Spune-mi si mie de ce toti criminalii tortionari erau proveniti, fara exceptie, din mediul rural!
      De ce nu s-a gasit un Coldea printr-un oras?
      Cum sint caracterizati tortionarii:
      "Tipul tortionarului. Prost şi rău. Incult şi opac. Labil moral şi ros de orgolii. Inferioritate care urăşte tot ce e superior. Slugarnic şi totuşi avid de putere. Un fel de Iudă care-şi urăşte Mântuitorul tocmai pentru că se simte strivit de divinitatea Lui. Un fel de Smerdiacov, plin de toate complexele de inferioritate, care aşteaptă numai însămânţarea ideilor lui Ivan."
      Pt bani si un loc caldut vor repeta si astazi ceea ce-a fost atunci! Ii vezi doar ce repede au revenit la obiceiurile lor din anii 50!
      "Crezi ca exagerez? Citeste ce posteaza un exemplar tipic:
      Alta intrebare
      February 10, 2017 at 21:56
      Domnule Ciutacu, din pacate nu o sa imi puteti raspunde la intrebarea asta, dar marea mea curiozitate e daca voi care sustineti atat de vocal o parte si o injositi pe cealalta (nu e vorba doar de artisti, ne-ati pus pe cei care am cerut abrogarea OUG 13 in aceeasi oala) o faceti indemnati sau chiar il credeti pe cuvant pe Dragnea? Sper sa fie prima varianta, pentru ca doua doar m-ar face sa-mi fie mila de voi. Tot mapamondul a inteles ce se vrea in Romania sau mai exact, ce vrea Dragnea. E trist ca sunteti unul dintre cei care formati grupul micut de persoane aservite unui infractor. Cei de la Cotroceni, din strada, nu cunosc foarte multe, nu au acces la informatii cum avem noi, cei tineri si mai ales cum aveti dumneavoastra, deci ei nu sunt de acuzat. Sunt niste oameni care cred orbeste ce apare pe deja celebrele 2/3 canale TV acuzate de propaganda nesimtita. Dar dumneavoastra si toti cei din media care ii tin partea criminalului cu atata ardoare pareti ca sunteti constienti de ceea ce faceti. Ceea ce, din punctul meu de vedere, va pune in aceeasi grup infractional cu Dragnea si ceilalti. Stiti ce ma bucura? Tarisoara asta a rezistat si a trecut peste vremuri si mai urate decat cele de acum. Va mai rezista, dar electoratul vostru batran va muri. Veti ajunge in mainile noastre. Iar justitia nu va fi deloc blanda cu cei care incepand din februarie 2017 au incercat una dintre cele mai miselesti lovituri pe care o poate incasa o tara care se lupta din greu cu coruptia. Oricum PSD-ul a murit si orice nou partid care va avea membrii din actualul PSD va fi la fel de evitat. Voturile nostalgicilor incep sa se imputineze (din moment ce ajung sa voteze si mortii, inseamna ca s-a observat imputinarea) in timp ce multi dintre noi am vazut ce puteti sa faceti daca sunteti lasati. Cei care vor scapa de la racoare dupa intrarea in vigoare a OUG 13 vor continua sa fure si nu se vor limita la cei 200.000 pentru ca asa sunt invatati. Va veni vremea sa fie judecati din nou. Dar atunci vor fi judecati cu alta masura. Ne-auzim in 10-15 ani. Noi nu uitam si nu iertam, #rezistam.

      Amenintari clare!
      Nu se vor schimba niciodata!

      Ștergere
    3. Uite-i!
      Tortionari:
      Alexandru Drăghici (n. 26 septembrie 1913, Tisău, județul Buzău)
      Alexandru Vișinescu (n. 27 septembrie 1925, satul Leiculești, comuna Tisău, Buzău)
      Iosif Ion Ficior (n. 4 aprilie 1928, în Cucerdea)
      Gheorghe Crăciun (n. 24 iulie 1913, Mintiu Gherlii)
      Gheorghe Enoiu (n. la 4 noiembrie 1927, Mănicești, comuna Băiculești, județul interbelic Argeș)
      Aurel-Bartolomeu Moiș (n. 6 iunie 1918, Sighetu Marmației, județul Maramureș)
      Eugen Țurcanu (n. 8 iulie 1925, Păltiniș, județul Suceava)
      Florian Cormoş (n. 8 martie 1927 în localitatea bihoreană Şişterea)
      Nicolae Moromete - născut pe 13 mai 1912, în comuna Valea Ungureni - Piteşti
      Nicolae Pleşiţă (n. 16 aprilie 1929, oraşul Curtea de Argeş, judeţul Argeş
      Coloman Francisc Ambruş, (n. 24 februarie 1907, Livada de Câmpie, judeţul Hunedoara
      Aurel-Bartolomeu Moiş (n. 6 iunie 1918, Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş
      Iosif Nemeş (n. 1903, Ditrău, jud. Harghita
      Popa Alexadru 13 noiembrie 1923 la Prajila, în Basarabia
      Mihai Livinschi n. în județul Iași, la Bucium, pe 26 iunie 1926

