marți, 12 iunie 2018

Fratele cel mare din ţara cea mică

Kim Jong Un a sosit în Singapore cu o navă aparţinând Chinei, flancată de avioane militare puse la dispoziţie tot de către China. Costurile cazării delegaţiei coreene au fost suportate de autorităţile locale din Singapore. Nici limuzina cu care a sosit la întâlnire nu a fost achitată de Coreea de Nord, ci tot de o combinaţie cu autorităţile singaporeze.

În timp ce inelul zero de securitate e asigurat de forţele nord coreene, inelul unu e asigurat de China, iar cel exterior de ... SUA. Aţi auzit ceva vorbindu-se despre Rusia? Bineînţeles că nu. Ei lucrează în spatele scenei şi asigură delegaţiei lui Kim o parte a suportului în zona de intelligence. Alături de China, desigur.
Şi-acum să vedem ciudăţeniile. Din punct de vedere teoretic, o înţelegere şi, în acelaşi timp, o apropiere între Coreea de Nord şi SUA ar dinamita atât interesele Chinei cât şi pe cele ale Rusiei. Aşadar, sponsorii dinastiei Kim, care suportă şi grosul notei de plată pentru întâlnirea Trump-Kim, sunt, în acelaşi timp, cei mai fi afectaţi de un posibil succes al întâlnirii. Pe de altă parte, Trump - teoretic cel mai puternic om al planetei - tratează cu fast liderul unei ţări al cărei PIB e mai mic decât al unei primării americane. Mai mult, suportă prin interpuşi aproape întreg protocolul şederii delegaţiei coreene în Singapore(doar n-aţi crezut-o pe-aici cu „autorităţile locale singaporeze”!). 

Nu vă cer decât să gândiţi cu propria minte: nu-s cam multe nepotriviri în toată tărăşenia asta? Nu vi se pare că e o cacofonie deranjantă ? Gândiţi-vă bine! Aveţi idee cine e cu adevărat „băiatul atomic” şi cât de mare e „butonul” la care are acces? Lăsaţi propaganda de-o parte şi încercaţi să înţelegeţi.

3 comentarii:

  1. Sa adugam ce lipsete din ecuatie ca sa se inteleaga ce trebuie:

    https://www.theguardian.com/world/2003/may/09/nuclear.northkorea


    https://www.utne.com/community/rumsfeldcompanysoldnuclearweaponequipmenttonorthkorea


    https://www.swissinfo.ch/eng/rumsfeld-was-on-abb-board-during-deal-with-north-korea/3176922

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu zic ca circul asta pute tare. Cam cat vor amerlocii pace in peninsula s-a vazut la Olimpiada: cand toata lumea aplauda in picioare delegatia reunita numai amerlocul si japo au stat jos cu niste fete de ziceai ca le-a murit mama. In al doilea rand cine mai semneaza ceva cu astia? Asta-i dealbreakerul sef, semnatura ( nu mai vorbim de "cuvant") valoreaza fix un scuipat. Sa ne uitam numai in ultimul an cu cate acorduri s-a sters undeva. A inceput cu Parisul, dupa aia NAFTA, unde a pus capra si pe canadieni si pe mexicani, acordul cu Iranul si g7 acuma recent unde le-a dat la toti. Nu mai vorbim din urma cu rachete sau "promisiunea" ca la fel stau in jermanica. Singurul lucru care-i sperie pe astia e anihilarea reciproc asigurata, mai ales ca astia au fost singura natiune care a folosit vre-o data in istorie arma atomica de distrugere in masa pe civili. Prosti sa fie sa "negocieze" ceva cu gansterul planetar. Sa speram ca lumea intelege si se alieaza contra rachetilor astia pana nu ne ia pe toti dracul ca specie, ca se pare ca mai noi prin mintile lor incep sa creada ca un razboi nuclear poate fi castigat daca lovesc primii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pare o cacealma. Mai interesant este ce se intampla in romania. DNA il are la mana pe dragnea si puteau sa-l condamne si sa-l inchida, caz in care mitingul nu ar mai fi avut sens. cum nu s-a intamplat, foarte posibil ca au cazut la pace. Cei buni si cei rai. Totul arata ca un sah la ficus, cu mat in cel mult doua mutari. probabil ca singurul care nu s-a prins este ficusul. partida de sah va continua desigur si dupa scoatere din joc al ficusului, ma intreb care sunt pasii urmatori.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)