      Tipul tortionarului. Prost şi rău. Incult şi opac. Labil moral şi ros de orgolii. Inferioritate care urăşte tot ce e superior. Slugarnic şi totuşi avid de putere. Un fel de Iudă care-şi urăşte Mântuitorul tocmai pentru că se simte strivit de divinitatea Lui. Un fel de Smerdiacov, plin de toate complexele de inferioritate, care aşteaptă numai însămânţarea ideilor lui Ivan.

      Sa vedem membrii de partid si citiva generali:
      Nicolae Ceauşescu (n. 26 ianuarie 1918, Scorniceşti, România
      Gheorghe Apostol (n. 16 mai 1913, lângă Tudor Vladimirescu, judeţul Galaţi
      Emil Bodnăraş (n. 10 februarie 1904, satul Iaslovăţ, Ducatul Bucovinei, Austro-Ungaria
      Leontin Sălăjan (n. Leon Silaghi, 19 iunie 1913, Santău, comitatul Sătmar
      Ion Ioniţă (n. 14 iunie 1924, comuna Mătăsaru, judeţul Dâmboviţa
      Ion Coman (n. 25 martie 1926, comuna Asan-Aga, judeţul Teleorman)
      Constantin Olteanu (n. 5 iulie 1928, comuna Vulcana-Pandele, judeţul Dâmboviţa)
      Vasile Milea (n. 1 ianuarie 1927, Lereşti, judeţul Muscel
      Ştefan Guşă sau Guşe (n. 17 aprilie 1940, satul Spătaru, comuna Costeşti, judeţul Buzău
      Ilie Verdeţ (n. 10 mai 1925, Comăneşti, judeţul Bacău
      Constantin Dăscălescu (n. 2 iulie 1923, Breaza, judeţul Prahova, România
      Chivu Stoica (n. 7 august 1908, Smeeni, judeţul Buzău
      Avram Bunaciu (n. 11 noiembrie 1909, Gurba - d. 28 aprilie 1983, Bucureşti)
      Aurel Vijoli (n. 12 februarie 1902, Telechi-Recea, Comitatul Făgăraş, azi Recea, judeţul Braşov
      Iulian N. Vlad (n. 23 februarie 1931, Gogoşiţa, Dolj, România
      Ştefan Voitec (n. 19 iunie 1900, Corabia
      Tudor Postelnicu 13. November 1931 in Provița de Sus


      Politicieni actuali:
      Traian Băsescu (n. 4 noiembrie 1951, Basarabi, România)
      Mihail Florian Coldea (n. 1971, Târnova, judeţul Arad)
      Augustin Lazăr (n. 25 octombrie 1956, Rădeşti, România)
      Laura Codruţa Kövesi (n. 15 mai 1973, Sfântu Gheorghe, România)
      Liviu Dragnea (n. 28 octombrie 1962, Gratia, România)
      Elena Gabriela Udrea (n. 26. Dezember 1973, Plescoi, Buzau)
      Emil Boc (n. 6 septembrie 1966, Răchiţele, Cluj)
      Victor-Viorel Ponta (* 20. September 1972 in Bukarest) – familie de flotanti din Pecica, jud Arad
      Liviu Marian Pop (n. 10 mai 1974, Vişeu de Sus, judeţul Maramureş)
      Gabriel Oprea (n. 1 ianuarie 1961, Fundulea, România)
      Dacian Julien Cioloș (n. 27 iulie 1969, Pericei, România)
      Ecaterina Andronescu (n. 7 aprilie 1948, Malovăţ, România)
      Stelian Fuia (n. 1 ianuarie 1968, Fundulea, judeţul Călăraşi
      Valeriu Tabără (n. 1 iulie 1949, Sălciua, judeţul Alba)
      Relu Fenechiu (n. 3 iulie 1965, Dărmăneşti, judeţul Bacău)
      Decebal Traian Remeş (n. 26 iunie 1949, comuna Băseşti
      Liviu Marian Pop (n. 10 mai 1974, Vişeu de Sus, judeţul Maramureş

      Ștergere
  10. "M-ai înebunit! Alt subiect nu ai în afară de „ţărani”? Pe bune, mirose a obsesie patologică."

    Prietene, anonimul cu "taranii" are dreptate!
    Ia sa vedem... ai suficienta inteligenta sa intelegi cu adevarat ceva de aici:
    - România de sânge albastru
    https://www.youtube.com/watch?v=SHliAv6WJi4

    - Mica Românie mare
    https://www.youtube.com/watch?v=CTAxCXlIaLI

    - România de departe
    https://www.youtube.com/watch?v=zGlbVWiAvr0

    Dar de aici:
    - Martiri Politiei Române
    https://www.youtube.com/watch?v=_oWmscdCjeg

    Asta este Romania reala, aia "proletara":
    - Viața ca vacanța
    https://www.youtube.com/watch?v=FS-IYNV27uU

    - Vacanță pe viață
    https://www.youtube.com/watch?v=aKnXMsVHPzU

    - Pe viata si pe moarte
    https://www.youtube.com/watch?v=4S7Sym12hQI

    - România meseriașă
    https://www.youtube.com/watch?v=DynaIMNZy3A

    Astea sunt doar mici exemple, pentru ca in realitate, putem sa o tinem asa o luna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar dvs ati pus cauza. Cauza e una, uneltele sunt alta. Efectul a fost predictibil.
      Ascultati primele minute din https://www.youtube.com/watch?v=_oWmscdCjeg ca sa va lamuriti cine a permis si impus ororile de dupa al Doilea Razboi Mondial.

      Ștergere
    2. Asta nu justifica absolut deloc comportarea taranimii si atitudinea lor revansarada fata de propiul popor.

      Ștergere
  11. Anonim 2:16
    Multumesc pt postare! Este clar de unde ne vin problemele! Numai cine nu vrea sa stie va respinge aceasta evidenta.

    RăspundețiȘtergere
  12. Până una alta suntem un popor de țărani. În perioada interbelică 80% din populație trăia în mediul rural.
    Cei cu mintea la cap au stat în banca lor, cei puși pe căpătuială au vândut totul pe 30 de arginți.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Procentul corect este de 81%. Cei cu mintea la cap, dupa cum vedem astazi cit se poate de bine, sint extrem de putini. Mediul rural a fost o sursa de indivizi pusi pe capatuiala cu orice pret si prin orice metode. Ei sint autorii dezastrului indiferent ca le convine sa auda sau nu! exista acte iar faptele se cunosc. Sa incetam cu povestile despre comunisti si securisti de parca ar fi fost martieni!

      Ștergere
  13. China creste pt ca aplica principiile care au facut Occidentul puternic (Deng a trasat apasat si raspicat aceasta politica in 1979).

    Occidentul decade pt ca abandoneaza principiile care l-au facut puternic si prosper.

    Totusi, in ciuda deschierii catre copierea practicilor occidentale (poate parea nesemnificativ, dar de ex in China exista aprox 100 mil de crestini practicanti; China tipareste cele mai multe Biblii din lume - si o face IN CHINEZA, pt uz intern), China are bariera numita Partidul Comunist care supravegheaza totul. Un membru al Partidului Comunist este judecat intai de catre Partid, si apoi, daca e cazul, de catre Justitie, asa, de forma.

    Din aceasta cauza, de cate ori un intrepinzator/ganditor/roformator/om-de-valoare ne-membru de Partid va intra in conflict cu Partidul, primul va pierde.
    Ceea ce inseamna pierderi pt China. Si niste limite, dincolo de care China nu poate trece.

    DACA Occidentul va putea arunca balastul neo-marxist peste bord (stiu, greu de crezut), China va ramane in urma.
    Din motivele prezentate mai sus.

    Apoi, mai este o legitate istorica imbatabila, o lege necalcata in 6000 de ani de istorie documentata: niciodata o mare putere, odata cazuta, nu mai revina in locul fruntas (Tipare si civilizatii istorice - Neagu Djuvara; omul a analizat in mod uluitor 12 civilizatii; TOATE respecta aceasta legitate).
    Poate exista o reinflorire (cazul Italiei, care a inflorit pe locul anticei Rome), poate ajunge in plutonul fruntas, dar NICIODATA nu revine ca lider absolut.
    Iar China, departe de a reinventa istoria - NECESITATE ABSOLUTA PT A SE POZITIONA CA LIDER ABSOLUT, cara in spinare balastul comunist care a demonstrat ce poate.

    China NU va ajunge lider planetar, desi este posibil ca Occidentul/USA sa piarda leadership-ul. Ceea ce ar fi o nenorocire pt Romania, care va fi DIN NOU impartita intre Rusia si Turcia.
    Norocosii (Ardealul) ar putea ramane in sfera de influenta occidentala, asa cum s-a mai intamplat in trecut. Istoria se repeta.

    Vom avea o lume multipolara, cel mai probabil.
    Va plangeti ca e rau cu Romania "colonie occidentala"? Stai sa vezi dupa ce va fi impartita intre rusi si turci.
    Taranii din Bucovina care au stat si sub austrieci si sub rusi, stiu diferentele (v. "20 de ani in Siberia", scrisa de taranca bucovineana cu 3 clase, Anita Cudla, deportata in Siberia).


    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)